Koti

Osakas joutuu maksamaan taloyhtiön parvekeremontin tai autopaikkojen kuluja vaikkei niistä hyötyisikään – Testaa, kuinka suoriudut taloyhtiötentistä

Taloyhtiössä asuessa joutuu maksamaan omia, yhteisiä ja välillä naapurinkin kuluja vaikka ei millään huvittaisi.

Tuttu tilanne taloyhtiössä: remontti tai kunnossapitotyö lähestyy, ja keskustelu kääntyy kustannuksiin.

Ai että minunko pitäisi maksaa naapurin parvekkeen remontista ja autopaikkojen kunnostamisesta, vaikka minulla ei ole parveketta eikä edes autoa?

Tämä hämmentää monia taloyhtiössä asuvia, samoin esimerkiksi pesutuvan ja saunan käyttöön liittyvät maksut.

Mutta niin se on, että taloyhtiössä asuessa joutuu maksamaan paitsi omia myös yhteisiä ja välillä naapurinkin kuluja.

Kokosimme vastaukset taloyhtiöissä usein kuultaviin väitteisiin. Testaa, osaatko vastata väitteisiin oikein.

Remontointi

Väite: Saan tehdä omistusasunnossani haluamani remontin.

Oikein ja väärin. Osalla taloyhtiöiden osakkaista on harhaluulo siitä, että he omistavat asuntonsa. Näin ei kuitenkaan ole, vaikka puhutaankin omistusasumisesta.

Tarkalleen ottaen taloyhtiön osakkaat omistavat osakkeita, jotka oikeuttavat huoneiston hallintaan. Itse huoneiston eli sen seinät, lattiat, katot ja muut osat omistaa taloyhtiö.

Osakas saa kyllä tehdä asunnossaan remontteja muttei täysin omin päin. Kiinteistön omistajalla eli käytännössä taloyhtiöllä on tietyissä tilanteissa oikeus asettaa ehtoja sille, mitä huoneistoissa saa tehdä.

Taloyhtiö voi asettaa ehtoja esimerkiksi silloin, jos muutostyö saattaa vahingoittaa rakennusta tai aiheuttaa haittaa naapurille. Siksi osakkaan täytyy ennen remonttia tehdä taloyhtiölle kirjallinen muutostyöilmoitus. Sen käsittelee yleensä isännöitsijä.

Maalauksen ja tapetoinnin kaltaisia pintaremontteja saa tehdä ilman ilmoitustakin.


Autopaikat

Väite: Minulla ei ole autoa eikä autopaikkaa, joten minun ei tarvitse osallistua autopaikan ylläpitokustannuksiin.

Väärin. Autopaikoista syntyy monenlaisia kuluja. Autopaikoilla olevat lämmitystolpat kuluttavat sähköä. Lisäksi autopaikkoja joudutaan talvisin putsaamaan lumesta. Asfaltointia saatetaan uusia ja parkkiruutuja maalata.

Vaikka taloyhtiöt perivät autopaikkojen käyttäjiltä autopaikkamaksua, maksu on usein vain nimellinen. Se ei välttämättä riitä kustantamaan kaikkia autopaikkojen käytöstä aiheutuvia kuluja.

Nämä, kuten muutkin taloyhtiön kulut, katetaan kaikilta osakkailta perittävillä vastikevaroilla.


Saunavuorot

Väite: Saunamaksut ovat aivan liian pieniä: niillä ei kateta kaikkia saunan käyttäjien taloyhtiölle aiheuttamia kuluja.

Oikein ja väärin. Kuten autopaikkamaksu, myös saunavuorosta perittävä käyttömaksu on usein nimellinen ja sillä katetaan tyypillisesti hallinnollisia kuluja.

Kaikki osakkaat maksavat vastikkeissaan saunan käytöstä aiheutuvia sähkö-, siivous- ja vesilaskuja, vaikka jokainen ei olisi varannut saunavuoroa itselleen.

Itse asiassa saunan voidaan katsoa olevan asukkaiden palvelua, eikä siitä välttämättä tarvitse periä käyttäjiltä erillistä maksua lainkaan.

Korkeimman oikeuden (KKO) tekemän linjauksen mukaan taloyhtiö voi halutessaan päättää tarjota kaikille osakkaille maksuttoman saunavuoron. KKO:n mukaan tällainen yhtiökokouksen tekemä päätös ei ole asunto-osakeyhtiölain vastainen.


Pesutupa

Väite: Pesutuvan käytöstä ei ole pakko periä maksua käyttäjiltä.

Oikein. Taloyhtiöllä on täysi oikeus periä tai olla perimättä maksua pesutuvan käytöstä. KKO:n ratkaisun mukaan yhtiökokous voi päättää, että myös pesutuvan kulut katetaan vastikevaroin.

Pesutuvan laitteiden huollosta sekä sähkön ja veden kulutuksesta koituviin kustannuksiin voivat joutua osallistumaan siis kaikki osakkaat siitä huolimatta, ettei pesutupaa käyttäisi koskaan.

Tämä ei loukkaa osakkaiden yhdenvertaisuutta eikä muutenkaan riko asunto-osakeyhtiölakia, koska kaikilla osakkailla on halutessaan oikeus käyttää pesutupaa.


Parvekeremontti

Väite: Minun ei tarvitse osallistua taloyhtiön parvekeremontin kustannuksiin, koska minulla ei ole omaa parveketta.

Väärin. Kaikki osakkaat kantavat kortensa kekoon myös parvekeremontissa. Näin on siitä huolimatta, että omassa huoneistossa ei olisi parveketta eikä parvekeremontista hyötyisi itse suoraan mitenkään.

Parvekkeiden korjaus kuuluu pitkälti taloyhtiön vastuulle, ja osakkaat maksavat taloyhtiön kulut vastikkeessaan, niin kuin aiemmin on jo kerrottu.

Taloyhtiössä on vaikea päästä kaikkia osakkaita tasan tarkkaan yhtä paljon hyödyttävään tilanteeseen. On tavallista, että yhtiön teettämät korjaukset hyödyttävät osakkaita hieman eri tavoin.


Hissiremontti

Väite: Ei ole oikein, että hissin kustannuksiin joutuvat osallistumaan myös ne, jotka eivät käytä hissiä.

Väärin. Hissien hankintakustannukset ja vastaisuudessa myös huoltokustannukset rasittavat kaikkia osakkaita, vaikka asuisi ensimmäisessä kerroksessa eikä tarvitsisi hissiä arjessaan.

Jos alemmissa kerroksissa asuvista tuntuu, että he maksavat turhasta, kannattaa muistaa tämä: ylhäällä asuvat maksavat hissien hankintakustannuksista joka tapauksessa enemmän.

Hissien hankintakustannuksia laskiessa asuinkerros huomioidaan käyttämällä kerroskerrointa. Asuinkerroksen lisäksi kustannuksiin vaikuttaa vastike­peruste, esimerkiksi asunnon koko.

Hissien ylläpitokustannukset sen sijaan katetaan kaikilta osakkailta perittävillä vastikkeilla ilman kerroskerrointa, ellei yhtiöjärjestyksessä ole määräystä erillisestä hissivastikkeesta.


Vesivahingot

Väite: Putkirikon aiheuttaman vesivahingon kuluja ei voi jakaa vain vaurioituneiden huoneistojen osakkaille.

Oikein. Putkien ja rakenteiden kunnossapito kuuluu taloyhtiölle.

Jos vuotava putki aiheuttaa vesivahingon, joka leviää rakenteita pitkin muutamaan huoneistoon, rakenteita ja asuntoja joudutaan purkamaan, kuivattamaan ja remontoimaan.

Taloyhtiön kuuluu maksaa korjaus, eli käytännössä laskun maksavat kaikki osakkaat yhdessä. Remontissa noudatetaan kuitenkin taloyhtiön perustasoa. Se tarkoittaa sitä, että taloyhtiön ei tarvitse korvata osakkaan itse hankkimia marmoreita vaan se asennuttaa remontissa peruslaatat.

Jos tuntuu epäreilulta, että itse pitää kärsiä toisille aiheutuneista vahingoista, asiaa voi ajatella toisinpäin: mitä, jos vahinko sattuisi omalle kohdalle? Kelpaisiko taloyhtiön yhteisön tuoma turva silloin?

Asiantuntijat: Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Marina Furuhjelm ja Annika Luhtanen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää