Koti

Pitääkö taloyhtiön sähköjärjestelmä oikeasti uusia putkiremontin yhteydessä vai onko se pelkkää asunnonomistajien rahastusta?

Sähkö- ja tietoverkkojen uusiminen maksaa 100–150 euroa asuinneliöltä eli sadan neliön perheasunnossa vähintään kymppitonnin. Se on iso raha – etenkin kun perinteisen putkiremontin neliöhinta on kivunnut jo yli tonniin pääkaupunkiseudulla.

Yli puolet taloyhtiöistä teettää linjasaneerauksen yhteydessä tietoliikennekaapeloinnin ja sähköjärjestelmien remontin, käy ilmi Isännöintiliiton tuoreesta putkiremonttibarometrista.

Mutta miksi? Vaativatko nämäkin järjestelmät päivittämistä, vai ovatko lisäremontit vain taloyhtiöiden rahastusta? Edellyttääkö laki remontointia?

Kysymyksiä voi pitää perusteltuina, sillä sähkö- ja tietoverkkojen uusiminen maksaa arviolta 100–150 euroa asuinneliöltä eli esimerkiksi sadan neliön perheasunnossa kymppitonnin, ehkä enemmänkin. Se on tuntuva kulu jo ennestään kalliin putkiremontin päälle.

HS kertoi sunnuntaina 14. huhtikuuta, että tuleva putkiremontti jarruttaa 70-luvulla ja jopa 80-luvulla rakennettujen asuntojen myyntiä. Isännöintiliiton tutkimuksen mukaan perinteinen putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla keskimäärin 1 053 euroa asuinneliöltä (mediaanihinta 993 euroa) ja koko maassa noin 770 euroa asuinneliöltä (mediaani 753 euroa).

 

”50-vuotiaat talot ovat tekniikaltaan vanhoja.”

Päivitettävää on ihan oikeasti, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

”Nyt putkiremontti-iässä olevat, noin 50-vuotiaat talot ovat tekniikaltaan vanhoja.”

Turvallisuusvaatimukset ovat nykyään aivan eri tasolla kuin 50 vuotta sitten, ja uusia palveluitakin tarvitaan, muistuttaa myös Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tekninen johtaja Esa Tiainen.

”Vaatimukset ovat tiukentuneet. Lisäksi vanhojen kaapeleiden eristys saattaa olla heikentynyt, mikä voi lisätä tulipaloriskiä. Kun remontteja tehdään, turvallisuustasoa on järkevää parantaa.”

Laaja sähköremontti ei ole pakollinen, mutta tietyt sähköasennukset tulee päivittää perinteisen putkiremontin yhteydessä.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin mukaan vähimmäisvaatimus on, että kylpyhuoneiden pistorasiat suojataan vikavirtasuojakytkimellä. Tämän vuoksi johdotukset laitteille joudutaan usein uusimaan.

Samalla pitää päivittää turvaetäisyydet sähkölaitteiden ja suihkun tai ammeen välillä, jotta ne vastaavat nykymääräyksiä.

Vanha ryhmäkeskus eli sulaketaulu voi olla liian pieni, ja siksi sen kapasiteettia pitää kasvattaa. Vaikka useat laitteet ovat aiempaa energiatehokkaampia, ihmisillä on niitä yhä enemmän.

”Monessa taloyhtiössä sähköjärjestelmä on rakennettu vuosikymmeniä sitten, jolloin kotona ei ollut yhtä paljon sähkölaitteita kuin nyt eivätkä asennukset siten vastaa tämän päivän tarpeita”, Tiainen sanoo.

 

”Vanhan sähköjärjestelmän kapasiteetti ei välttämättä riitä kaikille laitteille.”

Uudet suuritehoiset laitteet yleensä edellyttävät, että huoneistoon tulevat kaapelit uusitaan.

”Mitä vanhempi kiinteistö on, sitä enemmän siellä on päivitettävää. Jos vanhan asunnon sulaketaulussa on 3–6 sulaketta, ne riittävät tämän päivän laitteille hyvin huonosti.”

Vanha, posliinisulakkeilla varustettu sulaketaulu vaihdetaan käytännössä aina automaattisulakkeelliseen malliin.

Sähköjärjestelmä voi olla yksi- tai kolmivaiheinen. Yksivaiheisessa käytön rajat tulevat nopeasti vastaan vaikkapa keittiössä kokkaillessa.

”Kapasiteetti ei välttämättä riitä kaikille laitteille saati niiden yhtäaikaiselle käytölle”, Arto Kemppainen sanoo.

Pitää siis valita, käyttääkö uunia vai liettä, mikä ei kuulosta 2020-luvulta.

 

Sähköjärjestelmä on järkevää uusia putkiremontin yhteydessä, kun rakenteita joudutaan joka tapauksessa avaamaan.

Laki sähköisen viestinnän palveluista edellyttää isompaa remonttia tarvittaessa. Kiinteistöön tulee rakentaa sisäinen viestintäverkko putkiremontin kaltaisen peruskorjauksen yhteydessä, jos kiinteistössä ei vielä entuudestaan ole esimerkiksi nopeita laajakaistayhteyksiä tukevaa sisäistä viestintäverkkoa tai sisäverkko on rakennettu ennen 1990-lukua.

Sisäverkosta annetun määräyksen perusteluissa todetaan, että sisäverkon rakentaminen nostaa kiinteistön arvoa. Sen uudistaminen myöhemmin erikseen kasvattaisi remonttien yhteenlaskettuja ­kokonaiskuluja.

Siksi sisäverkon remontti on järkevää tehdä samaan aikaan esimerkiksi linjasaneerauksen kanssa, jolloin rakenteita joudutaan joka tapauksessa avaamaan.

Kun taloyhtiöön tehdään tietoliikennekaapelointi ja remontoidaan sähköjärjestelmät, tiedonsiirto on nopeampaa ja turvallisuustaso paranee.

Kun putkiremontti lähestyy, taloyhtiön tulee siis selvityttää ainakin se, ovatko sähköjärjestelmä ja sisäverkko riittäviä.

Viime vuonna voimaan tullut EU-direktiivi tuo lisää muutoksia osaan taloyhtiöistä.

Direktiivi edellyttää, että asuinrakennuksiin asennetaan keväästä 2020 alkaen riittävä sähkökaapelointi, jotta kiinteistön pysäköintipaikoille voidaan myöhemmin asentaa sähkö­autojen latauspisteitä.

Direktiivi koskee uusien asuinrakennusten lisäksi vanhoja taloja, joissa tehdään laaja sähköremontti ja joissa on yli kymmenen pysäköintipaikkaa.

”Kun putkiremonttia tehdään, tulee ajatella myös tulevaa eli 50:tä vuotta eteenpäin. On järkevää, että samalla kerralla uusitaan sähköverkon liittymiskaapeli. Se voi olla suurelta osin varautumista tulevaan. Sähköautojen tulo on yksi merkittävimmistä tarpeista kasvattaa liittymän kokoa”, Kemppainen sanoo.

Putkiremontti­barometrin mukaan taloyhtiöistä vielä alle kymmenen prosenttia asennuttaa sähköautojen latauspisteitä pysäköintipaikoilleen putkiremontin yhteydessä.Lue lisää putkiremonttiaiheista HS:n Putkiremonttiekstrasta.

Tietoa asuntokauppa-asioista saat HS:n Asuntokauppaekstrasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi heistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi hallitus voi saada ikäviä yllätyksiä maailmalta

  5. 5

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  6. 6

   Kun opioidikriisi räjähti käsiin Yhdys­valloissa, myös suomalaiset kipu­kroonikot joutuivat hankalaan asemaan

  7. 7

   Tässä on yksi hirveimmistä treeneistä: kuukausi leuan­vetoa

   Tilaajille
  8. 8

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  9. 9

   Taistele, pakene vai sittenkin lamaannu – kuka pystyy toimimaan tarkoituksen­mukaisesti hengen­vaarassa?

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  4. 4

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  5. 5

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  6. 6

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  7. 7

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  8. 8

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  9. 9

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  10. 10

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää