Koti

Monen talon pihalla makaa rahaa: Teemu Sainomaa tekee tilin lohkomalla tonttinsa, mutta menettää päärynäpuunsa

Pientaloalueet tiivistyvät ja omakotitalojen pihat kutistuvat, kun uusi talo rakennetaan vanhan viereen.

Teemu Sainomaan pihan perällä kasvaa pari vanhaa omena- ja päärynäpuuta. Ehkä jo ensi kesänä puut sijaitsevat naapurin pihalla.

Sainomaan perhe aikoo nimittäin jakaa tontin.

Perhe muutti puolitoista vuotta sitten tähän Keravan Sompiossa sijaitsevaan vanhaan rintamamiestaloon. He tiesivät, että rakennusoikeutta oli jäljellä, mutta ajattelivat säästää pihaa lasten leikkeihin.


”Mutta piha onkin ollut pienellä käytöllä”, Sainomaa kertoo.

Siksi se menee myyntiin. Perhe käyttää nekin rahat mieluummin arkeen.

Kaupungit tiivistyvät kaikkialla. Nosturit eri ilmansuunnissa kertovat siitä, että kerrostaloalueilla on käynnissä täydennysrakentamista, joka tiivistää vanhoja asuinalueita.

Tiivistyminen koskee yhtä lailla pientaloalueita. Omakotitalojen tontit kutistuvat, ja naapurit tulevat yhä lähemmäksi toisiaan.


Tiivistyminen muuttaa maisemia. Ensin vanhan rintamamiestalon naapuriin rakennettiin 1980-luvulla ehkä tiilitalo. Tällä vuosikymmenellä niiden väliin rakennettiin vielä yksi omakotitalo.

Lopulta tontit ovat käyneet hyvin pieniksi. Viime vuosina pääkaupunkiseudulle on rakennettu omakoti- ja rivitaloja, joissa ei ole käytännössä omaa pihaa ollenkaan.

Teemu Sainomaa tuntee il­miön hyvin. Sainomaa työskentelee myyntijohtajana Kiinteistömaailman Tikkurilan toimipisteessä.

Sainomaan mukaan sijainnista on tullut myös omakotitalokaupassa tärkein kriteeri. Ja kun omakotitalon ostajalle sijainti on tärkeintä, suosituimmilla pien­taloalueilla ollaan valmiit maksamaan tehokkaista neliöistä.

Tiivistyminen on näkynyt erityisen hyvin Helsingissä, jossa omakotitalotonteista on suurin pula.

Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä Tuukka Halme vahvistaa, että kysyntä siirtyy koko ajan kohti kaupungin pohjoisia rajoja. Kun esimerkiksi Pakila ja Paloheinä alkavat olla täynnä, tontit tiivistyvät Tapanilassa.

”Helsingissä on vielä kaavoitettua mutta hyödyntämätöntä maata”, Halme sanoo.


Kaupunkien kannalta oma­kotitalotonttien lohkominen on pelkästään myönteinen asia, ja siksi ne auttavat mielellään tontin omistajia hyödyntämään olemassa olevaa rakennusoikeutta.

Espoon apulaiskaupungin­geodeetti Annamari Räty muistuttaa, että kaupunki on jo rakentanut kadut ja muun infra­struktuurin. Kaupungin näkökulmasta on pelkästään hyvä asia, jos valmiiksi rakennetulle alueelle saadaan lisää omakotitaloja ja veronmaksajia.

Espoossa varsinkin Mankkaa ja Westend ovat Rädyn mukaan tiivistyneet viime vuosina nopeasti.

”Tiivistyminen on ihan selkeä trendi. Usein se tapahtuu niin, että puretaan vanha omakotitalo ja rakennetaan tilalle niin monta kuin mahtuu”, hän sanoo.

 

Kaikki omakotitalojen omistajat eivät edes tiedä, että heidän takapihoillaan makaa rahaa.

Rakennusliikkeet hakevat aktiivisesti tontteja, mutta tyypillisesti tontin jakamista aletaan selvittää silloin, kun vanha omakotitalo pannaan myyntiin.

Toisin kuin Teemu Sainomaa, kaikki omakotitalojen omistajat eivät edes tiedä, että heidän takapihoillaan makaa rahaa.

Kun talon myyntiä aletaan suunnitella, kiinteistönvälittäjät selvittävät rakennusoikeuden tilanteen. Sitten mietitään, miten se parhaiten hyödynnettäisiin.

Jos talo on vanha ja huonokuntoinen, on yleensä järkevintä myydä se purettavaksi. Käytännössä kaupan on siis pelkkä tontti.

”Talo saatetaan purkaa myös silloin, jos se sijaitsee niin keskellä tonttia, ettei jakamista pystytä muuten tekemään”, Teemu Sainomaa sanoo.

Lohkomista ei voi tehdä missä tahansa. Annamari Räty muistuttaa, että asiasta määrätään kaavassa. Asemakaavojen muuttaminen on aina raskas ja kallis tie.

Espoossa lähtökohtana on, että rakennusoikeus pitää pystyä käyttämään siten, ettei kaavamuutoksia tarvita. Jos kaava ei salli tontin lohkomista, katsotaan, voisiko toisen omakoti­talon rakentaa tontille hallinnanjakosopimuksella.

”Joskus on muutenkin helpompi asetella talot ilman, että tonttia jaetaan”, Räty sanoo.

Kaavalla on säännelty muustakin kuin tontin koosta. Kaavasta selviää esimerkiksi se, miten kauaksi tontin rajoista pitää rakentaa.

Siitäkin on määrätty, että autopaikka pitää olla ja että sen pitää olla sen kokoinen, että auto mahtuu kääntymään.

 

Kaupunkilaiset eivät enää haaveile mahdollisimman isoista pihoista.

Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä Tuukka Halmeen mukaan tonttien kutistuminen kertoo ennen kaikkea siitä, että muuttoliike kehyskuntiin on rauhoittunut ja kääntynyt viime vuosina jopa toiseen suuntaan.

Toiseksi se kertoo siitä, että kaupunkilaiset eivät enää haaveile mahdollisimman isoista pihoista.

”Isoissa pihoissa on paljon huollettavaa. Ostajat haluavat mieluummin terassin, jota ei tarvitse muuta kuin öljytä kerran vuodessa”, Halme sanoo.

Hän muistuttaa, että samaan aikaan myös omakotitalot ovat kutistuneet. Makuuhuoneet rakennetaan nykyään vain nukkumista varten, ja erilliset keittiöt ovat kadonneet kokonaan.


Keravalla Teemu Sainomaan perhe odottaa vielä viimeisiä tietoja ennen kuin lohkominen aloitetaan. Tontilla on nyt noin 80 neliötä rakennusoikeutta käyttämättä, ja perhe toivoo saavansa poikkeusluvalla vähän lisää.

Sainomaa uskoo, että omakotitalojen tonttien tiivistäminen jatkuu. Hänen mielestään se tukee myös vanhenevan väestön asumista. Vanhan omakotitalon rinnalle voidaan rakentaa uusi yksikerroksinen.

Täydennysrakentaminen kuitenkin väistämättä muuttaa vanhoja pientaloalueita. Sainomaan mielestä se ei ole pelkästään huono asia. Parhaimmillaan säästytään vanhan purkamiselta.

Jos vanhojen omakotitalojen omistajat myyvät tonttejaan, he saavat rahaa kunnostaa omaa taloaan.

”Silloin vanhat rintamamiestalot säilyvät vielä seuraavatkin 70 vuotta”, Sainomaa sanoo.

Hän sanoo pitävänsä itse sekä vanhoista että uusista taloista – kunhan ne saadaan soviteltua yhteen.

”Ehkä joku tosi moderni ei sopisi meidän talomme viereen.”


Pieni piha voi olla sisustajalle suuri mahdollisuus

Omakotitalojen tontit ovat pienentyneet. Monelle omakotitalon ostajalle riittää oikein hyvin terassi ja pikkuruinen piha terassin ympärillä tai kyljessä.

Pienikin voi olla viihtyisä. Terassista ja pihasta kannattaa ottaa kaikki irti, vaikka niitä olisi muutama neliö.

”Minipihan suunnittelu kannattaa aloittaa päättämällä, mitä pihalla halutaan tehdä: luetaanko terassilla kirjoja vai syödäänkö siellä”, neuvoo maisemasuunnittelija Eva Wuite. Hän työskentelee luovana johtajana Garden Livingissä.

Piharakentaminen on Suomessa niin kallista, että pienikin pitää suunnitella tarkoin. Aina kannattaa ajatella, miten tämä toimii nyt ja viiden vuoden kuluttua.

”Nyt äkkiä tämä kuntoon -ajattelu ei pihasuunnittelussa kannata.”

Pientäkin terassia voi rajata eri ”huoneiksi” vaikkapa istutusaltailla. Wuite suosii altaita, jotka ovat joko kiveä tai samaa materiaalia kuin terassi. Jos terassin pinta-alaa halutaan säästää oleskeluun, istutusaltaat kannattaa laittaa terassin viereen.

”Jos piha on pieni mutta sen ulkonäköön halutaan tilan tuntua, suosittelen pysyttelemään kahdessa rakennemateriaalissa. Ne voivat olla terassilaudoitus ja yhdenlainen kiveys. Älä siis käytä vaikkapa usean väristä ja monenlaista kiveystä, jottei vaikutelma ole sillisalaatti.”

 

Söpö ja romanttinen maalaistyyli ei ehkä ole paras valinta 2010-luvun espoolaiseen rivitalomaisemaan.

Terassin ja pikkupihan rakenteiden ja muotojen olisi hyvä olla harmoniassa talon arkkitehtuurin kanssa. Söpö ja romanttinen maalaistyyli ei ehkä ole paras valinta 2010-luvulla rakennettuun espoolaiseen rivitalomaisemaan.

”Sulautuminen on tässä avainsana. Harmonisen kokonaisuuden muodostavat toisiinsa sopivat kolme asiaa: rakennuksen arkkitehtuuri, ympäristö ja terassialue”, Wuite sanoo.

Mitä lähempänä terassi on taloa, sitä tärkeämpää on, että sen materiaalit ja värit sopivat talon kanssa yhteen.

”Isoilla pihoilla toimii luontoon sulautuva terassi metsän rajassa, mutta minipihalla toimii parhaiten täsmälleen talon näköinen terassi”, Wuite kertoo.

Pikkuisellakin pihalla terassia ympäröi useimmiten nurmikko. Sen tarpeellisuuden Wuite haluaa kyseenalaistaa.

”Nurmikko on itsestäänselvästi kiva, jos on pieniä lapsia tai koiria. Jos näitä ei ole, mieti, tarvitsetko nurmikkoa ollenkaan. Olisiko sammal tai kiveys toimivampi?”

Terassi sisustetaan kalustein ja ruukuin. Suomalaiset ovat viime vuosina innostuneet sommittelemaan näyttäviä ruukkuistutuksia ulos.

”On oivallettu, että mitään pikkupyttyjä ei kannata laittaa – pienillekään terasseille. Mieluummin yksi iso kuin monta pientä. Isossa kasvikin viihtyy paremmin.”

Yleinen kompastuskivi terassin sisustamisessa on, että kalusteet ovat liian suuria ja niitä on pienessä tilassa liikaa. Kulkemiselle ja olemiselle ei ole huomattu jättää tilaa.

 

Tervaleppä on mainio ja kestävä puutarhakalusteiden materiaali.

Terassikalusteiden suosittu materiaali on polyrottinki. Monet sisustusammattilaiset kummastelevat sen suosiota.

”Polyrottinkia pidetään vaivattomana ja helppohoitoisena materiaalina, mutta ei se ole ongelmaton: se saattaa kulahtaa auringossa, sitä ei juurikaan voi kunnostaa eikä se ole kovin ekologinen vaihtoehto”, sanoo sisustussuunnittelija Maija Lukkari-Nyman.

Hän näkisi mielellään terasseilla laadukkaita, mieluiten kotimaisia puukalusteita.

”Esimerkiksi tervaleppä on mainio ja kestävä puutarhakalusteiden materiaali.”

Nyt on taas se aika vuodesta, kun terassikalusteet kannattaa hankkia. Alennusprosentit kalusteliikkeissä ovat isoja.

Lukkari-Nyman suosittelee kuitenkin ostamaan jotain muuta kuin terassikalustesarjan.

”Sisustus on aina mielenkiintoisempaa, kun kaikki kalusteet eivät ole samaa settiä. Haali kalusteita eri paikoista, kierrätä, luo uudenlaisia kokonaisuuksia. Niin syntyy persoonallinen sisustus. Tämä pätee niin ulko- kuin sisätiloihin. Mieti, mitä teillä tarvitaan: ehkä ruokailu- tai sohvaryhmä ei olekaan se, mitä teidän terassielämänne kaipaa. Ehkä omalle terassille sopisikin paremmin laveri tai divaani tai molemmat.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Kaksi tutkijaa jäi loukkuun Puolan syvimpään luolaan: Pelastajat pelkäävät tutkijoiden hengen puolesta ja varautuvat jopa viikkojen operaatioon

  4. 4

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  5. 5

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

  8. 8

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  9. 9

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  7. 7

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  9. 9

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää