Koti

Kielletyksi kasviksi muuttuva kurtturuusu voi olla vaikea tunnistaa, mutta pensasta ei tarvitse kaivaa ylös hätiköiden

Kurtturuusu tulee poistaa pihoilta ja puutarhoista viimeistään vuonna 2022. Vantaalaisessa kerrostaloyhtiössä ruusuaita suojaa melulta ja tuo muutenkin iloa.

Kati Jasolan asuintalon päädyssä Vantaan Myyrmäessä kasvaa pitkä ja komea ruusuaita, joka ulottuu satakunta metriä koko kerrostalon tontin päästä päähän. Siitä aita jatkuu viereisen kerrostalon ohi Vaskivuorentien vartta.


Onko kyseessä kurtturuusu? Rosa rugosa eli kurtturuusu ja sen valkoinen lajike Rosa rugosa f. alba on julistettu kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi, joiden kasvatus on kielletty 1. kesäkuuta vuonna 2022 alkaen. Siihen mennessä ne pitää myös poistaa pihoilta, puutarhoista ja yleisiltä alueilta.

Kurtturuusua käytetään paljon tonttien rajoilla, katujen vierustoilla ja teiden varsilla. Sitä voi kuitenkin olla hankala erottaa muista ruusulajikkeista. Se muistuttaa esimerkiksi tarhakurtturuusuja tai valamonruusuja, joita saa kasvattaa myös tulevaisuudessa.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jasolakaan ei tiedä varmasti, mitä ruusuja aidassa kasvaa. Talon pihasuunnitelma on tallessa, mutta se ei enää ole ajan tasalla.

”Pihasta on nypitty jotakin pois ja istutettu uutta.”


Lähdetään siis tunnistamaan ruusun lajike. Näin taloyhtiö saa tietää, voiko aita jäädä paikalleen vai pitääkö ruusut poistaa.

Apuna on biologi Leena Luodon laatima kurtturuusun tunnistuskaavio. Maarit Kaipiainen Suomen ruususeurasta on vinkannut, että se on hommaan paras apu.

Jasolan talon viereinen ruusuaita on pullistunut reilun kolmen metrin levyiseksi. Se on kuitenkin melko matala. Tämä sopii kurtturuusuun, joka voi kasvaa puolitoistametrikseksi.


Ruusujen kukat ovat punaisia. Naapuritalon puolella aidasta pilkottaa myös valkoisia kukkia. Kukat on yksinkertaisia, ja niissä on viisi terälehteä kuten kurtturuusussa.

Kannattaa tutkia myös lehtiä. Jasola pyörittää lehtiä sormissaan ja hieroo niitä kämmentä vasten. Lehdet ovat jäykkiä ja paksuja, alta karvaisia ja päältä ryppyisiä kuin iäkäs iho. Ne eivät repeydy tai mene kasaan, vaikka niitä käsittelee kovakouraisesti.

”Melkein kuin muovia”, Jasola ihmettelee.


Kurkistetaan vielä oksiin. Niistä sojottaa suoraan erikokoisia piikkejä. Sekin viittaa kurtturuusuun.

Tutkinnan tulos ei ilahduta Jasolaa.

”Harmi, jos aita pitää poistaa. Se suojaa taloa ja hiljentää liikenteen pauhua. Kovasti me siitä tykätään. Se on taas kukkinut tosi kauniisti”, Jasola sanoo.

Biologi Leena Luoto vahvistaa valokuvista, että aita on kurtturuusua.

Kurtturuusu on lähtöisin Aasiasta ja viihtyy kuivilla, paahteisilla paikoilla. Se on alkanut levitä istutuspaikoilta merten rannoille ja kuiville hiekkamaille.

Luoto ja Kaipiainen rauhoittelevat kurtturuusun omistajia. Paniikkiin ei ole aihetta, eikä ruusua tarvitse kaivaa ylös saman tien.

 

Viranomaiset laativat parhaillaan tarkempia ohjeita lajikkeen torjumiseen.

”Tärkeintä on tunnistaa lajike oikein. Jos ei ole ihan varma, apua kannattaa kysyä asiantuntijoilta”, Luoto neuvoo.

Sittenkään ei ole kiirettä, hän sanoo. Viranomaiset laativat parhaillaan tarkempia ohjeita lajikkeen torjumiseen ja tunnistavat suojeltavia luontoympäristöjä.

Jasolan taloyhtiö Hakamaankuja 5:ssä ottaa rauhallisesti.

”Asia ei ole ollut meillä mitenkään esillä. Odotellaan rauhassa ohjeita.”

Leena Luoto neuvoo kuitenkin tekemään kaksi asiaa vielä tänä vuonna.

”Kannattaa katsoa, onko kurtturuusu lähtenyt leviämään juurivesoilla ja onko lähellä luontoa, jonka kurtturuusu voi vallata. Juurivesat voi leikata nurmikolta ruohonleikkurilla. Loppukesällä pensaasta voi kerätä marjat tai leikata marjaisat latvat pois. Niin linnut eivät voi levittää siemeniä.”

Marjat kannatta syödä itse, sillä niissä on paljon C-vitamiinia, Luoto vinkkaa.


Pitääkö kurtturuusu poistaa itse tontin rajalta?

Tontin omistajan tulee poistaa kurtturuusut omasta pihasta ja puutarhasta määräajan kuluessa. Kenelle kuuluu vastuu, jos kurtturuusut kasvavat oman tontin laidassa mutta kuitenkin kunnan maalla?

Kati Jasolan taloyhtiössä Vantaalla ruusuaita on istutettu kapealle viherkaistaleelle taloyhtiön tontin aidan ja jalkakäytävän väliin. Jasola ei tiedä, poistaako ruusut kaupunki vai taloyhtiö.

Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli sanoo, että tilanne ei ole yksiselitteinen. Lain mukaan kaupunki vastaa kadun istutusten kunnossapidosta.

Tontin omistajalle taas kuuluu kadun puhtaanapito tontin rajasta kadun keskiviivaan saakka, enintään 15 metrin leveydeltä. Puhtaanapito tarkoittaa esimerkiksi lian, lehtien ja roskien sekä rikkaruohojen poistamista ajoradalta ja jalkakäytävältä.

Jos tontti rajoittuu viherkaistaan, tontin omistajan vastuulla on poistaa roskat, pitää kasvillisuus siistinä ja huolehtia muusta puhtaanapidosta enintään kolmen metrin etäisyydelle tontin rajasta.

”On tulkinnanvaraista, onko vieraslajin poistaminen puhtaanapitoa ja kuuluuko se edes tontin omistajan oikeuksiin. Asia on kiinni siitä, miten vieraslaji aiotaan poistaa. Mielestäni tontin omistajalle kuuluvaan puhtaanapitoon ei sisälly kaivuutöitä”, Hupli linjaa.

Pensaita ei pidä mennä tuosta vain kaivamaan ylös oman tontin ulkopuolelta, hän sanoo.

”Siinä voi kulkea vaikka tietoliikennekaapeleita tai sähkökaapeleita. Innokas kurtturuusun torjuja voi saada aikaan kalliin vahingon.”


Kurtturuusu voidaan hävittää kaivamalla ylös tai näivettämällä määräajan kuluessa. Aikaa on kolme vuotta.

”Suosittelen, että tunnollinen tontinomistaja kysyy kunnalta, mitä kunta aikoo tehdä asialle. Jos kunta on sitä mieltä, että tontin omistajan pitää poistaa ruusut, tarvitaan ohjeet, miten ruusut voidaan poistaa turvallisesti.”

Lisää puutarhavinkkejä löytyy HS:n Puutarhaekstrasta.

Taloyhtiön asioista kertoo Taloyhtiöekstra.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  4. 4

   Työvoimapula on syrjäseutujen vitsaus, Lieksassa ongelma haluttaisiin ratkaista lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa

  5. 5

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  6. 6

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  7. 7

   Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Christina Aguilera loihti Poriin spektaakkelin – Lady Marmaladen esittäjä on yhä aikamme tärkeimpiä popmuusikoita ja feministejä

  8. 8

   Weekend-festivaali siirtyi Hietaniemestä Suvilahteen, mutta riita viime vuonna tuhotusta hautausmaan kivi­muurista jatkuu yhä

  9. 9

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  10. 10

   Helsingissä on alettu järjestää juhlia, joissa ahdistelu on harvinaisen selvästi kielletty: Järjestäjien mukaan tavallisissa yökerhoissa ei välttämättä ole ”turvallista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  7. 7

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  10. 10

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää