Koti

Jopa pientalon lasiterassin suunnitteluun täytyy palkata arkkitehti – Espoota syytetään järjettömän lupabyrokratian pyörittämisestä

Pientaloasukas laskee, että rakennusvalvonnan vaatimusten täyttämiseen ja luvan saamiseen kuluisi helposti 5 000 euroa. Tuo summa on säästetty lasiterassin materiaalien ostoon Virosta.

Espoon tiukat lupasäännöt ovat herättäneet ihmetystä ja keskustelua remontoijien keskuudessa Facebookissa.

Yksi keskustelijoista kertoo haaveilevansa lasiterassista ja kesäkeittiöstä erillistaloonsa, mutta toteutus on jämähtänyt kaupungin lupabyrokratian takia. Hänen mukaansa Espoo on vaatinut muun muassa arkkitehdin palkkaamista lasiterassihankkeeseen.

”Ja silti voi tulla kieltävä päätös kaupungilta. Rahat menevät taivaan tuuliin”, hän sanoo Helsingin Sanomille.

Haastateltava ei halua esiintyä nimellään, koska ajattelee, että lupaviranomainen saattaisi hankaloittaa luvan saantia entisestään.

Erillistalon omistajan tekemien laskelmien mukaan suunnitelman tilaamiseen Espoon edellyttämiltä asiantuntijoilta ja kaupungin leiman saamiseen menisi helposti 5 000 euroa: rahat, jotka on säästetty muun muassa lasiterassin materiaalihankintoja varten.

Lasitukset on tarkoitus hankkia Virosta, josta ne saa halvemmalla kuin Suomesta.

Miksi luvan saamisesta on tehty niin vaikeaa ja kallista?

Espoon vs. rakennusvalvontajohtaja Solja Mäkelä sanoo, että pienikin lisärakentaminen tontille on haasteellista pääkaupunkiseudulla, jossa tontit ovat pieniä ja alueet tiivisti rakennettuja. Siksi mikä tahansa piirustus ei riitä.

Hänen mukaansa hankkeiden suunnittelussa pitää ottaa huomioon monta asiaa: muun muassa asemakaavan rajoitukset, rakennusten etäisyydet tontin rajoista ja muista rakennuksista, paloturvallisuutta ja ilmanvaihtoa koskevat määräykset sekä sopivuus rakennuksen arkkitehtuuriin ja kaupunkikuvaan.

”Pientalon lasitetun terassin suunnittelussa on yleensä kyse tavanomaisesta suunnittelutehtävästä, jolloin esimerkiksi rakennusmestari voi toimia rakennus- ja pääsuunnittelijana”, Mäkelä sanoo.


Mitä tapahtuu, jos pientaloasukas rakentaa lasiterassin tontilleen ilman kaupungin lupaa?

Mäkelän mukaan luvatta toteutetulle rakennelmalle voi hakea lupaa myös jälkikäteen. Lupa voidaan myöntää, ellei rakennelma ole esimerkiksi asemakaavan vastainen.

On kuitenkin mahdollista, että kaupunki määrää rakennelman purettavaksi. Rakennuttaja ottaa siis taloudellisen riskin rakennuttaessaan ilman lupaa.

Mäkelä huomauttaa, että Espoon rakennusvalvonta noudattaa lupamenettelyssä yhtenäisiä käytäntöjä muiden pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa.


Helsingin rakennusvalvonnan lupayksikön päällikkö Salla Mustonen sanoo, että rakennus- ja pääsuunnittelija on palkattava aina, kun hanke edellyttää rakennus- tai toimenpidelupaa.

Pääkaupunkiseudun yhteisen terassien ja parvekkeiden lasittamisista koskevan ohjekortin mukaan tavanomaiset parveke- ja terassilasitukset käsitellään toimenpidelupina.

Vantaalla tällaisessa tilanteessa riittää, että rakennusvalvonnalle esittää karkean suunnitelman ja vastuuhenkilönä toimivan asiantuntijan, kuten rakennusmestarin tai lasitoimittajan, sanoo Vantaan rakennus­valvonta­johtaja Pekka Virkamäki.

Rakennuslupaa pääkaupunki­seudulla täytyy hakea esimerkiksi silloin, kun lasitettavalle terassille sijoitetaan tulisija, sille rakennetaan uusi kattorakenne tai uusia kantavia rakenteita.

Virkamäen mukaan esimerkiksi terassille tuleva kesäkeittiö ei vaadi lupaa.

Ilman lupaa pääkaupunkiseudun kaupungeissa saa rakentaa myös enintään 1,2 metriä korkean aidan kadunpuoleiselle rajalle ja enintään 1,6 metriä korkean aidan naapuritontin rajalle naapurin suostumuksella.

Lue myös: Paritalonaapuri rakensi yhteiselle pihalle niin suuren terassin, että se yltää lähes tontin raja-aitaan – pihakiistat myrkyttävät naapurien välejä herkästi

Osa Facebook-keskustelijoista päivittelee myös pitkiä asiointiaikoja Espoon lupaviranomaisen kanssa. Lasiterassista haaveileva pientaloasukas kertoo, että voi kestää parikin viikkoa ennen kuin vastauksen saa yksittäiseen kysymykseen.

”Kun olemme kysyneet, auttaako jos tulemme piirustusten kanssa toimistolle ja käymme ne läpi, on sanottu, ettei se jouduta asiaa”, hän sanoo.

Mäkelän mukaan lasiterassien luvat pyritään ratkaisemaan noin kuukaudessa. Lupakäsittelyssä on kuitenkin viivettä, joka johtuu henkilöstöresursseista.

”Puramme vielä kevään ruuhkaa. Yleensä syksyllä vähän helpottaa ja uusien hakemusten tulva vähenee, mutta vielä on käsittelemättömiä hakemuksia jonossa enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Kaikkiaan eri lupahakemuksia on tullut tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä vähän yli tuhat.”


Espoo on jaettu alueisiin, joilla on omat lupakäsittelijänsä. Voiko tietyllä alueella olla vaikeampi saada lupaa, koska alueen käsittelijä on muita tiukempi?

”Työtavoissa on totta kai erilaisuutta, kun viranhaltijat päättävät omalla virkavastuullaan luvista, mutta teemme kaikkemme, että meillä olisi yhtenäiset tulkinnat”, Mäkelä sanoo.

Alueellisten käsittelijöiden lisäksi Espoossa on lupa­tyyppi­kohtaisia käsittelijöitä. Esimerkiksi parvekkeiden ja terassien lasituksia käsittelee pääasiassa nimetty lupainsinööri.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää