MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Koti

Helsingin ”rivieralla” on erikoinen asunto: Suukko rakennettiin kalastustroolariksi, toimi Neuvostoliiton vakoilualuksena ja on nyt Mari Korhosen perheen koti

Helsingissä laivassa voi asua vain epävirallisesti. Asuntolaivurit nauttivat siitä, että koti kulkee mukana, kun tekee mieli vaihtaa maisemaa.

Asuntolaivapioneeri Matti Myllymäki istuutuu muhkeaan nahkanojatuoliin, nojaa taaksepäin, suoristaa jalat rahille ja huokaa.

Seitsemään viime vuoteen on mahtunut monta henkisesti raskasta hetkeä. Ambulanssi on hakenut hänet kahdesti stressireaktion takia. Syynä on ollut hänen kotinsa, joka sattuu olemaan laiva.

”Kaikki näytti Ruususen unelta, ja painajainen siitä tulikin”, Myllymäki sanoo.

Hänen Yhdysvalloissa rakennuttamansa ja Suomeen vuonna 2012 tuomansa Innoboat-niminen asuntolaiva ei aluksi kelvannut Helsinkiin. Kun virkamiehet kuulivat, että Myllymäet asuvat laivassa, häätö oli lähellä.

Yhden päivän aikana laivalla kävi kaupungin edustaja, joka määräsi aluksen hinattavaksi pois, kunnes tulliviranomainen tuli sanomaan, ettei alusta saa liikuttaa mihinkään väliaikaisen maahantuontiluvan takia.

”Toiseen suuntaan kumarrat ja toiseen pyllistät.”

Myllymäestä tuntuu tolkuttomalta, että laivasta on uhattu katkaista jopa sähköt talvella kaupungissa, joka mainostaa olevansa merellinen.

Ilmapiiri on sittemmin tervehtynyt. Myllymäki on kiertänyt laivallaan Helsingin eri satamia. Viime vuodet se on kellunut Mustikkamaalla.

Vaikka Helsingissä ei saa asua asuntolaivassa virallisesti, ennen kuin Kipparlahteen kaavoitettu asuntolaivasatama valmistuu, laivassa saa olla miehistö ympäri vuoden.

”Sen jälkeen kun Helsinkiin tuli pormestarimalli ja virkamiehiä on vaihtunut, on tapahtunut ihmeitä. Keskustelemme vihdoin hyvässä hengessä.”


Itä-Helsingin Vuosaaressa kesäpäivän aurinko kuumottaa poskia. Tuuli on lämmin hönkäys.

Laivalaituriin on köytetty kaksi alusta, joista toisella on hauska nimi: Suukko. Se näyttää ulospäin pieneltä rahtilaivalta, mutta on todellisuudessa Mari Korhosen perheen koti.

Korhosesta tuli asuntolaivuri kolme vuotta sitten, jolloin hän osti Suukon miehensä kanssa Turusta. Heidän ei ole tarvinnut käydä byrokraattien kanssa samanlaista sotaa kuin pitkän linjan asuntolaivureiden.


”En tiedä, mistä asuntolaivojen vastustus on johtunut. Vaikuttaa siltä, että kaupunki haluaa vihdoin edistää asuntolaiva-asumista. Silläkin voi olla vaikutusta, että meillä on myös yritystoimintaa laivalla.”

Työyhteisövalmentaja Korhonen ehti haaveilla asuntolaivasta Hollannin-opiskeluvuosistaan lähtien. Myöhemmin kävi ilmi, että merivartijana työskentelevällä miehellä oli sama haave.

”Kerrostalossa asuminen oli meille koko ajan väliaikainen ratkaisu.”Kallahden satamaan Suukko saapui kesällä 2016. Pariskunta kipparoi alusta läpi sirpaleisen saariston 23 tuntia putkeen vuoroissa. ”Olisi ollut kiva pysähtyä edes jäätelölle, mutta oli kiire perille.”

Nyt he remontoivat laivaansa ja risteilevät lähivesillä. Viime kesänä perhe teki retken Loviisaan, seuraava meriseikkailu on vielä suunnitteilla. Joka kesään kuuluu ainakin parin tunnin kieppi Villingin ympäri.

”Kotkaan tekisi mieli. Haaveissa on myös Hanko, Ahvenanmaa ja Saimaa.”


Vuoden päästä on tiedossa telakkareissu, jota Helsinki edellyttää viiden vuoden välein. Pohjan huolto on tärkeää siihen pesiytyvien kotiloiden takia ja vuotokohtien ehkäisemiseksi.

Ensin pohja pestään ja harjataan puhtaaksi, sen jälkeen hiekkapuhalletaan ja lopuksi maalataan. Lisäksi katsastaja tarkastaa rungon. Jos teräksen paksuus on jossain kohtaa liian ohut, pala pitää poistaa ja uusi hitsata tilalle.

Telakkakäynti voi maksaa mitä vain muutamasta tonnista yli 10 000 euroon. Taitava pääsee halvemmalla. Asumiskulut laivassa ovat noin tuhat euroa kuussa.Asuntolaivurina oleminen on elämäntapa. Meri on asukkaille tärkeä elementti, eikä ole pahitteeksi, että tekniikka kiinnostaa.

Korhosella ja hänen miehellään on rannikkolaivurin pätevyys. Se ei ole välttämätöntä mutta helpottaa elämää.


Uhrauksia pitää myös olla valmis tekemään.

Suukko on saanut perheen luopumaan yhdestä autostaan ja huonekaluistaan ja vähentämään lomamatkoja ulkomaille.

”Remontointiin saa upotettua kaiken ylimääräisen ajan ja rahan. Nälkä kasvaa syödessä. Ja huonekalut asuntolaivaan täytyy suurelta osin rakentaa.”

Sähkö tulee laiturilta, jossa on oma sähkötolppa. Käyttövettä varten tilataan tankkiauto tai kurvataan huoltolaituriin. Sama kuvio toimii jäteveden tyhjennyksen kanssa.


Suukko omistajineen on otettu osaksi naapurustoa Kallahdessa. Moni tulee juttelemaan. Yksi kerrostaloasukas hätääntyi jo, kun laivurit laskivat lipun mastosta.

”Kysyi, ette kai poista lippua, koska siitä hän katsoo aamulla tuulen suunnan.”

Monia kiinnostaa aluksen menneisyys, joka onkin jännittävä. Suukko on rakennettu kalastustroolariksi Puolassa vuonna 1975 ja toiminut kylmän sodan aikana Neuvostoliiton vakoilualuksena.

”Mutta kalastuskäytössä tämä ei ole koskaan ollut. Kalaa täällä ei ole ollut kuin lautasella.”


Mustikkamaalla Myllymäki kierrättää Innoboatillaan. Alus on kuin pieni kaupunki, täynnä huipputeknologiaa. Siinä on oma energialaitteisto ja vedenpuhdistamo.

Sähköä tuottavat aurinkopaneelit ja tuuligeneraattorit, vesi puhdistetaan biologisesti ilman kemikaaleja.

”Voimme kierrättää vettä ja olla omavaraisia.”

Toisin kuin teräksinen Suukko, Innoboat on rakennettu pitkälti alumiinista. Sen ansiosta laiva painaa verrattain vähän, 40 tonnia. Vastaavilla teräsrunkoisilla aluksilla painoa on yli 100 tonnia.


Rungon moderni muotoilu vähentää polttoaineenkulutusta. Ajossa moottori hörppii dieseliä kolmisenkymmentä litraa tunnissa, ja vauhtia piisaa parhaimmillaan 20 solmua. Innoboat kulkee siis samaa vauhtia kuin ruotsinlaivat. Kalan eviä muistuttavat sivuvakaajat tasoittavat kyytiä.

Talvella laivan pitää irti jäistä kompressori, joka pumppaa ilmaa aluksen alle. Ultraäänilaitteisto puolestaan karkottaa kotilot pohjasta.

Ulkoa runsaat 24 metriä pitkä ja 5 metriä leveä alus muistuttaa luksusjahtia, ja sisälläkin on amerikkalaishenkistä ylellisyyttä: jalkojen alla upottava kokolattiamatto, seinillä tumma puupanelointi.

Innoboat on tavallaan kelluva omakotitalo: on olohuone, avokeittiö, kolme makuuhuonetta ja vessaa, kaksi kylpyhuonetta kivitasoineen, kodinhoitohuone, baari ja aurinkokansi, kaikkiaan 120 asuinneliötä.

Takakannelta pääsee portaita pitkin mereen uimaan tai ratsastamaan vesijetillä. Samea Suomenlahti ei tosin houkuttele samalla tavalla kuin Floridan turkoosit vedet.

”Katso nyt tuota”, Myllymäki päivittelee.

”Hyvä puoli on se, että tällä voi vaihtaa maisemaa, jos alkaa kyllästyttää.”


Asuntolaivasataman rakentamista on Helsingissä aina vain siirretty ja siirretty

Asuntolaivurit ovat odotelleet omaa paikkaansa Helsingissä jo toistakymmentä vuotta.

Asuntolaivoille on kaavoitettu Helsingissä toistaiseksi yksi alue Herttoniemenrannan Kipparlahdessa Amiraali Cronstedtin torin kupeessa. Laivojen pääsy alueelle on kuitenkin lykkääntynyt vuosi vuodelta.

Alueen kehittäminen asuntolaivakäyttöön on ollut tapetilla 2000-luvun alusta asti. Kaksi vuotta sitten Helsinki järjesti haun asuntolaivapaikoille, mutta neuvottelut ovat edelleen kesken.

Pientä myrskyä on nostattanut se, että asuntolaivureiden pitäisi rakentaa laituri käyttökuntoon omalla kustannuksellaan.

”Se tarkoittaa sitä, että laivasta tulevien kustannusten päälle tulisi henkilökohtainen laina laiturirakentamiseen, vaikka esimerkiksi veneet ovat kaupungin ylläpitämissä laitureissa. Osa laivureista epäröi, uskaltaako tähän lähteä mukaan”, sanoo Asuntolaivureiden puheenjohtaja Mari Korhonen.

Asuntolaivurit eivät omistaisi tonttia, vaan he olisivat siinä vuokralla. Vuokra-aika olisi 15 vuotta. Korhosen mukaan investointi laiturin rakentamiseen olisi kohtuuttoman suuri 15 vuoden vuokrasopimuksella.

Yhdistykseen kuuluu kolmisenkymmentä alusta miehistöineen. Kaikki laivat eivät kuitenkaan Kipparlahteen mahdu eivätkä edes halua. Nyt asuntolaivoja on siellä täällä ympäri Helsinkiä.

Katso alla olevasta kartasta, mihin Helsingissä on suunniteltu asuntolaivoja.Yhdistyksen tavoitteena on, että hanke etenee toteutusvaiheeseen kuluvan kesän aikana ja laituripaikat valmistuvat halukkaille ensi kesäksi. Arkkitehti piirtää parhaillaan laituria.

 

Helsinki on asettanut tiukkoja vaatimuksia asuntolaivoille.

Aikataulun toteutuminen on silti epävarmaa. Asuntolaiva­satama on ollut Helsingissä ikuisuusprojekti. Asuntolaivureiden yhdistys on ajanut asiaa vuosikaudet, ja moni on jo turhautunut tilanteeseen.

Helsinki on pallotellut asiaa eri virastojen välillä ja asettanut tiukkoja vaatimuksia laivoille.

Kipparlahteen ovat tervetulleita alukset, jotka ovat enintään 30 metriä pitkiä, 9 metriä leveitä ja 6 metriä korkeita. Asuntolaivoja ei kuitenkaan ole veistetty yhdestä puusta, vaan kaikki ovat erilaisia.

Lisäksi niiden pitää sopia ulkonäöltään ”kaupunkikuvallisesti arvokkaaseen ympäristöön”. Laiturin vieressä on 2000-luvulla rakennettuja rivitaloja.


Tilanne harmittaa laivureita myös siksi, että asuntolaivaa ei voi toistaiseksi nimestään huolimatta pitää virallisesti asuntona.

”Venesataman venepaikalla pidetty asuntolaiva on kulkuneuvo, ei asunto”, sanoo Helsingin rakennusvalvonnan lupayksikön päällikkö Salla Mustonen.

Jotta asuntolaiva voisi olla virallisesti vakituinen asuinpaikka, sillä tulee olla asemakaavassa määrätty paikka ja osoite.

”Kipparlahti on ainoa paikka, jossa asuntolaivan voi osoittaa pysyväksi asuinpaikaksi. Jos asuntolaiva on virallinen asunto, tulee sen olla pysyvästi paikoillaan.”

Tämä on ristiriidassa asuntolaivoihin olennaisesti liittyvän liikkuvan elämäntavan kanssa.

”Ajatuksena asuntolaivassa on se, että jos haluat muuttaa, irrotat köydet ja lähdet”, Korhonen sanoo.

 

Jotta asuntolaivat saataisiin väestötietojärjestelmään, lainsäädäntöä pitäisi muuttaa.

Asuntolaivaa ei voi pitää edes postiosoitteena ilman pysyvää paikkaa eikä niiden tietoja löydy väestötietojärjestelmästä. Järjestelmään merkitään vain ihmisiä ja rakennuksia.

Väestörekisterikeskuksen johtavan asiantuntijan Tytti Ronkaisen mukaan lainsäädäntöä tulisi muuttaa, jos asuntolaivoja haluttaisiin rekisteröidä väestötietojärjestelmään.

Asuntolaivojen mahdollisiksi tukikohdiksi on 2000-luvulla ehdotettu pariakymmentä paikkaa, jotka näkyvät oheisessa kartassa.

Perinteisten asuntolaivojen lisäksi Helsinki on varannut paikat 40 kelluvalle talolle Verkkosaareen. Ne valmistuvat aikaisintaan vuonna 2023.

 

Miksi asuntolaiva-asia ei etene Helsingissä?

Kaupunkivaikuttaja Kimmo Helistö listasi blogissaan omia ehdotuksiaan asuntolaivapaikoiksi vajaat kymmenen vuotta sitten ja ihmetteli jo silloin, mikä tässä on niin vaikeaa. Kaupunki on täynnä tyhjiä rantoja.

Kysymys on yhä ajankohtainen, joten soitetaan Helsingin asemakaavoituksesta vastaavan yksikön päällikölle Tuomas Hakalalle.

Asuntolaivat eivät ole ongelma esimerkiksi Amsterdamissa, Lontoossa tai Tukholmassa. Miksi asuntolaiva-asia ei tunnu etenevän meillä?

”Se on osittain kulttuuriasia. Kyllä muillakin kaupungeilla on omat ongelmansa ja nekin osaavat määrätä kaikenlaista. Hollannista en tiedä tarkemmin. Siellähän saa tehdä kaikenlaista, mitä muualla ei saa tehdä”, Hakala sanoo.

Rivien välistä voi tulkita asenteellisuutta, pikkumaisuutta ja tiukkaa byrokratiaa.

”Mielikuva siitä, mitä haluttaisiin tehdä, on se, että ostetaan laiva jostain netistä, tuodaan se rantaan ja asutaan siellä. Ensimmäinen, joka intoa puhkuen tuo laivan, on että kyllä minä tässä sinnittelen, vaikka ei tule sähköä. Asuntoon pitää tulla sähkö. Viemäri on myös aika hyvä. Jos laiva syttyy palamaan, paikalle pitäisi päästä paloautolla. Maaperän pitää olla puhdas ja merenpohjan täyttää asumisen edellytykset.”

Todellisuudessa asuntolaivoissa on nykyajan mukavuudet. Niissä ei istuta pelkän kynttilän valossa eikä tehdä tarpeita ämpäriin.

Hakala sanoo, ettei halua olla asuntolaivoja vastustava ikävä byrokraatti.

”Jos koti palaa, se ei ole pikkutarkka asia eikä merenpohjassa saa olla myrkkyjä. Sedimentit ruopataan. Suhtaudumme asuntolaivoihin positiivisesti. Tervetuloa!”

Oletko muuten koskaan käynyt asuntolaivassa, Tuomas Hakala?

”Olen minä asuntolaivaa koskettanut, mutta sisällä en ole ollut.”Oikaisu ma 10.6. klo 10:04: Kuvateksteissä oli kaksi virheellistä nimeä. Naapuri on Jonna Kujanen ja Mari Korhosen poika Kasper Bäckman. Oikaisu ti 11.6. klo 14:10: Suukko-laivan satamapaikan kerrottiin virheellisesti olevan Vuosaaren Aurinkolahdessa. Paikka on kuitenkin Kallahden puolella.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  7. 7

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  9. 9

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  10. 10

   Tiedustelupalvelu: Saksassa asuu lähes 13 000 väkivaltaista äärioikeistolaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  8. 8

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  9. 9

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  10. 10

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää