Koti

Viis takatalvesta, kohta pihalla ja parvekkeella kukkii – Kokenut puutarha­harrastaja Marja Lattunen kertoo, miten saat nämä 12 kesä­kukkaa menestymään

Mitä olisi piha tai parveke ilman kukkia? Jotkut kesäkukista ovat niin kranttuja, että niitä pitää jopa maanitella kukkimaan. Aloittelijan kannattaa aloittaa helpoista.

Jos on kasvattanut kesäkukkia ja -köynnöksiä liki kolme vuosikymmentä, voi sanoa olevansa kukkaihminen.

Tamperelainen Marja Lattunen asuu keltaisessa omakotitalossa Vehmaisissa. Ison talon länteen avautuva aurinkoinen piha on kuin tehty kukkaihmiselle.

Pihalla kasvaa omenapuita, vadelmia, pallohortensioita ja ruusuja. Vanha köynnöshortensia kiipeää talon seinää pitkin eteisen katolle.

Pääosa Lattusen pihalla on kuitenkin kesäkukilla. Kesäkukat ja -köynnökset ovat yksivuotisia, ruohovartisia kasveja. Ne eivät pysy hengissä Suomessa ulkona talven yli.

Parvekelaatikossa loistaa värikkäitä pelargoneja.

”Tuo on erikoinen väri. Se ei ole oikein oranssikaan, ehkä voimakas tulenkoralli. En ole ennen nähnyt sitä.”


Talon edessä kasvaa näyttäviä ja isoja kukkia, kannoja. Väri on lähes sama kuin koralleilla pelargoneilla.

”Muistan lapsena, miten Tammerkosken reunoilla kasvoi valtavat penkit kannoja. Ihastuin niihin silloin.”

Marja Lattunen säilyttää talven yli yleensä patioliljoja, verililjapuita ja nykyään myös kannoja. Joskus hän kantaa kellariin myös pelargoneja.


Usein hän kuitenkin heittää kesän kukkineet kesäkukat ja sipulikasvit pois syksyllä. Keväällä hän taas hankkii uudet.

”Jotkut kysyvät, eikö piha tule kalliiksi, kun hankin aina uudet kasvit. Ne maksavat 200–300 euroa kesässä. Tämä kuitenkin on minulle harrastus.”

 

Vinkki: Säästä kasvattamalla taimet itse.

Lattunen kasvattaa useimpina kesinä krassit ja samettikukat omista siemenistä. Muut kesäkukat hän ostaa yleensä taimina.

”En enää jaksa esikasvattaa mitään. Siinä on kova rumba, eikä kotona ole siihen tarpeeksi valoisaa ja viileää paikkaa.”


Lattunen kehottaa tutustumaan lähiseudun kukka- ja puutarhakauppoihin. Niin selvää, mikä myy laadukkaimpia taimia.

”Usein saan torilta parhaat taimet.”

Hyvät taimet ja kukat ovat tuuheita ja terveen näköisiä, hän antaa vinkin. Kannattaa valita kasvi, jossa on paljon nuppuja ja vahvat varret ja lehdet. ”Jos kaikki kukat ovat jo auki, kukkaloisto menee nopeasti ohi.”

 

Vinkki: Sijoita kesäkukat ryhmiksi.

Kesäkukkia on hyvä sijoittaa isoiksi kokonaisuuksiksi: muutama amppeli lähekkäin, ruukut vierekkäin.

”Ne ovat näyttävämpiä kuin jos olisi yksi ruukku siellä ja toinen täällä.”

 

Vinkki: Ruukkuruusuja saa halvalla äitienpäivän jälkeen.

Rahaa säästyy, jos kesäkukkia ostaa oikeaan aikaan. Äitienpäivän jälkeen saa ruukkuruusuja edullisesti, Lattunen neuvoo.

”Viime vuonna ostin niitä viisi kympillä. Siirsin ne isompiin ruukkuihin ja laitoin portaille. Talveksi ne voi istuttaa kukkapenkkiin.”

 

Vinkki: Amppelikukat ovat alessa juhannusviikolla.

Puutarhakauppojen alennusmyynnit alkavat yleensä juhannusviikolla.

Niissä Marja Lattunen säästää, sillä isot kukka-amppelit myydään puoleen hintaan. ”Ne ehtivät kukkia vielä pitkään.”

Isoihin ruukkuihin tai kukkapenkkiin on hyvä sekoittaa palanutta karjanlantaa lannoitteeksi.

Pieniin ruukkuihin voi laittaa kanankakkaa. Ruukkuun riittää puoli kauhallista, parvekelaatikkoon kaksi.

 

Vinkki: Lannoita jokaisella kastelukerralla.

Kesäkukille voi myös antaa lannoitetta kasteluveden seassa läpi kesän.

”Purkissa sanotaan, että sekoita veteen kerran viikossa. Se ei riitä monille kukille. Lannoitetta kannattaa antaa jokaisella kastelukerralla.”


Kasvien veden tarve vaihtelee. Jotkut viihtyvät valossa mutta niukassa vedessä.

Toisaalta varjon kasvi voi tarvita paljon vettä. Lattunen nostaa ruukkua ja tietää sen painosta, milloin kukkaa pitää kastella.

”Jos ruukku on kevyt, annan vettä. Jos se on painava, odotan vielä.”

Mitä pienempi ruukku, sitä ahkerammin pitää kastella. Saviruukussa kasvit kuivuvat nopeammin kuin muoviruukussa.


Kukille pitää valita pihasta tai terassilta paikka sen mukaan, miten paljon kukin kasvi vaatii valoa.

Valovaatimuksen voi tarkastaa puutarhakirjoista, netin neuvontasivustoilta tai kasvin mukana tulevasta hoito-ohjeesta.

Varjossa viihtyvät esimerkiksi orvokit, lumikellot ja hortensiat. Useimmat kesäkukat, esimerkiksi petuniat ja krassit, menestyvät paikassa, jossa ne saavat suoraa valoa osan päivästä.

Paljon aurinkoa kestävät esimerkiksi pelargonit, ruusut, samettiruusut ja auringonkukat. Ylipäänsä keltaiset ja oranssit kukat kukkivat parhaiten runsaassa valossa.

Lue myös: Valo määrää kukkien ja kasvien paikat parvekkeella

Kiinnostaako vesimelonien kasvatus? Katso videolta Marja Lattusen hyvä niksi.


Marjan kesäkukkavinkit aloittelijalle, vähän jo oppineelle ja konkarille

Eniten iloa kesäkukista saa, kun valitsee kasvit sen mukaan, miten hyvin niitä osaa ja jaksaa hoitaa.

Tamperelainen Marja Lattunen neuvoo, mitkä kesäkukat ja -köynnökset kukoistavat aloittelijan, vähän jo osaavan sekä taitavan multasormen pihassa ja ­parvekkeella.

Aloittelijan helpot kesäkukat

1. Krassi

Krassi on pihan helpoimpia kesäkukkia ja -köynnöksiä. Tärkeintä on sijoittaa krassi varjoon tai puolivarjoon.


Krassi tarvitsee paljon vettä. Suorassa auringonpaisteessa se kuivahtaa nopeasti. Krassit on hyvä kastella parin päivän välein.

Kasteluveden mukana sille voi antaa kastelulannoitetta kerran viikossa. Mullaksi käy tavallinen puutarhamulta.

Syksyllä krassista on helppo ottaa siemenet talteen.

Suurin ongelma krassien kasvatuksessa ovat etanat. Ne pitävät krassista ja nakertavat reikiä sen lehtiin ja kukkiin.

2. Pelargoni

Pelargonit viihtyvät pienissä ruukuissa tai ryhmänä parvekelaatikossa. Niille sopii kesäkukkamulta. Siinä on kastelukiteitä, mikä vähentää kastelun tarvetta.


Parvekelaatikon mullan sekaan kannatta lisätä kaksi kauhallista kanankakkaa. Pieneen ruukkuun riittää puoli kauhallista. Lisää lannoitetta pelargonit tarvitsevat yleensä elokuusta lähtien kasteluveden mukana.

Mullan pitää antaa kastelujen välillä kuivahtaa kokonaan. Liika vesi hukuttaa pelargonin.

Samasta syystä umpinaisessa astiassa kasvavaa pelargonia ei kannata pitää sateessa. Sen voi istuttaa myös maahan, jolloin ­sade ei haittaa.

Kuihtuvat kukkavarret voi leikata pois tai jättää ne paikalleen. Se ei vaikuta kukintaan. Pelargoneja on monen värisiä ja sekä pystyjä että roikkuvia lajikkeita.

3. Samettikukka

Samettikukka eli samettiruusu on helppo. Mullaksi käy mikä tahansa tavallinen puutarhamulta. Samettikukka viihtyy, kun sitä ei lannoita liikaa. Kastelulannoite viikon, parin välin riittää.

Samettikukka kestää myös paahdetta. Kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä mutta ne voi poistaa, jos ne näyttävät rumilta.

Samettikukan siemenet ja taimet ovat halpoja. Aina ei tiedä, minkä värisiä kukista tulee. Ne voivat olla erivärisiä kuin pussin kuvassa. Kukka on helppo kasvattaa siemenestä. Siemenet voi kylvää suoraan maahan tai esikasvattaa. Taimet voi istuttaa ulos jo pieninä, kymmenen sentin korkuisina.


4. Siniviuhka

Siniviuhka on rehevä amppeli- tai reunuskasvi. Se menestyy monenlaisessa kasvupaikassa. Se kestää sadetta ja kylmää, mutta se viihtyy myös paahteisella paikalla. Sitä voi kasvattaa myös osin puolivarjossa.


Siniviuhka tekee pitkiä versoja, jotka kasvavat jopa metrin pituisiksi. Versoissa on runsaasti valkoisia, sinisiä tai vaalean­punaisia kukkia. Kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä.

Kasvi viihtyy ilmavassa mullassa. Multaan kannattaa sekoittaa perliittiä eli vulkaanista tuhkaa tai kookoskuitua.

Siniviuhkaa pitää kastella säiden mukaan, esimerkiksi pari kertaa viikossa. Kasvi tarvitsee runsaasti ravinteita. Veteen kannattaa lisätä lannoitetta joka kastelukerralla, jos kasvi kasvaa amppelissa. Jos siniviuhkan siirtää uuteen ruukkuun, multaan voi sekoittaa kanankakkaa.

Harrastelijan kesäkukat

5. Kelloköynnös

Kelloköynnöksen kukkimaan saaminen ja kukinnan ajoitus vaatii osaamista. Kukintaa voi ohjata lannoituksella. Aluksi lannoitetta voi antaa veden mukana joka kastelukerralla.

Kun köynnös on sopivan kokoinen, esimerkiksi 1,5–2 metriä korkea, lannoitus pitää keskeyttää. Myös veden antamista voi silloin vähentää. Kun kasvia näin kiusataan, se alkaa tehdä kukkia. Kukinnan aikana sille pitää taas antaa kastelulannoitetta.

Kelloköynnös on myöhäinen kukkija, joka viihtyy valoisassa paikassa. Etelässä violetteja tai kermanvalkoisia isoja kelloja voi tulla jo elokuussa. Pohjoisempana kukintaa pitää joskus odottaa syksyyn.

Kelloköynnös on kaunis ilman kukkiakin. Siitä saa rehevän näkösuojan nopeasti.

6. Lumihiutale

Lumihiutale on muuten helppo, mutta se vaatii juuri oikean paikan. Se pitää sijoittaa puolivarjoon tai kokonaan varjoon. Se ei siedä yhtään suoraa auringonpaistetta.

Vaikeinta on kastella lumihiutaletta oikein. Se on yhtä aikaa juoppo ja arka ylikastelulle.

Sitä ei saa kastella liikaa eikä liian vähän. Vettä pitää antaa useita kertoja viikossa, kuumina kausina joka päivä. Se pitää kastella heti, kun kasvi näyttää kaipaavan lisää vettä. Jos se kerran kuivuu tai saa liikaa vettä, se ei enää toivu.

Lannoitetta lumihiutale tarvitsee normaalisti eli kerran, pari viikossa veden mukana.

Jos kastelu osuu kohdalleen, lumihiutale kukkii koko kesän. Parhaimmillaan se on syksyllä. Kuivia kukkia ei tarvitse nyppiä.


7. Orvokki

Orvokki kukkii parhaimmillaan huhtikuusta syksyyn. Se vaatii niukasti lannoitetta ja melko vähän vettä, mutta sitä pitää nyppiä ja leikata.

Orvokki pitää ilmavasta ja kuivasta mullasta. Se tarvitsee vettä maltillisesti silloin tällöin. Jos orvokkeja kastelee liikaa, ne tekevät pitkiä, honteloita varsia.

Lannoitetta voi antaa kasteluveden mukana 1–2 kertaa kuukaudessa. Heinäkuussa orvokki kannattaa leikata matalaksi. Se suojelee kasvia härmältä.

Orvokki kasvattaa leikkaamisen jälkeen uudet versot, jotka kukkivat loppukesällä. Kuihtuneet kukat pitää nyppiä pois.

Orvokit pitävät viileydestä ja viihtyvät puolivarjossa. Paahde nujertaa ne nopeasti.

8. Petunia

Myös petuniat vaativat jatkuvaa nyppimistä. Jos kuihtuneet kukat jäävät versoihin, kasvi lakkaa kukkimasta.


Petunia menestyy runsaassa valossa mutta sateelta suojassa. Sen kukat näyttävät sateen jälkeen usein rähjäisiltä. Siksi petunioita ei kannata laittaa ruukussa keskelle pihaa. Se onkin suosittu parvekekasvi. Sille sopii hyvin myös suojainen paikka katon lipan alla.

Kesän kuluessa petunia voi kasvaa pitkäksi. Kasvi pysyy tuuheana, jos sen versot leikkaa välillä lyhyiksi.

Jos nyppiminen ei kiinnosta, kannattaa valita pikkupetunia tai miljoonakello. Ne tekevät pienempiä kukkia, jotka kestävät paremmin sadetta.

Multasormen krantut kesäkukat

9. Uudenguineanliisa

Uudenguinealiisan hoidossa hankalaa on tarkka kastelu ja oikean paikan löytäminen.

Se on paikasta kranttu: se viihtyy varjossa tai puolivarjossa muttei aina kuki sielläkään. Auringon valossa sitä on vaikea saada kukkimaan.

Joskus Uudenguineanliisa piristyy elo–syyskuussa ja alkaa kukkia, kun ihmiset jo viihtyvät sisällä.

Se myös vaatii paljon vettä, vaikka se kasvaakin puolivarjossa.

Jos kukista näkee, että sillä on jano, vettä pitää antaa heti. Huomenna voi jo olla myöhä. Uudenguineanliisa ei anna anteeksi kuivumista.

Se tarvitsee lannoitetta ainakin kaksi kertaa viikossa.

10. Karjalanneito

Karjalanneito tarvitsee juuri oikean kasvupaikan. Se tykkää auringosta mutta ei siedä tuulta. Kasvi tekee pitkiä kukkavarsia. Ne katkeavat helposti tuulessa.


Karjalanneito ei siedä sadettakaan. Sade piiskaa kukat irti, ja kasvista leviää roskaa maahan tai parvekkeelle.

Sitä pitää kastella säännöllisesti. Mullan pitää pysyä kosteana.

Jokaiseen kasteluveteen kannattaa sekoittaa lannoitetta.

Ihannepaikka karjalanneidolle on suojaisa, lämmin parveke. Se voi viihtyä myös oven vieressä katon lipan alla suojassa tuulelta ja sateelta.

Kasvi on hallanarka. Sen voi siirtää ulos vasta kesäkuussa yöpakkasten mentyä.

11. Keijunmekko

Keijunmekon kasvatus on pitkä urakka.


Siemenet itävät hitaasti. Itäminen voi kestää jopa 4–5 viikkoa. Siemenet itävät huonosti: pitää kylvää monta pussillista siemeniä, jotta varmasti saa muutaman taimen. Siemenet ovat kalliita, ja yhdessä pussissa on vähän siemeniä.

Keijunmekko kasvaa hitaasti. Se pitää kylvää helmikuussa. Jotkut aloittavat taimikasvatuksen jo tammikuussa. Se onnistuu, jos kotona on hyvät kasvilamput ja viileä kasvupaikka

Hentojen pikkutaimien kouliminen vaatii osaamista.

Halvemmaksi tulee ostaa keijunmekon taimena. Se on harvoja köynnöksiä, jotka kukkivat myös varjossa. Se ei tykkää paahteesta tai helteestä, vaan viihtyy puolivarjossa ja viileässä.

12. Morsiushuntu

Kellokukkainen morsiushuntu on nyppimistä inhoavalle painajainen. Siitä pitää poistaa kuivat kukat joka päivä. Jos yksi päivä jää väliin, se lopettaa kukkimisen siihen.

Mitä enemmän morsiushuntua nyppii, sen ahkerammin se kukkii. Parhaimmillaan siinä on enemmän kukkia kuin vihreitä lehtiä.

Kasvi tykkää viileydestä ja piristyy kukkimaan syksyllä.

Se menestyy valossa muttei suorassa paisteessa. Mullan pitää pysyä tasaisen kosteana. Morsiushuntua ei kuitenkaan pidä kastella liikaa. Lannoitetta on hyvä antaa aina kasteluveden seassa.Lue lisää puutarha-aiheisia juttuja HS:n Puutarhaekstrasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä – Nyt kysyntää on hellyyssessioille, joihin ei kuulu seksiä lainkaan

   Tilaajille
  2. 2

   Anni Sinnemäellä on harvojen tuntema erityinen suhde Itäkeskukseen, joka pian mullistuu hänen johdollaan täysin

  3. 3

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat ylihintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennusliikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi elää jauhelihalla ja lehmänmaidolla – kartat näyttävät, miksi ilmastoraporttien ruokavaatimusten toteutuminen on vaikeaa

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisten elämäntapa on kestämätön

  6. 6

   Euroopan unionin ”kurkkudirektiivi” oli myytti, jonka kaltaisista väitteistä EU-vastaiset voimat ovat pyrkineet hyötymään

  7. 7

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  8. 8

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  9. 9

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan, koska ei uskalla sanoa, että mieli muuttui – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, mutta siitä voi opetella pois, sanoo psykologi

  10. 10

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää