Koti

Asuntomessuilta löytyy lasista rakennettu katto ja muunneltava minitalo: HS esittelee kiinnostavimmat kohteet

Asuntomessut herättävät henkiin kauan uinuneen kasarmialueen Kouvolan Korialla. Asumisen innovaatiot solahtavat Pioneeripuistossa tsaarinaikaisen arkkitehtuurin keskelle.

Kouvolan asuntomessuille saapuessa tuntuu kuin tulisi armeijaan. Oikealle puolelle jää sotilaspoliisin vartiokoppi, vasemmalle punatiilinen kasarmi. Sotilaita ei vain näy missään.

Entinen varuskunta paikka onkin. Se lakkautettiin vuonna 1994, jolloin pioneeripataljoona pakkasi tavaransa ja muutti Vekaranjärvelle. Jäljelle jäivät vain rakennukset.

Pioneeripuistoksi nimetty alue on kiinnostava sekoitus tsaarinaikaista arkkitehtuuria ja funkkistyyliä. Niiden seassa on moderneja 2010-luvun lopun pientaloja.

Asuntomessualue sijaitsee Kymijoen rannassa, jonne venäläiset alkoivat rakentaa varuskuntaa jo ennen ensimmäistä maailmansotaa vuonna 1910. Tarkoituksena oli suojata Pietariin vievää rautatiesiltaa.

Heinäkuun 12. päivä alkavien asuntomessujen tarkoitus taas on esitellä erilaisia asumisen innovaatioita. Kaikkiaan kohteita on yli 30, joista esittelemme nyt kolme kiinnostavinta.

1. Omakotitalo lasikattoelementeillä

Idea tuli kotisohvalla muutama vuosi sitten.

”Ajattelin, että olisi kiva, jos näkisi tähtitaivasta”, sanoo insinööri Vesa-Matti Moilanen.

Nyt hän on toteuttanut ideansa asuntomessuille rakennuttamaansa omakotitaloon. Talo on messukohde nimeltä Korea.


Katto on palapeli, joka koostuu kahdeksasta lasi- ja kuudestatoista huopaelementistä. Taivasta voi ihailla sohvalla maatessa, keittiössä ruokaa laittaessa tai sängyssä ennen nukkumaanmenoa.

Lasikattoelementit ovat aivan uudenlainen ratkaisu asuintalossa. Vastaavaa sähkölämmitteistä lasia on käytetty joissakin julkisissa rakennuksissa ja hotelleissa, kuten Levin Igluissa.

Elementit ovat 62 millimetrin paksuisia, ja niissä on viisi kerrosta eristyslasia, joka kestää raskastakin lumikuormaa. Lämmityksen ansiosta lumi ei kuitenkaan kasaannu kattolasien päälle.

”Suunnittelija sanoi, että lasin päällä voisi vaikka ajaa henkilöautolla”, Moilanen sanoo.

Sähkölämmitteisiä laseja 1990-luvulta valmistanut Finnglass arvioi lasien tekniseksi käyttöiäksi 30–50 vuotta.


Suurta huoltoakaan lasit eivät vaadi. Esimerkiksi kolmen ensimmäisen kuukauden aikana vesisade on riittänyt puhdistamaan linnunkakat.

Rakenteen toimivuutta eri vuodenaikoina on tutkittu mallintamalla. Ratkaisulla on pyritty poistamaan riskejä, joita liittyy esimerkiksi kattoikkunoihin.

”Kastepisteitä tai muitakaan ongelmia ei pitäisi syntyä. Katolla ei ole esimerkiksi ensimmäistäkään ruuvinreikää eikä läpivientiä”, Moilanen sanoo.

Lasin läpi pääsevä auringonvalo lämmittää huoneilmaa, mutta ultraviolettisäteilyä elementit torjuvat tehokkaasti.

Lämpövaikutuksen vuoksi Moilanen on sijoittanut suurimman osan lasikattoelementeistä pohjoisen puolelle. Makuuhuoneen ikkunoihin tulee lisäksi kauko-ohjattavat pimentävät verhot, jotta kesäöitä ei tarvitse valvoa.

Tarvittaessa huoneilmaa saa viilennettyä ilmalämpöpumpulla. Saatavilla olisi myös sähköllä tummenevaa lasia, mutta se on vielä varsin arvokasta.


Lasikattoelementtien lisäksi talossa on muutakin erityistä: siinä ei ole lainkaan betonia, mikä muun muassa nopeuttaa rakentamista. Talon perustana on teräskehikko, ja runko, alapohja, välipohja ja katto ovat puurakenteisia.

Moilanen toivoo, että hänen talonsa ei jäisi arkkitehtuurisesti uniikiksi kohteeksi. Hän pitää lasikattoelementtejä realistisena vaihtoehtona perinteiselle katolle.

Suunnitteilla on alkaa valmistaa vastaavia taloja avaimet käteen -periaatteella.

2. Sotapoikien saunasta muusikon studioksi

Kaikki ei mene aina niin kuin on suunniteltu – varsinkaan korjausrakentamisessa.

Asuntomessuilla yllätyksen järjestivät venäläiset, joiden yli sata vuotta sitten rakentamasta saunasta paljastui kosteusvaurio vain kuukausia ennen asuntomessuja.


Toisaalta, liekö tuo mikään yllätys, miettii asuntomessujen rakennusluvista vastaava aluevalvoja Esa Inkilä. Varusmiehet kun ovat kylpeneet rakennuksessa vuosikymmeniä, eikä siellä ole ollut vedeneristyksiä.

”Voihan se vesi mennä muuallekin kuin lattiakaivoon”, Inkilä sanoo.

Inkilä on itsekin saunonut rakennuksessa 1980-luvulla.

”Mielikuva on hatara, mutta luulen, että löylyt olivat ihan riittävät. Täällä oli iso öljykäyttöinen kiuas. Tuossa vaihdettiin kalsarit. Täällä oli saunan lisäksi pesula.”

Saunarakennus on yksi messujen korjausrakentamiskohteista. Nyt käyttötarkoitus muuttuu melkoisesti. Saunasta piti tulla koti perheelle, mutta kosteus pelästytti omistajat. He keskeyttivät muutostyöt ja myivät kohteen.

Talon osti Sanna Hyyryläinen Lontoon liepeillä asuvalle muusikkotyttärelleen Elina Tikkaselle.

Muusikon taloksi nimetystä vajaan 300 neliön kohteesta ehtii asuntomessuille valmistua vain osa asuintiloista, jonka omistajat aluksi vuokraavat. Syksyllä taloon rakennetaan vielä äänitysstudio ja bänditila.

”Ajatuksena on, että kun olen Suomessa, voin tehdä töitä studiolla ja kutsua muusikkoystäviä tänne työskentelemään kanssani”, Tikkanen sanoo.


Vuonna 1913 valmistuneessa saunarakennuksessa alettiin viime vuoden lopulla valmistella peruskorjausta, poistaa pintarappauksia ja piikata auki lattioita, kunnes kosteusvaurio löytyi.

Mikrobit mylläsivät piilossa kahden rappauskerroksen välissä muutaman sentin syvyydessä. Samalla selvisi, että lattian alla oli kosteaa savea, jota jouduttiin poistamaan 60 sentin kerros.

Rakenteista löytyi myös kreosoottia muistuttavalla aineella käsitelty kapillaarikatko. Sen tarkoituksena on ollut estää veden pääsy rakenteisiin.

”Lattiarakenteesta se on otettu pois, mutta seinien sisällä se pysyy seuraavat sata vuotta. Rakenteen sisällä se ei aiheuta haittaa sisäilmaan”, Inkilä sanoo.

Talon rakennustöitä päästiin jatkamaan vasta huhtikuun puolivälissä.

”Nyt on kuusi kerrosta betonia rapattu seiniin”, Hyyryläinen sanoo.

3. Moderni mummonmökki

Asuntomessuilla on esillä myös muutamia minitaloja. Sellaisia ovat esimerkiksi Lapinjärvitalot, modernit mummonmökit.

Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka varoittaa heti aluksi, että tänne ei ole haluttu tuoda mitään hilavitkuttimia eikä avaruusajan teknologiaa. Huipputeknologiaa haikaileva saattaisi pettyä.

Minitalot ovat Lapinjärven ratkaisu iäkkäiden ja muistisairaiden tarpeeseen asua omassa kodissaan. Ne siirretään asuntomessujen päätyttyä vajaan 40 kilometrin päähän Lapinjärven keskustaan.

 

Minitalot ovat avaria, esteettömiä ja muunneltavia.

Puutaloja ovat olleet suunnittelemassa muun muassa Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijat. He ovat perehtyneet siihen, miten muistisairaat ja seniorit havainnoivat ympäristöään ja mitä he arvostavat asumisessa. Opiskelijat ovat jopa asuneet vanhainkodissa tutkimustyötään varten.

Tuloksena syntyi runsaan 40 neliön pientaloja, jotka ovat avaria, esteettömiä ja muunneltavia. Keittiön tasot ovat viisi senttiä tavallista alempana, yläkaappien korkeutta pystyy säätämään sähköisesti.


Valokatkaisimet, ovenkahvat, kaappien vetimet ja vessanpöntön kansi on merkitty punaisella huomiovärillä. Valaistusta on paljon: esimerkiksi kiinteitä kattovalaisimia 15. Hellassa on perinteiset keittolevyt hipaisulla toimivien sijasta.

”Muistisairaalle on tärkeää, että kaikki näyttää siltä, mitä se on”, Heikka sanoo.

Suurista ikkunoista asukas näkee ulos vaikka sängyssä maatessaan kokematta oloaan eristyneeksi. Lattian pintamateriaali on karheaa, jolloin se ei muutu liukkaaksi edes märkänä.

 

”Palvelukoti ei voi olla ainoa vaihtoehto.”

Mutta miksi omakotitaloja?

”Me maalla asuvat olemme tottuneet asumaan omakotitalossa. Kun ihminen ikääntyy, hän menettää helposti itsemääräämisoikeuden, kuten oikeuden asua tutussa ympäristössä”, Heikka sanoo.

Hän haluaa, että ihminen voi asua itselleen mieluisassa paikassa elämänsä loppuun asti.

”Palvelukoti ei voi olla ainoa vaihtoehto.”

Liikuteltaville minitaloille on jo kysyntää. Lapinjärvelle ne tulevat vuokrakäyttöön. Talojen arvioitu myyntihinta alkaa noin 100 000 eurosta.

Kouvolan asuntomessut Korian Pioneeripuistossa 12.7.–11.8.


Talot lämmittää mysliä muistuttava viljapöly

Säilykepurkin kansi auki ja nenä sisään.

Tuoksuu ihan viljavarastolta, ja sieltä sisältö tuleekin. Purkki on täytetty mysliä muistuttavalla viljapölyllä, jolla lämpenevät Kouvolan asuntomessualueen talot Pioneeripuistossa.

Mistä oikein on kyse?

Pitää palata ajassa muutama vuosi taaksepäin ja siirtyä parin kilometrin päähän Pioneeripuistosta. Siellä sijaitsee Suomen Viljavan viljavarasto, jossa kuivataan – no, viljaa.

Viljaa kuivatessa syntyy pölyä, jonka Suomen Viljava kuskasi aiemmin kaatopaikalle. Sittemmin yrityksessä alettiin miettiä, voisiko viljapölyä hyödyntää jotenkin.

Ratkaisuksi viljankuivaamon viereen rakennettiin biolämpölaitos, jossa viljapölyä alettiin polttaa. Pölyn polttamisesta saatavaa lämpöä käytetään viljan kuivaamiseen.

Koska lämpöä syntyy enemmän kuin Suomen Viljava itse tarvitsee, se tarjosi sitä paikalliselle enegiayhtiölle KSS Lämmölle, joka myy maakaasua ja kaukolämpöä.

KSS Lämpöä diili kiinnosti, sillä yritys suunnitteli kaukolämpöratkaisua, jolla se saisi korvattua maakaasun käyttöään. Haussa oli uusiutuva energianlähde.

Nyt Korian ja asuntomessualueen alla kiertävissä putkissa kulkee kuumaa kaukolämpöä, joka on tuotettu koko Suomen mittapuulla harvinaisella lämmönlähteellä, eli tällä purkkiin säilötyllä, mysliä muistuttavalla viljapölyllä.


Biolämpölaitos tuottaa viljapölystä lämpöä niin tehokkaasti, että pakkaskeleillä sillä lämpiää parisataa alueen omakotitaloa. Viljapölyn poltossa syntyvällä tuhkalla taas voidaan lannoittaa lähiseudun maatilojen peltoja.

Viime vuonna poltettavaa viljapölyä tarvittiin Korialla vajaat 1 800 tonnia. Osa pölystä on puristettu briketeiksi, joita rekat tuovat Loviisassa, Naantalissa ja Turengissa sijaitsevista viljankuivaamoista.

Fossiilisista lämmönlähteistä ei ole päästy täysin eroon asuntomessualueella, mutta biolämmöllä lämpiää valtaosa messukohteista, sanoo Kouvolan asuntomessujen projektipäällikkö Sanna Kauppi.

Rakennuttajat saavat itse valita, mitä energianlähdettä käyttävät.

”Asuntomessurakentajille kaukolämpö on helppo ratkaisu. Heidän ei tarvitse olla insinöörejä luonteeltaan, jotta he pystyvät lämmittämään kotinsa uusiutuvalla energialla.”

Yhdessä kohteessa on valittu kaukolämmön sijasta toinen ympäristöä säästävä uusiutuva energiaratkaisu eli maalämpö. Muutamassa hybridikohteessa on yhdistelty erilaisia energianlähteitä, kuten aurinkokeräimiä ja lämpöpumppuja.

”Maalämpö ei ole täällä kaikkein kustannustehokkain. Alue on savikkoista, minkä vuoksi joudutaan menemään syvälle, ennen kuin päästään poraamaan kalliota.”

Asukkaiden näkökulmasta kaukolämmön etu on muun muassa helppous, huolettomuus ja varmuus, sanoo KSS Lämmön toimitusjohtaja Ilmo Penttilä.

”Kun laitteisto on asennettu, siihen ei tarvitse koskea 20 vuoteen. Viime vuonna keskimääräinen katko oli 0,2 tuntia asiakasta kohden. Katkoa ei huomaa, ellei satu olemaan suihkussa juuri silloin.”

Tekemistä asuntomessuilla

Sisustusvinkkejä ja kuuluvuustestejä


 Asuntomessuilla järjestetään tänä kesänä ensi kertaa opastettuja sisustuskierroksia. Kierroksilla pääsee tutustumaan messujen mielenkiintoisimpiin sisustuskohteisiin ammattilaisen kanssa.

 Inspiraatiota sisustamiseen saa myös Pioneerikoululle rakennetusta Sisustusloungesta. Esillä on erilaisia, suomalaiskodeissa epätyypillisiä materiaaleja, tyylejä ja värejä.

 Lisäksi Sisustusloungesta saa neuvontaa 22.–28. heinäkuuta järjestettävillä sisustusviikoilla. Messuvieraat voivat silloin hyödyntää maksutta ammattilaisen vinkkejä omiin suunnitelmiinsa.

 Yksi kiinnostavimmista kohteista on sisustussuunnittelija Malla Tapion suunnittelema värikäs Trendikoti, joka esittelee sisustuksen nykysuuntauksia, ilmiöitä ja värejä.

 Dekotalossa voi puolestaan tutustua ikkunan yhteyteen asennettavaan Pihla Antenniin, joka parantaa matkapuhelimien kuuluvuutta ja mobiilidatan toimivuutta sisätiloissa. Siitä saattaa olla apua, jos puhelut katkeilevat.

 Kuuluvuusongelmat ovat yleisiä monissa uudiskohteissa, joissa on paksut seinät ja tiiviit eristeet. Pihla Antenni on suunniteltu toimimaan myös tulevissa 5g- ja 6g-verkoissa ja kaikkien operaattoreiden palveluissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Britannia: Iran otti haltuunsa kaksi säiliö­alusta Hormuzin­salmella – Iran tunnustaa vain toisen

  4. 4

   Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

  5. 5

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  6. 6

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  7. 7

   Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  9. 9

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  10. 10

   Ihmisen asunto ei saa olla melumuuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää