Koti

Uudisasuntojen kauppa hidastuu: satoja vastavalmistuneita koteja tyhjillään

Uudisasuntokauppa supistuu 10–20 prosenttia tänä vuonna, ennustaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Uudisasuntojen kauppa on hidastunut.

Kalasataman tornitaloissa on vielä vapaita asuntoja. Loppuvuodesta valmistuvassa Majakassa on myymättä kaksi ylimpien kerrosten huoneistoa. Molempien asuntojen velaton myyntihinta ylittää miljoona euroa.

Lisäksi viidestä muusta asunnosta on alustava varaus.

Majakan viereen SRV rakentaa Loistoa. Sen pitäisi olla valmis marraskuussa 2021.

Loistossa on tehty kaupat vasta 37 asunnosta. Sen lisäksi varauksia tai alustavia varauksia on tehty reilusta sadasta asunnosta. Yhteensä taloon tulee 249 asuntoa.

Tornitalojen asuntojen myynti ei ole koko kuva asuntokaupasta, mutta tilastoista nähdään, että uudisasuntokauppa on hidastunut vuoden takaisesta.

Kiinteistön­välitys­alan keskusliiton mukaan välittäjät myivät uudisasuntoja tämän vuoden tammi–heinäkuussa 11 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Sitä vastoin vanhojen asuntojen kauppa kävi kiinteistönvälittäjien mukaan jopa odotuksia paremmin. Tammi–heinäkuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat 2,2 prosenttia.Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen tulkitsee markkinoita niin, että uudet asunnot eivät mene yhtä hyvin kaupaksi kuin aikaisemmin. Siitä kielii muun muassa se, että yhä useampi uudiskohde päätyy välittäjälle myytäväksi.

”Usealta paikkakunnalta on tullut tietoja, että sellaiset rakennusliikkeet, jotka ovat viime ja edellisenä vuonna myyneet itse, haluavat nyt ottaa välittäjän mukaan.”

Rantasen mukaan rakennusliikkeet käyttävät tyypillisesti asuntojen myyntiin palveluja kuten Oikotietä. Kun asuntokauppa käy kiivaana, myynti-ilmoitus Oikotiellä riittää.Kun asunnot eivät mene yhtä hyvin kaupaksi, otetaan avuksi kiinteistönvälittäjä, joka tavoittaa laajemman joukon mahdollisia ostajia.

Se, että yhä isompi osuus uusista asunnoista päätyy välittäjälle, kertoo Rantasen mukaan siitä, että yhä harvempi ostaja on kiinnostunut uudiskodeista.

Rantasen ennuste alkuvuoden perusteella on se, että tänä vuonna uudisasunto­kauppa supistuu 10–20 prosenttia.

 

YIT:llä oli kesäkuun lopussa lähes 450 valmista asuntoa myymättä.

Rakennusyhtiö YIT myi tammi–kesäkuussa 51 prosenttia enemmän asuntoja kuin vuotta aiemmin. Suoraan kuluttajalle myytyjen asuntojen määrä kasvoi 12 prosenttia.

Sitä vastoin kuluttajille suunnattujen asuntojen aloitusmäärät vähenivät alkuvuonna peräti 35 prosenttia.

Samaan aikaan valmiiden myymättömien asuntojen määrä kasvoi 67 prosenttia. YIT:llä oli kesäkuun lopussa lähes 450 valmista myymätöntä asuntoa.

 

Yksityiset asuntosijoittajat vetäytyivät.

YIT:n Suomen asuntoliike­toiminnasta vastaava johtaja Antti Inkilä myöntää, että valmiiden asuntojen varasto on kasvanut jonkin verran. Hänen mukaansa varasto on kuitenkin jo vähentynyt siitä, mitä se oli kesäkuun lopussa.

”Myymättömien asuntojen määrät eivät ole edelleenkään isoja. Kvartaalien myymättömien valmiiden asuntojen määrät riippuvat hyvin paljon siitä, mitä missäkin sattuu juuri sillä hetkellä valmistumaan.”

Inkilän mukaan YIT:n uusien asuntojen kauppa oli tammi–kesäkuussa ”ihan normaalilla tasolla”.

”Isoin muutos on se, että yksityisten asuntosijoittajien osuus on pienentynyt selvästi huippuvuosista.”

 

Sijoittajille suunnattuja pieniä asuntoja on nyt vaikea myydä.

Yksityisten sijoittajien kiinnostus asuntoihin kääntyi selvään laskuun viime vuoden keväällä. Sijoitusasuntojen määrät olivat kasvaneet nopeasti, mikä johti joissakin paikoissa ylitarjontaan ja tyhjiin vuokra-asuntoihin. Se sai sijoittajat varuilleen.

Jotkut rakennusliikkeet saivat sijoittajien tilalle kuluttajia eli niitä, jotka ostavat asunnon omaksi kodikseen.


Koska suursijoittajien ja institutionaalisten sijoittajien kiinnostus asuntoihin pysyi korkealla, osa rakennusliikkeistä alkoi myydä niille yhä enemmän asuntoja.

Mutta sitten ovat ne rakennusliikkeet, jotka eivät ole saaneet sijoittajien tilalle korvaavia asiakkaita.Sp-Kodin Rantanen muistuttaa, että yksityiset sijoittajat olivat moottori, joka kasvatti uudisasuntokauppaa vauhdilla. Sijoittajakysynnän kasvaessa rakennusliikkeet alkoivat rakentaa kohteita, jotka oli suunnattu nimenomaan sijoittajille.

”Nyt näitä kohteita on vaikea myydä”, Rantanen kertoo.

Kyse on ennen kaikkea pienistä asunnoista. Kaikki tähän juttuun haastatellut isot rakennusliikkeet kertovat, että nyt kysyntää on perheasunnoista. Esimerkiksi Bonava kertoo siirtyneensä viime aikoina pienistä asunnoista isompiin.

 

Skanskalla on eniten myymättömiä asuntoja Oulussa.

Skanskan asuntojen myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma kertoo, että Skanska ei alun perinkään lähtenyt sijoittajabuumiin.

”Me emme ryhtyneet tekemään pelkkiä pieniä asuntoja”, hän sanoo.

Skanska on myynyt alkuvuonna uusia asuntoja Kuosman mukaan samaan tahtiin kuin vuotta aiemminkin. Kysyntä kasvukeskuksissa on edelleen hyvä.

Skanska on saanut jopa pienennettyä valmiiden myymättömien asuntojensa määrää. Tosin paikkakuntakohtaisia eroja on. Skanskalla on eniten myymättömiä asuntoja Oulussa.

”Ehkä siellä on vähän nähtävissä Kivistö-ilmiötä eli että on rakennettu lyhyessä ajassa paljon uusia asuntoja”, Kuosma sanoo.

Hän on kuitenkin luottavainen, että Oulunkin asunnot menevät kaupaksi, sillä ne on rakennettu hyville paikoille.

Bonava ei anna maakohtaisia lukuja, mutta toimitusjohtaja Juuso Hietasen mukaan heillä on Suomessa eniten myymättömiä asuntoja kaupungeissa, joista yhtiö on vetäytynyt.

Helsingissä sitä vastoin ei toimitusjohtajan mukaan ole varastoa yhtään. ”Pääkaupunkiseutu vetää hyvin.”

 

Uusien asuntojen hinnat tuskin laskevat.

Jos myyntiajat alkavat venyä ja myymättömien asuntojen varastot kasvaa, alkaako asuntomarkkinoilla alennusmyynti?

Jukka Rantasen mukaan ei ole luultavaa, että uusien asuntojen hinnat laskevat. Rakennusliikkeet vain painavat jarrua. Uusia kohteita ei aloiteta, ja rakentaminen vähenee.

”Rakentamisen liikkeet ovat usein voimakkaita. Kun on hyvä suhdanne, kaikki lähtevät rakentamaan ja päinvastoin”, hän sanoo.Rakennusliikkeet vakuuttavat, että pääkaupunkiseudun imu on niin vahva, että täällä uudetkin asunnot menevät kaupaksi entiseen malliinsa.

 

”Triplassakin asuntoja myydään 8 000 euron neliöhinnalla.”

Rantanen on hieman eri mieltä. Hän uskoo, että myös pääkaupunkiseudulla uusien asuntojen myyntiajat pitenevät. Rantanen muistuttaa, että nyt rakennetaan hyvin kalliita kohteita, kuten Kalasataman tornitaloja.

”Niitä onkin erityisen mielenkiintoista seurata. Triplassakin asuntoja myydään 8 000 euron neliöhinnalla. Ja sitten on esimerkiksi Kivistö, jossa kohteiden myyminen ei ole yhtä helppoa kuin aiemmin”, Rantanen sanoo.

 

Rakennusliikkeiden ”erikoistarjoukset” saattavat lisääntyä.

Jos asunnot eivät mene yhtä reippaasti kaupaksi, rakennusliikkeet voivat yrittää vauhdittaa kauppaa muun muassa tarjoutumalla maksamaan vastikkeita tai varainsiirtoveroa.

Rantasen mukaan on mahdollista, että tämän kaltaiset ”erikoistarjoukset” lisääntyvät.

Hän muistuttaa kuitenkin, että alueelliset erot ovat suuria ja sanoo uskovansa, että hinta-laatusuhteeltaan hyvät asunnot kiinnostavat ostajia edelleen.

”Mutta ostajat katsovat nyt uusia asuntoja kriittisemmin. Kysyntä on palannut vanhoihin asuntoihin”, Rantanen sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  3. 3

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää