Koti

Naapurit voivat käräyttää polttelijoita jopa savunkeräimillä – yhä useampi taloyhtiö harkitsee tai hakee tupakointikieltoa

Tupakansavusta voi kerätä näytteitä, mutta ne eivät kelpaa riittäväksi todisteeksi oikeudessa.

Tupakointikiellot ovat yleistyneet pääkaupunkiseudun taloyhtiöissä, kertoi HS Koti 2. toukokuuta.

Helsingin, Espoon ja Vantaan terveyden­suojelu­viranomaiset ovat määränneet kiellon hakemuksesta jo miltei sataan taloyhtiöön. Lisäksi taloyhtiö voi itse päättää kiellosta yhtiökokouksessaan yksimielisellä päätöksellä ja kaikkien osakkaiden suostumuksella.

Mutta millaista todistelua kiellon rikkominen edellyttää, jotta siihen voi puuttua? Tupakoivaa naapuria kun ei saa kuvata.

”Hyvä kysymys”, sanoo kiinteistö­juridiikkaan erikoistunut asianajaja Marina Furuhjelm asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta.

”Ihan samaa asiaa olemme mekin pohtineet täällä toimistolla.”

 

Kiellon rikkojalle annetaan varoitus.

Asia ei nimittäin ole aivan yksinkertainen.

Jos yhtiöjärjestys kieltää tupakoinnin taloyhtiössä ja naapurit valittavat kiellon rikkomisesta esimerkiksi isännöitsijälle, kiellon rikkojalle tulee antaa varoitus.

Varoituksen antaa käytännössä haastemies, ja siinä taloyhtiö uhkaa ottaa huoneiston hallintaansa kolmeksi vuodeksi, jos osakas tai asukas ei lopeta tupakointia.

Furuhjelm ei kuitenkaan lähtisi antamaan varoitusta vielä yhden valituksen perusteella, koska hallintaanoton kynnys on korkea: siihen liittyy moitekanteen mahdollisuus ja oikeudenkäynti­kulujen riski.


Laki ei määrittele, montako valitusta pitää saada, jotta taloyhtiö voi varoituksen antaa. Rikkomuksella on kuitenkin oltava vähäistä suurempi merkitys.

”Itse antaisin varoituksen, jos asukas rikkoisi kieltoa säännöllisesti eli esimerkiksi kuukauden aikana 5–10 kertaa. Vapaamuotoisen huomautuksen voi antaa jo aiemmin.”

Tupakoivan naapurin kanssa voi myös yrittää keskustella asiasta sovinnollisesti.

Ellei tupakointi lopu huomautuksesta eikä varoituksesta huolimatta ja taloyhtiö ottaa huoneiston hallintaansa, yhtiöllä on todistustaakka. Se tarkoittaa sitä, että yhtiön täytyy näyttää toteen kiellon rikkominen.

Todisteita olisi helppo saada, jos naapuria voisi kuvata aina, kun hän tupakoi, mutta niin ei saa tehdä. Salakuvaaminen on rikoslailla kielletty.

Voisiko tupakansavusta ottaa näytteitä ja käyttää niitä todisteina oikeudenkäynnissä?

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola sanoo, että tupakansavusta on kyllä mahdollista kerätä näytteitä joko aktiivihiili keräimellä tai niin sanotulla adsorbenttiputkella.

Aktiivihiilikeräin asetetaan kiinteään mittauspisteeseen savuttomaksi tarkoitettuun tilaan noin viikon ajaksi.

Adsorbenttiputkea käyttäessä näytteitä kerätään huoneilmasta pumpun avulla noin puolentoista tunnin ajan. Lyhyen keräysajan takia adsorbenttiputki soveltuu huonosti tilanteisiin, joissa tupakansavua esiintyy vain satunnaisesti.

Keräimiä saa esimerkiksi Työterveys­laitoksesta, jonka laboratorio myös tutkii näytteet. Näytteistä analysoidaan tupakansavun merkkiaineita.


Furuhjelmin mukaan keräimillä otetut näytteet eivät kuitenkaan riitä todisteeksi oikeudessa. Keräimet sopivat paremmin terveyshaitan selvittämiseen kuin todistamaan kiellon rikkojan.

”Laite toki osoittaa, että joku on tupakoinut, mutta ei sitä, kuka tupakointikieltoa on rikkonut. Näyttöongelmaan laite ei siis auta.”

Yksi vaihtoehto on, että taloyhtiö ottaa keräimellä näytteitä huoneistossa, jossa tupakointikiellon rikkojan epäillään asuvan. Näytteitä saa kuitenkin kerätä vain osakkaan tai asukkaan luvalla. Ilman suostumusta laitetta ei saa asentaa kenenkään huoneistoon.

 

”Viime kädessä taloyhtiön asukkaat todistavat tupakoivaa vastaan oikeudessa.”

Miten taloyhtiö voi sitten todistaa tupakointi­kiellon rikkomista?

”Kun riittävän moni naapuri suostuu tulemaan oikeuteen kertomaan, että näki naapurin polttavan tupakkaa silloin ja silloin, sen pitäisi riittää todisteeksi”, Furuhjelm sanoo.

Samaa mieltä on yhtiöjuridiikkaa hyvin tunteva pohjoismaisen oikeuden professori Ville Pönkä Helsingin yliopistosta.

”Viime kädessä taloyhtiön asukkaat todistavat tupakoivaa vastaan oikeudessa. Tällöin todistajat antavat vakuutuksen. Jos he eivät pysy totuudessa, voi tästä seurata rikoslain mukainen rangaistus.”

Furuhjelmin mielestä yksikin vakuuttava todistaja voi olla arvokkaampi kuin kymmenen huonoa. Toisaalta tuomarin yleensä vakuuttaa se, että useampi henkilö kertoo saman asian.

”Jos on vain yksi todistaja ja väitteet kiistetään, tuomari saattaa katsoa, että asiaa ei ole näytetty toteen. Ei ole helppoa sanoa, montako todistajaa pitäisi olla.”

 

”Tupakoinnin ajan ja paikan kirjaaminen on tärkeää.”

Molemmat suosittelevat pitämään kirjaa naapurin tupakoinnista ja toimittamaan tiedot isännöitsijälle valitustensa tueksi.

”Tupakoinnin dokumentointi, kuten ajan ja paikan kirjaaminen, on tärkeää, jotta todistajat voivat uskottavasti kertoa, milloin ja missä laajuudessa tupakointikieltoa on rikottu”, Pönkä sanoo.

Entä, jos naapurit eivät uskalla lähteä oikeuteen todistamaan?

Tämä on yksi todistelun monista ongelmista, sillä isännöitsijälle tehtyjä kirjallisia valituksia ei voi käyttää todisteena oikeudessa. Todistelun on tapahduttava suullisesti.

 

”Pelkkä naapuriasuntoon kulkeutuva tupakanhaju ei riitä osoitukseksi kiellon rikkomisesta.”

Kaupungin tai kunnan määräämän tupakointikiellon rikkomiseen voi terveyden­suojelu­viranomainen puuttua uhkasakon avulla, ainakin teoriassa.

Kiellon rikkominen täytyy todentaa esimerkiksi niin, että tarkastaja itse näkee tupakointitilanteen, sanoo tiimipäällikkö Päivi Vepsäläinen Helsingin kaupungin ympäristö­terveys­yksiköstä.

”Pelkkä naapuriasuntoon kulkeutuva tupakanhaju ei riitä osoitukseksi kiellon rikkomisesta eikä siten uhkasakon määräämisen perusteeksi.”

Lopullinen vastaus kysymykseen riittävästä todistelusta saadaan kuitenkin vasta oikeuskäytännössä aikanaan.

Pääkaupunkiseudulla tupakointikielto on määrätty jo lähes sataan taloyhtiöön.

Katso hakukoneesta, missä taloyhtiöissä tupakointi on kielletty.

Lue lisää taloyhtiöaiheista HS:n Taloyhtiöekstrasta.

Onko sinulla juttuidea tai haluaisitko kysyä jotain asumisesta? Kirjoita toimitukselle täältä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Sauli Niinistön viestintäpäällikkö vaihtuu, Katri Makkonen siirtyy takaisin Yleen

  5. 5

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  6. 6

   Hovioikeus: Autoilijalla ei ole velvollisuutta selvittää lumen peittämän nopeusrajoituksen sisältöä

  7. 7

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Suoliston bakteerikanta on yhteydessä vauvan temperamenttiin

  9. 9

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Jalkapallokatsojia kaasuttanut turvallisuusyritys syyttää nyt Palloliiton antamia ohjeita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää