Koti

Helsinkiläinen kerrostalo on kompostoinut kaikki biojätteensä jo 25 vuotta

Sonja Lindfors kääntää vuorollaan kaksi lämpökompostoria kolme kertaa viikossa – kompostointi säästää rahaa 500 euroa vuodessa, kun jäteauton käynnit ja multaostot jäivät pois.

Kiira Rintanen, 1, napsii herneitä palosta ja mussuttaa niitä posket pulleina ruokapöydän ääressä Helsingin Lassilassa.

Äiti Sonja Lindfors kuorii vieressä porkkanoita. Kuoria kertyy iso kasa. Äiti nappaa ne ja tyttären tyhjentämät herneenpalot ja heittää ne biojäteastiaan.

”Me ei käytetä biopusseja”, kertoo Lindfors.

Pian selviää, miksi. Hän lähtee viemään biojätettä pihan perällä seisovaan jäterakennukseen. Siellä ei ole biojätteen keräysastioita vaan kaksi kompostoria. Hän nostaa kompostorin kantta ja kippaa jäteastian tyhjäksi.


Biohajoavasta muovista valmistetut pussit eivät hajoa, taloyhtiössä on huomattu.

Lassilalaisessa kerrostaloyhtiössä on 91 asuntoa ja 150 asukasta. Taloyhtiö on kompostoinut kaikki biojätteensä vuodesta 1994 lähtien.

Silloiset asukkaat halusivat elää ekologisesti ja tuottaa multaa isoon, vihreään pihaan. Ruokajätteet kipattiin tuohon aikaan vielä sekajäteastioihin. Kun kompostointi alkoi, sekajäteastioiden määrä väheni kolmella.

”Me voitettiin kuulemma Helsingin kompostointikilpailu 2003 ja päästiin MTV3:n loppukevennykseksi”, Lindfors nauraa.

Perhe muutti taloyhtiöön 2013. Heille opetettiin saman tien, miten kompostointi toimii talossa.

Käytössä on kaksi 600 litran lämpökompostoria. Kaikki asukkaat vievät biojätteensä niihin kuten biojäteastiaan. Perään pitää heittää kuiviketta.


”Isot oksat, avokadojen siemenet ja kanojen luut eivät maadu. Niitä ei saa heittää kompostoriin.”

Kompostoreja täytetään vuoron perään. Täysi kompostori saa tekeytyä sillä aikaa, kun toiseen ladataan lisää jätettä.

”Sitä täytetään päältä ja tyhjennetään alhaalta kahden viikon välein”, Lindfors kuvaa.

Kompostorissa muhii kuivikkeen ja ruokajätteen sekoitus, jota mikrobit hajottavat mullaksi.


Kun kompostori toimii hyvin, massan lämpötila nousee 50–60 asteeseen. Lämpötila laskee, kun hajoamisprosessi on valmis. Massa siirretään silloin kottikärryllä jälkikompostoriin pihan perälle. Sieltä se levitetään talkoissa kukkapenkkeihin kaksi kertaa vuodessa.

Komposteja hoitaa kahdeksan asukkaan poppoo. Lindfors kuuluu hoitajien rinkiin. ”Puolitoista kuukautta vuodessa.”

Vuoron aikana vastuuhenkilö kääntää kummankin lämpökompostorin massan kolme kertaa viikossa.

Ja näin se tehdään. Lindfors nappaa käteen kauhan, nousee jakkaralle ja vaivaa massaa ylös ja alas. Sekaan pitää päästä happea, muuten jäte mätänee eikä hajoa.

Kompostorista nousee mieto, multainen haju.

Ruutuvihkoon merkitään kompostorin lämpötila joka kääntökerralla. Niin voidaan seurata, miten hajoaminen etenee.


Kompostin hoito vaatii tasapainoa ja vähän lihasvoimaa, Lindfors sanoo. Kaikki alkuperäiset asukkaat eivät enää jaksa osallistua siihen. Pakko ei olekaan.

”Joitakin kiinnostaa puutarhanhoito enemmän.”

Lassilalaisessa taloyhtiössä kompostoidaan ympäristösyistä. Ravinteet saadaan nyt talteen, ja keräysauton käynnit ja kolina pihassa jäivät pois.

Säästöä syntyy 500 euroa vuodessa. Kolmen biojäteastian tyhjennys kerran viikossa maksaisi 1 092 euroa vuodessa. Se vastaa kuudesosaa taloyhtiön kaikista jätekuluista. Toisaalta kompostin kuivikkeisiin menee 600 euroa vuodessa.

Kun multa tuotetaan itse, sitä ei tarvitse ostaa. Piha on savista maata, ja istutusalueille pitää lisätä eloperäistä ainesta.

Esimerkiksi tuhat litraa multaa pihaan tuotuna maksaisi pääkaupunkiseudulla noin sata euroa.


Ainakin 600 rivi- tai kerrostaloa kompostoi itse biojätteensä HSY:n alueella

Kukaan ei tiedä, miten monet kerrostalot tai rivitalot kompostoivat ruokajätteensä Suomessa. Tilanne muuttunee, kun EU:n jätedirektiivin toimeenpaneva asetus tulee voimaan näillä näkymin 2021. Se velvoittaa keräämään tietoa ruokajätteen määrästä ja käsittelystä.

Koko maan kattavaa biojätteen lajittelupakkoa ei ole. Kuntien jätehuoltomääräykset määräävät, miten biojäte käsitellään kunnan alueella. Yleisesti lajittelupakko koskee 5–20 huoneiston taloja ja sitä suurempia yhtiöitä.

Kiinteistö voi päättää, käyttääkö se jäteyhtiön palveluja vai kompostoiko se biojätteensä itse.

Jos se valitsee kompostoinnin, siitä pitää yleensä tehdä ilmoitus kunnan jätehuoltoviranomaisille.

HSY:n alueella on tällä haavaa voimassa kompostointi-ilmoitus 600 kerrostalolta tai rivitalolta. HSY vastaa jätehuollosta pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. HSY:n alueella biojätteen lajittelupakko koskee kiinteistöjä, joissa on kymmenen asuntoa tai sitä enemmän. Vuodesta 2021 lähtien vaatimus koskee viiden ja sitä useamman huoneiston kiinteistöjä.

”Luvusta voi puuttua taloyhtiöitä, jotka eivät ole ilmoittaneet kompostoinnista”, kertoo ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Meronen HSY:stä.

Hän arvioi, että kompostoivien taloyhtiöiden määrä on pysynyt viime vuosina suurin piirtein samana.

Fakta

Ruokajätettä syntyy 87 kiloa henkeä kohden


 Suomessa kompostoidaan kotona 54 000–88 200 tonnia ruokajätettä vuosittain. Luvut ovat arvioita. Niissä ovat mukana omakotitalot, pientalot ja rivitalot.

 Ruokajätettä syntyy 87 kiloa per asukas vuodessa. Siitä kompostoidaan 60 prosenttia. Puolet omakoti- ja paritaloista kompostoi ruokajätteitään, rivitaloista joka kolmas.

 Kolmasosa sekajätteeseen päätyvästä jätteestä on biojätettä. Sekajätteen polttaminen tuottaa vähemmän lämpöä, jos sen seassa on kosteaa ruokajätettä.

 Kotitalouksien ostamasta ruoasta kuusi prosenttia päätyy roskiin. Ruokahävikistä lähes kolmasosa syntyy kotitalouksissa.

Lähteet: Tilastokeskus, Kiinteistökohtaisen kompostoinnin määrä Suomessa. Ympäristöministeriö, 2017. Viestinnän asiantuntija Kaisa Halme, julkisia ja kuntien jätelaitoksia edustava Kivo.

Lue lisää taloyhtiöaiheista HS:n Taloyhtiöekstrasta.

Puutarhanhoitoon saat vinkkejä Puutarhaekstrasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  4. 4

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  7. 7

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  8. 8

   Miksi neuvolassa kysytään rokotteista kuin kyseessä olisi lounasbuffet?

  9. 9

   ”Syön vaikka viikon makaronia, jotta koirat saavat ruokaa” – Sata vuotta sitten koiria tapettiin ruoanpuutteen takia, nyt ne ovat miljardibisnestä pyörittäviä kuluttajia

   Tilaajille
  10. 10

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää