Koti

Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

Vantaan seurakunnat ei lievennäkään tonttiensa vuokraehtoja vaikka niin oli sovittu. Se vaikeuttaa asuntojen myyntiä. ”Riita voi jatkua vuosia”, ennustaa kiinteistönvälittäjä.

Viime keväänä Erkki Anttila teki perheineen ison päätöksen. Perhe myisi Helsingin Lehtisaaressa sijaitsevan kotinsa ja muuttaisi Anttilan kotiseudulle Mikkeliin.

Anttila osti Mikkelistä vanhempiensa talon.

Samaan aikaan Lehtisaaressa oli sovittu, että taloyhtiön tonttivuokraan tulisi isoja korotuksia, kun nykyinen vuokrasopimus Vantaan seurakuntayhtymän kanssa päättyy vuoden 2019 lopussa.

Uusista vuokrankorotuksista oli päästy sopuun seurakuntayhtymän ja Lehtisaaren taloyhtiöiden välillä pitkän riitelyn jälkeen syksyllä 2018.

Saavutettu sovitteluratkaisu ei ollut täysin Anttilan mieleen, mutta hän sanoo, että sen kanssa pystyi elämään.

Kunnes tuli kesäkuun viides päivä.

 

”Pari päivää löi ihan tyhjää.”

Vain muutama päivä sen jälkeen, kun perhe oli tehnyt kaupat Mikkelin-kodista, Anttila luki lehdestä, että Vantaan kirkkovaltuusto on kumonnut sovitteluratkaisun.

Tonttien vuokraehtoja ei lievennetäkään sovitusti.

”Pari päivää löi ihan tyhjää”, Anttila kuvailee tunnelmiaan.

Kirkkovaltuuston uusimman päätöksen seurauksena palattiin alkupisteeseen.

Nyt Vantaan esitys on jälleen se, että sopimusehdot ovat ne, jotka kirkkovaltuusto alunperin vuonna 2016 päätti ja joista Lehtisaaren taloyhtiöt veivät sen oikeuteen vuonna 2017.

Lievennyksestä luopumista esittänyt kirkkovaltuuston jäsen Paula Lehmuskallio (kok) sanoi HS:lle kesäkuussa, että sopimus olisi ollut seurakunnille hyvin epäoikeudenmukainen ja asukkaille kaavaillut myönnytykset ”kerta kaikkiaan mahdottomia”.

Lehmuskallion mielestä vuokrankorotuksista saatuja varoja tulisi käyttää esimerkiksi resurssipulasta kärsivään diakoniatyöhön.

”Jotenkin kiehahti niin vahvasti, että annetaan tuollainen miljoona euroa [vuokrankorotuksilla saatava summa] Lehtisaaren asukasyhteisölle, jolla on vuorenvarmasti enemmän varaa kuin niillä, joita diakoniatyöllä pitäisi auttaa”, Lehmuskallio perusteli.

 

”Päätös ei edusta tavallisia kirkon jäseniä.”

Kohtuutonta. Pelkkää ahneutta. Ei järjen häivääkään. Muun muassa näitä sanoja Erkki Anttila käyttää Vantaan seurakunnasta.

”Sana ahneus kuvaa parhaiten Vantaan seurakunnan hallitusta. Päätös ei edusta tavallisia kirkon jäseniä”, hän uskoo.

Anttilan 116-neliöinen perheasunto on ollut myynnissä heinäkuun alusta. Anttila sanoo alunperin uskoneensa, että nyt kun tonttiriita on sovittu, asunto on elokuussa myyty. Putkiremonttikin oli valmistunut muutama vuosi aiemmin.

Vantaan kesäkuinen päätös perua aiemmin neuvoteltu kompromissi muutti kuitenkin kaiken.

Nyt perhe on kahden asunnon loukussa.

”Naapurissakin on ollut asunto myynnissä jo pitkään”, Anttila sanoo.


Kiinteistönvälittäjien mukaan vuonna 2016 alkanut vääntö Lehtisaaren tonttien vuokrasopimuksista ei ole täysin pysäyttänyt asuntokauppaa alueella, mutta on merkittävästi vaikeuttanut sitä.

”Epävarmuus asuntomarkkinoilla on aina epävarmuutta”, sanoo Kahdeksas Päivä -ketjun kiinteistönvälittäjä Teemu Oukari.

Varsinkin isojen asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet selvästi. Oukarilla on parasta aikaa myynnissä sataneliöinen viiden huoneen asunto. Vantaan seurakunnan omistamalla tontilla sijaitsevaa asuntoa on myyty vuoden päivät.

”Kiinnostuneita on ollut, mutta epävarmuus on estänyt kaupat”, Oukari sanoo.Kotijoukkueen kiinteistönvälittäjä Marja Mannerroos sai puolestaan juuri myydyksi 63-neliöisen kaksion, joka sijaitsee Helsingin seurakuntayhtymän tontilla.

Helsingin seurakunnan tonteilla sijaitsevat asunnot ovat paremmassa asemassa siinä, että niiden uusista vuokraehdoista on käytännössä sovittu ja ne tulevat voimaan 1. tammikuuta.

Mannerroosin mukaan kaksion tonttivuokra nousee siirtymäajan jälkeen 1 eurosta neliö 4,5 euroon neliö. Korotus on huomattava.

Kaksio pantiin myyntiin ensimmäisen kerran tammikuussa, mutta otettiin pois myynnistä neljän kuukauden jälkeen. Kesän alussa myynti aloitettiin uudelleen alemmalla myyntihinnalla.


Pitkään jatkunut epätietoisuus vuokrasopimuksista on vaikuttanut myös myyjiin. Erkki Anttila uskoo, että myyjät odottavat, että tilanne selkeytyisi.

Oikotiellä on parasta aikaa Lehtisaaresta myynnissä neljä kerrostaloasuntoa.

Samaa sanoo Oukari. Oukarin mukaan Lehtisaaressa on vetovoimaa, mutta epätietoisuus tonttien vuokrasopimuksista on estänyt asuntokauppaa toimimasta normaalisti.

”Asuntoja olisi helpompi myydä, jos olisi tieto siitä, että taloyhtiö on hyväksynyt uuden vuokrasopimuksen ja että vuokra nousee niin ja niin paljon. Nyt ongelma Vantaan seurakunnan tonteilla on se, että kukaan ei tiedä, miten tämä päättyy”, hän sanoo.

Marja Mannerroos vertaa tilannetta siihen, että taloyhtiöön on tulossa putkiremontti parin vuoden päästä, mutta ei tiedetä, miten se tehdään ja mitä se tulee maksamaan.

Lue myös: Vantaan seurakunnat: Lehtisaaren tontinvuokria korotetaan, lievennyksistä luovutaan

Lue myös: Asuntojen myynti katkesi kuin seinään, syynä kirkon toimet – Helsingin Lehtisaaren asukkaat yrittävät vielä estää tontinvuokran korotukset

Mitä Vantaan seurakunnan mailla sijaitseville taloyhtiöille tapahtuu, kun vuokrasopimukset päättyvät vuoden lopussa? Teemu Oukarin arvaus on, että uusia vuokrasopimuksia ei siihen mennessä ole saatu neuvoteltua.

”Koska talot eivät kuitenkaan katoa mihinkään, yhtiöt luultavasti jatkavat vuokranmaksua entiseen tapaansa ja riita voi jatkua vuosia”, hän sanoo.

Esimerkiksi Erkki Anttilan taloyhtiö on varannut 200 000 euroa juristien palkkioihin.

Oukarin mielestä reiluinta olisi, jos seurakunnat tarjoaisivat taloyhtiöille mahdollisuuden ostaa tontit omakseen. Erkki Anttila sanoo, että heidän taloyhtiöllään olisi siihen varmasti sekä halua että rahoitusta.

Anttilan arvaus on, että edessä on pitkä oikeustaistelu.

”Vuokrasopimuksista riidellään varmaan seuraavat 3–5 vuotta, ja lopulta päädytään siihen viimesyksyiseen kompromissiin”, hän ennustaa.

Hän pitää luultavana myös sitä, että heidän asuntonsa ostaa lopulta joku, joka jo asuu Lehtisaaressa ja ymmärtää tilanteen.

Jan Vapaavuori ja Anni Sinnemäki kommentoivat tonttivuokria HS:n vaalitentissä keväällä 2017:

Fakta

Vantaan ja Helsingin seurakuntien mailla sijaitsevat taloyhtiöt Lehtisaaressa


Vantaan:

As Oy Hiidenkiukaan Salpa

As Oy Liljasaarentie 3

As Oy Liljasaarentie 2–8

As Oy Liljasaarentie 5

As Oy Lehtisaaren Salpa,

As Oy Rantalehto Helsinki

As Oy Säästöketo

As Oy Tykistökapteenintie 1

As Oy Tykistökapteenintie 2

As Oy Tykistökapteenintie 5

Helsingin:

Asunto Oy Hiidenkiukaantie 1–3

Asunto Oy Lehtisaarentie 6

Asunto Oy Lehtisaarentie 8

Asunto Oy Kalkkipaadentie 1

Asunto Oy Kalkkipaadentie 2

Asunto Oy Kalkkipaadentie 3

Kalksten Properties KOy

Asunto Oy Kalkkipaadentie 8

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää