Kaksosten 200-vuotias koti

Kaksoset Heli ja Sini Hassinen kunnostavat vanhaa puutaloa ja pyörittävät Loviisassa myös yhteistä vegaaniravintolaa.

Julkaistu:

Alussa tilan määrä ihan pyörrytti.

Kun muuttaa helsinkiläisestä kaksiosta reilusti yli 300 neliön puutaloon pikkukaupunkiin, tilaa olla ja elää on yhtäkkiä ihan huikaisevasti.

”Heli tuli tänne todella vähin tavaroin, melkeinpä vain sängyn kanssa”, Sini Hassinen kertoo.

”Ja pelkkä salini täällä Loviisassa oli yhtä iso kuin koko kotini Pukinmäessä”, Heli Hassinen jatkaa.

Heli ja Sini Hassinen ovat nelikymppiset kaksoset. He asuvat Loviisan keskustassa entisessä matkustajakodissa, jonka vanhin osa on rakennettu vuonna 1800.

Oheisesta videosta päset kurkistamaan tunnelmia Heli ja Sini Hassisen kodista ja pihapiiristä.


Kaksoset ovat remontoineet, hoitaneet ja rakastaneet matkustajakotiaan nyt 11 vuoden ajan.

Vanhassa talossa eläminen on jatkuvaa puuhastelua, paikkailua ja rahanmenoa. Tilaa on paljon, ja se vain lisääntyy: Heli Hassinen on juuri rakentamassa ullakolle asuintiloja vuokralaiselle.

Kaikki alkoi siitä, kun Heli Hassinen tunsi epämääräistä kaihoa. Hän asui kaupungin vuokrakaksiossa lastensa Sennin ja Saaran kanssa ja työskenteli ravintola-alalla. Elämä oli ollut pitkään mukiinmenevää, mutta vähitellen oli alkanut tuntua, että kerrostalossa ja kaupungissa ei enää ole tilaa.

”Aurani ei enää mahtunut sinne”, Heli Hassinen tarkentaa.

Hän ryhtyi etsimään taloa maalta, sadan kilometrin säteellä Helsingistä.

Silloinen poikaystävä asui Loviisassa, ja siksi Heli Hassinen tutki erityisen tarkkaan Loviisan tarjontaa. Ja kappas, Loviisassa oli myynnissä valtava vanha talo, jonka toiminta matkustajakotina oli vastikään lopetettu.


Yhdelle se olisi liian iso. Poikaystävän kanssa ei ollut yhteenmuuttosuunnitelmia, serkku ei suostunut, mutta Helsingin Kampissa asunut Sini-sisko lupautui lähtemään Loviisaan ja tarttumaan haasteeseen: kunnostetaan matkustajakoti kahden perheen kodiksi.

”Ajankohta oli hyvä muutokselle. Isämme kuolema osaltaan vaikutti tunteeseen, että on muutosten aika”, Sini sanoo.

”Me kai olemme nopeiden päätösten naisia. Ei meillä ollut hirveästi näkemystä alkuun, että miten homma toimii. Nopeasti vain päätettiin, että Hassisen tytöt muuttavat nyt Loviisaan ja ostavat matkustajakodin.”

Kommuunia ei haluttu, joten taloon alettiin remontoida kahta asuntoa. Tehtiin jako: koska Helin taloudessa oli enemmän väkeä, hän otti isomman puolen, ja Sini sai pienemmän puolen. Molemmilla on kaksi lasta, jotka ovat kaikki jo aikuisia. Talossa asuu myös Unto-koira ja viisi kissaa.


Sini Hassisella on noin 120 asuinneliötä, ja Heli Hassisella neliöitä on parisataa. Vakituisesti talossa asuu nyt Helin ja Sinin lisäksi vain Sinin puoliso, joten tilaa riittää.

Alussakaan torppa ei ollut tyhjä, sillä sisarukset ostivat talon irtaimistoineen.

”Saatiin paljon kauniita antiikkikalusteita ja esimerkiksi vanhaa Arabiaa ja ihania tauluja – mutta myös runsaasti roskaa.”


Tontin, jolla Unto nyt makaa varjossa hellettä paossa ja Hassiset kastelevat yrttiämpäreitään, osti kauppias ja kauppalaivuri Elias Unonius vuonna 1800. Myöhemmin tontti siirtyi Sucksdorffin kauppiassuvulle. 1800-luvun alkuvuosista asti tontilla oli kaksi rakennusta: Lilla Huset, joka on Hassisten talon vanhin pääty eli Sinin asunto, ja Stora Huset, joka tuhoutui tulipalossa 1919.

Vuonna 1908 Lilla Husetin osti kaupias Johan Helgas. Talossa toimi matkustajakoti lähes sadan vuoden ajan. Vanhan lehtimainoksen mukaan siellä oli ”siistiä, kodikkaita huoneita”. Hassisten mukaan talossa on ollut myös kahvila, kampaamo ja keskikaljakuppila.

Lilla Huset laajeni vuosien varrella eikä kohta ollut enää nimensä mukainen pieni talo. Ensimmäinen laajennus tehtiin 1923 lisäämällä taloon kaksi huonetta ja puoti.


Matkustajakotina talo lopetti vuonna 2006, ja keväällä 2008 Hassiset kantoivat vähät tavaransa sisään ja alkoivat muuttaa rakennusta sisarusten kodiksi, jossa olisi sopivassa suhteessa yhteisöllisyyttä ja yksityisyyttä.

”Meillä ei ollut aiempaa remontointikokemusta. Isä rakensi taloja ja huonekaluja ja oli kätevä käsistään. Oltiin seurattu hänen töitään. Ajattelimme, että varmasti mekin osaamme, kun isäkin osasi. Mutta mitään ei ollut tehty. Laitettiin täällä elämämme ensimmäiset tapetit. Avattiin punaviinipullo ja ruvettiin opettelemaan kuviokohdistusta.”


Kaksoset etenivät työssä huone kerrallaan. Ensin he asuivat Sinin päädyssä ja panivat kuntoon Helin puolen. Se oli huonommassa kunnossa kuin Sinin, vaikka uudempi. Kun Sinin puolella otettiin muovimattoa pois, löydettiin hienoa lankkua. Helin puolella ei löytynyt yhtä mukavia yllätyksiä.

”Tehtiin huone kerrallaan, rykästiin ensimmäinen puoli vuotta ihan hirveällä tahdilla, keväällä muutettiin ja syksyllä oli jo aika valmista.”


Öljylämmitysjärjestelmä hajosi seuraavassa tammikuussa, sitten nukuttiin pipot päässä. Nykyisin talo on kaukolämmössä. Se on talvella viileä ja kesällä mukavan viileä.

Talon viidestä pönttöuunista on jäljellä yksi. Se on Helin salissa. Salin vieressä on matkustajakodin jäänteenä erikoisuus: puhelinkoppi.


Sinin ja Helin asunnot on sisustettu vanhoilla ja entisöidyillä kalusteilla. On kukkatapetteja, pastellivärejä, huvilatyylistä harkittua herttaisuutta.

”Helillä on vähän boheemimpi tyyli kuin minulla”, arvelee Sini.

Sinin asunto tosiaan taitaa olla sisustukseltaan klassisempi ja harmonisempi; Helillä on hassuttelevampi tyyli. Helin puolella silmiin pomppaavat hänen tyttärensä Senni Koskenvesan maalaamat muraalit, joita ovat inspiroineet sarjakuvat ja perheen Nepalin-matkat.


Jos sisään tullessa verannalla kohtaa muraalin, jossa sarjakuvasika sanoo, että oho, pääsi pieru, voi vain päätellä, että talossa ei asu itsensä liian vakavasti ottavaa porukkaa.

Kun matkustajakoti oli saatu kodikkaaseen kuntoon, oli seuraavan yhteisprojektin aika.

Vuonna 2011 kaksoset perustivat Loviisaan ravintola Bellan. Heli kokkasi, Sini pyöritti ravintolasalia.

 

Kanta-asiakkaiden järkytykseksi kaksoset muuttivat Bellan viime vuonna vegaaniravintolaksi.

”Jos talon osto oli päähänpisto, ravintolan perustaminen oli sitä vielä enemmän”, Sini sanoo.

”Bella oli pikkukaupungin peruspihvimesta. Sekametelisoppa, jossa oli kaikille kaikkea. Listallamme ei ollut ainoatakaan kasvisruokaa”, Heli kuvailee.

Kanta-asiakkaiden järkytykseksi kaksoset muuttivat Bellansa viime vuonna vegaaniravintolaksi.

Tätä oli edeltänyt pitkään muhinut muutos molempien ajattelussa. Sini oli ollut kasvissyöjä vuosia, mutta Heli oli ollut sekasyöjä, koska hänestä tuntui, että kokin ammatti velvoitti syömään kaikkea.

”Muutos ajattelussani lähti siitä, kun lapset näyttivät minulle videoita teurastamoista ja silmäni aukesivat lihateollisuuden raakuudelle: tämä ei voi olla oikein”, Heli Hassinen kertoo.

Pihviravintolan muuttaminen vegaaniseksi oli bisnesmielessä uhkarohkea teko, mutta sille ei ollut vaihtoehtoa. Heli Hassinen ei halunnut enää koskeakaan pihviin. Jonkinlaisen somemyrskyn puhuriinkin kaksoset kertovat joutuneensa. Nyt tilanne on rauhoittunut, ja Bellan vegaanisille lauantaibrunsseille ajetaan Helsingistä asti.


Heli ja Sini Hassinen pyörittävät Bellaa yhdessä ja asuvat ja kunnostelevat samaa taloa. Joskus on pakko pitää toisesta taukoa, irrottautua kaksosten kuplasta.

”Välillä lähdemme toisiamme karkuun. Heli pakkaa rinkan ja matkustaa Nepaliin vuorille vaeltelemaan. Minä pystyn irrottautumaan kaikesta vähän lähempänä, eli mökillä tunnin ajomatkan päässä matkustajakodista”, sanoo Sini.

Vanha, valtava talo on projekti, joka ei koskaan valmistu.

”Ulkokuori pitäisi laittaa, mutta ahistaa ruveta raapimaan”, sanoo Sini.

Hassiset ovat nimittäin antaneet ”maaliekspertin” tutkia talon ulkoseinien tilanteen. Ekspertin mukaan seinissä on seitsemän maalikerrosta, joista viisi lateksia. Nämä kerrokset siskokset aikovat ryhtyä rapsuttamaan pois.

”Paljon helpompaa oli asua vuokralla kerrostalossa. Mutta vielä rakastamme taloamme enemmän kuin vihaamme”, sanoo Sini.

”Just ja just”, täydentää Heli.

Jutussa on käytetty lähteenä Tuula Mäkiniemen kandidaatintyötä Lilla Huset – Matkustajakoti Helgaksen historia.

Sini ja Heli Hassisen talo on mukana Loviisa Wanhat talot -tapahtumassa 24.–25.8. kohteina nimeltä Helgas 1 ja Helgas 2.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  6. 6

   Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

  7. 7

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  8. 8

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  9. 9

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  10. 10

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  7. 7

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  9. 9

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää