Koti

Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

Kahdessa kalliolaisessa kerrostalossa harvoin käytetyt tuuletustasot muutettiin viihtyisiksi, kaikille avoimiksi kattoterasseiksi.

Kallion katuja kulkiessa ei arvaa, mitä yllätyksiä vieri vieressä seisovat kivitalot kätkevät katoilleen. Kuten tämä Castréninkadun ja Kolmannen linjan kulmassa sijaitseva kerrostalo.

Jos malttaisi olla ihailematta maisemia, voisi yhtä hyvin kuvitella, että tämä kaupunkiparatiisi on jonkin siirtolapuutarhamökin pihasta:Kahdeksannen kerroksen kattoterassilla muotoilija Liisa Tervinen nauttii kuumasta kesäpäivästä loikoilemalla aurinkotuolissa, välillä mustaherukka-karpalomehua siemaillen. Liinan alla odottavat mielieväät, vastapaistetut karjalanpiirakat.


Ympärillä kasvaa värikäs minipuutarha: yhdessä nurkassa mansikkaa, toisessa salaattia, ruohosipulia, persiljaa, tomaattia ja oliiviyrttiä. Viimeksi mainittu sopii kuulemma hyvin esimerkiksi drinkkien mausteeksi.

”Tämä on aika vaativa kasvupaikka: paahteisuus ja tuulisuus haihduttavat tehokkaasti vettä. Yhtenä kesänä kokeilimme mehikasveja. Ne pärjäsivät tosi hyvin”, Tervinen sanoo.

Tänä vuonna kesäkukiksi on valikoitunut perinteisiä pelargoneja, daalioita, orvokkeja ja muratteja.

Ja ne maisemat, katsokaa nyt: vasemmalla horisontissa kimaltelee meri, jossa jäänmurtajat viettävät ansaittua kesälomaansa. Etelässä tervehtivät Tuomiokirkko, Eduskuntatalo ja Kansallismuseon torni.

Asukkaiden yhteiset kattoterassit ovat melko harvinaisia kantakaupungin vanhoissa taloissa. Tavallisempaa on, että vanhoihin taloihin rakennetaan yksityisiä kattoterasseja uusien ullakkoasuntojen yhteyteen.

Ullakkohuoneistoja rakennuttamalla taloyhtiöt rahoittavat laajoja korjaushankkeita, kuten putki- ja julkisivuremontteja.


Asuntoja välittävän Bo LKV:n aluejohtajan Saara Murtovaaran mukaan Helsingin vanhoihin rakennuksiin kattoterasseja on rakennettu aikoinaan vähemmän kuin moniin muihin Euroopan pääkaupunkeihin siksi, että niiden käyttö jää täällä pitkän talven takia vähäisemmäksi.

Elämä katolla kuitenkin kiinnostaa kaupunkilaisia. Tästä kertoo muun muassa se, että ravintolat ovat alkaneet laajentua talojen katoille. Myös uudiskohteissa kattoterassit ovat yhä yleisempiä.

 

”Yhteiset terassit edistävät asuntojen myytävyyttä.”

”Uusiin taloihin yhteisiä kattoterasseja ja kattosaunoja rakennetaan usein – juuri siksi, että asukkaat arvostavat niitä”, Murtovaara sanoo.

Kalasatamaan syksyllä valmistuvan, 134 metrin korkeuteen nousevan Majakka-nimisen tornitalon kattoterassille tulee peräti palju.

Kattoterasseja on myös esimerkiksi Vuosaaren tornitalossa Cirruksessa, Kalasataman yhteisöllisessä senioritalossa Kotisatamassa ja Jätkäsaaren kimppakerrostalossa Maltassa. Vihreistä vihrein -nimisten kerrostalojen katolla Jätkäsaaressa on palkittu puutarha.

Taloyhtiöt, joissa panostetaan asukkaiden viihtyvyyteen kattoterassin tyyppisillä yhteistiloilla, ovat haluttuja asuntomarkkinoilla.

”Asuntojen yhteydessä olevat terassit näkyvät asuntojen hinnoissa vähintään parvekkeen veroisesti mutta usein voimakkaammin. Myös yhteiset terassit ovat hyviä erottautumistekijöitä ja edistävät asuntojen myytävyyttä”, sanoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa.


Castréninkadulla idea kattoterassiin syntyi muutama vuosi sitten. Tervinen pohti parin naapurinsa kanssa, miten omaa asuinympäristöä saisi elävöitettyä.

He keksivät ehdottaa taloyhtiönsä hallitukselle, että pihalle hankittaisiin viljelylaatikoita ja että toinen talon kahdesta tuuletusparvekkeesta muutettaisiin kaupunkikeitaaksi. Tuuletusparvekkeita käytetään vähän, sillä talossa on pesutupa ja kuivaushuone sekä pyykkinarut pihalla.

Hallitus innostui ehdotuksesta ja myönsi aktiivisille asukkaille 2 000 euron budjetin. Kalusteiden ja kasvien hankkimiseen kului lopulta vajaa tonni. Uusiin kasveihin ja multaan menee muutama satanen vuosittain.

Kun tuuletusparveke muuttui terassiparvekkeeksi, käyttöaste parani. Joskus terassi on niin täynnä naapureita, ettei sekaan meinaa mahtua, Tervinen kertoo.

”Se on mukavaa, koska aiemmin täällä ei ollut ketään. Tämä tuo lisäarvoa asumiseen. Talossa on paljon pieniä parvekkeettomia asuntoja. Terassi on lisähuone, jonne voi kulkea vaikka paljain jaloin kotoa.”


Yksi taloon hiljattain muuttaneista asukkaista ei ollut aluksi uskoa, että terassi on yhteinen.

”Hän kertoi, että oli ollut aikeissa tulla tänne muttei ollut uskaltanut. Hän ajatteli, että tämän täytyy kuulua johonkin asuntoon. Niin kotoisalta täällä näyttää.”

Kattoterassi on mitä parhain paikka nauttia kesäillallista tai juhlia ystävien kanssa. Vaikka talossa asuu paljon nuoria, villejä bileitä ei ole ollut ja valituksilta on vältytty.

Kaikki ovat noudattaneet sääntöjä, jotka on teipattu terassille vievään oveen. Ovesta pääsee sisään yleisavaimella maksutta aamuseitsemästä iltakymmeneen.


Tupakointi terassilla on kielletty, grillaamista varsinaisesti ei, vaikka sitä ei suositellakaan. Ovessa oleva lappu muistuttaa terassin käyttäjiä myös kastelemaan kukat. Vesi on kannettava kotoa kastelukannussa.

”Aika kivasti ihmiset ovat pitäneet tästä huolta yhdessä. Kasvit ovat pysyneet hengissä, jotkin toisia paremmin.”

Istutusruukuissa on reiät pohjissa, jotteivät kasvit hukkuisi veteen. Ylimääräinen vesi valuu sadevesiviemäriin.

Syksyn tullen asukkaat poistavat talkoovoimin kuihtuneet kasvit, lakaisevat lattian, puhdistavat sadevesikaivon roskista ja siirtävät kalusteet viereiseen varastoon talvehtimaan.


Muutaman korttelin päässä Anna ja Travis Adams kahvittelevat toisella kattoterassilla.

Opettajana ja videoiden tekijänä työskentelevä pariskunta ei jäänyt epäröimään asuntokauppoja, kun he näkivät panoraamanäkymän kaupungin kattojen ylle. Terassilta avautuu käytännössä koko eteläinen Helsinki ja naapurikaupungit.


”Me emme ole sitä koskaan nähneet, mutta naapurin mukaan täältä näkyy todella kirkkaalla kelillä jopa Tallinnan tv-torni”, Travis Adams kertoo.

Torni sojottaa suunnilleen 80 kilometrin päässä jossain tuolla edessä. Harmajan ja Suomenlinnan majakat erottuvat sen sijaan selvästi. Niiden vilkkuvia valoja Yhdysvaltojen Arizonasta kotoisin oleva Travis Adams tykkää seurailla.

”Myös laivojen liikennettä on kiva katsella”, Anna Adams sanoo.Agricolankadulla sijaitseva talo on rakennettu vuonna 1936. Alun perin katolla oli pelkät pyykinkuivaustelineet, kunnes vuonna 1986 ymmärrettiin, että tilalla olisi potentiaalia toisenlaistakin käyttötarkoitusta varten.

Ahtaan ja pimeän kellarisaunan sijasta talossa on nyt kaksi näköalalöylyjä tarjoavaa saunaa ja kattoterassi virkistyskäytössä. Kymmenen vuotta sitten valmistuivat korkeat lasiset kaiteet.


Anna Adams kertoo, että hallituksessa on pohdittu terassin kehittämistä edelleen.

”Poreallas tai uima-allas olisi kiva”, Travis Adams vinkkaa puoliksi vitsinä.

Toistaiseksi terassi on kalustettu useiden pöytien ja tuolien ryhmillä, jotka ovat Adamsien mukaan usein täynnä. Itse he hyödyntävät terassia parina kolmena kertana viikossa, lähinnä auringonottoon, lueskeluun ja kavereiden kanssa seurusteluun.

”Täällä asuu tosi mukava yhteisö. Kokoonnumme kaksi kertaa vuodessa terassijuhliin. Ensin siivoamme, sitten nautimme muutaman juoman, ja aina joku soittaa musiikkia.”

Terassi on käytössä myös talvella. Silloin saunasta pääsee vilvoittelemaan lumi­hankeen, tekemään vaikka lumienkeleitä.


Kattoterassi vaatii pientä suunnittelua ja selkeät säännöt

Kun taloyhtiössä suunnitellaan kattoterassia, pitää ensin selvittää mahdolliset lupa-asiat ja sen jälkeen miettiä käyttösääntöjä. Lopuksi täytyy vielä päättää, miten tila kalustetaan. Kokosimme asiantuntijoiden vinkit toimivan kattoterassin toteuttamiseksi.

1. Luvat ja päätöksenteko

Aluksi kannattaa tiedustella rakennusvalvontaviranomaiselta, tarvitaanko kattoterassia varten lupaa.

Yleisellä tasolla: rakennuslupa on tarpeen silloin, kun talon rakenteisiin tehdään muutoksia. Rakennuslupaa täytyy hakea siis esimerkiksi silloin, kun parveketta laajennetaan katolle, kattoterassi katetaan tai kaide muutetaan toisenlaiseksi.

Olemassa olevan kattoterassin tai terassiparvekkeen kalustaminen ei edellytä lupaa.

Terassin suunnittelussa kannattaa alusta asti huomioida mahdollinen lasittaminen myöhemmin, vaikka lasitusta ei nyt nähtäisi tarpeellisena. Lasittaminen jälkikäteen voi muuten olla vaikeaa.

Taloyhtiön täytyy myös varmistaa pätevän asiantuntijan avulla rakenteiden kantavuus ja tiiviys. Näin kalusteet ja istutukset eivät kuormita rakenteita liikaa eivätkä aiheuta muutakaan haittaa.

Kattoterassi on toteutettavissa yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä niin, että kaikki osakkaat osallistuvat kulujen maksamiseen. Osakkaiden suostumusta voidaan edellyttää, jos kattoterassi on poikkeuksellisen iso ja kallis eli aiheuttaa huomattavia lisäkustannuksia.

Pelkkien kalusteiden ja kasvien hankkimiseen riittää hallituksen päätös, jos kustannus ei ole suuri.

2. Säännöt ja turvallisuus

Kattoterassista ei saa aiheutua häiriötä naapurustolle. Sen ei pidä olla bilepaikka, josta lentelee kaljapulloja kadulle. Taloyhtiön kannattaakin laatia kirjalliset säännöt kattoterassin käytölle turvallisuuden ja viihtyvyyden varmistamiseksi.

Säännöt on syytä kääntää eri kielille, ja niissä on hyvä määritellä, mihin kuntoon kattoterassi jätetään: ennen käyttöä kalusteet puhdistetaan katupölystä ja linnunkakasta, käytön jälkeen omat sotkut siivotaan.

Kattoterassilla saa grillata, elleivät järjestyssäännöt sitä kiellä. Pelastuslain näkökulmasta ongelmaa ei ole, kunhan grilliä käytetään turvallisesti. Suositeltavaa on käyttää kaasu- tai sähkögrilliä.

Grilliä ei saa koskaan jättää valvomatta, ja grillauksen jälkeen on varmistettava, että grilli jäähtyy. Mahdollista tulipaloa varten grillin lähellä on oltava alkusammutusvälineitä, kuten käsisammutin.

Myös putoamisvaara on huomioitava: kannattaa varmistaa kaiderakenteiden kunto, pitää irtaimisto vähäisenä, ripustaa kukkalaatikot kaiteen sisäpuolelle ja jättää aurinkovarjot hankkimatta. Varjot voivat irrota kovalla tuulella ja pahimmillaan tappaa.

Kalusteille tulisi olla oma varastonsa. Turvallisuussyistä niitä ei saa siirtää porrashuoneeseen edes väliaikaisesti sateensuojaan.

3. Maksut ja varaus

Kattoterassin käytöstä ei pitäisi periä maksua, ellei siitä tule hallinnollisia kuluja taloyhtiölle. Maksua voisi periä esimerkiksi silloin, jos kattoterassilla olisi sauna tai juhlatila, joka pitäisi varata.

Terassin käytön pitää olla tasapuolista, ja jokaisella talon asukkaalla tulee olla oikeus käyttää sitä. Tilaa ei pidä omia, vaan aamukahvia ja iltateetä on tarvittaessa pystyttävä nauttimaan samaan aikaan naapureiden kanssa.

Pesutuvasta tuttu varauskalenteri voi olla järkevä, jos terassi on todella suosittu. Jos varauskalenteria käytetään, taloyhtiön on huolehdittava, ettei sama asukas varaa kerralla esimerkiksi jokaista lauantai-iltaa koko kesän ajaksi. Käyttökerroista on mahdollista sopia säännöissä.

Taloyhtiössä täytyy lisäksi päättää, lukitaanko terassiparvekkeen ja kattoterassin ovi vai pääseekö sinne ilman avainta. Jos parveke tai terassi ei ole rakennusluvan mukainen uloskäytävä, ei esteitä tilan lukitsemiselle ole.

Hätäpoistumisreitit selviävät voimassaolevista rakennuslupakuvista. Avaimista taloyhtiö voi periä pantin.

4. Kasvit ja kastelu

Kattoterassi joutuu ankarien sääolosuhteiden armoille. Välillä aurinko porottaa, välillä sataa kaatamalla. Siksi kasvit kannattaa valita huolella.

Paahteiselle ja tuuliselle kattoterassille sopivat parhaiten maksaruohot ja kalliokasvit. Samoin suomalainen taimi kestää paikalliset sään vaihtelut. Monet marjakasvit ja niittykasviseokset soveltuvat niin ikään kattopuutarhoihin.

Pieni- ja kovalehtiset kukat kestävät tuulta ja paahdetta paremmin kuin hennot ja isolehtiset. Hyviä vaihtoehtoja ovat siniviuhkot, samettikukat, riippapelargonit, verililjapuut, mehiruusukkeet, laventelit ja koristeheinät. Hyötykasveista kattoterassilla viihtyvät matalat yrtit, kuten timjami, mäkimeirami, salvia ja rosmariini.

Kasvualustan tulee olla ilmava ja läpäistä vettä, jotta vesi ei jää seisomaan esimerkiksi rankkasateen jälkeen.

Istutusruukkujen koossa ei taas kannata säästellä, jos tilaa riittää: mitä isomman ruukun hankkii, sitä toimivamman istutuksen siihen saa. Reilu ruukku myös kompensoi kasteluvirheitä.

Jotta kasvit eivät uisi kasteluvedessä, taloyhtiössä kannattaa nimetä kukkavastaava. Toinen vaihtoehto on käyttää kasteluun kuitattavaa vuorolistaa.

Yleensä riittää, että kasvit saavat poutasäällä kunnon kastelun kahdesti viikossa. Se on parempi kuin päivittäinen niukka kastelu. Saatavilla on myös sähköllä toimivia ja kapillaari-ilmiöön perustuvia automaattisia kastelujärjestelmiä.

Jos kattoterassilla ei ole vesipistettä, kastelukannu kannattaa hankkia.

Haastatellut asiantuntijat: Helsingin pelastuslaitoksen palopäällikkö Anja Aatsinki, Helsingin rakennusvalvontapalveluiden lupayksikön päällikkö Salla Mustonen, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ja Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  2. 2

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kaksi tutkijaa jäi loukkuun Puolan syvimpään luolaan: Pelastajat pelkäävät tutkijoiden hengen puolesta ja varautuvat jopa viikkojen operaatioon

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  7. 7

   Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

  8. 8

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  9. 9

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  10. 10

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  7. 7

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  9. 9

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää