Koti

Polkupyöräilijät suhaavat taloyhtiön ulkokäytävän läpi Länsi-Pasilassa: Helsingin kaupunki myöntää virheen työmaan liikenteenohjauksessa

Tontin vieressä oleva työmaa voi oikeuttaa taloyhtiön saamaan korvauksia, kertovat oikeusoppineet.

Helsingin Länsi-Pasilassa sijaitsevasta kerrostalosta on tullut kaupunkilaisten yleinen läpikulkupaikka läheisen työmaan takia.

Kerrostalon naapurissa on käynnissä laaja katu- ja piharemontti, minkä takia kevyt liikenne on ohjattu Winqvistinkadulta taloyhtiön tontille. Jalankulkijat ja polkupyöräilijät kulkevat nyt talon katutasossa olevassa katetussa ulkokäytävässä.

”Katu vain yksi päivä suljettiin, ja urakoitsija on teippaillut epämääräisiä varoitusmerkkejä matkan varrelle”, kertoo Kerttuli Punkari.

Hän on Asunto-oy Winqvistinkatu 1 -nimisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Taloyhtiö on kaupungin vuokratontilla Pasilan aseman ja Keskuspuiston välissä.

Punkarin mukaan liikkuminen alueella on vaikeutunut ja vaarantunut työmaan takia.

Muutakin haittaa on ollut: melu ja rakennuspöly ovat hankaloittaneet asumista, koska ikkunoita ei ole voinut pitää auki. Ikkunat ovat myös likaantuneet rakennuspölystä.

Työt alkoivat toukokuussa, mutta Punkarin mukaan taloyhtiötä ei tiedotettu remontin alkamisesta etukäteen. Vasta töiden alettua huoneistoihin jaettiin tiedote, jossa kerrottiin, että urakka jatkuu vuoden loppuun asti ja että sen takia taloyhtiön vieressä oleva Winqvistinkatu suljetaan.


Projektinjohtaja Petri Arponen Helsingin kaupungilta myöntää, että liikenteenohjauksessa on tehty virhe.

”Urakoitsija on käsittänyt ilmeisesti väärin jonkin piirustuksen”, Arponen sanoo.

Hänen mukaansa urakoitsija korjaa virheen parin viikon sisällä.

Mediassa on viime aikoina ollut esillä tapauksia, joissa eri työmaat ovat aiheutuneet harmia lähialueen asukkaille ja yrittäjille.

Viimeksi 15. elokuuta Helsingin Sanomat kertoi Espoon Kilossa sijaitsevasta rivitaloyhtiöstä, jossa asukkaiden pihakalusteita ja autoja on peittänyt kesän ajan harmaa työmaapöly. Pölyn takia asukkaat eivät ole voineet käyttää terassejaan.

HS raportoi 3. elokuuta Telakkakadun työmaasta Helsingin Punavuoressa. Pitkittynyt remontti on ajanut alueella toimivan ravintolan ahdinkoon.

 

Kaupungin vuokratontilla olevalla taloyhtiöllä saattaa olla oikeus tonttivuokran alennukseen.

Onko naapuritontin työmaan aiheuttamaa häiriötä vain siedättävä, vai saako siitä jotain korvausta?

Korvauksia voi olla mahdollista saada, sanoo talousoikeuden professori Ari Ekroos Aalto-yliopistosta.

Esimerkiksi kaupungin vuokratontilla olevalla taloyhtiöllä saattaa olla oikeus tonttivuokran alennukseen, jos yhtiön ja kaupungin välisessä maanvuokrasopimuksessa on sovittu vuokran alennusperusteista.

Samaa mieltä on oikeustieteen tohtori Martti Häkkänen Helsingin yliopistosta. Hänen mukaansa vuokran alentaminen on teoriassa mahdollista mutta käytännössä varsin poikkeuksellista.

”Kynnys vuokranalennukseen on todella korkea”, Häkkänen sanoo.

Oikeusoppineet eivät ota kantaa yksittäisiin tapauksiin, vaan he kommentoivat asiaa yleisellä tasolla.

 

”Liikennettä ei noin vain voi ohjata sinne.”

Vaikka oikeutta vuokranalennukseen ei olisi, kaupunki ei saa siirtää liikennettä taloyhtiön tontille vain sillä perusteella, että se omistaa tontin.

”Kun tontti on maanvuokra­sopimuksella taloyhtiön hallinnassa, ilman taloyhtiön suostumusta tai lakiin perustuvaa päätöstä liikennettä ei noin vain voi ohjata sinne”, Häkkänen sanoo.

Mahdollista vuokranalennusta arvioitaessa täytyy ottaa huomioon työmaasta koituva rahallinen menetys taloyhtiölle. Vuokranalennus voisi olla perusteltu esimerkiksi silloin, jos taloyhtiön autopaikkoja ei voisi käyttää, Häkkänen sanoo.

”Jos jokin nurmialue on poissa käytöstä puoli vuotta, euromääräinen menetys voi olla todella pieni. Autopaikkojen osalta menetys voi olla merkittäväkin.”

 

Melu- ja pölyhaitastakin voisi teoriassa saada korvausta.

Ekroos muistuttaa, että taloyhtiöllä on maankäyttö- ja rakennuslainsäädännön mukainen mahdollisuus osallistua katusuunnitelman valmisteluun ja ilmaista mielipiteensä suunnitelmasta.

Hänen mukaansa kohtuuttoman pitkään jatkuvasta melusta ja pölystä voisi teoriassa saada korvausta ympäristövahinkona. Korvausten saaminen voisi kuitenkin olla hankalaa ja edellyttää riitelyä oikeudessa.

Pöly- ja meluhaittaa voidaan tietyissä tapauksissa arvioida myös naapuruusoikeudellisena kysymyksenä, mutta esimerkiksi katutöihin tämä ei lähtökohtaisesti päde, Häkkänen sanoo.

Naapuruussuhdelain mukaan kiinteistöä ei saa käyttää siten, että naapurille aiheutuu kohtuutonta rasitusta esimerkiksi liasta, pölystä, melusta tai tärinästä.

Jossain määrin naapurit kuitenkin joutuvat sietämään haittaa.

”Kaupunkialueella sietokynnys on korkealla. Jos ikkunat olisivat ihan mustana eikä sisällä pystyisi hengittämään ilman hengityssuojainta, olisi selvää, että haitta on merkittävä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  8. 8

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää