Koti

Yritys keksi tehdä vuokravakuuksilla bisnestä: kalliin vakuuden välttää, jos maksaa kuukausimaksua koko asumisen ajan

Vuokralaisen luottotietojen pitää kuitenkin olla kunnossa, ja muuttajalta vaaditaan asuntoon kotivakuutus. Toisin kuin vakuudessa rahoja ei saa takaisin.

Uusi palvelu on poistamassa tarpeen jopa tuhansien eurojen vuokravakuudelta. Sen taustalla on vuokra-asumisen palveluita tuottava Igglo.

Torstaina avautuva palvelu korvaa perinteisen vuokravakuuden, jonka vuokralainen on yleensä maksanut joko vuokranantajan tilille tai erityiselle vuokravakuustilille.

Igglon palvelussa vuokravakuudesta maksetaan kuukausi- tai vuosimaksua vastaavalla tavalla kuin kuunnellaan musiikkia Spotifysta tai katsotaan leffoja ja tv-sarjoja Netflixistä. Palvelun voi ostaa joko vuokralainen tai vuokranantaja.

Palvelu toimii niin, että jos vuokranantaja edellyttää kuukauden vuokraa vastaavaa vakuutta, hän tai vuokralainen maksaa siitä Igglolle 3,90 euroa kuussa tai 39 euroa vuodessa. Jos vakuus on kahden kuukauden suuruinen, sen hinta on 6,90 euroa kuussa tai 69 euroa vuodessa.

Kolmen kuukauden vuokraa vastaavan vakuuden saa 9,90 eurolla kuussa tai 99 eurolla vuodessa.

Kuukausi- tai vuosimaksun päälle asiakas maksaa 60 euron avausmaksun, joka maksetaan vain kerran. Vuokralainen voi esimerkiksi siirtää vakuuden muuttaessaan toiseen asuntoon.

Sitä vastoin kuukausi- tai vuosimaksua maksetaan koko sen ajan, kun vakuutta tarvitaan. Ja toisin kuin perinteisessä vuokravakuudessa, tätä ei saa itselleen takaisin.

Muuten Igglon vuokravakuuspalvelu toimii niin kuin perinteinen vakuus eli vuokranantaja saa sitä kautta korvauksia, jos vuokralainen jättää vuokria maksamatta tai jos asuntoon pitää tehdä korjauksia.

Igglo puolestaan perii kustannukset vuokralaiselta.

Vuokralaisen ei tarvitse maksaa vakuutta, jos vuokranantaja ottaa sen asuntoon. Vuokranantaja voi toki sisällyttää kulut vuokrahintaan.

Vakuus pysyy asunnossa, vaikka vuokralainen vaihtuu. Etuna on, ettei avausmaksua tarvitse maksaa uudestaan.

Lue myös: Vuokralaisten edustaja: Jotkut vuokranantajat yrittävät tehdä vuokravakuuksilla voittoa.


Igglon toimitusjohtaja Matti Kanninen ja hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurmio kertovat, että yhtiö on kehitellyt uutta palvelua jo jonkin aikaa. Tarve uudistaa vuokravakuus­käytäntöjä oli miesten mukaan ilmeinen.

Perinteinen vuokravakuus nimittäin vaikeuttaa merkittävästi vuokra-asunnon löytämistä. Moni on joutunut lainaamaan rahaa saadakseen vuokravakuuden kasaan.

Igglon teettämän selvityksen mukaan 66 prosenttia vuokralaisista kokee, että vakuus hankaloittaa uuden vuokra-asunnon saamista. Yli puolet kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että vakuus esti tai hidasti asunnon saamista ja 31 prosenttia kertoi, että asunto oli mennyt sivu suun suuren vakuuden takia.

Selvityksen mukaan 60 prosenttia vuokralaisista oli joutunut joskus lainaamaan rahaa vakuutta varten. Igglon laskujen mukaan Suomessa makaa tileillä peräti 500 miljoonaa euroa vakuusrahaa.

Lue myös: Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

Lue myös: Katto pään päällä, mutta mihin hintaan?


Nurmio muistuttaa, että yksityiset vuokranantajat edellyttävät tyypillisesti vakuutta, joka vastaa kahden tai jopa kolmen kuukauden vuokraa.

”Sen päälle vuokralaisen pitää maksaa ensimmäisen kuukauden vuokra. Se on paljon rahaa. Vuokravakuudet ovat iso kivi kengässä”, Nurmio sanoo.

Isot Sato ja Kojamo ovat luopuneet vuokravakuuksista.

Tämän tietävät myös isot vuokranantajat kuten Sato ja Kojamo, jotka ovat käytännössä luopuneet vuokravakuuksista. Tilanne on haastava yksityisille vuokranantajille, jotka edelleen edellyttävät vakuuksia.

Igglo uskookin, että uusi palvelu parantaa yksityisten vuokranantajien mahdollisuuksia houkutella hyviä vuokralaisia. Jotta palvelun voi ostaa, pitää olla kirjallinen vuokrasopimus, vuokralaisen pitää olla täysi-ikäinen ja hänen luottotietojensa pitää olla kunnossa. Lisäksi asunnossa on oltava kotivakuutus.

Lue myös: Helsingistä ei saa vapailta markkinoilta normaalia vuokra-asuntoa alle 600 eurolla kuussa – Tässä ovat pääkaupungin 10 halvinta vuokrakämppää

Lue myös: Yksityiset vuokranantajat raivostuivat mainoskampanjasta, jossa esiintyy sikaileva vuokraisäntä”Me ollaan ajateltu myydä tätä kymmeniä tuhansia tai jopa satoja tuhansia”, Nurmio sanoo.

Palvelun kysyntään vaikuttaa se, kuinka moni vuokralainen tai vuokranantaja on kiinnostunut vaihtamaan jo olemassa olevan vuokravakuuden Igglon uuteen tuotteeseen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  8. 8

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  9. 9

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  10. 10

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää