Koti

”Yhdessä taloyhtiössä hanoista ei tullut lainkaan kylmää vettä” – rakentamisesta ja uusista asunnoista valitetaan yhä enemmän

Rakennusalan oman selvityksen mukaan uuden asunnon ostaneiden tyytyväisyys on parantunut, mutta kuluttajariitalautakuntaan saapuvien valitusten määrä kasvaa.

Rakentamisesta ja remontoinnista valitetaan kuluttajariita­lautakunnalle aiempaa enemmän.

Lautakunta sai viime vuonna käsiteltäväkseen 569 uutta valitusta, kun edellisvuonna valituksia tuli 522. Nousua valitusten määrässä on likimain kymmenen prosenttia.

Mistä muutos johtuu, sitä ei voi varmaksi sanoa.

Mahdollisia syitä on monia. Yksi on se, että kulutus on lisääntynyt, kuluttajien valituskynnys on madaltunut ja puutteita rakentamisen laadussa on yhä enemmän, kommentoi kuluttajariita­lautakunnan ylitarkastaja Timo Maso.

Ainakin uusien asuntojen rakentaminen on kiihtynyt viime vuosina. ”Saattaa olla, että tässä on sekaisin eri tekijöitä.”

Jos valituskynnys on madaltunut, valittavatko kuluttajat jo turhistakin asioista? Mason mukaan tällaista ei ole havaittavissa.

”Valitukset ovat valtaosin aiheellisia.”


Uusien asuntojen kauppaa ja kiinteistönvälitystä koskevien valitusten määrä on sen sijaan hieman vähentynyt.

Kun valituksia tuli kuluttajariitalautakuntaan viime vuonna 347 kappaletta, vuonna 2017 vastaava luku oli 368. Laskua on siis vajaat kuusi prosenttia.

”Trendi kuitenkin on se, että nousua valituksissa on. Pelkästään kahden peräkkäisen vuoden tarkastelussa se ei ole selkeästi havaittavissa, mutta pidempää ajanjaksoa tarkastelemalla nähdään, että valitukset ovat kasvamaan päin”, Maso sanoo.

Hän muistuttaa, että kuluttajariitalautakuntaan päätyvien valitusten määrä on kuitenkin vähäinen suhteutettuna kaikkiin valmistuviin uudisasuntoihin ja tehtyihin asuntokauppoihin.

”Valtaosa kaupoista menee ilman mitään ongelmia.”


Rakentamisen laatuun liittyvä tyytymättömyys työllistää myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) alaisuudessa toimivaa kuluttajaneuvontaa.

Ennen kuin kuluttajat tekevät valituksen kuluttajariita­lautakuntaan, he ottavat yhteyttä kuluttajaneuvontaan. Kaikki kuluttajat eivät tee valitusta enää kuluttajariita­lautakuntaan, jos riita-asia ratkeaa jo kuluttajaneuvonnan avustuksella.

Kuluttajaneuvonnassa uusia asuntoja koskevien yhteydenottojen määrä on lisääntynyt runsaalla kahdeksalla prosentilla: kun kuluttajaneuvontaan saapui viime 478 uuden asunnon kauppaa koskevaa yhteydenottoa, vuonna 2017 vastaavien yhteydenottojen määrä oli 442.

 

”Näppituntuma on, että eniten tulee yhteydenottoja laatuvirheistä.”

Yhdenotot koskevat monenlaisia ongelmia, kertoo johtava asiantuntija Raija Marttala KKV:stä.

”On erilaisia isoja ja pieniä rakennusteknisiä virheitä, narisevia lattioita, lämpövuotoja ja kosteusvaurioita. Välillä vessat eivät vedä. Yhdessä taloyhtiössä hanoista ei tullut lainkaan kylmää vettä.”

Kaikki ongelmat eivät ole merkittäviä asunnon teknisen toimivuuden kannalta, mutta ne luonnollisesti harmittavat asunnonostajia, jotka ovat maksaneet satojatuhansia euroja uudesta kodistaan.

”Näppituntuma on, että eniten tulee yhteydenottoja laatuvirheistä. Osa on esteettisiä puutteita, kuten huolimattomuutta maalauksessa tai laatoituksessa. Osa on merkittäviä asumiseen vaikuttavia vikoja esimerkiksi lämmityksessä tai ilmastoinnissa.”

Joskus kuluttajaoikeusneuvojat joutuvat patistamaan urakoitsijoita tekemään korjauksia. Marttalan mukaan useimmat rakennusliikkeet pyrkivät kyllä korjaamaan virheitä, mutta korjaus tapahtuu välillä hitaasti.


Toisenlaisen kuvan valitusten määristä saa rakennusalan omasta selvityksestä.

Rakennusteollisuuden tilaaman asiakastyytyväisyyttä uudisasunto­rakentamisessa mittaavan tutkimuksen mukaan rakennusalan asiakastyytyväisyys on nimittäin parantunut ja valitusten määrä vähentynyt.

Lue myös: Uudisasunnon ostajien tyytyväisyys parani, monet rakennusyhtiöt kieltäytyivät osallistumasta tutkimukseen

Lue myös: ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

Viime vuonna valittamisen aihetta kodistaan löysi noin joka viides uudisasunnon ostaja, kun edellisvuonna valitettavaa löysi noin joka kolmas. Hyvä on huomata, että myös tutkimukseen osallistuneiden rakennusyhtiöiden määrä on vähentynyt.

Rakentamisen laadusta keskustellaan julkisuudessa vilkkaasti. Viime viikolla Ylen tutkivan journalismin MOT-ohjelma kertoi, että poliisi tutkii rakennusyhtiö Siscon toimia.

Rakennusyhtiön entiset työntekijät ovat kertoneet MOT:lle järjestelmällisestä laiminlyönnistä rakentamisessa ja takuukorjauksissa. MOT:n mukaan vakavia ongelmia on muun muassa lämmitysjärjestelmissä ja salaojituksessa.Onko sinulla tai taloyhtiölläsi rakennusyhtiön kanssa iso kiista rakentamisen laadusta tai takuukorjauksista? Kerro siitä toimitukselle sähköpostilla: hs.koti@hs.fi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää