Koti

Sää lämpenee jälleen, ja ilmanviilentimet tekevät kauppansa – mutta onko niistä oikeasti mihinkään?

Ilmanviilentimien luvataan jäähdyttävän kotia veden avulla jopa kahdeksan tunnin ajan. Laite ei kuitenkaan riitä viilentämään koko asuntoa.

Hyllyt pursuavat tavaraa, paitsi juuri sitä, mitä moni kesäsäillä etsii: ilmanviilentimiä.

Clas Ohlsonin myyjä pyörittelee laatikoita ja siirtyy naputtelemaan tietokonettaan kauppakeskus Kaaressa Helsingin Kannelmäessä. Ainuttakaan viilennintä ei ole saatavilla pääkaupunkiseudulla, eikä uusia tule enää tänä kesänä, hän valittelee varmistettuaan tilanteen.

Saman tarinan kertoo viereisen Prisman myyjä. Viilentimet on myyty jo kesän ensimmäisen helleaallon aikana.

Viilentimien suosiota on helppo ymmärtää. Vaikka lämpömittari ei ole viime aikoina noussut hellelukemiin, kesäkeleillä ihmiset miettivät erilaisia keinoja, joilla varautua mahdollisesti lämpenevään säähän. Laitteita on myös saanut kohtuulliseen hintaan, halvimmillaan muutamilla kympeillä.

Joissakin kodintekniikkaa myyvissä liikkeissä viilentimiä on yhä varastossa. Halvimmat näyttävät kuitenkin loppuneen.


Kesän hittituote sijoittuu tuulettimen ja ilmastointilaitteen väliin. Kun viilentäjän vesisäiliö on täytetty ja töpseli tökätty pistokkeeseen, laite alkaa haihduttaa vettä ja puhaltaa viileältä tuntuvaa ilmaa.

Joissakin malleissa viilennystä voi tehostaa lisäämällä vesisäiliöön jäisiä kylmävaraajia, kuten kylmäkalleja. Prisman myyjä muistuttaa, että veden pitää olla oikeasti kylmää, jotta laitteen läpi kulkeva ilma tuntuisi viileältä.

Koska viilentimen sisällä oleva suodatin kerää huoneilmasta pölyä, se pitää myös mallista riippuen joko pestä tai vaihtaa säännöllisesti.

Varsinaiset ilmastointilaitteet toimivat eri tavalla. Niissä ei ole vettä vaan kylmäainetta, ja lämmin ilma kulkee putkea pitkin ulos esimerkiksi avoimesta ikkunasta.


Toisin kuin viilentimiin, ilmastointilaitteisiin kertyy lauhdevettä, joka tulee tyhjentää.

Ilmastointilaite voi olla kiinteä tai viilentimen tapaan liikuteltava. Kiinteän ilmastointilaitteen asentaminen vaatii aina taloyhtiön luvan, samoin kuin vastaavalla tavalla toimiva ilmalämpöpumppu.

Lvi-asiantuntija Arto Kemppainen Kiinteistöliitto Uusimaasta suhtautuu vettä haihduttaviin viilentimiin varauksella. Hänen mukaansa laitteiden käyttöön liittyy terveysriski.

Hän viittaa yhdysvaltalaiseen hotelliin, josta legioonalaistauti on saanut nimensä. Legionellabakteeri aiheutti keuhkokuume-epidemian Philadelphiassa vuonna 1976 levittyään ilmeisesti ilmastointilaitteiden välityksellä hengitysilmaan.

Legionellat elävät kaikkialla maailmassa, myös Suomessa, ja säilyvät hengissä esimerkiksi vesijohtojärjestelmissä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan bakteerit voivat päätyä tuloilman mukana myös esimerkiksi jäähdytysjärjestelmiin ja kostuttimiin.

”Vedessä saattaa sopivissa olosuhteissa lähteä kasvamaan legionellabakteeri, ja se voi tulla sisäilmaankin”, Kemppainen sanoo.

 

”Kyllähän hintakin kertoo sen, ettei niillä ihmeitä tehdä.”

Viilentimien säiliöissä ei saisi seisottaa vettä turhaan.

Viilentimiä myydään lupailemalla jopa kahdeksan tunnin viilentävää vaikutusta. Voiko halvalla laitteella oikeasti viilentää huoneen niin pitkäksi ajaksi?

Prisman kodinkoneosaston myyjä pyörittelee päätä. Hän on kertonut viilentäjien ostajille suoraan oman kokemuksensa perusteella, ettei laitteilla saa viilennettyä ainakaan koko asuntoa.

Samaa sanoo Kemppainen: ”Kyllähän hintakin kertoo sen, ettei niillä ihmeitä tehdä.”

Kun vesi loppuu, päättyy viilentävä vaikutus.

Myös kennon koolla on väliä: mitä suurempi se on, sitä tehokkaammalta laite tuntuu. Yöpöydälle sijoitettava pieni viilennin voi helpottaa oloa esimerkiksi nukkuessa.

Sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala Hengitysliitosta arvioi, että 10–15 neliötä alkaa olla laajin alue, jossa viilentävä vaikutus voi vielä tuntua.

”Sisälämpötilaa laitteet eivät juurikaan laske. Kun laite puhaltaa ilmaa, kostealle iholle tulee viilentävä vaikutus. Se on se, millä ihminen tulee tyytyväiseksi”, Kujala sanoo.

Hänen mukaansa viilennintä käyttäessä täytyy siivouksesta huolehtia erityisesti.

”Jos asunto on huonosti siivottu, laite panee pölyn kiertämään.”


Osa viilentimistä seisoo lattialla pyörillään ja on siirrettävissä, toiset taas ovat pöydälle sijoitettavia kuutioita. Hurina voi häiritä herkimpien nukkujien yöunia ja edellyttää korvatulppien käyttöä.

Muutakin haittaa viilentimistä saattaa olla. Niiden käyttö lisää ilmankosteutta, vaikka kesällä ilmankosteus on muutenkin korkeampi kuin talvella. Sisäilman liiallinen kosteus ei ole hyväksi. Pahimmillaan se heikentää asumismukavuutta ja vahingoittaa rakenteita.

Ilmanviilentimien käytöstä koituvat ongelmat ovat silti aika epätodennäköisiä, sanoo ylitarkastaja Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

”Jos huonetila on kovin pieni ja ilmanvaihto puutteellinen, todella pitkäaikaisen käytön seurauksena voisi kosteustaso nousta niin korkeaksi, että rakenteisiin voisi imeytyä kosteutta.”

Viilentimiä ei kuitenkaan käytetä koko ajan ja niiden teho on sen verran pieni, ettei kosteusvauriota pitäisi päästä syntymään, Niemi sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  2. 2

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kaksi tutkijaa jäi loukkuun Puolan syvimpään luolaan: Pelastajat pelkäävät tutkijoiden hengen puolesta ja varautuvat jopa viikkojen operaatioon

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  7. 7

   Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

  8. 8

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  9. 9

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  10. 10

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  7. 7

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  9. 9

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää