Koti

Valkoinen pinta on tylsintä maailmassa, sanoo muraaleilla itsensä elättävä Salla Ikonen

Salla Ikonen, 33, on itseoppinut muraalimaalari, joka haluaa piristää suomalaisten arkea kirkkailla väreillä ja söpöillä satuhahmoilla.

Säkäkorkeudeltaan kaksimetrinen kissanpentu jahtaa perhosta vantaalaisen kerrostalon rappukäytävässä.

Nurkan takana tulijoita katselee hellyttävä suurisilmäinen bambi kiven takaa.

Molemmat eläimet on pensselöinyt Salla Ikonen, 33-vuotias muraalimaalari.


Hänen suuri kutsumuksensa on muraali- eli seinämaalauskulttuurin levittäminen Euroopasta Suomeen.

Mutta miksi seinämaalaukset tulisi tuoda Suomeen?

”Siksi, että meillä on pitkä, pimeä, harmaa talvi. Talvisin ihminen kaipaa väriä ja jotain jännittävää ympäristöön. Piristystä arkeen ja mielikuvitusta tarvitaan aina”, Salla Ikonen perustelee.

Jännityksellä on ollut kysyntää sen verran, että nykyisin Ikonen pystyy elättämään itsensä muraaleilla. Niitä tilaavat asunto-osakeyhtiöt, yritykset, kunnat ja yksityiset ihmiset. Koska Suomessa voi tehdä seinämaalauksia ulos vain puolet vuodesta, Ikosella on ruuhkaa.

Oritiellä Vantaan Hakunilassa hyppää takajaloilleen toinen Ikosen aikaansaannos – viisitoistametrinen ori.


”Tätä työtä oli ihana tehdä, koska talon asukkaat tulivat juttelemaan hevosesta ja taiteesta ja toivat kahvia ja jäätelöä”, Salla Ikonen huokaa.

Ikosen rakkaus muraaleihin sai alkunsa Meksikossa, jossa hän parikymppisenä näki Mexico Cityn laitamilla olevat muraalit ja graffitit ja tajusi yhtäkkiä haluavansa tehdä samanlaisia, samankokoisia ja samalla tavalla ihmisiin vaikuttava kuvia.

”Mutta kyllä tämä halu maalata isosti on ollut minussa aina. Aina olen valkoisen seinän nähdessäni kuvitellut siihen kaikkea kaunista ja jännittävää.”

Hän on taiteilijana itseoppinut, koska Suomessa ei ole koulua, joka opettaisi muraalimaalariksi.

”En löytänyt koulutusväylää, jota lähteä kulkemaan. Niinpä opettelin tekemällä.”


Tärkeitä oppimisen paikkoja ovat muraali- ja katutaidefestarit ympäri maailmaa.

Banksyn tietävät kaikki, ja minäkin ihailen häntä, mutta todellisia idoleitani ovat esimerkiksi portugalilainen Odeith, joka tekee maailman parhaita 3d-kuvia, ja Indonesiasta Kreikkaan päätynyt Wild Drawing.

Monella katutaiteilijalla ja muraalimaalarilla on taiteilijanimet.

”En käytä taiteilijanimeä lähinnä siksi, ettei minulla ole laitonta graffiti- ja tägitaustaa. Olen tehnyt alusta asti töitä omalla nimelläni. Teen myös taidetta koteihin, ja asiakkaan on helpompi lähestyä minua, kun olen vain Ikosen Salla enkä jokin viileä taiteilijanimi.”


Eniten Ikonen tekee kuvia rakennusten ulkoseiniin, mutta silloin tällöin tulee tilaus ihan tavallisen kodin sisätiloihin. Hän on tehnyt pienelle rautatiefanille junahuoneen ja sinkkunaisen eteiseen matkustusaiheisen kuvan muistuttamaan siitä, mikä elämässä on tärkeintä: matkalle lähteminen.

Kaksikerroksisen omakotitalon portaikkoon hän on maalannut satuhevosen unimaailmassa. Seinän kokoinen taiteilu yksityiskodissa maksaa asiakkaalle tonnista ylöspäin.


Ikonen on erikoistunut työssään yhdistelemään fotorealismia ja katutaidetekniikoita. Hän ollut tuomassa suurikokoisia seinämaalauksia Suomeen ensimmäisten joukossa. Itse katutaiteilija pitää pehmeistä, pyöreistä muodoista ja pinkistä. Hänen nettisivunsa kuvailevat tyyliä näin: murals with Scandinavian touch.

”Ai mitä tuo skandinaavinen kosketus on? Minusta se on jotain, mitä tulee töihini automaattisesti, kun elän pohjoismaisen luonnon keskellä. Esimerkiksi eläimet pukkaavat taiteeseeni väkisin. Myös värimaailmani on kirkas ja kylmähkö verrattuna vaikkapa Välimeren väreihin.”

Salla Ikonen asuu Vihdissä metsässä. Sieltä hän ajelee keikoille punaisella Mersulla, joka on valmistunut ennen kuin autoihin oli tapana laittaa ilmastointilaite.

”Matkustan puolet vuodesta ulkomailla ja Suomessa tekemässä töitä, ja keikkojen jälkeen on ihanaa päästä Vihdin metsiin syömään mustikoita.”

Katso videolta, miten kerrostalon harmaaseen päätyseinään maalattiin viikossa hieno muraali Vantaan Hakunilassa pari vuotta sitten.
Taloyhtiön muraali­hankinta vaatii harkintaa

Onko muraali imagon kannalta hyvä vai huono? Siitä taloyhtiön osakkaat saattavat olla monta mieltä. Taloyhtiöissä on myös syytä pohtia, onko oikein kattaa muraalin hankkiminen osakkaiden maksamalla vastikkeella. Taidehankinta kun ei ole välttämätön.

Kerrostalon päätyyn maalattavan muraalin kustannukset alkavat yleensä 10 000 eurosta. Hintaan vaikuttavat muun muassa taiteilijavalinta ja henkilönostimen vuokraus. Maalit ovat pääosin samoja, joita ulkoseinien maalaamiseen käytetään muutenkin.


Muraalin hankkimiseksi taloyhtiön ulkoseinään tarvitaan yhtiökokouksen päätös. Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että yhtiökokous päättää sellaisesta toimesta, joka vaikuttaa olennaisesti osakkeenomistajan velvollisuuteen maksaa yhtiövastiketta.

Ilmaiseksikin voi saada. Suomessa on esimerkiksi taidefestivaalien yhteydessä maalattu muraaleja, jotka ovat saajalle maksuttomia.

Julkisivun taidemaalaukset ovat yleensä luvanvaraisia. Helsingissä taloyhtiön ulkoseinän muraaliin tarvitaan Rakennusvalvonnan toimenpidelupa. Helsinki edellyttää, että hankkeessa on mukana ammattitaitoinen suunnittelija, joka tekee asiakirjat ja valvoo toteuttamista.

Laadukas lopputulos syntyy, kun ympäristö otetaan huomioon. Parhaimmillaan teos kasvaa osaksi kaupunkikuvaa.

Taloyhtiön olisi hyvä selvittää etukäteen, tarvitseeko taideteos huoltoa. Aurinko haalistaa teosta. Rapistuvan teoksen ylläpito voi niellä rahaa.

Lähteet: Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ja Helsingin kaupungin Rakennusvalvonnan Julkisivumaalaukset-ohje

Lue lisää taloyhtiöaiheista HS:n Taloyhtiöekstrasta.

Remontointiin saat vinkkejä Remonttiekstrasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  4. 4

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  7. 7

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  8. 8

   Miksi neuvolassa kysytään rokotteista kuin kyseessä olisi lounasbuffet?

  9. 9

   ”Syön vaikka viikon makaronia, jotta koirat saavat ruokaa” – Sata vuotta sitten koiria tapettiin ruoanpuutteen takia, nyt ne ovat miljardibisnestä pyörittäviä kuluttajia

   Tilaajille
  10. 10

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää