Koti

Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

Maskulaisella mökillä polskitaan itse tehdyssä uima-altaassa jo kolmessa sukupolvessa vaikka kesäpaikka ei ole järven tai meren rannalla.

Helle seisoo maskulaisen pellon yllä, hiekkasuodatin humajaa, sudenkorennot kiitävät pitkin altaan pintaa.

”Aku Aku Ankka, veitikka vankka, huusi maailmalle: mennään veden alle”, huutaa nelivuotias Veera Heino ja hyppää ukin altaaseen.

Siellä polskiikin jo kuusi muuta Heinon perheen jäsentä kahdessa sukupolvessa. Osa porukasta leikkii rodeohevosta eli heiluttaa uimapatjaa toisen alla.


Vanhin sukupolvi eli mökin ja altaan omistajat Heli Heino ja Aarre Heino tyytyvät katselemaan vierestä ja huolehtimaan, että kun vesileikeissä koittaa tauko, terassipöytään on kesänviettäjille katettu kahvia, pillimehuja, juustokakkua ja keksejä.

Aarre Heino, 75, kaivoi uima-altaan kesäasunnon pihalle lapiolla kesällä 1981. Allas on ollut siis käytössä 38 vuotta.

”Heli on hyvä keksimään töitä mulle ja minä olen hyvä toteuttamaan”, sanoo Aarre Heino.


Nykyisin kun keksitään jokin kotikutoinen projekti, etsitään inspiraatiokuvia ja ohjeet netistä. 1980-luvulla ei sellaista mahdollisuutta ollut.

”Rautakaupassa näin kuvan ja sitten vain lähdin sen pohjalta tekemään. On tässä ollut aina tapana tehdä kaikenlaista, ja ennen osattiin tehdä monenmoista, kuten homevapaita taloja”, Aarre Heino kertoo.

”Meidän mökillä kun ei ole rantaa, lapset kinusivat koko ajan kyytiä meren rantaan tai hiekkakuopille uimaan. Kyllästyin kuskaamiseen ja sanoin Aarrelle, että nyt pitää laittaa oma uima-allas”, muistelee Heli Heino.


Aarre Heino alkoi kaivaa allasta keväällä 1981 heti, kun routa suli. Valmista tuli juhannukseksi. Altaalla on pituutta yhdeksän metriä, leveyttä yli kolme. Syvyys on 130 senttiä.

Kuoppa kaivettiin lapioilla savimaahan, entiselle pellolle. Seinämät muurattiin harkoista.

”Kun itte tekee, ei tarvi piirustuksia”, Mikko Heino sanoo.

Eristeeksi Heinot laittoivat styroxia, ja kuoppa vuorattiin mittojen mukaan tilatulla muovisella allaspussilla.

Vesi tulee altaaseen omasta kaivosta.


Uima-allas tehtiin Heinojen kolmelle lapselle, Jukalle, Mikolle ja Tuijalle.

Tuija Marttila muistaa hämärästi sen kesän, kun allas valmistui.

”Minä oli sulkeutunut sisälle lukemaan Neiti Etsiviä ja Ursula-kirjoja, mutta pojista oli varmasti apua kaivaustöissä. Yhtenä päivänä huomasin, että jokin valtava muovipussi oli ilmestynyt kuoppaan. Elokuussa täytin kymmenen vuotta ja sain kutsua mökille uimaan neljä kaveria, koska sen verran mahtui autoon. Seuraavat kesät olivat ihania: kaverini Marin kanssa nukuttiin yöt leikkimökissä ja päivät syötiin mansikoita ja uitiin.”

Myös Mikko Heino muistaa lämmöllä lapsuuden kesiä:

”Muksuina oltiin altaassa koko päivä. Jos oli kylmä päivä, aloitettiin saunan lämmittämisellä. Saunan katolta altaaseen hyppääminen oli ja on ehdottomasti kiellettyä, mutta saattaa olla, että sitäkin on tehty.”

Mikko on aina ollut juoksija sielultaan. Äiti Heli muistaa, kuinka Mikko nuorukaisena harjoitteli kestävyysjuoksua lenkkeilemällä kotoa 25 kilometrin päästä mökille kiviä repussa painona.

Viime kesä oli kuiva ja kuuma, ja kaivoveden loppumista piti pelätä. Edellisenä kesänä allasta joutui tyhjentämään, kun taivaalta tuli vettä lähes joka päivä.

Allasta ja allasaluetta on ehostettu vuosien varrella: muovi on vaihdettu, lahonnutta laudoitusta on paranneltu, vedenpuhdistusjärjestelmä on uusittu ja terassialuetta on laajennettu.

Kun ensimmäinen lapsenlapsi syntyi, Heli ja Aarre Heino rakensivat altaalle turvallisuussyistä aidan.

Altaalla on vuosien varrella vietetty perhejuhlia kuten rippijuhlia ja syntymäpäiviä. Juhlittiinpa veden äärellä myös Aarre Heinon valmistumista tohtoriksi.

 

”Huono puoli on vain se, ettei altaassa voi kalastaa.”

Tekeekö uima-allas kuivan maan mökistä rantamökin veroisen?

Heinojen suku vastaa:

”Huono puoli on vain se, ettei altaassa voi kalastaa.”

”Hyvä puoli on se, ettei altaassa ole sinilevää. On oma rauha, sillä kukaan ei päristele veneellään ohitse. Saunaa ei saa rakentaa näin lähelle rantaa missään. Meillähän sauna on ihan uima-altaan vieressä.”


Ajat muuttuvat, kesäpaikka pysyy. Heinojen kesäparatiisin päärakennus on vanha talo, jonka ikää ei tiedä kukaan. Kun paikka hankittiin 45 vuotta sitten, talon iäksi arvioitiin noin sata vuotta.

”Kun lapset olivat pieniä, pihassa oli kesäisin eläimiä ja valtavat kasvihuoneet. Meillä oli kukko Kustaa, joka leikki lasten kanssa hiekkalaatikolla ja tuli nukkumaan viereen. Kun pojat vähän kasvoivat, he saivat kesätöitä lähistön sokerijuurikas­pelloilta harventajina. Välillä hakivat karkkia kauppa-autosta”, Heli Heino muistelee.

 

”Tämä paikka on aina ollut pysyvä ja tärkeä tukikohta elämässä.”

Nyt Heli ja Aarre Heinon lastenlapset polskivat altaassa.

Yhden vuoden 1980-luvulla Heinot asuivat kesäpaikassaan myös talvella, kun he rakensivat uutta kotia Hirvensaloon.

”Kotini on nykyisin Raisiossa, mutta olen asunut monissa paikoissa. Kaikki on vaihtunut, mutta tämä paikka on aina ollut pysyvä ja tärkeä tukikohta elämässä”, Tuija Marttila kertoo.

Uima-allas isoine terassialueineen tekee maskulaisesta mökistä etelän lomakohteen veroisen kesäparatiisin, Heinot kehuvat.

Allas myös velvoittaa. Sitä ei voi jättää hoitamatta.

Viikoittain putsataan suodattimet, imuroidaan roskat ja lisätään allaskemikaaleja. Sameutta poistava alumiinisulfaatti ja kloori maksavat 300 euroa kesässä.

Kaikki Heinot rakastavat uimista.

Kaikki paitsi altaan käsin kaivanut Aarre Heino. Hän ei ui.

”Löin poikasena varpaani kipeästi kahluualtaassa ja ajattelin, ettei uiminen ole minua varten. Se ajatus on pitänyt.”

Lue myös: Mökkien hinnat laskivat hieman mutta kauppa piristyi – Katso HS:n laskurista, miten hinnat ovat muuttuneet omassa mökkikunnassasi

Lue myös: Harkitsetko mökin ostoa sijoitusmielessä? Muista, että oikeastaan mitään ei voi laskea arvonnousun varaan


Uima-allas on harvinaisuus suomalaisella mökillä

Uima-altaita on suomalaisilla mökkipihoilla todella vähän.

”Olen toiminut välitysalalla yli 30 vuotta, ja sinä aikana nähnyt paljon asuntoja ja kesämökkejä. En muista kuin yhden mökkiuima-altaan. Sekin oli sellaisen mökin pihassa, joka oli ennen palvellut omakotitalona”, sanoo kiinteistönvälitysjohtaja Max Meder OP-kiinteistökeskuksesta.

Myyntipäällikkö Kari Pitkänen SP-kodista sanoo samaa.

”Uima-allas mökillä on harvinainen. Muutamia yksittäistapauksia on tullut vastaan, ja ne mökit ovat yleensä olleet myös muuten paremmin varusteltuja, enemmänkin edustus- tai vuokrauskäytössä kuin omistajan omassa käytössä.”

Pitkäsen mukaan uima-altaita yleisempää on kaivaa oma lampi tontille esimerkiksi ojaan tai puroon.

Meder sanoo, että Suomessa ei ole sellaista uima-allaskulttuuria kuin Yhdysvalloissa ja Etelä-Euroopassa.

”Suomi on kylmä maa, jossa uima-allas on kallis ja raskas ylläpitää.”

Meder kertoo, että isojen firmojen virkistysmökeille oli menneinä vuosina tapana rakentaa uima-altaita, mutta nyt moni niistä on hylätty tai rakennettu umpeen.

Pitkäsen mukaan kuivanmaanmökkejä ei osteta maassa, jossa veden ääreltäkin on ihan mahdollista saada kohtuuhintainen mökkitontti.

”Mökkejä meren, järven, lammen ja joen rannalla on myynnissä koko ajan, eikä hinta joka paikassa ole kovin korkea. Läntiseltä Uudeltamaalta voi löytää rantamökin halvimmillaan 70 000 eurolla, tosin silloin on kyse joen- tai lammenranta­mökistä. Meren rannalle ei tuohon hintaan pääse.”

Rantamökkien ja kuivanmaanmökkien suosituimmuusero tuli selväksi taantuman aikaan.

”Kymmenen vuotta sitten kuivanmaanmökkejä ei ostanut kukaan. Vuonna 2008 alkaneen taantuman seurauksena niiden kysyntä hiipui, kauppamäärät romahtivat ja hinnat laskivat huomattavasti.”

Rantamökit taas pitivät hintansa ja kauppa kävi.

Lue myös: Terassi tulessa, palju kallellaan ja kamiina rikki – varmista ainakin nämä asiat ennen paljun hankkimista

Uima-allas on harvalla, sen sijaan paljut ovat yleistymässä mökkipihoilla. Paljut ovat kehittyneet, ja niiden suosio on kasvanut viime vuosina.

Perinteisten puupaljujen tilalle on tullut helppohoitoisia paljuja, joiden ulkoverhoilu on puuta, mutta sisuksessa on käytetty muovia tai lasikuitua.

Mederin asiakkaat kehuvat paljujen parantunutta energiatehokkuutta.

”Puulämmitteiset kamiinat ovat tehokkaita ja altaan eristys niin hyvä, että yhdellä lämmityksellä saattaa kylpeä koko mökkiviikonlopun. Moni mökin­ostaja miettii uudella mökillään paljulle paikkaa.”

Pitkänen suhtautuu paljutrendiin epäilevämmin.

”Olen huomannut, että monessa paikassa käyttö on hiipunut alkuhuuman jälkeen ja palju on ränsistynyt saunan nurkalle, kun sitä ei ole jaksettu suojata talven ajaksi.”Lisää tietoa mökkien ostosta, myymisestä ja remontoinnista saa HS:n mökkiekstrasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  3. 3

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  4. 4

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  10. 10

   Miksi neuvolassa kysytään rokotteista kuin kyseessä olisi lounasbuffet?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää