Koti

Myös Helsingin seurakunnat nostavat tonttien vuokria Lehtisaaressa: kaksiossa tonttivastike nelinkertaistuu

Helsingin seurakuntien tonttivuokrien korotukset ovat maltillisempia kuin Vantaan, mutta silti suuret. Myös koko kiinteistövero siirtyy taloyhtiöiden maksettavaksi, kun uudet vuokrasopimukset astuvat voimaan.

Helsingin Lehtisaaressa parikymmentä taloyhtiötä asukkaineen tuskailee, kuinka asuminen kallistuu seurakuntien korottaessa tonttivuokria.

HS kertoi tiistaina, miten Vantaan seurakuntayhtymän päätös olla sittenkin lieventämättä tonttivuokria on vaikuttanut asuntokauppaan Lehtisaaressa.

Vuokrankorotuksista oli jo päästy sopuun, mutta kirkkovaltuusto hämmensi soppaa ja perui kompromissiratkaisun kesäkuussa. Erkki Anttila jäi sekoilun takia kahden asunnon loukkuun, ja nyt yli sadan neliön perheasunto Lehtisaaressa odottaa yhä ostajaa.

Viimeisten käänteiden jälkeen näyttääkin todennäköiseltä, ettei uusia vuokrasopimuksia ole allekirjoitettu vuoden loppuun mennessä.

Sitä vastoin Helsingin Seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen uskoo, että heidän omistamillaan tonteilla on uudet vuokrasopimukset voimassa 1. tammikuuta.

Helsingin Seurakuntayhtymä aloitti neuvottelut uusista sopimusehdoista vuonna 2015, ja seurakunnan valtuusto hyväksyi ne ensimmäisen kerran jo vuonna 2017.

Heinosen mukaan he ovat tavanneet lehtisaarelaisia taloyhtiöitä ja asukkaita useissa tilaisuuksissa pitkin matkaa ja käyneet keskusteluja sopimusehdoista.

Keskustelujen seurauksena seurakunta päätti muun muassa leikata alkuperäistä vuokrankorotusehdotustaan.

 

Helsinki laski korotusprosenttia viidestä kolmeen

Korotuksista on silti tulossa huomattavat.

Esimerkiksi Kotijoukkueen kiinteistönvälittäjä Marja Mannerroos laskee, että 63-neliöisen kaksion tonttivuokravastike nousee siirtymäajan jälkeen 1 eurosta neliö 4,5 euroon neliö.

Heinosen mukaan luvut ovat luultavasti oikein.

Käytännössä vuokrankorotus laskettiin niin, että Helsingin Seurakuntayhtymä pyysi kahta riippumatonta asiantuntijaa arvioimaan Lehtisaaren tonttien nykyistä rakennusoikeuden arvoja.

Alunperin korotuksen piti olla 5 prosenttia tästä arvosta. Keskustelujen jälkeen korotusprosenttia alennettiin 40 prosentilla, jolloin korotusprosentiksi tuli 3.

Korotuksen vaikutuksen lieventämiseksi se päätettiin porrastaa kolmelle vuodelle. 

”Ei ole ollut hauska työtehtävä virkamiehenä viedä tätä asiaa eteenpäin.”

Heinonen ei halua kommentoida sitä, miten Vantaan Seurakuntayhtymä on hoitanut omaa asiaansa viereisillä tonteilla. Heinosen mukaan Helsinki on yrittänyt hoitaa omat vuokrasopimusneuvottelunsa ”niin huolellisesti kuin mahdollista”.

Hän ymmärtää lehtisaarelaisten harmistuksen.

”Ymmärrän täysin. Eihän tällaisten maksujen ja asumiskustannusten nousu ole kivaa. Eikä ole ollut hauska työtehtävä virkamiehenä viedä tätä asiaa eteenpäin. Toivottavasti tilanne nyt stabiloituu, kun saamme uudet sopimukset. Uskon, että sen jälkeen myös asuntokauppa Lehtisaaressa normalisoituu”, Heinonen sanoo.

 

Kirkko ei halua myydä tontteja taloyhtiöille.

Kiinteistöjohtaja korostaa, että vuokrasopimuksista on haluttu kohtuulliset ja että taloyhtiöitä ja asukkaita on kuultu. Kaikkiin toiveisiin ei kuitenkaan voitu suostua – kuten siihen, että kirkko myisi maat taloyhtiölle.

Heinosen mukaan se ei ollut vaihtoehto nyt. Uusiin vuokrasopimuksiin kirjattiin kuitenkin taloyhtiöille etuosto-oikeus, mikäli tilanne joskus muuttuu.

”Jos seurakunta joskus päätyy myymään tontit, uuden vuokrasopimuksen mukaan taloyhtiöillä on etuosto-oikeus sillä hinnalla, mitä joku maksaisi tonteista”, Heinonen sanoo.

Tilannetta voi verrata asunto-osakeyhtiöiden lunastuspykälään. Jos joku ulkopuolinen ostaja neuvottelee asunnolle hinnan, muilla osakkailla on oikeus lunastaa asunto siihen hintaan.

Ei kuitenkaan ole näköpiirissä, että seurakunta luopuisi omistuksistaan Lehtisaaressa. Tonttivuokrat tuovat sellaista ennustettavaa ja tasaista tuottoa, jota seurakunta tarvitsee omiin tehtäviinsä.

 

Uusi vuokrasopimus tehdään 20 vuodeksi.

Helsingin Seurakunnan tonteilla sijaitsevien taloyhtiöiden tonttivuokra nousee siis ensi vuodesta alkaen paljon nykyistä suuremmaksi.

Sen lisäksi uuden sopimuksen mukaan koko kiinteistövero siirtyy taloyhtiöiden maksettavaksi.

Uusi vuokrasopimus tehdään 20 vuodeksi, kun vanha oli voimassa 50 vuotta.

Seurakunnan kirkkoneuvosto saa uuden vuokrasopimuksen hyväksyttäväksi ensi viikolla ja syyskuussa se menee valtuustoon. Sen jälkeen vaaditaan vielä tuomiokapitulin hyväksyntä.

Heinonen ei usko, että esimerkiksi valtuustosta tulee enää uusia avauksia asiaan vaan että sopimukset on allekirjoitettu ennen vuodenvaihdetta.Jan Vapaavuori ja Anni Sinnemäki kommentoivat tonttivuokria HS:n vaalitentissä keväällä 2017:

Fakta

Helsingin ja Vantaan seurakuntien mailla sijaitsevat taloyhtiöt Lehtisaaressa


Helsingin:

Asunto Oy Hiidenkiukaantie 1–3

Asunto Oy Lehtisaarentie 6

Asunto Oy Lehtisaarentie 8

Asunto Oy Kalkkipaadentie 1

Asunto Oy Kalkkipaadentie 2

Asunto Oy Kalkkipaadentie 3

Kalksten Properties KOy

Asunto Oy Kalkkipaadentie 8

Vantaan:

As Oy Hiidenkiukaan Salpa

As Oy Liljasaarentie 3

As Oy Liljasaarentie 2–8

As Oy Liljasaarentie 5

As Oy Lehtisaaren Salpa,

As Oy Rantalehto Helsinki

As Oy Säästöketo

As Oy Tykistökapteenintie 1

As Oy Tykistökapteenintie 2

As Oy Tykistökapteenintie 5

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää