Koti

Kaipaatko pihallesi muuta kuin nurmea ja soraa? Kiveys on kestävä, mutta hintaerot ovat valtavia

Kivien lisäksi kustannuksia kertyy muun muassa kivien ladonnasta, pohjatöistä ja materiaalikuljetuksista.

Maksaisitko pihakiveyksen kivistä 18 000 euroa vai 1 800 euroa? Hintaero on kymmenkertainen.

Jos aikoo nuukailla, kannattaa pihaan valita harmaita perusbetonilaattoja. Ne saa sadan neliön kokoiseen kiveykseen 1 800 eurolla.


Hinta lähtee nousemaan sen mukaan, valitaanko luonnonkiviä vai betonisia, teollisesti tehtyjä kiviä, laattoja tai liuskeita.

Jos valinta osuu betonisten laattojen sijasta betonikiviin, rahapussia pitää raottaa enemmän. Esimerkiksi muodikkaat, antiikkisiksi vanhennetut betonikivet maksavat 2 450 euroa sadalta neliöltä.


Luonnonkivi nostaa kustannuksia. Esimerkiksi sata neliötä graniittisia noppakiviä voi maksaa 7 200 euroa.

Jos haluaa komeaa, kallista ja ikuista, pitää satsata mustiin, graniittisiin nupukiviin. Hintakin on tuhti, 180 euroa neliö eli 18 000 euroa sadalta neliöltä.


Nuput ja nopat ovat määrämittaisia kiviä. Noppa on kuution muotoinen, ja sen yleisin koko on kymmenen senttiä sivu. Nuput ovat suorakaiteen muotoisia. Noppia ja nupuja tehdään luonnonkivistä.


Pihakivien hinta koostuu materiaalista, työstä, kiven paksuudesta, valmistuserien koosta sekä erilaisista pintakäsittelyistä ja värjäyksistä, sanoo viheralan keskusjärjestö Viherympäristöliiton pääsihteeri Seppo Närhi.

”Betonilaattoja ja -kiviä tehdään teollisesti. Siksi ne ovat halvempia kuin luonnonkivet.”

Mitä isompia eriä betonikiviä tehdään, sen edullisempia ne ovat. Pienet erät maksavat eniten. Kiviin voidaan tehdä useita värjäyksiä ja muita pintakäsittelyjä, jotka nekin nostavat hintaa, Närhi kertoo.

Luonnonkivet muotoiltiin aiemmin käsityönä, ja se tuli kalliiksi, Närhi kertoo. Nykyisin luonnonkivet sahataan tai lohkotaan kalliosta louhitusta raakakivestä. Siksi niiden hinta on laskenut.

”Hintaero betonituotteisiin on silti edelleen selvä. Kiven laatu ratkaisee, miten iso ero on.”

Kalleimmat luonnonkivet irrotetaan raakakivestä mittatilaustyönä, ja niihin tehdään erilaisia pintakäsittelyjä.

Hintaan vaikuttaa myös se, miten suurta painoa kiveyksen pitää kestää.

Jos kiveyksen päällä on tarkoitus ajaa autolla, betonikivien pitää olla vähintään kahdeksan sentin ja liuskekivien vähintään 3–4 sentin paksuisia.

Maisemasuunnittelija Eva Wuiten mukaan harmaa pihakivi on yleensä edullisin. Musta, tumma harmaa ja punainen maksavat enemmän. Nykyisin muodissa ovat värikkäät tai useita kivilaatuja ja -kokoja yhdistelevät ladonnat.

 

Pintakäsitelty betonikivi on tavisten graniittia.

”Tuttuja vaalean harmaita, pieniä 70-luvun laattoja kukaan ei halua enää. Omaan pihaan valitaan eri kiviä kuin julkisissa tiloissa käytetään. Jos laattoja käytetään, ne ovat aiempaa isompia.”

Pintakäsittelyt voivat tehdä betonikivistäkin trendikkäitä. Niin on käynyt esimerkiksi antiikkisiksi vanhennetuille betonikiville.

”Ne ovat edullisia, mutta hienostuneita kiviä. Ne ovat tavisten graniittia”, Wuite luonnehtii.

Kivikaupoista saa nykyään myös maatiiliä. Ne ovat keraamisia tiiliä, joiden raaka-aine on savi. Maatiiliä on käytetty satoja vuosia Keski-Euroopassa pihoilla, toreilla ja jopa teiden pintana.


Kun tiilet poltetaan kovassa kuumuudessa, niistä tulee melkein yhtä kovia kuin graniitti, Wuite kertoo. Maatiilien hinta asettuu Wuiten mukaan betonin ja luonnonkiven väliin.

”Kun niitä yhdistää betonilaattoihin, syntyy kauniita pintoja.”

Seppo Närhen mukaan luonnonkivien käyttöikä on ikuinen. Se kannattaa ottaa huomioon pihakivien valinnassa. Luonnonkivet voi nostaa ylös ja käyttää uudelleen. Lisäksi luonnonkivet lisäävät talon arvoa.

Myös betonilaatat ja -kivet säilyvät vuosikymmeniä. Ne kuitenkin vaihdetaan luonnonkiviä useammin, kun maku muuttuu.

”Betonikiveys uusitaan 10–20 vuoden välein, kun kivimalli alkaa näyttää vanhentuneelta. Myös betonikiviä voidaan murskata ja käyttää uudelleen, mutta pihassa niiden elinikä on rajallinen”, Närhi sanoo.

Maatiilet kestävät Suomen oloissa vähintään sata vuotta. Siitä on kokemusta: niitä käytettiin Helsingissä jalkakäytävillä ja oleskelualueilla 1900-luvun alkupuolella. Tiilet ovat kestäneet käyttöä nykypäivään asti haalistumatta, kerrotaan Helsingin kaupungin nettisivuilla.

Kivet muodostavat vain osa pihakiveyksen kuluista, maisemasuunnittelija Eva Wuite muistuttaa.

Kivien lisäksi hintaa kertyy muun muassa kivien ladonnasta, pohjatöistä ja materiaalien kuljetuksista. Kiveysalueelta poistetaan maata, joka pitää kuljettaa pois ja josta pitää maksaa jätemaksu.

”Tontin maaperä ratkaisee, miten paljon pohjatöitä pitää tehdä.”

Wuiten mukaan muotoon valettujen betonikivien ja laattojen latominen käy melko nopeasti. Luonnonkivien asennus vie enemmän aikaa. Esimerkiksi liuskekivet ovat epäsäännöllisen muotoisia, ja niiden sovittaminen vaatii käsityötä ja sommittelua.

Jos taitoa riittää, kivet voi latoa itse, mutta latomisesta voi myös maksaa ammattilaiselle.

”Raaka arvio on, että asennustyö maksaa kaksi kertaa kivien hinnan”, Wuite sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  2. 2

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kaksi tutkijaa jäi loukkuun Puolan syvimpään luolaan: Pelastajat pelkäävät tutkijoiden hengen puolesta ja varautuvat jopa viikkojen operaatioon

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  7. 7

   Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

  8. 8

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  9. 9

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  10. 10

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  7. 7

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  9. 9

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää