Koko naapuruston kuntosali

Kasvit, suojaisat sopet ja mahdollisuus pieneen puuhasteluun tekevät kerrostalon pihasta viihtyisän oleskelupaikan. Pihan kehittäminen kaatuu kuitenkin usein rahaan.

Julkaistu: , Päivitetty:

Jaksaa, jaksaa!

Kirsi Siitonen nostelee jalkojaan vuoron perään polkimilla. Samaan aikaan hän vetää ja työntää käsikahvoja.

Kuntoilulaitteen nimi on crosstrainer, ja se on Siitosen suosikki. Vieressä on muutama muukin laite, joilla onnistuu lihaskuntoa kehittävät nostot, työnnöt ja taivutukset.


Mikä parasta: kuntosalille on vapaa pääsy. Liikuntapaikka on nimittäin Siitosen kotipihassa Vantaan Leinelässä lentoaseman ja Tikkurilan välissä.

”Kun tulen koiralenkiltä, jatkan jumppaa näillä laitteilla.”

Liikuntapihat ovat uusi trendi kerrostaloissa. Leinelään sellainen valmistui muutama vuosi sitten.

Pihaa ympäröi seitsemän kerrostaloa. Kunnossapidosta vastaavat korttelin taloyhtiöt yhdessä, mikä pienentää yksittäiselle asukkaalle koituvia kuluja.

Pihan suunnitellut maisema-arkkitehti Petri Eurasto kertoo halunneensa saada suomalaiset ylös sohvilta tuomalla liikuntamahdollisuuden lähelle kotia.

”Liikunnan aloittamisen kynnys on monella aika korkea. Kun kotipihalla on yksinkertaiset vehkeet, pitäisi olla helpompi aloittaa.”

Siinä hän on onnistunutkin: jos ei liikuttamaan kaikkia, saamaan ainakin monet ulos kodeistaan. Pihasta on muodostunut naapuruston eläväinen kohtaamispaikka.


Siitosen naapuri Laila Salminen sanoo kuntoilevansa pihalla silloin tällöin.

”Yritän tuota laitetta polkea, mutta kun en yksin tahdo päästä siihen. Ainakaan ei tarvitse istua yksin kotona. Kesäisin olen pihalla joka päivä. Joku tarjoaa aina kahvit.”

Kuntoilulaitteiden ja istutusten välissä kiemurtelee parisataa metriä pitkä juoksurata, jolla naapurit ovat järjestäneet kilpailuja. Aidatulla kentällä pystyy pelaamaan esimerkiksi koripalloa tai sählyä.

Lapsille löytyy toki perinteinen leikkipaikka keinuineen, kiipeilytelineineen ja hiekkalaatikkoineen.


Vielä isompi hyvinvointipiha on rakenteilla Espoon Vermonniityssä. Asuntorakennuttaja Bonavalle valmistuvassa korttelissa kuntoilu- ja leikkipaikat ovat lähekkäin ja aikuiset voivat treenata samalla, kun lapset leikkivät.

Asukkailla on jopa mahdollisuus ostaa henkilökohtaista valmennusta personal trainerilta.

Bonavalta kerrotaan, että yrityksellä on uusi pihakonsepti, joka tuodaan vähitellen uusiin kohteisiin. Vastaisuudessa pihalta löytyy aina esimerkiksi ulkoliikuntavälineet. Myös pihasaunoja ja verstaita aiotaan lisätä.

 

70 prosenttia ihmisistä pitää kerrostalopihaa tärkeänä, mutta vain 30 prosenttia käyttää sitä.

Monessa taloyhtiössä virikkeitä tarjoavan pihan tilalla on vain parkkiruutuja ja jätekatos.

”Se on karu tosiasia. Aikaisemmin elettiin pitkälti autojen ehdoilla ja taloyhtiöiden pihoista tehtiin parkkialueita”, sanoo pääsihteeri Seppo Närhi Viherympäristöliitosta.

Maisema-arkkitehtiliiton puheenjohtaja Pia Kuusiniemi kertoo, että 70 prosenttia ihmisistä pitää kerrostalopihaa tärkeänä mutta sitä käyttää 30 prosenttia eli aika harva.


Jotta kerrostalopihasta pääsisi nauttimaan monipuolisesti, Kuusiniemen mukaan pihalla voisi olla paitsi pihasauna myös esimerkiksi palju ja halkoliiteri. Hän suosittelee lisäksi kasvillisuudella suojattuja piilopaikkoja, joihin ei näy asunnoista.

”Suomalainen käyttää pihaa, jos siellä on jotain tekemistä. Suosittuja ovat paikat, joissa voi lukea kirjaa, kuokkia maata, ottaa aurinkoa tai laittaa ruokaa.”

Kun pihalla on grillikatos tai huvimaja, sieltä ei tarvitse paeta edes sateella. Pihapuihin voi ripustaa riippumattoja, ja isolle pihalle saa toteutettua vaikka puiston tai puutarhan.

Mitä enemmän pihassa on luonnonelementtejä, sitä viihtyisämpi ja elvyttävämpi se on, Kuusiniemi sanoo.

Pihan kehittäminen kaatuu yleensä rahaan. Viher- ja ympäristörakentajien toiminnanjohtajan Miisa Uskin mukaan taloyhtiöissä valitellaan, että pihan hoito maksaa liikaa. Hän muistuttaa, että eniten hoitoa vaatii nurmikko.

”Sen sijaan voi olla pensaita ja puita. On tärkeää, että pääsee istuskelemaan ja on jotain kaunista katseltavaa.”

Myös Kuusiniemi sanoo, ettei pihaan olla läheskään aina valmiita sijoittamaan. Hän kertoo yhdestä kahdeksan kerrostalon pihasta, jossa 5 000 euron vuotuinen puutarhurin kulu oli liikaa hallitukselle.


Jos tilasta tai rahasta on puutetta, pelkästään kovien pintojen vaihtaminen pehmeiksi lisää viihtyisyyttä.

”Maa voi olla vihreää, vaikka se olisi parkkipaikkaa”, sanoo Maisemasuunnittelijoiden puheenjohtaja Kaisa Koskelin.

Muodikkaita ovat värikkäät ja eri tyylejä yhdistelevät kiveykset. Niillä pystyy tekemään esimerkiksi ympyröitä, kaaria ja tilkkutäkkimäisiä kuvioita. Nurmikivi tuo elävää pintaa.

Piharakennuksiin saa uutta ilmettä vaihtamalla viherkattoon. Koskelinin mielestä sitä on mukavampi katsella kuin tiili-, pelti- tai huopakattoa.

”Kaupunkiviljely tarvitsee myös pölyttäjiä, joille viherkatot tarjoavat ravintoa. Paahteessa pärjäävät esimerkiksi maksaruohot, jotka ovat kukkineet tänä kesänä hienosti, suorastaan loistaneet.”

Yhteisöllisyyttä lisäävä kaupunkiviljely on ollut jo pitkään suosittua. Kaikille viherpeukaloille pääasia ei ole sato vaan ideoiminen ja tekeminen yhdessä.

Koskelinin mukaan myös kausikukat ovat helppo tapa aktivoida ihmisiä.

”Joku käy nyppimässä kuivia kukkia pois, toinen kastelee. Värikkäät eri aikaan kukkivat kukat tuovat iloa sekä talon asukkaille että ohikulkijoille. Se on muutaman satasen sijoitus vuodessa.”

Taloyhtiöt pelkäävät trampoliineja

Trampoliinissa pomppiminen on hauskaa. Vaikka varsinaista estettä trampoliinin tuomiseen taloyhtiön pihaan ei ole, vastuu vahinkotilanteessa huolettaa monia, sanoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Marina Furuhjelm.

Huoli ei ole perätön. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan trampoliineilla tapahtuu tilastollisesti paljon tapaturmia. Furuhjelm kuitenkin muistuttaa, ettei vastuu ole juuri kummempi kuin katolta putoavan lumen tai pihan liukkauden torjunnassa.

Jos taloyhtiö hankkii pihalle trampoliinin, sen on varmistettava, että laite on turvallinen. Trampoliinissa on oltava esimerkiksi turvaverkko, ja se on tarkastettava ja huollettava säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Furuhjelm suosittelee taloyhtiötä laatimaan ohjeet trampoliinin turvalliselle käytölle. Niissä voi lukea esimerkiksi, että trampoliinissa saa hyppiä vain yksi kerrallaan ja ilman kenkiä.

Jos trampoliinissa on vikaa, käyttö tulee kieltää ja estää esimerkiksi puomein, kunnes vika on korjattu.

Mahdollisissa vahinkotilanteissa vastuu ei automaattisesti ole taloyhtiöllä: taloyhtiö saattaa joutua maksamaan vahingonkorvauksia, jos se ei ole huolehtinut laitteen kunnosta eikä turvallisuudesta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rankkasade on aiheuttanut ”valtavia vahinkoja” Helsingin rautatieasemalla, osa tiloista menee remonttiin: Metro­liikenne pysäytetty keskustassa

  2. 2

   Nainen lähti Alepasta, hyppäsi autoon ja törmäili pitkin Paloheinää – Kuvat näyttävät, millaista tuhoa epäilty rattijuoppo sai aikaan

  3. 3

   Maailman keuhkot puskevat nyt ilmaan hiiltä: Amazonilla riehuu valtavia metsä­paloja, joiden sytyttämisestä on todennäköisesti maksettu rahaa

  4. 4

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin keskustaan syntyi vesiputous: video näyttää, kuinka tulvavedet syöksyvät pyöräväylä Baanalle

  6. 6

   Poliitikot vaativat brasilialaista lihaa pois kauppojen hyllyiltä – näin kauppaketjut vastaavat

  7. 7

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  8. 8

   Peliyhtiö Remedyn johto myi isoja osake­määriä ennen uuden pelin julkaisua – ”Ymmärrän, että voi syntyä kysymyksiä”

  9. 9

   Yhdysvaltain republikaanien merkittävä miljardööri­tukija David Koch on kuollut

  10. 10

   Maata pitkin Espanjaan – Onko lentämisen välttäminen oikeasti ekologista, vaivan arvoista ja kallista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rankkasade on aiheuttanut ”valtavia vahinkoja” Helsingin rautatieasemalla, osa tiloista menee remonttiin: Metro­liikenne pysäytetty keskustassa

  2. 2

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  3. 3

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  4. 4

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  5. 5

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  6. 6

   Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  8. 8

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  9. 9

   Yhden sijoitustuotteen hinta nousee kohisten, ja se piirtää isomman kuvan talouden tilasta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin keskustaan syntyi vesiputous: video näyttää, kuinka tulvavedet syöksyvät pyöräväylä Baanalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  5. 5

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  11. Näytä lisää