Koti

Ennuste: Keskustayksiöiden neliöhinta nousee jopa yli kymppitonniin

Ennusteen mukaan yksiöt kallistuvat pääkaupunkiseudulla nopeimmin Kulosaaressa, Kivihaassa ja Etelä-Haagassa. Kaksioita on suhteellisen hyvin tarjolla ja toisaalta pienistä yksiöistä taas on edelleen kova pula, kertoo Vuokraturvan Timo Metsola.

Pienet asunnot kallistuvat pääkaupunkiseudulla nopeammin kuin suuret.

Kiinteistömaailman konsulttiyhtiö Ecraftilla teettämän ennusteen mukaan vanhojen yksiöiden hinnat nousevat Helsingissä nopeimmillaan yli neljä prosenttia vuosittain ja kaksioiden hinnat yli kolme prosenttia.

Samaan aikaan kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen ennustetaan kallistuvan nopeimmillaankin selvästi alle 3 prosenttia vuodessa. Keskimäärin vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen ennustetaan nousevan Helsingissä lähivuosina 2,7 prosenttia vuodessa.

Katso interaktiivisesta kartasta, miten vanhojen kerrostaloyksiöiden neliöhintojen ennustetaan kehittyvän pääkaupunkiseudulla vuosina 2019–2022.Alueiden väliset erot ovat kuitenkin suuria. Ennusteen mukaan yksiöt kallistuvat nopeimmin Kulosaaressa, Kivihaassa ja Etelä-Haagassa ja hitaimmin Koivukylä–Havukoskella, Pähkinärinteessä ja Puistolassa. Helsingin keskustassa, kalliissa Kaartinkaupungissa vanhojen kerrostaloyksiöiden neliöhinta voi kolmen vuoden päästä nousta jopa yli kymppitonniin.

Kaksioiden hintojen taas ennustetaan nousevan nopeimmin Kulosaaressa, Etelä-Haagassa sekä Etu-Vallila–Alppilassa.

Sitä vastoin Varistossa, Koivukylä–Havukoskella ja Suurmetsässä kaksioiden hintojen ennustetaan laskevan nopeimmin.

HS kertoi vanhojen kerrostaloasuntojen hintaennusteesta 12. toukokuuta.

Lue myös: Ennuste: Asuntojen hintaerot repeävät yhä suuremmiksi Helsingin seudulla – katso, miten hinnat kehittyvät omalla alueellasi

 

”Hinnat eivät kerro pelkästään alueen houkuttelevuudesta.”

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mukaan häntäpään sijoituksia selittää osin se, minkä ikäistä rakennuskantaa alueella on.

Vantaan Koivukylä–Havukoskella on paljon nimenomaan 1970-luvulla rakennettuja taloja, jotka ovat tulleet peruskorjausikään. Se vaikuttaa väistämättä hintoihin.

Siksi Metsolan mielestä ei olekaan kovin järkevää katsoa hintaennusteen häntäpäätä.

”Hinnat eivät kerro suoraan alueen houkuttelevuudesta”, hän muistuttaa.

Sitä vastoin hän pitää luultavana, että ne alueet, joissa hintojen nousun ennustetaan olevan nopeinta, myös pärjäävät parhaiten.

”Asuntojen hintojen kehitystä on mielettömän vaikea ennustaa. Mutta luulen, että kärkipää on ihan relevantti. Siitä näkee, mihin maksukykyiset ihmiset oikeasti hakeutuvat asumaan.”

Lue myös: Miksi asuntojen hinnat nousevat kahdessa pienessä lähiössä lähes yhtä hurjaa tahtia kuin Kallion seudulla?

 

”Lähiöt rakennettiin väliaikaisiksi.”

Sekä yksiöiden että kaksioiden 25 parhaimman alueen listalla on pelkästään Helsingin postinumeroalueita. Se kertoo Metsolan mukaan siitä, että asuntojen hintoihin vaikuttaa ennen kaikkea sijainti.

”Hotellihuoneessakin tärkeintä on se, missä se sijaitsee eikä se, kuinka monta neliötä siinä on”, hän sanoo.

Hintojen nousu on nopeinta pääasiassa Helsingin keskustassa ja kantakaupungissa eli siellä missä on vanhoja kivitaloja.

Metsola uskoo, että ihmiset arvostavat vanhoja taloja, jotka ovat käytännössä ikuisia – toisin kuin 1970-luvun lähiöt, joiden ei ajateltukaan kestävän.

”Lähiöt rakennettiin väliaikaisiksi”, hän sanoo.

Näin vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen ennustetaan kehittyvän lähivuosina.Kaksioiden hintojen ennustetaan kauttaaltaan nousevan hitaammin kuin yksiöiden. Esimerkiksi Punavuoressa yksiöiden neliöt kallistuvat ennusteen mukaan 4,2 prosenttia ja kaksioiden 3,3 prosenttia vuodessa.

Sörnäisissä luvut ovat 4,2 prosenttia ja 3,6 prosenttia.

Matinkylässä yksiöiden hintojen ennustetaan nousevan 1,3 prosenttia ja kaksioiden 0,9 prosenttia vuodessa, Vantaalla taas 2,4 prosenttia ja 0,7 prosenttia.

 

Vantaalle, Järvenpäähän ja Keravalle on rakennettu paljon uusia kaksioita.

Metsolan mukaan luvut kertovat ennen kaikkea siitä, että kaksioita on suhteellisen hyvin tarjolla ja toisaalta pienistä yksiöistä taas on edelleen kova pula.

”Vantaan kaksioiden hinnat ovat itse asiassa nousseet hyvinkin maltillisesti. Vielä vuosikymmenen alussa näytti siltä, että kaksiot olisivat voineet kallistua enemmänkin”, Metsola sanoo.

Pääkaupunkiseudulla on viime vuosina rakennettu paljon uusia kaksioita, varsinkin Vantaalla. Se on hillinnyt vanhojen kaksioiden hintojen nousua.

Metsola toteaa, että samaan aikaan uusia kaksioita on rakennettu paljon myös Järvenpäähän ja Keravalle.

”Ja ne ovat olleet kilpailijoita Vantaan lähiöille”, hän sanoo.

Katso hakukoneesta, miten vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhintojen ennustetaan kehittyvän omalla postinumeroalueellasi Helsingissä, Vantaalla, Espoossa tai Kauniaisissa.Asuntojen hintojen ennustamiseen liittyy aina paljon epävarmuutta. Me emme voi varmasti tietää, mitä maailmassa tapahtuu.

”Ennusteet antavat helposti sellaisen mielikuvan, että hinnat nousevat tulevaisuudessa, mutta ei meillä ole mitään varmaa tietoa siitä. Voi olla, että hinnat eivät nousekaan”, Metsola sanoo.

Juuri nyt epävarmuutta aiheuttavat sekä brexit että Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota. Kukaan ei tiedä, miten niissä käy.


Metsola kuitenkin epäilee, että kävi maailmassa niin tai näin, halutuimmat alueet ovat aina vahvoilla.

”Jos menee hyvin, hyvät alueet ottavat kaulaa muihin alueisiin ja jos menee huonosti, niillä menee edelleen suhteessa paremmin kuin muilla.”

On myös luultavaa, että pienten asuntojen kysyntä jatkuu voimakkaana oli suhdanne mikä hyvänsä.

”Suunta on aika selvä ja tuskin taloudelliset tilanteet sitä nopeasti muuttavat.”

Asuntojen hintaennuste on tilastollinen malli, joka perustuu koneoppimiseen. Malliin on syötetty tiedot noin miljoonasta toteutuneesta asuntokaupasta. Tiedot on saatu Kiinteistönvälitysalan keskusliiton Hintaseurantapalvelusta, jossa on 70–80 prosenttia kaikista Suomessa tehdyistä asuntokaupoista.

Datan perusteella kone pystyy päättelemään, miten yksittäisten asunnon hinta on kehittynyt tähän saakka.

Jotta voidaan ennustaa hintojen kehittymistä tulevaisuudessa, tarvitaan muutakin, kuten väestöennusteita.

Hintaennusteen tehneen Ecraftin johtava data-analyytikko Tommi Vilkamon mukaan aikuisväestön kehitys paikkakunnalla ennakoi merkittävästi sitä, millä tavalla asuntojen hinnat kehittyvät – toisin kuin vaikkapa pörssikurssit, jotka ennustavat asuntokauppaa heikosti.

Lisäksi ennusteessa on otettu huomioon tärkeimmät asuntomarkkinoiden trendit, asuntoilmoittelu Etuovi.comissa, asuntojen myyntiaikojen kehitys, uudisrakentaminen, kuluttajaluottamus, kuntien avainluvut sekä kansantalouden indikaattoreita kuten työllisyyden, tulojen ja bruttokansantuotteen kehitys.Lue lisää asuntokauppa-aiheesta HS:n Asuntokauppaekstrasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Sauli Niinistön viestintäpäällikkö vaihtuu, Katri Makkonen siirtyy takaisin Yleen

  5. 5

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  6. 6

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  7. 7

   Jalkapallokatsojia kaasuttanut turvallisuusyritys syyttää nyt Palloliiton antamia ohjeita

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Suoliston bakteerikanta on yhteydessä vauvan temperamenttiin

  9. 9

   Hovioikeus: Autoilijalla ei ole velvollisuutta selvittää lumen peittämän nopeusrajoituksen sisältöä

  10. 10

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, kauppahinta 1,3 miljardia euroa ja pääkonttori pysyy Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää