Koti

Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

Kalustetoimittaja aikoo nyt selvittää, mistä ongelmat johtuvat.

Viisi vuotta sitten valmistuneessa helsinkiläisessä hitas-taloyhtiössä osa keittiön ja kylpyhuoneen kalusteista näyttää siltä kuin ne olisivat ikivanhoja. Kaapinovet ovat turvonneet, ja niiden maali lohkeilee.

Vikoja on lähes puolessa Helsingin Käpylän Panuntie -nimisen taloyhtiön asuinhuoneistoja, joita on kaikkiaan 45. Kerrostalon on rakennuttanut Hartela ja kalusteet on toimittanut Novart.

Novart on Suomen suurin keittiöitä, kylpyhuonekalusteita ja säilytysjärjestelmiä valmistava yritys. Se tekee muun muassa A la Carte- ja Petra-keittiöitä. Käpylässä sijaitsevan taloyhtiön kalusteet ovat Petra-mallistosta.


Taloyhtiö on reklamoinut sekä Hartelaa että Novartia toukokuussa, mutta vikoja ei ole korjattu. Miksi vikojen korjaamisessa on viivytelty?

Hartelan Etelä-Suomen takuutöistä vastaavan apulaisjohtajan Markku Utriaisen mukaan taloyhtiön toukokuinen yhteydenotto ei ollut varsinainen reklamaatio vaan ilmoitus siitä, että kalusteissa on havaittu vikoja.

”Olen jäänyt odottavalle kannalle, koska ilmoituksessa kerrottiin, että taloyhtiö toimittaa tarkemman raportin myöhemmin. Se on toimitettu heinäkuun lopulla. Siinä vikoja on yksilöity valokuvin ja kerrottu, missä huoneistoissa vikoja on ilmennyt.”


Utriainen sanoo lähettäneensä reklamaation Novartille samana päivänä, kun on saanut sen.

”Kun mittavasta reklamaatiosta on kyse, paikan päällä on pidettävä katselmus ja sen jälkeen tavarantoimittaja ilmoittaa, mitä tekee. Pallo on nyt Novartilla. Tämä on tietysti valitettavaa asiakkaiden tiimoilta.”

Onko asunnonostajalla syytä olettaa, että kalusteet hajoavat muutamassa vuodessa?

”Ei toki. Kyllä kalusteiden pitää kestää pidempään kuin viisi vuotta. Emme ole käyttäneet Novartin kalusteita kosteissa tiloissa sen jälkeen, kun näitä ongelmia on havaittu. Pyrimme oppimaan. Emme tietenkään halua tehdä huonoa jälkeä”, Markku Utriainen sanoo.


Novartilla on avain­lippu­tunnus, ja sekä A la Carte- että Petra-keittiöitä valmis­tetaan Suomessa. Merkin myöntäneen Suoma­laisen Työn liiton mukaan ”avainlipun avulla voi viestiä tuotteen tai palvelun suomalaisesta alkuperästä luotettavasti”.

Petra-keittiöissä on koko käyttöiän ajan takuu materiaali- ja valmistusvirheiden varalta, ja lisäksi tietyille komponenteille on viiden tai kymmenen vuoden takuu.


Hitas-järjestelmä mahdollistaa kohtuuhintaisen omistusasumisen. Hitas-asunnon hankkiminen on vapaarahoitteista asuntoa halvempaa, sillä Helsingin kaupunki määrittää hitas-asunnoille enimmäishinnat.

Tehdäänkö hitas-taloihin laadultaan heikompia kalusteita kuin muihin kohteisiin, Novartin toimitusjohtaja Annika Vainio?

”Meillä on erittäin laaja mallisto ja useita eri materiaalivaihtoehtoja. Totta kai käyttökesto poikkeaa toisistaan. Se on luonnollista. Mutta kaikki tuotteemme tehdään laatustandardien mukaisesti. Mitään huonoa emme tee.”

Paljonko kalusteistanne tulee reklamaatioita?

”Toki meille tulee reklamaatioita. Lukuja ei ole antaa, mutta suhteessa toimittamiimme kalustemääriin hyvin pientä on.”

Mistä johtuu, että kalusteet ovat huonossa kunnossa muutaman vuoden käytön jälkeen?

”Äärimmäisen vaikea ottaa kantaa, kun ei ole tehty katselmusta.”

Miksei, vaikka taloyhtiö on ollut yhteydessä jo toukokuussa?

”Olemme ohjanneet taloyhtiötä olemaan yhteydessä rakennusliikkeeseen. Rakennusliikkeeltä reklamaatio on tullut meille vasta heinäkuun lopulla.”

Miten asia etenee?

”Novart vastaa aina tuotteidensa laadusta. Nyt kun olemme saaneet reklamaation, lähdemme paikan päälle tekemään katselmuksen ja selvittämään, mistä on kyse.”


Kalusteiden lisäksi taloyhtiössä on yhä korjaamatta muita vuositarkastuksessa raportoituja vikoja. Yhtiö on siksi riitauttanut rakennuttajalle palautettavan vakuuden kuluttajariitalautakunnassa.

Uudisrakennuksissa järjestetään vuositarkastus noin vuoden kuluttua siitä, kun rakennukselle on annettu käyttöönottohyväksyntä. Rakennuttajan on korjattava vuositarkastuksessa havaitut viat.

”Ne on nyt käyty kaikki katselmoimassa, ja niitä on korjailtu. Vaihdoimme lvi-suunnittelijan ja -urakoitsijan, jotta varmasti saamme asiat kuntoon. Vielä on pieniä juttuja, joita pitää tehdä”, Utriainen sanoo.

Mitä pienet jutut ovat?

”Parissa asunnossa on ollut lämpötilan kanssa ongelmia. Siellä on laskettu tuloilman lämpötilan asetusarvoja. Yhden asunnon äänitason parantamiseksi on korjausvalmius olemassa. Lisäksi yksi patterilämmityksen putkijohto ilmataan.”

 

”Yleisimpiä ovat pintojen virheet.”

Hitas-talojen suurin rakennuttaja on Helsingin kaupungin asuntotuotanto (Att). Se tilaa rakennustyöt rakennusliikkeiltä, jotka taas valitsevat hitas-asuntojen ostajat arpomalla.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan tekninen johtaja Jaakko Stauffer sanoo, etteivät hitas-taloissa viat ole sen yleisempiä kuin muissakaan uudiskohteissa.

”Ei niitä minun tietooni hirveästi tule. Hitas-taloyhtiöt rakennetaan samalla tavalla kuin muutkin asuntoyhtiöt. Pyrimme tekemään kohtuuhintaisia mutta laadukkaita [asuintaloja].”

Myös Helsingin kaupungin asuntotuotantopäällikkö Seidi Kivisyrjä kertoo, etteivät viat ole kovin yleisiä. Joissakin hitas-taloissa on hänen mukaansa kuitenkin esiintynyt samankaltaisia vikoja kuin jutun taloyhtiössä.

”Yleisimpiä ovat pintojen virheet, ja ne havaitaan jo vastaanottovaiheen tarkastuksissa. Osa voidaan korjata jo ennen muuttoa ja muut viimeistään takuuaikana. Kalusteiden käyttö- ja huolto-ohjeita tulee noudattaa, sillä on merkittävä vaikutus käyttöikään.”

Kivisyrjän mukaan laatuun ei vaikuta se, kuka asunnot rakennuttaa.

”Att:n rakennuttamissa kohteissa rakennusliikkeet kilpailutetaan ja lähtökohtaisesti kilpailussa määritellään käytettäväksi hyvälaatuisia materiaaleja. Muutkin rakennuttajat määrittelevät kohteidensa laatutason haluamallaan tavalla.”

Fakta

Kohtuuhintaista asumista


 Hitas on Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen asuntojen hintasääntelyjärjestelmä.

 Hintasääntelyn tarkoituksena on tarjota asunnon ostajille kohtuuhintaisia omistusasuntoja.

 Kaupunki valvoo kauppahintoja ja määrittää niille ylärajan.

 Uudet hitas-talot vapautuvat hintasääntelystä automaattisesti 30 vuoden kuluttua valmistumisesta.

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

    2. 2

      Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

    3. 3

      Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

    4. 4

      Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

    5. 5

      Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

    6. 6

      Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

      Tilaajille
    7. 7

      HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

    8. 8

      Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

    9. 9

      Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

    10. 10

      Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

      Tilaajille
    2. 2

      Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

    3. 3

      Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

    4. 4

      Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

    5. 5

      Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

    6. 6

      Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

      Tilaajille
    7. 7

      Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

    8. 8

      Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

    9. 9

      ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

    10. 10

      Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

    11. Näytä lisää
    1. 1

      HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

      Tilaajille
    2. 2

      Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

      Tilaajille
    3. 3

      Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

    4. 4

      Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

    5. 5

      Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

      Tilaajille
    6. 6

      Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

      Tilaajille
    7. 7

      Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

      Tilaajille
    8. 8

      Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

    9. 9

      Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

      Tilaajille
    10. 10

      Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

    11. Näytä lisää