Koti

”Tuntuu siltä kuin istuisi tuhkakupissa”, kertoo kerrostalossa asuva – Jo lähes sataan taloyhtiöön pääkaupunkiseudulla on määrätty tupakointikielto

Ministeri Annika Saarikko toivoo, että tupakoivat naapurit saadaan kuriin lakia höllentämällä.

Aurinko houkuttelee monet kerrostaloasukkaat laajentamaan olohuoneensa kesän ajaksi parvekkeelle. Kaikki eivät parvekkeestaan pysty silti nauttimaan, sillä naapurista leijailee pistävä tupakansavu.

Tämä on tullut selväksi Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, jossa lukijat ovat käyneet vilkasta keskustelua parveketupakoinnista viime aikoina.

Nimimerkki Terve ilma kuuluu kaikille ihmetteli 13. huhtikuuta, miksi omassa kodissaan pitää kärsiä tupakansavusta, kun työpaikat ja ravintolat ovat savuttomia.

Nimimerkki Raittiin ilman ystävä taas kertoi 9. huhtikuuta, että joutuu keräämään naapureiden tupakantumppeja parvekkeeltaan eikä asunnon tuulettaminenkaan aina onnistu. Tupakansavu kun tunkee sisälle avoimesta ikkunasta.

”Tuntuu siltä kuin istuisi tuhkakupissa”, kerrostaloasukas kuvaili.

Nimimerkki Oikeus omaan savuttomaan kotiin puolestaan kirjoitti 19. huhtikuuta kokevansa, ettei terveydensuojeluviranomaisesta ole apua tupakkaongelman ratkaisemisessa.

Lukijan mukaan terveystarkastaja oli kehottanut tupakansavusta kärsiviä asukkaita muun muassa tiivistämään ikkunoita ja tulppaamaan ikkunankarmien avainreiät.

”Terveystarkastus kääntyi siis meitä vastaan ja antoi haitan aiheuttajalle ässäkortin: tupakointia voi jatkaa.”

 

Ketään ei voi kieltää täysin tupruttelemasta.

Miksi tupakoivia naapureita on niin vaikeaa saada kuriin? Mitä tupakansavusta kärsivät asukkaat voivat tehdä? Vai onko naapureiden sauhuttelua vain pakko sietää?

Naapurin tupakointia voi olla vaikea saada loppumaan, vaikka tupakoinnin terveyshaitat ovat kaikkien tiedossa: ketään ei voi kieltää täysin tupruttelemasta, sillä tupakointi on laillista.

Yksi vaihtoehto on se, että taloyhtiö kieltää tupakoinnin huoneistoissa ja parvekkeilla yhtiöjärjestyksessään. Kieltoa ei ole välttämättä helppoa saada läpi, sillä korkeimman oikeuden linjauksen mukaan yhtiöjärjestyksen muutos edellyttää yhtiökokouksen yksimielistä päätöstä.

Lisäksi taloyhtiö tarvitsee kirjalliset suostumukset kaikilta osakkailta, jotka eivät ole olleet edustettuina yhtiökokouksessa. Yksikin kielteinen kanta siis estää muutoksen.

Toimitus­ministeristön asunto­ministerin Kimmo Tiilikaisen (kesk) mielestä uudiskohteissa tupakointikielto kannattaisi sisällyttää yhtiöjärjestykseen jo taloyhtiön perustamisvaiheessa. Tällöin taloa voitaisiin markkinoida savuttomana.

Lue myös: Tähän nousee kokonainen kortteli, jossa ei saa polttaa – Kiinteistönvälittäjä: Helsingin esimerkkiä kannattaisi seurata

Toinen vaihtoehto on, että yksittäiset tupakansavusta kärsivät asukkaat valittavat tupakan aiheuttamasta haitasta terveyden­suojelu­viranomaiselle. Heidän turvanaan on terveydensuojelulaki.

Helsingin terveys­tarkastajien esimies, tiimipäällikkö Päivi Vepsäläinen kaupungin ympäristö­terveys­yksiköstä kuitenkin myöntää, että terveyden­suojelu­lain mukainen menettely on erittäin tehoton eikä taloyhtiöön voida sen perusteella määrätä laajaa tupakointikieltoa.

Jotta terveyden­suojelu­viranomainen voisi määrätä kiellon, asunnossa pitäisi todeta tupakansavusta aiheutuva terveyshaitta. Tupakansavua ei välttämättä ole juuri tarkastushetkellä.

”Joitakin vuosia sitten korkein hallinto-oikeus kumosi asettamamme parveke­tupakointi­kiellot, koska terveyshaittaa ei saatu riittävän vahvasti osoitettua”, Vepsäläinen sanoo.

 

Taloyhtiöt voivat hakea tupakointikieltoa.

Kolmas vaihtoehto on tupakkalakiin turvautuminen. Se antaa taloyhtiölle mahdollisuuden hakea tupakointikieltoa paitsi huoneistojen parvekkeille ja pihoille myös sisätiloihin.

Kun taloyhtiön tupakointikiellossa sovelletaan tupakkalakia, näyttöä tupakansavusta ei tarvita.

Helppoa kiellon saaminen kaikkialle taloyhtiöön ei tästä huolimatta ole. Tupakkalain mukaan viranomainen saa nimittäin määrätä tupakointikiellon huoneistojen sisätiloihin vain, jos tupakansavun kulkeutumista ei voida estää rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella.

Huoneistojen parvekkeille ja pihoille kielto on helpompi määrätä.


Ennen kuin taloyhtiö voi hakea tupakointikieltoa viranomaiselta, asiasta pitää kuitenkin saada aikaan enemmistöpäätös yhtiökokouksessa. Lisäksi on kuultava kieltoa koskevien tilojen haltijoita eli osakkaita tai asukkaita.

Osa taloyhtiöistä kokee tupakointikiellon hakumenettelyn raskaaksi juuri siksi, että se edellyttää yhtiössä asuvien kuulemista ja selvityksiä tupakansavun leviämisreiteistä.

Kaiken kukkuraksi tupakointikiellon saaminen ei ole ilmaista. Kiellon käsittelymaksut voivat nousta yli 2 000 euroon.

 

Hakemusten käsittely on ruuhkaantunut Helsingissä.

Pääkaupunkiseudulla tupakointikielto on määrätty jo lähes sataan taloyhtiöön.

Katso hakukoneesta, missä taloyhtiöissä tupakointi on kielletty.Helsingissä taloyhtiöt ovat hakeneet tupakointikieltoja niin ahkerasti, että hakemusten käsittely on ruuhkautunut. Kaupunki käsittelee nyt viime syksynä tulleita hakemuksia.

Kaikkiaan Helsingissä tupakointikielto­hakemuksia on käsitelty 61 kappaletta. Niistä kolme on peruutettu ennen päätöksentekoa ja yksi on saanut kielteisen päätöksen.

Viidessä tapauksessa hakemus on osittain hylätty. Hylätty osuus on koskenut huoneistojen sisätiloja. Parvekkeita tai huoneistojen pihoja koskevia kieltoja Helsinki on antanut taloyhtiöille 57 kappaletta.


Espoossa ja Vantaalla ruuhkaa ei ole. Espoon seudulla tupakointikielto on määrätty 20:een taloyhtiöön ja käsiteltävänä on paraikaa kuusi uutta hakemusta.

Vantaalla tupakointikieltohakemuksia on hyväksytty kymmenen ja yksi on vielä käsittelyssä, kertoo kaupungin terveysinsinööri Kari Grönberg.

Jos hakemus on kunnossa, päätöksen saa yleensä noin kuukaudessa. Joskus käsittelyaika venyy jopa puolen vuoden pituiseksi.

Käsittelyaikaan vaikuttaa osaltaan se, kuinka huolella hakemus on valmisteltu. Toisinaan hakemuksesta puuttuu esimerkiksi tarvittavia asiakirjoja.

Muutotkin voivat vaikuttaa. Viranomaisen pitää kuulla huoneistojen uusia osakkaita tai asukkaita, jos asukasvaihdoksia tapahtuu sen jälkeen kun naapureita on jo kuultu mutta päätöstä ei ole ehditty antaa, kertoo Espoon valvontayksikön päällikkö Kaisa Hemminki.

HS kertoi edellisen kerran tupakointikiellon hankkineista taloyhtiöistä 13. joulukuuta. Silloin tupakointi oli kielletty 50 taloyhtiössä.

 

Tiilikainen: ”Lakien kiristyksiä parempi keino on sopimisen tie.”

Helsingin Sanomien haastattelemien ministereiden mielestä tupakkalakia ei pitäisi tiukentaa, jotta naapurit saataisiin lopettamaan käryttely.

”Lakien kiristyksiä parempi keino on sopimisen tie”, sanoo asuntoministeri Tiilikainen.

Perhe- ja peruspalvelu­ministeri Annika Saarikon (kesk) mukaan tupakkalain kiristämisen sijaan asunto-osakeyhtiölakia pitäisi höllentää.

Hän viittaa sosiaali- ja terveysministeriön tupakkatyöryhmän ehdotukseen, jonka mukaan taloyhtiöt saisivat vastaisuudessa itse enemmistöpäätöksellä kieltää tupakoinnin asuntojen parvekkeilla ja sisätiloissa. Tällöin kieltomääräystä ei tarvitsisi hakea viranomaiselta.

”Tämä on vaihtoehto, joka tulevan hallituksen tulisi ottaa arvioitavaksi”, Saarikko sanoo.

 

Hengitysliitto: ”Naapurin tupakointi ei ole yksityisasia.”

Hengitysliiton toiminnanjohtaja Markku Hyttinen toivoisi samaa muutosta asunto-osakeyhtiölakiin.

”Naapurin tupakointi ei ole yksityisasia, sillä tupakansavulle ja -tumpeille altistuminen voi vaikuttaa myös tupakoitsijan lähellä oleviin ja asuviin ihmisiin.”

Nykytilanteessa moni joutuu altistumaan passiiviselle tupakoinnille ja tupakan savuhaitoille tahtomattaan.

Fakta

Tupakointikiellon rikkominen voi viedä asunnon alta


 Terveyden­suojelu­viranomaisen määräämän tupakointikiellon noudattamista taloyhtiössä valvoo kunta ja yhtiöjärjestyksessä määrätyn kiellon noudattamista taloyhtiö.

 Jos joku asukkaista rikkoo viranomaisen määräämää tupakointikieltoa, kunta voi asettaa uhkasakon. Sakon maksaa kieltoa rikkovan huoneiston haltija.

 Taloyhtiö voi puolestaan puuttua yhtiöjärjestyksessä määrätyn tupakointikiellon rikkomiseen huoneiston hallintaanotolla. Yhtiö tekee päätöksen hallintaanotosta yhtiökokouksessa, ja se voi ottaa huoneiston hallintaansa enintään kolmeksi vuodeksi.

 Hallintaanoton kynnys on korkealla, sillä siihen liittyy moitekanteen mahdollisuus ja oikeudenkäynti­kulujen riski. Siksi hallintaanottoon ei tulisi ryhtyä tulkinnanvaraisissa tilanteissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat ylihintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennusliikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä – Nyt kysyntää on hellyyssessioille, joihin ei kuulu seksiä lainkaan

   Tilaajille
  3. 3

   Anni Sinnemäellä on harvojen tuntema erityinen suhde Itäkeskukseen, joka pian mullistuu hänen johdollaan täysin

  4. 4

   Suomi elää jauhelihalla ja lehmänmaidolla – kartat näyttävät, miksi ilmastoraporttien ruokavaatimusten toteutuminen on vaikeaa

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisten elämäntapa on kestämätön

  6. 6

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  7. 7

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan, koska ei uskalla sanoa, että mieli muuttui – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, mutta siitä voi opetella pois, sanoo psykologi

  8. 8

   Armeija haluaa uhrata pahimmissa taisteluissa vain osan sotilaista, George Clooneyn uusi sarja paljastaa yleismaailmallisen kaavan

   Tilaajille
  9. 9

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  10. 10

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää