Ihana, kamala 70-luvun talo

Moni ostaja karttaa 70-luvun kosteuspommitaloa. Raisiolaiselle Anu Turklinille aikakausi edustaa hyvää asumista ja tasapainoista elämää.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kuka uskaltaa ostaa kodikseen 1970-luvulla rakennetun omakotitalon?

1970-luvun taloja karsastetaan. Niissä on ollut paljon rakenteellisia ongelmia. Niissä on tuon vuosikymmenen tyypillisyyksiä, joita ei enää arvosteta: tasakattoja, valesokkeleita ja loputonta lastulevypintaa.

Estetiikkakaan punatiilineen ja pikkuisine ikkunoineen ei useimpien mielestä ole nyt makeinta maailmassa.

70-luvun talot ovat hyljeksittyjä nelivitosia.

Mutta sepä ei tarkoita, etteikö 70-luvun talon valinneet asuisi niissä tyytyväisinä. Esimerkiksi raisiolainen Anu Turklin perheineen tekee juuri niin.

”Minä pidän 70-luvun talojen krumeluurittomuudesta. Olen syntynyt vuonna 1971, ja minulle 70-luku edustaa hyvää mieltä, onnellista lapsuutta ja tasapainoista elämää. Kun sanot 1970-luku, minulle tulevat mieleen lämpö ja kodikkuus”, sanoo Turklin.

Hänen mielestään 70-luvun talojen ostamista pelätään turhaan.

”Aina, kun ostetaan tai tehdään talo, on riskejä. Kosteusongelmia saattaa olla ihan jokaisessa talossa, niissä uusimmissakin. Meillä on aina ollut hyvä sisäilma eikä koskaan kosteusongelmia.”

Anu Turklinin mielestä tuon vuosikymmenen taloja on parjattu tarpeeksi.

Turklinit ostivat talon vuonna 2008 sen alun perin rakentaneelta perheeltä.

”Vanhassa talossa on aina omat uhkansa, mutta kaikesta näki, että tätä taloa oli pidetty rakkaudella. Vanhan talon etuna on myös iso piha. Tällaisia ei ole uusilla tonteilla”, sanoo Anu Turklin 1 600 neliön pihallaan.

”Kaikilla naapureilla on samankokoiset pihat, joten ei tarvitse elellä kuin sillit suolassa.”

Talo saatiin sopuhintaan, mutta remontista tuli arvokas. Rakenteet ja ulkonäkö menivät aika lailla uusiksi.

1970-luvulla rakennettu talo on tyypillisesti yksikerroksinen ja tasakattoinen. Tuolla vuosikymmenellä ihailtiin maalaisuutta ja se näkyi pientaloarkkitehtuurissa punatiiliverhouksina.

Remontissa Turklinien tasakattoisesta punatiilitalosta tuli valkoiseksi rapattu viistokattoinen talo.

”Mies ei oikein väittänyt ajatuksesta asua punaisessa tiili­talossa. Minusta punatiili olisi ollut nostalginen ja hyvä, mutta mies sai päättää sen, kun minä päätin niin monta muuta asiaa”, kertoo Anu Turklin.

Myös kaikki ulkoverhoilun puuosat vaihdettiin ja maalattiin. Pihalle kaivettiin salaojat, jotka 1970-luvulla olivat jääneet tekemättä.

Katso vaihtokuvasta, miten suuri muutos taloon tehtiin.Vuonna 1973 alkanut energiakriisi heijastui 70-luvun lopun pientalorakentamiseen. Kriisin myötä ikkunat pienenivät.

Turklinien vuonna 1974 rakennetussa talossa on kuitenkin suuret ikkunat.

Olohuoneen neljä valtavaa, miltei katosta lattiaan ulottuvaa ikkunaa saivat Turklinit ihastumaan taloon, kun he siihen ensi kerran astuivat.


Anu Turklin pitää 70-luvun tyylin yksinkertaisuudesta, eleettömyydestä ja ennen kaikkea isoista ikkunoista tulevasta valosta.

”Valo on minulle niin tärkeä asia, että otimme valosuunnittelijan avuksi remonttiin, jotta ikkunoista tulvivasta valosta saadaan kaikki irti ja jottei valaistuksen sijoittelussa päädytä haulikolla räiskittyyn yleisilmeeseen.”

Valosuunnittelun ansiosta esimerkiksi olohuoneeseen saa nyt valaistuksella monta erilaista tunnelmaa. ”Tykkään kovasti.”


Anu Turklinille talon löytyminen 11 vuotta sitten oli onnenpotku.

”Sitä edelsi pettymys. Meillä oli ihan muualla tontti olemassa ja suunnitelmat taloa varten tehty, kun tontti paljastuikin vanhaksi epäviralliseksi kaatopaikaksi. Sen maaperästä löytyi kaikenlaista auton akuista alkaen. Palautimme tontin ja aloimme etsimään uutta taloa. Siis vanhaa taloa.”

Mukana talokaupoilla oli tuttu rakennusmestari, joka näytti vihreää valoa. Myös kuntokartoitus tehtiin eikä siinä ilmennyt sitä, mitä 70-luvun taloissa eniten pelätään, kosteutta.


Seuraavat puoli vuotta Turklinit purkivat ja ammattilaiset rakensivat uutta.

Keittiöstä tuli kaksi kertaa entistä suurempi. Vaatehuone siirrettiin, jotta vessaan saatiin myös suihkutila. Betonilaattaa piikattiin pois, jotta patterit saatiin irti. Talo sai lattialämmityksen. Märkätilat saivat kunnon vesieristeet.

”Putket ja sähköt, kaikki laitettiin uusiksi kerralla. Eipä nyt sitten olekaan ollut murheita minkään kanssa.”


Taloon tehtiin lukuisia rakenteellisia muutoksia. Lopuksi myös asuintilojen ulkonäkö muuttui täysin: oranssin, sammalenvihreän ja punatiilen värien ja pikkuisten huoneiden asunnosta tuli valkoinen ja avara 2000-luvun koti, joka on sisustettu eleettömään skandityyliin.


Olohuoneessa on alkuperäinen avotakka, jota ei ei ole suunniteltu puun polttamiseen vaan koristeeksi.

”Välillä mietin, olisiko pitänyt säästää enemmän viitteitä vanhasta. Kaipaan esimerkiksi puunväriseksi jätettyä sisäkattoa. Mutta katto oli pakko laittaa uusiksi, koska huonejärjestys muuttui.”


Isosta remontista alkaa olla aikaa vuosikymmen.

”Yllättävän hyvin ovat meidän silloin valitsemat materiaalit kestäneet aikaa. Valkoinen selkeälinjainen keittiö on ehkä tylsä mutta aikaa kestävä.”

Kymmenessä vuodessa ehtii remonttiväsymys väistyä. Siksi Turklinit aloittivat kesällä projektin, jota on suunniteltu vuosia. 70-luvun autotallista, joka on liian pieni autotallikäyttöön 2010-luvulla, tehdään työ- ja vierashuone.

Jossain vaiheessa myös aitoa 70-lukua pihassa edustava tasakattoinen, tiilenpunainen varasto saa purkutuomion. Tilalle tulee virtaviivainen autokatos, joka sopii 2020-luvulle.
Tasakatto ja valesokkeli ovat aitoa 70-lukua

Talonrakentajat ajattelivat 1970-luvulla, että katon pitää olla tasainen eikä talo tarvitse sokkelia. Näistä asioista on myöhemmin koitunut paljon harmia.

”Kalifornian tasakattoiset talot innostivat suomalaisia arkkitehteja”, kertoo rakennussuunnittelun professori Pirjo Sanaksenaho Aalto-yliopistosta.

Ilmasto vain on kovin toisenlainen täällä kuin aurinkoisessa Kaliforniassa.

”1960–70-luku oli myös rationaalisen, teollisen rakentamisen aikaa, elementtirakentaminen yleistyi myös pientaloissa. Rakentamisen haluttiin olevan helppoa, tehokasta ja nopeaa. Tasakattoisuus sopi tähän.”

Kerrostalorakentaminen oli vilkasta 1960–70-lukujen vaihteessa, ja samaa arkkitehtuurikieltä käytettiin myös pientaloissa.

”Näppärinä pidettiin tasakattoisia moduulirakenteisia pientaloja, joilla saattoi toteuttaa, tiiviin matalan asuinalueen.”

Tasakattoisia pientaloja sekä parjataan että rakennetaan edelleen. Menneinä vuosikymmeninä asukkaat eivät aina ymmärtäneet, että huovalla päällystettyjä tasakattoja piti huoltaa säännöllisesti.

”Tasakattorakenteen ongelmat liittyvät muun muassa vedenpoistokaivoihin, jotka ovat alttiita tukkeutumaan, ellei neulasia ja muita roskia poisteta säännöllisesti vesikatolta. Vesi jää seisomaan tasakatolle ja tunkeutuu kattohuovan alle”, kertoo arkkitehti Minna Lukander.

70-luvun tasakattoisia pientaloja on korjattu harjakattoisiksi.

”Jos tasakatto on muutettu harjakatoksi ja tasakaton vanha kattohuopa on jätetty sellaisenaan paikoilleen, luvassa on hankaluuksia”, Minna Lukander varoittaa.

Kattohuopa nimittäin estää sen alapuolisten rakenteiden tuulettumisen, jolloin olot ovat otolliset kosteusongelmille.

”Mikäli vanha kattohuopa jää paikoilleen, se tulisi rei’ittää niin, että kosteus pääsee pois rakenteesta.”


Sitten tämä toinen 70-luvun erikoisuus, valesokkeli.

Valesokkeli-ilmiö liittyy rakennuksiin, joihin on rakennettu hyvin matala perustus. Tyypillisesti lattia on maan pinnan tasossa tai vain pikkuisen sen yläpuolella. Ulko-ovi ei tarvitse eteensä portaita.

Toimitusjohtaja Mikko Juva Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksesta selittää ensin sanaa vale:

”Ulkoseinään ’naamioitiin’ osa seinärakenteesta ’sokkeliksi’, vaikka se oikea sokkeli oli maan pinnan alapuolella. Eli ulkoseinän ulkopinnassa on betonirakenteinen feikkisokkeli, jonka sisäpuolella on tyypillisesti puurunkoinen rakenne.”

Miksi valesokkeleita tehtiin?

”Kyse ollut lähinnä siitä, ettei julkisivun tiili ulottuisi maahan asti, vaan talo ikään kuin näyttäisi olevan pienen betonisokkelin päällä. Mutta en ole useiden ammattilaisten kanssa vuosien varrella keskusteltuanikaan keksinyt mitään rakennusteknistä hyötyä rakenteelle”, Juva kertoo.

Haittoja sen sijaan riittää. Isoin haitta on se, että aina, kun lattiarakenne on lähellä alku­peräistä maa-ainesta, riski kosteuden nousemiselle rakenteisiin on suuri.

Valesokkelirakenteen uusiminen maksaa Juvan mukaan kymmeniä tuhansia euroja.

Jos harkitset 70-luvulla rakennetun omakotitalon ostoa, Juvan neuvo sinulle kuuluu näin: Älä luule, että jos pesutilat ovat kuivat ja kunnossa, koko talo on kunnossa.

”70-luvulla vedeneristykset olivat hyvin puutteellisia. Usein alkuperäiset pesutilat ovat aiheuttaneet taloon kosteusvaurioita.”

Juva varoittaa, että pesutilan rakenteiden kuivaus ja korjaaminen ovat kuitenkin kustannuksiltaan murto-osa siitä, mitä tulee maksamaan matalan alapohjan ja valesokkelin kosteusvaurioiden korjaaminen.

”Monesti asunnonostajat ajattelevat, että jos pesutiloissa on kosteusvauriottomat rakenteet, talo on kunnossa. He unohtavat tutkia lattiarakenteet ja valesokkelin.”


Tausta

Suomalainen haluaa uuden talon


Kun suomalainen ostaa omakotitalon, hän ajattelee, että mitä uudempi, sen parempi.

”2010-luvulla rakennetut talot ovat kasvattaneet suosiotaan tasaisesti. Voikin sanoa, että ostajat suosivat uusia taloja”, sanoo toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta.

Poikkeus tästä ovat 1980-luvulla rakennetut pientalot, jotka menevät nyt nekin hyvin kaupaksi. 1970-luvun talojen myynti sen sijaan on viime vuosina vähentynyt. Muutokset ovat pieniä.

”Kun tutkimme vuosina 2011–2018 tehtyjä talokauppoja, huomamme, että 2010-luvun omakotitalojen myynti kasvoi 11 prosenttiyksikköä. Sen sijaan 1970-luvulla rakennettujen talojen myynti laski kolme prosenttiyksikköä, enemmän kuin minkään muun vuosikymmenen talojen”, Ehrnrooth kertoo.

1970-luvun talot menevät nihkeästi kaupaksi, vaikka ne ovat edullisempia kuin monen muun vuosikymmenen talot.

OP-ryhmä selvitti omakotitalojen myyntihintoja viime keväänä. Selvityksen mukaan omakotitalojen kalleimmat neliöt ovat uusissa omakotitaloissa.

Pääkaupunkiseudulla ostajat maksoivat viime vuonna 1930-luvulla ja 1950-luvulla rakennetuista omakotitaloista parempaa neliöhintaa kuin 1970-luvun omakotitaloista, joiden keskimääräinen neliöhinta oli markkinoiden halvin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  3. 3

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää