Koti

Jopa pientalon lasiterassin suunnitteluun täytyy palkata arkkitehti – Espoota syytetään järjettömän lupabyrokratian pyörittämisestä

Pientaloasukas laskee, että rakennusvalvonnan vaatimusten täyttämiseen ja luvan saamiseen kuluisi helposti 5 000 euroa. Tuo summa on säästetty lasiterassin materiaalien ostoon Virosta.

Espoon tiukat lupasäännöt ovat herättäneet ihmetystä ja keskustelua remontoijien keskuudessa Facebookissa.

Yksi keskustelijoista kertoo haaveilevansa lasiterassista ja kesäkeittiöstä erillistaloonsa, mutta toteutus on jämähtänyt kaupungin lupabyrokratian takia. Hänen mukaansa Espoo on vaatinut muun muassa arkkitehdin palkkaamista lasiterassihankkeeseen.

”Ja silti voi tulla kieltävä päätös kaupungilta. Rahat menevät taivaan tuuliin”, hän sanoo Helsingin Sanomille.

Haastateltava ei halua esiintyä nimellään, koska ajattelee, että lupaviranomainen saattaisi hankaloittaa luvan saantia entisestään.

Erillistalon omistajan tekemien laskelmien mukaan suunnitelman tilaamiseen Espoon edellyttämiltä asiantuntijoilta ja kaupungin leiman saamiseen menisi helposti 5 000 euroa: rahat, jotka on säästetty muun muassa lasiterassin materiaalihankintoja varten.

Lasitukset on tarkoitus hankkia Virosta, josta ne saa halvemmalla kuin Suomesta.

Miksi luvan saamisesta on tehty niin vaikeaa ja kallista?

Espoon vs. rakennusvalvontajohtaja Solja Mäkelä sanoo, että pienikin lisärakentaminen tontille on haasteellista pääkaupunkiseudulla, jossa tontit ovat pieniä ja alueet tiivisti rakennettuja. Siksi mikä tahansa piirustus ei riitä.

Hänen mukaansa hankkeiden suunnittelussa pitää ottaa huomioon monta asiaa: muun muassa asemakaavan rajoitukset, rakennusten etäisyydet tontin rajoista ja muista rakennuksista, paloturvallisuutta ja ilmanvaihtoa koskevat määräykset sekä sopivuus rakennuksen arkkitehtuuriin ja kaupunkikuvaan.

”Pientalon lasitetun terassin suunnittelussa on yleensä kyse tavanomaisesta suunnittelutehtävästä, jolloin esimerkiksi rakennusmestari voi toimia rakennus- ja pääsuunnittelijana”, Mäkelä sanoo.


Mitä tapahtuu, jos pientaloasukas rakentaa lasiterassin tontilleen ilman kaupungin lupaa?

Mäkelän mukaan luvatta toteutetulle rakennelmalle voi hakea lupaa myös jälkikäteen. Lupa voidaan myöntää, ellei rakennelma ole esimerkiksi asemakaavan vastainen.

On kuitenkin mahdollista, että kaupunki määrää rakennelman purettavaksi. Rakennuttaja ottaa siis taloudellisen riskin rakennuttaessaan ilman lupaa.

Mäkelä huomauttaa, että Espoon rakennusvalvonta noudattaa lupamenettelyssä yhtenäisiä käytäntöjä muiden pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa.


Helsingin rakennusvalvonnan lupayksikön päällikkö Salla Mustonen sanoo, että rakennus- ja pääsuunnittelija on palkattava aina, kun hanke edellyttää rakennus- tai toimenpidelupaa.

Pääkaupunkiseudun yhteisen terassien ja parvekkeiden lasittamisista koskevan ohjekortin mukaan tavanomaiset parveke- ja terassilasitukset käsitellään toimenpidelupina.

Vantaalla tällaisessa tilanteessa riittää, että rakennusvalvonnalle esittää karkean suunnitelman ja vastuuhenkilönä toimivan asiantuntijan, kuten rakennusmestarin tai lasitoimittajan, sanoo Vantaan rakennus­valvonta­johtaja Pekka Virkamäki.

Rakennuslupaa pääkaupunki­seudulla täytyy hakea esimerkiksi silloin, kun lasitettavalle terassille sijoitetaan tulisija, sille rakennetaan uusi kattorakenne tai uusia kantavia rakenteita.

Virkamäen mukaan esimerkiksi terassille tuleva kesäkeittiö ei vaadi lupaa.

Ilman lupaa pääkaupunkiseudun kaupungeissa saa rakentaa myös enintään 1,2 metriä korkean aidan kadunpuoleiselle rajalle ja enintään 1,6 metriä korkean aidan naapuritontin rajalle naapurin suostumuksella.

Lue myös: Paritalonaapuri rakensi yhteiselle pihalle niin suuren terassin, että se yltää lähes tontin raja-aitaan – pihakiistat myrkyttävät naapurien välejä herkästi

Osa Facebook-keskustelijoista päivittelee myös pitkiä asiointiaikoja Espoon lupaviranomaisen kanssa. Lasiterassista haaveileva pientaloasukas kertoo, että voi kestää parikin viikkoa ennen kuin vastauksen saa yksittäiseen kysymykseen.

”Kun olemme kysyneet, auttaako jos tulemme piirustusten kanssa toimistolle ja käymme ne läpi, on sanottu, ettei se jouduta asiaa”, hän sanoo.

Mäkelän mukaan lasiterassien luvat pyritään ratkaisemaan noin kuukaudessa. Lupakäsittelyssä on kuitenkin viivettä, joka johtuu henkilöstöresursseista.

”Puramme vielä kevään ruuhkaa. Yleensä syksyllä vähän helpottaa ja uusien hakemusten tulva vähenee, mutta vielä on käsittelemättömiä hakemuksia jonossa enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Kaikkiaan eri lupahakemuksia on tullut tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä vähän yli tuhat.”


Espoo on jaettu alueisiin, joilla on omat lupakäsittelijänsä. Voiko tietyllä alueella olla vaikeampi saada lupaa, koska alueen käsittelijä on muita tiukempi?

”Työtavoissa on totta kai erilaisuutta, kun viranhaltijat päättävät omalla virkavastuullaan luvista, mutta teemme kaikkemme, että meillä olisi yhtenäiset tulkinnat”, Mäkelä sanoo.

Alueellisten käsittelijöiden lisäksi Espoossa on lupa­tyyppi­kohtaisia käsittelijöitä. Esimerkiksi parvekkeiden ja terassien lasituksia käsittelee pääasiassa nimetty lupainsinööri.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään muita yrittäjiä vähemmän

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  7. 7

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  8. 8

   Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen loppuottelussa: ”Tämä oli yksi parhaista viikoistani”

  9. 9

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  10. 10

   Harvinainen näky: Lähes kerrostalon ulko-ovella mönkivä mäyrä tallentui videolle Herttoniemessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää