Pekka Peloton

Myrsky kaatoi Pekka Airaksisen pihalta kaikki isot kuuset. Niiden paikalle Nuuksion pelle peloton keksi kärrätä lantaa, nikkaroida kasvulavat, kylvää siemenet ja kastella kasvimaata ahkerasti.

Airaksisten kotitalo seisoo korkean kallion päällä Nuuksiossa. Rakennuksen edestä laskee jyrkkä rinne länteen. Tontin alaosassa kasvoi ennen korkeita kuusia ja lehmuksia.

Sitten iskivät kirjanpainajan toukat.

”Ne tappoivat pystyyn kaikki isot kuuset. Niitä oli 30–40. Myrskyssä ne sitten kaatuivat. Tuohon jäi tyhjä paikka. Siihen alkoi kasvaa heinää.”

Pekka Airaksinen ymmärsi, että metsä on nyt mennyt, mutta sen tilalle mahtuisi kasvimaa.”

Mies oli juuri myynyt maalausalan yrityksensä. Siksi hänellä riitti viime kesänä aikaa toteuttaa unelma omasta kasvimaasta ja ruoan kasvattamisesta perheelle.

Hän lainasi naapurilta traktorin ja siirsi kasvimaan alta pintamaata 10–15 sentin kerroksen. Se piti tehdä, sillä metsänpohja on liian hapanta ruokakasveille.

Hän laski, että pois siirrettyyn maahan olisi pitänyt lisätä kahdeksan kiloa kalkkia kuutiota kohti, jotta se olisi kelvannut kasvimaaksi.

 

”Ei kemikaaleja eikä keinotekoisia lannoitetta”

Pintamaan alta tuli esiin hiekkamoreenimaata ja lopulta savea.

Hiekkamoreenin päälle hän ajoi kerroksen hienoseulaa. Seulaa syntyy, kun tuotantolaitoksessa savea, turvetta ja hiekkaa seulotaan mullaksi. Seula on pois heitettävää karkeaa seosta, jossa on 5–50 millin kokoisia kiviä ja kasvienkappaleita.

Hienoseulaan Airaksinen sekoitti hyvin palanutta hevosen lantaa. Seokseen hän käänsi lisäksi kalkkia. Kerroksesta tuli 30 senttiä paksu. Sen päälle hän levitti vielä 30 senttiä pelkkää lantaa.

”Kasvualustaa on joka paikassa vähintään 50 senttiä, paikoin 70 senttiä.”

”Kasvualustan valinnan kriteerinä oli, että siinä ei saa olla kemikaaleja eikä keinotekoisia lannoitetta.”


Kasvimaalle hän nikkaroi kaksi pitkää kasvilavaa ja vuorasi ne sisältä muovisilla pato- eli sokkelilevyillä. Kasvit kasvoivat lavoissa sikin sokin toistensa lomassa.

”Patolevy suojaa puuta mullalta. Se myös ulottuu 30 senttiä maan sisälle. Siten se estää juurilla leviävien rikkaruohojen pääsyn laatikkoihin.”

Puolet kasvimaasta Airaksinen varasi perunalle.

Multaa hän ei viime kesänä lannoittanut, sillä itse lannassa on aluksi runsaasti ravinteita. Tänä kesänä hän kokoaa tontille kompostin ja tuo siihen karjanlantaa läheiseltä maatilalta.

Ensi vuonna hän saa kompostista lisää lantaa kasvimaalle.


Tontille vesi tulee porakaivosta. Sieltä Airaksinen veti kasteluletkut alas kasvimaalle. Sinne hän toi betonirenkaan vesisäiliöksi. Siinä vesi saa hapettua ja lämmetä yön yli. Seuraavana päivänä hän ruiskuttaa veden sadettimen avulla kasveille.

”Viime kesänä kastelin parin päivän välein. Pienet taimet tuupertuvat kuivuudessa, jos aurinko porottaa suoraan multaan.”

Myöhemmin isot lehdet suojaavat maata ja kastelun tarve vähenee, hän sanoo.

Kasvit Airaksinen kylvää niin, ettei laatikoihin jää laajoja paljaita multakohtia.

Ensimmäisestä kesästä jäi hyvä mieli. Etenkin kurpitsat tuottivat runsaasti satoa. Lavoissa ja kasvimaan penkereillä kasvoi vihreitä kesäkurpitsoja, vaaleita spagettikurpitsoja ja talvikurpitsoja.


Myös salaatit menestyivät lavoissa hyvin. Juurekset tekivät ehkä liiankin vahvat varret eli maassa oli niille turhan paljon typpeä.

Lämpimän syksyn ansiosta myös punajuurista ja porkkanoista tuli lopulta paksuja.

”Viime kesä oli kokeilua. Halusin nähdä, mitkä kasvit viihtyvät tuollaisessa mullassa.”

Kesä oli lämmin ja chilit ja tomaatit tuottivat satoa myös avomaalla. Silti ne sopivat Suomessa paremmin kasvihuoneviljelyyn, hän sanoo.

”Ne kasvoivat muiden kasvien lomassa. Kasvihuoneessa ne ovat paremmin suojassa tuholaisilta. Joka kesä ei myös ole yhtä kuuma kuin viime kesä.”

Sipulit nujersi viime kesänä sipulikärpänen. Myös perunasato jäi saamatta, sillä peltoon iski elokuussa perunarutto. Perunoiden varret muuttuivat ruskeiksi, ja pian kaikki versot retkottivat maassa. Perunat jäivät pieniksi kuivuuden vuoksi.

Pellossa kasvoi Timoa ja Alexandraa sekä kaupan luomuperunapussista otettuja perunoita. Timo taisteli ruttoa vastaan pisimpään, Airaksinen kertoo.


Vaikka kaikki ei onnistunut, virheistä ja epäonnistumisista niistä tuli kokemusta, josta on hyötyä tänä kesänä.

”Laakson pohja ei sopinut perunoille. Ne tarvitsevat ilmavamman paikan. Ne tulivat tässä ehkä liian lähelle toisiaan.”

Kasvimaan perustaminen maksoi yhteensä 590 euroa. Hienoseulaa sai ilmaiseksi, mutta sen kuljetus maksoi sata euroa. Lanta maksoi kuljetuksineen 450 euroa ja patolevyt 40 euroa.

Puutavara tuli omalta tontilta. Kasvimaan pohjan kaivamiseen hän sai naapurilta traktorin lainaksi.

 

”Kävelin hyllyjen väleissä, ja kaikki purkit alkoivat näyttää myrkyiltä”

Sato katosi nopeasti kolmen tyttären suihin. Kurpitsoita tuli niin paljon, että ne riittivät talven yli. Viimeiset kurpitsat perhe söi huhtikuussa.


Projektin tarkoitus oli tuottaa puhdasta ruokaa, Airaksinen kertoo. Hän kiinnostui oman ruoan kasvattamisesta muutama vuosi sitten ruokakaupassa.

”Kävelin hyllyjen väleissä, ja kaikki purkit alkoivat näyttää myrkyiltä. Ei tehnyt mieli ostaa mitään. Halusin vain luomua, puhdasta ruokaa.”

Airaksinen kävi hakemassa oppia Tanskasta biodynaamista viljelyä harjoittavalla tilalla.

”Kasvatan kaiken luomuna ja ilman torjunta-aineita. Tulevaisuudessa on tarkoitus mennä biodynaamisempaan suuntaa.”

Airaksinen on oppinut paljon kasveista vanhemmiltaan. He kasvattivat ruokaa viljelypalstalla, kun hän oli lapsi. Myös isovanhemmat puuhailivat ahkerasti puutarhassa.

”Veren perintöä.”

Airaksisella on paljon huonekasveja ja kasvihuone, jossa hän viljelee tomaatteja, chilejä ja maustekasveja.


Tänä kesänä Pekka Airaksinen rakentaa kasvimaalle yhden ison kasvilavan lisää. Niissä hän aikoo kasvattaa samoja kasveja kuin viime vuonna.

”Sipuleja, salaatteja, avomaankurkkuja, kurpitsoja, maustekasveja, ehkä chilejäkin. Mietin tällä kertaa tarkemmin, mitkä kasvit sopivat yhteen eli mitkä ovat toisilleen hyviä kumppanuuskasveja.”

Perunat hän siirtää kasvimaalta ilmavampaan kasvupaikkaan. Perunamaan tilalle hän tekee juurespenkkejä. Siinä kasvavat perheelle porkkanat, punajuuret ja mustajuuret. Tomaatteja hän kasvattaa tänä kesänä kasvihuoneessa.

Sipulikärpäset ja muut lentävät tuholaiset hän aikoo pitää kurissa harsokankailla. Niin viime kesän sipulituho ei enää toistu.

Airaksinen aikoo laajentaa viljelyksiä myös läheiselle vuokrapellolle. Sinne siirtyvät muun muassa perunat.

Vuokrapellolle hän rakentaa yli sadan neliön kokoisen kasvihuoneen. Lisäksi hän rakentaa kevään aikana kaksi uutta kasvihuonetta myös pihalleen. Toisesta tulee talven kestävä. Hän aikoo kasvattaa siinä ensi talvena chilejä, tomaatteja, kurkumia ja kurkkuja.

”Tämä on toistaiseksi harrastus. Voi olla, että joskus satoa riittää myytäväksi asti.”


HS:n asiantuntija Pekan viljelykokeilusta: Kastelu meni nappiin, lannalle peukkua

On monenlaisia kotipuutarhureita. Jotkut haluavat päästä vähällä työllä, kokenut puutarhaneuvoja ja puutarhaopettaja Kirsi Tuominen sanoo.

Pekka Airaksinen on toista maata. ”Hän on viljelijänä innokas ja ilmeisesti tykkää puuhailla paljon. Hän uskaltaa myös rohkeasti kokeilla kaikkea.”

Kasvimaan rakentaminen oli Tuomisen mielestä onnistunut kokeilu. Siitä kertoo sadon runsaus. ”Viime kesä oli tosin hyvin lämmin. Erityisesti kesäkurpitsat kasvoivat hyvin viime vuonna.”

HS pyysi Tuomista kommentoimaan Airaksisen kakkakasa­projektia.

Tälle peukkua

Pekka on uskaltanut käyttää lantaa. Se on hyvä juttu. Monet kaupunkilaiset vieroksuvat lantaa. Sen käsittelyä pidetään epämiellyttävänä.

Hyvin maatunut lanta on mustaa ja kuohkeaa, mullan näköistä tuotetta. Siinä on lannan seassa kuiviketta. Yleensä lantaa käytetään kasvimaalla ravinteena, ei kasvualustana. Multaan lisätään lantaa ja sekoitetaan. Tässä kasvualustana oli pelkkää lantaa tai lannan ja seulan sekoitusta.

Mietityttää, tuliko kasvimaasta liian ravinnepitoinen eli onko siinä liikaa typpeä. Jos kasvualustassa on liikaa ravinteita, kasveista tulee tuholaisille herkkiä.

Tämäkin meni nappiin

Pekka on ymmärtänyt kastelun merkityksen.

Kuumina kesinä kasvimaata joutuu kastelemaan jopa päivittäin, varsinkin kun kasvit ovat vielä taimia. Se voi käydä raskaaksi, jos vettä pitää kantaa kastelukannulla.


Tämän olisi voinut tehdä toisinkin

Kasvimaan alta on poistettu paljon pohjamaata traktorilla. Mietin, oliko se välttämätöntä.

Toivon, ettei tästä tule käsitystä, että kasvilavoissa viljely vaatii aina noin suuria maansiirtoja.

Laatikkoviljelyssä riittää, että pohjamaan päälle tulee maatuva maanrakennuskangas. Sen ­päälle tulee puutarhamultaa.

Jos tehdään perinteinen kasvimaa, yleensä pohjamaa kuoritaan kevyesti. Se tarkoittaa, että kivet, juuret ja muut isot kappaleet poistetaan. On hyvä tutkituttaa pohjamaan happamuus. Se kertoo, miten paljon kalkkia maahan pitää lisätä.

Lopuksi pohjamaan päälle lisätään kerros puutarhamultaa.

Juurekset ja perunat tarvitsevat 50 sentin syvyisen kerroksen multaa. Muille riittää 25–30 senttiä.


Tätä voisi hienosäätää

Vuoroviljely on ekologinen tapa pitää huolta kasvimaan kunnosta ja suojautua kasvitaudeilta.

Vuoroviljely tarkoittaa, että kasvia ei kasvateta samassa penkissä peräkkäisinä vuosina.

Kasvimaalla kannattaa kokeilla kolme vuoden kiertoa. Ensimmäisenä vuonna laatikkoon tai kasvipenkkiin tulee runsaasti ravinteita tarvitsevia kasveja. Niitä ovat esimerkiksi kaalit.

Toisena vuonna laatikossa kasvatetaankin juureksia, sipuleita ja salaatteja. Ne käyttävät ravinteita keskiverrosti. Kolmantena vuotena laatikko varataan herneille ja pavuille. Ne tarvitsevat vähän ravinteita ja tuottavat maahan typpeä.


Espoon pelle peloton aikoo saada ruokaa kasvihuoneesta talvellakin!

Mitä tehdä, kun mieli palaa puutarhahommiin mutta tontti on suurelta osin jyrkkää kalliota?

Nuuksion pellepeloton sen tietää.

Pekka Airaksinen rakensi kasvihuoneen kallion kielekkeelle talonsa eteen. Lisäksi kallion päällä ja pitkin pihaa tomaatteja ja maustekasveja kasvaa laatikoissa ja ruukuissa.

Nyt hän aikoo rakentaa kaksi kasvihuonetta lisää. Toiselle hän on silmäillyt paikkaa kallion päältä talon sivusta tai kasvimaalta tontin alaosasta.

Toiselle hän on katsellut paikkaa talon ja jo valmiin kasvihuoneen välistä. Kalliossa on siinä kohti notkelma, johon kasvihuone mahtuu, hän laskee. Kasvihuoneesta tulee talvilämmin.

Siinä hän aikoo kasvattaa perheelle chilejä, tomaatteja, kurkumia ja kurkkuja myös talvella.

Vauhtiin päästyään hän rakentaa lisäksi sadan neliön kokoisen kasvihuoneen naapurilta vuokraamalleen pellolle.Lue lisää puutarhajuttuja HS:n Puutarhaekstrasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat ylihintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennusliikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä – Nyt kysyntää on hellyyssessioille, joihin ei kuulu seksiä lainkaan

   Tilaajille
  3. 3

   Anni Sinnemäellä on harvojen tuntema erityinen suhde Itäkeskukseen, joka pian mullistuu hänen johdollaan täysin

  4. 4

   Suomi elää jauhelihalla ja lehmänmaidolla – kartat näyttävät, miksi ilmastoraporttien ruokavaatimusten toteutuminen on vaikeaa

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisten elämäntapa on kestämätön

  6. 6

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  7. 7

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan, koska ei uskalla sanoa, että mieli muuttui – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, mutta siitä voi opetella pois, sanoo psykologi

  8. 8

   Armeija haluaa uhrata pahimmissa taisteluissa vain osan sotilaista, George Clooneyn uusi sarja paljastaa yleismaailmallisen kaavan

   Tilaajille
  9. 9

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  10. 10

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää