Koti

Vuokralaisten edustaja: Jotkut vuokranantajat yrittävät tehdä vuokravakuuksilla voittoa

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo, että vakuuksiin liittyvät kysymykset ovat yleisin syy, miksi vuokralaiset ovat heihin yhteydessä.

Kaikille vuokranantajille ei ole täysin selvää, miten vuokralaisen maksamaa vakuutta saa käyttää. Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo, että vakuuksiin liittyvät kysymykset ovat yleisin syy, miksi vuokralaiset ovat heihin yhteydessä.

Jotkut vuokranantajat yrittävät pitää koko vakuuden, vaikka itse vahinko olisi pieni. Myöskään asunnon normaali kulumisen raja ei ole Viidan mukaan kaikille selvää.


Hän on kuitenkin sitä mieltä, että järjestön saamat yhteydenotot kertovat siitä, että vuokralaiset osaavat nykyään kyseenalaistaa, jos vuokranantaja aikoo pidättää vakuutta itsellään perusteetta.

”Valistus asiasta on mennyt perille”, Viita sanoo.

Yksityisiä vuokranantajia edustavan Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies Sanna Hughesin mukaan yleensä vuokralainen ja vuokranantaja ovat samaa mieltä siitä, että vahinkoa on tapahtunut.

Paitsi silloin, kun he eivät ole.

Hughesin mukaan on ollut tilanteita, joissa vuokralaisen lemmikki on pureskellut jalkalistoja. Vuokralainen on kuitenkin yrittänyt vedota siihen, että asunnossa sai pitää lemmikkejä.

Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia. Vuokranantajien kokemuksen mukaan eniten erimielisyyttä syntyy siitä, kuinka paljon vuokralaisen aiheuttaman vahingon korjaaminen maksaa.

”Kaikki vuokralaiset eivät esimerkiksi ymmärrä, että jos parkettiin on tullut paha kolhu, koko lattia voidaan joutua ainakin hiomaan ja lakkaamaan”, Hughes sanoo.

 

Tyhjän yksiön siivous, 170 euroa.

Jos vuokralainen on aiheuttanut vahinkoa tai jättänyt asunnon loppusiivouksen tekemättä, vuokranantaja saa laskuttaa kulut vuokralaiselta ottamalla ne vakuudesta.

Kaikki isot vuokranantajat eivät ota vuokralaisilta vakuutta. Siinä tapauksessa vuokralaiselle lähtee erillinen lasku.

Sekä Kojamolla että Satolla on vahinkojen varalle erityinen hinta-arviolista. Lista pyrkii havainnollistamaan sitä, mitä minkäkin vahingon korjaaminen mahdollisesti maksaa.

Esimerkiksi Saton hinnaston mukaan tyhjän yksiön siivous maksaa 170 euroa, välioven korjaus tai uusiminen 100 euroa ja vessan lavuaarin uusiminen 150 euroa.

Vuokranantajat korostavat, että hinta-arviot ovat arvioita. Vahingot katsotaan aina yhdessä ja niiden korjaaminen maksaa vuokralaiselle vain sen, mitä se maksaa. Vuokralaiselta ei laskuteta mitään ylimääräistä.

”Me haluamme olla avoimia”, sanoo Kojamon pääkaupunkiseudun aluejohtaja Ville Kilpi.

Saton asuntoliiketoiminnan johtaja Antti Asteljoki puolestaan korostaa, ettei Sato tee vahinkojen korjaamisella bisnestä.

”Vuokralainen ei joudu maksamaan mitään lisää sen päälle, mitä vahingon korjaaminen meille maksaa”, hän vakuuttaa.

 

”Kyllä asunnossa saa viettää ihan normaalia elämää.”

Sekä Kilpi että Asteljoki kertovat, että suurin osa vuokralaisista osaa pitää asunnon siistissä kunnossa. Tyypillisiä vahinkoja ovat esimerkiksi kolhut väliovissa. Kilpi kertoo, että pienet lapset saattavat kärryineen aiheuttaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Jos taapero on onnistunut aiheuttamaan reiän oveen, vuokralainen voi joko korjata sen itse tai antaa Kojamon hoitaa, jolloin siitä lähtee vuokralaiselle lasku.

Joskus vuokralaiselta jää loppusiivous tekemättä tai se tehdään huonosti. Asunnon siisteys on kuitenkin tärkeää, koska asunto vuokrataan seuraavalle asukkaalle. Siksi siitä ohjeistetaan erillisessä poismuutto-ohjeistuksessa.

Vuokranantaja tulee joka tapauksessa tekemään asuntoon lopputarkastuksen, jonka yhteydessä arvioidaan, pitääkö paikkoja siivota lisää.

”Mutta kyllä asunnossa saa viettää ihan normaalia, oman elämänsä mukaista elämää. Tauluja saa ripustaa seinälle ja asunnon saa sisustaa perheelleen”, Kilpi korostaa.

 

Normaalia kulumista ei saa maksattaa vuokralaisella.

Vuokralaista ei voi panna maksamaan asunnon niin sanottua normaalia kulumista, joka tarkoittaa sellaista kulumista, joka syntyy normaalissa huolellisessa asumisessa pitkän ajan kuluessa.

Ja mitä pidempään vuokrasuhde kestää, sitä enemmän asuntoon tulee kulumia.

Normaalia kulumista on esimerkiksi se, että lattiaan tulee ajan myötä naarmuja, ja sohvan jaloista jää painaumia.

Se taas ei ole normaalia kulumista, jos lapset ovat piirelleet seiniin. Ja jos kylpyhuoneessa on suihkuverho, se on sitä varten, ettei ovi tai allaskaappi mene pilalle. Vuokralaisen pitää siis käyttää sitä.

 

Alkutarkastus olisi sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu.

Moni erimielisyys ja epäselvä tilanne jäisi syntymättä, jos asuntoon tehtäisiin alkutarkastus vuokrasuhteen alussa. Se on sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu. Vuokralaista ei voi panna maksamaan vahingoista, jotka olivat asunnossa alunperin.

Sanna Hughes tietää kuitenkin, että monilla vuokranantajilla jää asunnon alkutarkastus tekemättä. Silloin voi olla vaikea todistaa, ovatko vahingot asunnolle tulleet vuokrasuhteen aikana vai ovatko ne olleet siellä jo vuokralaisen muuttaessa asuntoon.

Parasta olisi, jos asunnon kunto todettaisiin ja dokumentoitaisiin yhdessä. Asunnon kunnosta voi esimerkiksi ottaa kuvia.

Anne Viita huomauttaa myös, että jos asunnossa on jo aiemmin asuttu ja se on ollut huonokuntoinen, ei se vuokrasuhteen aikana voi muuttua hyväkuntoiseksi.

Fakta

Näin vältät siivouslaskun vuokrasuhteen päättyessä:


1. Älä jätä siivousta viime tippaan. Pidä asunnon siivouksesta huolta jo vuokrasuhteen aikana.

2. Muista uuni, jääkaappi ja pakastin. Kun sulatat jääkaappia ja pakastinta, huolehdi siitä, ettei vesi pääse valumaan lattialle.

3. Siivoa myös vesilukot ja lattiakaivot. Vesilukon puhdistus pitää jättää taloyhtiölle vain, jos vuokralainen ei saa tukosta auki viemärinavausaineilla ja sen poistamiseen tarvitaan vesilukon purkamista. Lattiakaivon puhdistamiseen auttavat kunnon kumihanskat ja reipas siivoumusiikki.

4. Vältä vesivahinko ja jätä kodinkoneiden, kuten pyykinpesukoneen tai astianpesukoneen irrottaminen ammattilaiselle.

5. Pese ikkunat loppusiivouksen yhteydessä vain, jos ne ovat merkittävästi likaantuneet edellisen pesukerran jälkeen. Olethan muistanut pestä ikkunat säännöllisesti vähintään kerran vuodessa?

Lähde: Suomen Vuokranantajat ry

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  2. 2

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa: MM-hopeaa voittaneet Naisleijonat kutsuttu iltajuhlaan

  3. 3

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  4. 4

   Leijonat saapuu Suomeen kello 14 vesitervehdyksien saattelemana, illalla joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää suorina lähetyksinä

  5. 5

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  6. 6

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  7. 7

   Eurovaaleista povattiin oikeistopopulistien aaltoa, mutta niskan päälle pääsivätkin EU-myönteiset puolueet – HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, mistä tulos kertoo

  8. 8

   Tällainen on koko eurovaalien tulos: parlamentin valtapuolueet hävisivät, voittajia liberaalit, vihreät ja kansallismieliset

  9. 9

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  10. 10

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  6. 6

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  7. 7

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  10. 10

   HS:n tulospalvelu näyttää, miten oma ehdokkaasi pärjäsi eurovaaleissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  11. Näytä lisää