Koti

Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

Kalustetoimittaja aikoo nyt selvittää, mistä ongelmat johtuvat.

Viisi vuotta sitten valmistuneessa helsinkiläisessä hitas-taloyhtiössä osa keittiön ja kylpyhuoneen kalusteista näyttää siltä kuin ne olisivat ikivanhoja. Kaapinovet ovat turvonneet, ja niiden maali lohkeilee.

Vikoja on lähes puolessa Helsingin Käpylän Panuntie -nimisen taloyhtiön asuinhuoneistoja, joita on kaikkiaan 45. Kerrostalon on rakennuttanut Hartela ja kalusteet on toimittanut Novart.

Novart on Suomen suurin keittiöitä, kylpyhuonekalusteita ja säilytysjärjestelmiä valmistava yritys. Se tekee muun muassa A la Carte- ja Petra-keittiöitä. Käpylässä sijaitsevan taloyhtiön kalusteet ovat Petra-mallistosta.


Taloyhtiö on reklamoinut sekä Hartelaa että Novartia toukokuussa, mutta vikoja ei ole korjattu. Miksi vikojen korjaamisessa on viivytelty?

Hartelan Etelä-Suomen takuutöistä vastaavan apulaisjohtajan Markku Utriaisen mukaan taloyhtiön toukokuinen yhteydenotto ei ollut varsinainen reklamaatio vaan ilmoitus siitä, että kalusteissa on havaittu vikoja.

”Olen jäänyt odottavalle kannalle, koska ilmoituksessa kerrottiin, että taloyhtiö toimittaa tarkemman raportin myöhemmin. Se on toimitettu heinäkuun lopulla. Siinä vikoja on yksilöity valokuvin ja kerrottu, missä huoneistoissa vikoja on ilmennyt.”


Utriainen sanoo lähettäneensä reklamaation Novartille samana päivänä, kun on saanut sen.

”Kun mittavasta reklamaatiosta on kyse, paikan päällä on pidettävä katselmus ja sen jälkeen tavarantoimittaja ilmoittaa, mitä tekee. Pallo on nyt Novartilla. Tämä on tietysti valitettavaa asiakkaiden tiimoilta.”

Onko asunnonostajalla syytä olettaa, että kalusteet hajoavat muutamassa vuodessa?

”Ei toki. Kyllä kalusteiden pitää kestää pidempään kuin viisi vuotta. Emme ole käyttäneet Novartin kalusteita kosteissa tiloissa sen jälkeen, kun näitä ongelmia on havaittu. Pyrimme oppimaan. Emme tietenkään halua tehdä huonoa jälkeä”, Markku Utriainen sanoo.


Novartilla on avain­lippu­tunnus, ja sekä A la Carte- että Petra-keittiöitä valmis­tetaan Suomessa. Merkin myöntäneen Suoma­laisen Työn liiton mukaan ”avainlipun avulla voi viestiä tuotteen tai palvelun suomalaisesta alkuperästä luotettavasti”.

Petra-keittiöissä on koko käyttöiän ajan takuu materiaali- ja valmistusvirheiden varalta, ja lisäksi tietyille komponenteille on viiden tai kymmenen vuoden takuu.


Hitas-järjestelmä mahdollistaa kohtuuhintaisen omistusasumisen. Hitas-asunnon hankkiminen on vapaarahoitteista asuntoa halvempaa, sillä Helsingin kaupunki määrittää hitas-asunnoille enimmäishinnat.

Tehdäänkö hitas-taloihin laadultaan heikompia kalusteita kuin muihin kohteisiin, Novartin toimitusjohtaja Annika Vainio?

”Meillä on erittäin laaja mallisto ja useita eri materiaalivaihtoehtoja. Totta kai käyttökesto poikkeaa toisistaan. Se on luonnollista. Mutta kaikki tuotteemme tehdään laatustandardien mukaisesti. Mitään huonoa emme tee.”

Paljonko kalusteistanne tulee reklamaatioita?

”Toki meille tulee reklamaatioita. Lukuja ei ole antaa, mutta suhteessa toimittamiimme kalustemääriin hyvin pientä on.”

Mistä johtuu, että kalusteet ovat huonossa kunnossa muutaman vuoden käytön jälkeen?

”Äärimmäisen vaikea ottaa kantaa, kun ei ole tehty katselmusta.”

Miksei, vaikka taloyhtiö on ollut yhteydessä jo toukokuussa?

”Olemme ohjanneet taloyhtiötä olemaan yhteydessä rakennusliikkeeseen. Rakennusliikkeeltä reklamaatio on tullut meille vasta heinäkuun lopulla.”

Miten asia etenee?

”Novart vastaa aina tuotteidensa laadusta. Nyt kun olemme saaneet reklamaation, lähdemme paikan päälle tekemään katselmuksen ja selvittämään, mistä on kyse.”


Kalusteiden lisäksi taloyhtiössä on yhä korjaamatta muita vuositarkastuksessa raportoituja vikoja. Yhtiö on siksi riitauttanut rakennuttajalle palautettavan vakuuden kuluttajariitalautakunnassa.

Uudisrakennuksissa järjestetään vuositarkastus noin vuoden kuluttua siitä, kun rakennukselle on annettu käyttöönottohyväksyntä. Rakennuttajan on korjattava vuositarkastuksessa havaitut viat.

”Ne on nyt käyty kaikki katselmoimassa, ja niitä on korjailtu. Vaihdoimme lvi-suunnittelijan ja -urakoitsijan, jotta varmasti saamme asiat kuntoon. Vielä on pieniä juttuja, joita pitää tehdä”, Utriainen sanoo.

Mitä pienet jutut ovat?

”Parissa asunnossa on ollut lämpötilan kanssa ongelmia. Siellä on laskettu tuloilman lämpötilan asetusarvoja. Yhden asunnon äänitason parantamiseksi on korjausvalmius olemassa. Lisäksi yksi patterilämmityksen putkijohto ilmataan.”

 

”Yleisimpiä ovat pintojen virheet.”

Hitas-talojen suurin rakennuttaja on Helsingin kaupungin asuntotuotanto (Att). Se tilaa rakennustyöt rakennusliikkeiltä, jotka taas valitsevat hitas-asuntojen ostajat arpomalla.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan tekninen johtaja Jaakko Stauffer sanoo, etteivät hitas-taloissa viat ole sen yleisempiä kuin muissakaan uudiskohteissa.

”Ei niitä minun tietooni hirveästi tule. Hitas-taloyhtiöt rakennetaan samalla tavalla kuin muutkin asuntoyhtiöt. Pyrimme tekemään kohtuuhintaisia mutta laadukkaita [asuintaloja].”

Myös Helsingin kaupungin asuntotuotantopäällikkö Seidi Kivisyrjä kertoo, etteivät viat ole kovin yleisiä. Joissakin hitas-taloissa on hänen mukaansa kuitenkin esiintynyt samankaltaisia vikoja kuin jutun taloyhtiössä.

”Yleisimpiä ovat pintojen virheet, ja ne havaitaan jo vastaanottovaiheen tarkastuksissa. Osa voidaan korjata jo ennen muuttoa ja muut viimeistään takuuaikana. Kalusteiden käyttö- ja huolto-ohjeita tulee noudattaa, sillä on merkittävä vaikutus käyttöikään.”

Kivisyrjän mukaan laatuun ei vaikuta se, kuka asunnot rakennuttaa.

”Att:n rakennuttamissa kohteissa rakennusliikkeet kilpailutetaan ja lähtökohtaisesti kilpailussa määritellään käytettäväksi hyvälaatuisia materiaaleja. Muutkin rakennuttajat määrittelevät kohteidensa laatutason haluamallaan tavalla.”

Fakta

Kohtuuhintaista asumista


 Hitas on Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen asuntojen hintasääntelyjärjestelmä.

 Hintasääntelyn tarkoituksena on tarjota asunnon ostajille kohtuuhintaisia omistusasuntoja.

 Kaupunki valvoo kauppahintoja ja määrittää niille ylärajan.

 Uudet hitas-talot vapautuvat hintasääntelystä automaattisesti 30 vuoden kuluttua valmistumisesta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä riittää juhlittavaa: Teemu Pukki on nyt maailmanluokan hyökkääjä, joka nousi heti ryminällä Valioliigan tähdeksi

  4. 4

   Norwichin tähtihyökkääjä Teemu Pukki siirtyi Valioliigan maalipörssin kärkeen hattutempulla ja johdatti joukkueen 3–1-voittoon

  5. 5

   HS-analyysi: Pitäisikö äärioikeistolaista väkivaltaa kutsua terrorismiksi?

  6. 6

   Vantaan Tikkurilantien liikenne poikki kivivyöryuhan takia – poliisi tavoittelee louhintaurakoitsijaa

  7. 7

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  8. 8

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  9. 9

   Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

  10. 10

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  3. 3

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  7. 7

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  8. 8

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  9. 9

   Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

  10. 10

   Janos Valmunen yritettiin 90-luvulla pakottaa muottiin ja hänestä tehtiin vitsi – Nyt hän olisi hittiartisti, jos eläisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Kun ketään ei saa loukata, sanan­vapauden malli­maasta on tullut lässyttäjien valtakunta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin edustalla on salainen saari, johon ei saa tulla maihin ilman erillistä lupaa ja henkilöllisyystodistusta

  11. Näytä lisää