Koti korkealla

Hannu Mäkinen etsi Lapista rauhaa ja asettui asemaan Joukhaisvaaralle. ”Ei ole vielä tullut päivää, että nämä maisemat olisivat alkaneet kyllästyttää.”

Julkaistu: , Päivitetty:

Joukhaisvaaran päältä näkyy suuri Paatari-järvi, rauhallinen Kettujoki ja hiljainen jänkä. Otsamo-tunturi näyttää tästä suunnasta eri muotoiselta kuin Inarin kylältä, se on kuin kyyhöttävän jättiläisen hartia.

Sääskiä on niin paljon että yksi lentää heti suoraan nieluun.

Mitään ei kuulu.

Paitsi nyt suuren koiran haukku. Bernhardinkoira Nestori on havainnut jonkun liikkuvan pihalla. Se työntää kuonoaan kuistin kaiteiden välistä.

Hannu Mäkinen astuu portailta pihaan ja esittäytyy: ”Huippu-Hannu”.

Nestori pääsee pihalle hammastelemaan mäntykarahkoja, haistelemaan varvikkoa ja tutkimaan kaikkea mitä koira voi arktisesta kesäluonnosta löytää.

Mäkinen on asunut Joukhaisvaaran huipulla Inarissa nyt kymmenkunta vuotta. Sitä ennen hän kävi täällä kesäisin muutaman vuoden ajan.


Mäkinen halusi tontin vaaran huipulta, sillä hän pitää korkeista paikoista. Hän etsi sopivaa paikkaa vuosia, kävi katsomassa sataa tonttia. Eräänä kesänä hän teki kahdeksan reissua Lappiin.

Nyt hän asuu 70 metriä korkean vaaran laella ja näkee niin kauas kuin silmä kantaa jokaiseen ilmansuuntaan.

”Ei ole vielä tullut päivää, että nämä maisemat olisivat alkaneet kyllästyttää.”


Palsta löytyi vuonna 1997 sattumalta. Mäkinen oli lintuvalo­kuvauskurssilla läheisessä Riutulan kylässä. Siellä hän sai tietää vain kymmenen kilometrin päässä sijaitsevasta tontista, jota muuan perikunta myi.

Kolme päivää tontin löytymisestä Mäkinen oli jo allekirjoittanut kauppapaperit.

Muuttamaan Mäkinen pääsi aiemmin kuin oli suunnitellut. Hän teki työuransa sähköasentajana Lahdessa, kiipeili sähkötolpissa ja kaupungin kuuluisissa radiomastoissa, mutta vuosikymmeniä vaivannut jatkuva päänsärky pakotti hänet sairaseläkkeelle.

Työtään hän pystyi tekemään vain buranoiden voimin, joten kolme vuotta odotettu eläkepäätös tuli suurena helpotuksena.


Ensimmäiset kesät hän asui teltassa pihalla, kun päärakennusta ei vielä ollut. Ensi töikseen hän rakensi koirilleen aitauksen, jotta ne eivät ajattaisi poroja. Ulkohuussikin piti saada heti.

Paitsi korkealta, Mäkinen halusi mökin mahdollisimman pohjoisesta. Mies on kotoisin Orimattilasta mutta kulkenut Lapissa lapsesta saakka.

Taidat olla Lapin-hullu?

”Lapin-kaistapää”, hän sanoo.


Monelle käy niin, että Lapin-kärpänen puraisee eikä kutina parane koskaan. Sen sijaan harva pystyy asumaan Huippu-Hannun tavoin. Entinen ”tolppa-apina” on rakentanut itselleen järjestelmän, joka tekee hänestä energiaomavaraisen.

Pihalla on monta rakennusta ja kojetta: aurinkopaneelit etelään, tuulimylly, akuille ja aggregaatille omat eristetyt koppinsa.

Uudessa saunarakennuksessa on sähköasioiden komentokeskus kytkimineen, mittareineen ja johtoineen.

Ulkohuussi on pikkuisen kirkon muotoinen, ja moni luulee sitä kaivoksi.

Pyöröhirsinen päärakennus on paikallisen kirvesmiehen Keijo Portin veistämä. Siinä on runsaat 20 neliötä asuintilaa, eli juuri sopivasti Mäkiselle ja hänen koirilleen, bernhardinkoira Nestorille, leonberginkoira Urpolle ja parin viikon päästä saapuvalle newfoundlandinkoiran pennulle.


Taloa kiertää terassi. Mäkinen piirsi rakennuksen itse, sillä pakettitalofirmat eivät tarjonneet vastaavaa. Rakennuslupa ja muu byrokratia sujuivat helposti. Ehtona oli, että rakennukset eivät tekisi haavaa maisemaan. Terassin hirsikaide on nyt harmaantunut ja sulautuu ympäristöön.

Tontille ei tullut sähköliittymää.

”Se meni sitten siihen, että hankin tuulimyllyn.”

Kun Huippu-Hannun kotia lähestyy tietä pitkin, maisemasta erottuu vain tuulimyllyn propelli ja sekin sekuntien ajan. Se on sijoitettu vaaran laelle juuri ennen kuin rinne alkaa viettää kohti pohjoista.

Mylly on ollut paikallaan kahdeksan vuotta. Se tuottaa sähköä 3 000–4 000 kilowattituntia vuodessa.


Hintaa tuulimyllylle tuli 15 000 euroa, mutta se säästää toista tuhatta vuodessa.

Mäkisen ei tarvitse maksaa sähkön siirtohintoja eikä muitakaan laskuja, joita tavalliset ihmiset sähköyhtiön ikkunakirjekuoria avatessaan tuskittelevat.


Aurinkopaneeleita Mäkinen on hankkinut ajan saatossa lisää ja nyt niitä on yhteensä kahdeksan. Yhteensä paneelipinta-alaa on 1 340 watin edestä.

Vesi tulee kaivosta pumpulla, mutta ei ole painevettä. Se lasketaan astioihin ja luokitellaan siten kantovedeksi.

Aggregaatti on niitä harvoja päiviä varten, kun aurinkoenergia tai tuulivoima eivät riitä kahvinkeittoon tai lukulampun sytyttämiseen.


Mies esittelee dieselillä toimivaa aggregaattia, joka seisoo omassa eristetyssä kopissaan.

Hän puhuu pitkän tovin maallikolle käsittämättömin teknisin termein. Hän kertoo, miten ratkaisi jonkin akun virransyöttöön liittyvän ongelman tekemällä ­innovatiivisia kytkentöjä.

Taidat olla propellipää?

”Niin on moni sanonut.”

Onnistuisitko tällainen asuminen sellaiselta, jolla ei ole asiantuntijan taustaa?


Ei. Tällaista varten täytyy ymmärtää, miten sähkö ja siihen liittyvät laitteet toimivat. Mutta kyllä kuka tahansa voi asentaa kesämökilleen aurinkopaneelit ja pärjätä niillä, Mäkinen sanoo.

Pitää osata ennakoida, tutkia säätä, kokeilla ja säästää. Täytyy ymmärtää, että sähkö ei synny pistorasiassa, vaan sitä pitää tuottaa. Silloin se riittää arjen tarpeisiin. Mäkisen aurinkopaneelien akuissa pysyy jännite joulupäivänäkin.

Näillä korkeuksilla aurinko ei nouse talvella kahteen kuukauteen. Kesällä se ei laske, se vain kiertää Joukhaisvaaraa ja muuttaa näkymän väriä.

Tuuman lumipeite auttaa auringonvalon imeytymistä kennoihin, sillä lumikiteet taittavat valoa juuri sopivasti, Mäkinen on havainnut.

On tuulisia päiviä, mutta on tyyniäkin jaksoja, jolloin tuulimyllyn siivet sojottavat kolmeen suuntaan paikallaan kuten nyt. Joka tapauksessa Mäkisen arsenaali riittää siten, että sähkökatkoja ei tule.


Huipulla on myös helikopterikenttä eli tasaiseksi raivattu, halkaisijaltaan kolmenkymmenen metrin, joka kasvaa varpuja. Hätätilanteita varten. Nousu vaaran laelle on jyrkkä, talvella sitä on tietynlaisella kelillä turha haaveilla nousevansa edes nelivetomaasturilla.

Muutenkin täällä pitää osata elää siten, ettei joka asiaa tarvitse lähteä toimittamaan kylälle. Ruokavarantoja Mäkisellä riittää pariksi viikoksi.

Tämän kaiken taustalla on halu asua juuri näin. Korkealla. Puuhaillen. Kaukana etelän kiireistä, jotka alkoivat uuvuttaa Mäkistä.

Tekemistä riittää kyllä. Eräänä kesänä Mäkinen lappoi pihateilleen 230 tonnia sepeliä lapiolla. Lumitöitä hän saattaa tehdä talvella kahdeksan tuntia päivässä.


Mäkinen ei kaipaa luksusta vaan rauhaa.

Joukhaisvaaralta on matkaa Helsinkiin tietä pitkin melkein 1200 kilometriä. Kaupoille Inariin vain parikymmentä. Lähimmän talon räystään voi nähdä kilometrin päässä, jos osaa katsoa mäntyjen lomitse oikeaan suuntaan.

Naapuriapu puolin ja toisin kuuluu elämään. Tänään tuttava kävi auttamassa tuulimyllyn nostossa, sillä mylly oli huollon takia pitänyt kaataa maahan. Huomenna Mäkinen itse lähtee auttamaan puukuorman kanssa.

Lue myös: Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa


Sähköä tuottaa itse vain joitakin kymmeniä ihmisiä Suomessa

Yhä useampi on kiinnostunut sähkön tuottamisesta itse, mutta käytännössä tavoitteeseen on vaikea päästä.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski arvioi, että Suomessa on joitakin kymmeniä ihmisiä, jotka tuottavat sähkönsä itse. He asuvat haja-asutusalueella.

Moni on asiasta kiinnostunut, mutta käsitykset saattavat olla epärealistisia.

”Helppoja ratkaisuja ei ole”, hän sanoo.

Sähkön tuottaminen itse vaatii paljon, ensinnäkin rahaa ja toisekseen osaamista.

Kolmanneksi se vaatii oikeanlaiset olosuhteet, kuten tuulta ja aurinkoa.

Ne saattavat olla Suomessa vähissä. Lähinnä rannikolla tuulee riittävästi, ja aurinko paistaa meillä tarpeeksi vain puolet vuodesta.

Välineet ovat kyllä kehittyneet, mutta esimerkiksi sähkön varastointi saattaa olla vielä vaikeaa.


Lisäksi sähköverkon ulkopuolella eläminen vaatii muitakin arjen ratkaisuja kuin laitteiden asennuksen.

”Jos haluat elää irti sähköverkosta, niin toki silloin et asenna esimerkiksi jääkaappia, vaan rakennat kylmäkellarin.”

Sähkön hintojen ja siirtohintojen korotukset ovat lisänneet ihmisten kiinnostusta uusia ratkaisuja kohtaan, Suur-Uski sanoo.

Ilmastonmuutos kannustaa ekosähkön valitsemiseen tai aurinkopaneelien hankintaan, mutta ei välttämättä omavaraisuuteen. Sähköverkossakin tuotanto alkaa painottua uusiutuviin energialähteisiin.

 

Toimivin on eri energiamuotoja yhdistelevä hybridipaketti.

Aurinkopaneeleja, tuuli­myllyjä ja näiden yhdistelmästä valmistettuja paketteja myyvän Finnwindin toimitusjohtaja Ismo Kantonen kertoo samaa.

Tuotteita on ollut markkinoilla pitkään.

Usean eri energialähteen ja energiavarastojen kokonaisuuksia on kuitenkin ollut saatavilla heikosti eikä teknologia ole ollut täysin kypsää maallikon käyttöön.

Käytännössä toimivin ratkaisu on hybridipaketti, jossa sähköä tuotetaan aurinkopaneeleilla, tuulimyllyllä eli pientuuli­voimalalla ja väliaikaisesti ­aggregaatilla.

Kantonen arvioi, että kiinnostus omavaraisuutta kohtaan kasvaa.

Sitä hän ei osaa sanoa, milloin muutos alkaa käytännössä tapahtua.

Finnwindin tuotteista kiinnostuneet ihmiset asuvat kaukana kiinteästä sähköverkosta. He haluavat mukavuudet ja tietoliikenneyhteydet, mutta myös rauhaa ja kauniita maisemia.

 

Kesämökille aurinko- ja tuulisähköpaketin voi saada kymppitonnilla.

Omavaraisuus on haja-asutusalueiden ratkaisu jo käytännön syistä. Moni sähköyhtiö katkoo verkkojensa päitä pois välttyäkseen kalliilta maakaapeloin­nilta.

Sähköverkkoliittymän saaminen haja-asutusalueelle saattaa maksaa 50 000–100 000 euroa, kun taas aurinkosähköä ja tuulisähköä yhdistelevän paketin asennus ympärivuotiseen käyttöön maksaa noin 50 000 euroa.

Kesämökille paketin voi saada 10 000 eurolla.

”Hintataso ei sovi joka kuluttajalle, vaan edelläkävijöille”, Kantonen sanoo. Hänen arvionsa mukaan hinnat kuitenkin laskevat tulevaisuudessa, kun kysyntä ja tarjonta kasvavat.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  6. 6

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  7. 7

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  10. 10

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää