Koti

Iisakki Vallin löysi uuden kodin mainostamalla Facebook-ilmoituksessa pitkää parisuhdettaan – näin saat vuokra-asunnon

Jotta erottuisi kymmenien kilpailevien hakijoiden massasta, kannattaa markkinoida itseään.

Kilpailu vuokra-asunnoista on ankaraa, ja asunnon hakemisessa on jo samoja piirteitä kuin työpaikan tai kumppanin etsimisessä.

Vuokralaisia edustavan Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo, että kilpailutilanne vuokra-asuntomarkkinoilla on hakijoiden kannalta haastava.

Enää ei riitä, että asunnonhakija selaa vuokra-asuntoilmoituksia ja soittelee vuokranantajia läpi. Asunnonhakijan on nyt monesti myytävä itsensä ensin sosiaalisessa mediassa ja toistamiseen vielä asuntonäytössä.

Tämä näkyy muun muassa Facebookin Vuokra-asunnot pääkaupunkiseutu -ryhmässä, jossa ilmoitellaan paitsi vapaista vuokra-asunnoista myös vuokralaisista. Moni asunnonhakija markkinoi siellä itseään.

Näin päätti toimia niin ikään uutta vuokra-asuntoa etsivä Milla Huotari.

”Työn saaminen on mielestäni helpompaa kuin asunnon löytäminen, ja näyttöön meneminen tuntuu kuin menisi työhaastatteluun”, hän kertoo


Samassa tilanteessa oli Lahdessa asuva Iisakki Vallin. Hän sai vakituisen työsuhteen pääkaupunkiseudulta, minkä vuoksi edessä on muutto lähemmäs työpaikkaa.

Facebookissa julkaistussa ilmoituksessa savuton pariskunta kertoi seurustelleensa yli yhdeksän vuotta, eikä luottotiedoissakaan ollut häiriöitä. Mies työskentelee esimiehenä elintarvikealalla, yliopisto-opintoja viimeistelevä avovaimo valtiolla.

”Aiemmin haimme asuntoja aktiivisesti. Vuokranantajat ottivat yhteyttä ilmoituksen perusteella. Moni kiitteli sitä, että ilmoitus oli selkeä ja siitä kävi ilmi asiat, jotka vuokranantaja haluaa tietää”, Vallin sanoo.

Pariskuntaa onnisti, sillä asunto löytyi Helsingin Tapanilasta.

Tarvittavia perustietoja ovat esimerkiksi työ- tai opiskelutilanne, vuokratoive, asuntoon muuttavien lukumäärä ja muuttoajankohta.

Monella mukana muuttaa lemmikki, mutta asuntoilmoituksissa lemmikit usein kielletään. Se on Viidan mielestä ikävää ja siitä kannattaa keskustella vuokranantajan kanssa.

”Suurin osa lemmikinomistajista on velvollisuudentuntoisia. Ihminen, joka on ottanut vastuulleen lemmikin, tietää, miten lemmikistä huolehditaan. Naarmu voi tulla lattiaan ilman lemmikkiäkin.”


Mutta miten asunnonhakija voi erottua massasta, kun kilpailevia hakijoita on kymmeniä?

Itseään sosiaalisessa mediassa markkinoinut vuokra-asunnonhakija Rosa Nenonen korostaa siistiä valokuvaa. Se kiinnittää vuokranantajan huomion.

”Myös hauskat ilmoitukset ovat hyviä keinoja erottua, mutta kannattaa muistaa, että kaikilla ei ole samanlainen huumorintaju ja vuokranantajat ovat yleensä vanhempia.”

Nenonen suosittelee luomaan myönteisen mielikuvan painottamalla säännöllisiä tuloja ja savuttomuutta. Hän ei mainitsisi ilmoituksessa, jos luottotiedoissa olisi merkintöjä. Hänestä on parempi tehdä vaikutus vuokranantajaan ensin kasvotusten, minkä jälkeen asiasta voi kertoa.

Asunnonhakijoiden mielestä parasta on, jos onnistuu pääsemään yksityisnäyttöön yleisen näytön sijasta.

”Silloin ei tarvitse kilpailla muiden hakijoiden kanssa samaan aikaan. Joskus olemme olleet ainoat, jotka ovat päässeet katsomaan asuntoa. Vuokranantaja on ottanut meihin yhteyttä ilmoituksemme perusteella, ennen kuin on ehtinyt julkaista asuntoilmoituksen”, Vallin sanoo.

Yhteisessä näytössä vuokranantajan tai välittäjän vakuuttaminen on vaikeampaa, koska hakijoita on ympärillä usein kymmeniä. Vuokralaisten Anne Viita pitääkin papereihin perustuvaa valintaa tasa-arvoisempana kuin sitä, että valinta tehdään näytössä pärstäkertoimen mukaan.

”Silloin päätökseen ei vaikuta hiusten väri eikä etninen tausta. Hakija on nautraalimpi.”

Jollain tavalla pitäisi kuitenkin erottautua myös hakupapereista. Millä muulla kuin tulotasolla voi tehdä vaikutuksen vuokranantajaan?

Viita kehottaa perustelemaan, miksi asunto on hakijalle tärkeä ja millaiset vaikutukset sillä on omaan elämään. ”Voi esimerkiksi sanoa, että työtä tai opiskelupaikkaa ei voi ottaa vastaan, ellei saa asuntoa.”


Asuntonäytöt voivat olla tukalia tilanteita etenkin hiljaisille introverteille. Viidan mukaan hakija erottuu muista hakijoista kuitenkin olemalla näytöissä juuri rohkea ja sosiaalinen.

Hän suosittelee esittämään aktiivisesti kysymyksiä vuokranantajalle tai välittäjälle ja kuuntelemaan tarkkaan.

”Hakijasta ei synny hyvää kuvaa, jos hän kysyy asiaa, josta on juuri kerrottu.”

 

”Kannattaa kertoa, mikä juuri sinusta tekee hyvän vuokralaisen.”

Kuten työhaastattelussa, myös asuntonäytössä on tärkeää valmistua vastamaan kysymyksiin, muistuttaa puolestaan Huotari.

”Kannattaa kertoa, mikä juuri sinusta tekee hyvän vuokralaisen. Ja jos ihastut asuntoon ja pidät sitä kauniina, sano se ääneen. Silloin vuokranantajalle tulee tunne, että oikeasti haluat muuttaa asuntoon.”

Huotari on käynyt poikaystävänsä kanssa muutamissa asuntonäytöissä, mutta vielä ei ole tärpännyt. Hän valmistuu syksyllä lähihoitajaksi, ja haussa on nyt tunnelmallinen kaksio. Unelmakoti on vanhassa talossa, siinä on puulattiat ja tilava keittiö.

Omia mahdollisuuksiaan asunnonhaussa voi parantaa myös pyytämällä suosituksia aiemmilta vuokranantajilta ja olemalla joustava.

”Varsinkin nyt syksyllä Helsingissä yksiöt menevät nopeasti opiskelijoille. Jos sijainti on tärkeää, pitää joustaa joko budjetista tai neliöistä”, Nenonen sanoo.

Vallinin mielestä pitkää parisuhdetta kannattaa mainostaa, sillä siitä voi päätellä, etteivät uudet vuokralaiset ole todennäköisesti ihan heti eroamassa eivätkä vaihtamassa kotia.

Pitkät toivelistat kannattaa sen sijaan jättää tekemättä, Viita vinkkaa.

”Kovin ehdoton luettelo siitä, millainen talon tulee olla ja mitä muut naapurit eivät saa tehdä, on harvoin eduksi.”

Oikaisu pe 9.8. klo 10.44: Iisakki Wallin on löytänyt jo vuokra-asunnon.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  6. 6

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  7. 7

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  10. 10

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää