Koti

Haaveiletko uudistavasi kylpy­huoneen pinnat mikro­sementillä vanhojen laattojen päälle? ”Aivan varma tulos on mikrobi­vaurio”, sanoo asian­tuntija

Uusiin vaihtoehtoisiin pinnoitteisiin kuuluu myös märkätilapaneeli, ja sehän on itse asiassa sentin paksuista vanerilevyä.

Sisustuslehdet, -blogit ja -tv-ohjelmat esittelevät näyttäviä kylpyhuoneita, joiden pinnat muistuttavat betonia. Lattian ja seinien pinnoite on trendikästä mikrosementtiä tai sitä vastaavaa sisustuslaastia.

Kiinteistöliitto Uusimaan rakennustekniikkaan erikoistunutta neuvontainsinööriä Jari Hännikäistä varsinkin sisustusohjelmat naurattavat.

”Vaimonikin katsoo niitä. Ne ovat yksi helvetti tekniikan ihmiselle, kun työt tehdään sekunnissa ilman melua ja pölyä eikä kukaan kysy, paljonko kaikki maksaa.”

No, paljonko? Hinnan lisäksi kiinnostaa vaihtoehtoisten pinnoitteiden luotettavuus. Kylpyhuoneet näyttävät kieltämättä kivoilta. Mutta tuleeko miettiä muutakin kuin estetiikkaa?

Aloitetaan teknisistä asioista, ja puhutaan rahasta vähän myöhemmin.

Mikrosementin ja sisustuslaastin lisäksi markkinoilla on vielä melko tuntemattomia märkätilapaneeleita, jotka toimivat samaan aikaan sekä seinän vedeneristeenä että pinnoitteena.

Siinä missä mikrosementillä ja sisustuslaastilla saa betonimaista pintaa, märkätilapaneelit jäljittelevät laattoja.

Todellisuudessa paneelit ovat runsaan sentin paksuista vanerilevyä, jotka kiinnitetään seinään esimerkiksi liimalla ja toisiinsa lukkoponteilla. Saumat suojataan lopuksi tiivistemassalla.

Märkätilapaneeleita ei pidä sekoittaa märkätilalevyihin, jotka ovat levymäisiä vedeneristeitä mutta joiden päälle tehdään erikseen laatoitus. Niitä tämä juttu ei käsittele.


Mikrosementissä ja sisustuslaastissa ainesosat vaihtelevat. Mikrosementissä on sementin lisäksi vettä tai nestemäistä akryylia, kun taas sisustuslaasti ei sisällä sementtiä lainkaan. Siinä on esimerkiksi puusta saatavaa hartsia.

Märkätilapaneeleita, mikrosementtiä ja sisustuslaastia myydään rautakaupoissa, mutta niihin liittyy riskejä, Hännikäinen sanoo.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö tuotteita voisi käyttää. Riskit on jokaisen vaihtoehtoisia pinnoitteita harkitsevan kuitenkin hyvä tiedostaa.

 

Kuluttajat kertovat lakan halkeilusta, painaumista ja värjäymistä mikrosementtipinnassa

Tutkittua tietoa tuotteista on verrattain vähän. Mikrosementtiä ja sisustuslaastia on tutkittu muun muassa Karelia-ammattikorkeakouluun viime vuonna tehdyssä opinnäytetyössä.

Tutkimus tehtiin Pavicem-mikrosementtiä myyvän Rakennuspalvelu Decorel -yrityksen toimeksiannosta. Tutkittavana oli Pavicem-mikrosementin lisäksi Dekofloor-sisustuslaasti.

Opinnäytetyötä varten kysyttiin myös kuluttajien kokemuksia tuotteista. Hieman yli puolet kyselyyn vastanneista olivat lopputulokseen tyytyväisiä.

Osalla kuluttajista oli kokemuksia pinnoitteen tai sen päällä olevan lakan halkeilusta, painumista ja veden aiheuttamasta tummentumasta varsinkin lattiakaivon ympärillä.

Valtaosa halkeamista kertoneista kuluttajista oli käyttänyt Z Counterform -mikrosementtiä.

Monet myös mainitsivat, että mikrosementin pintaan jää värjäytymiä esimerkiksi hiustenhoito­tuotteista ja hiusväreistä.

Suomessa myytävistä mikrosementeistä ja sisustuslaasteista yhdelläkään ei vielä toistaiseksi ole Eurofins Expert Services -yrityksen eli aiemmalta nimeltään VTT Expert Servicesin myöntämää tuotesertifikaattia.

Märkätilapaneeleista sellainen on kahdella: Fibolla ja Wall & Waterilla. Wall & Water on ollut myynnissä Suomessa vasta viime keväästä, Fibo jo pidempään.

Sertifikaatti osoittaa, että tuotteet täyttävät niiden käyttötarkoitukseen asetetut vaatimukset. Esimerkiksi märkätilapaneeleita varten sertifioija on rakentanut testikylpyhuoneen, jossa tuotteille on tehty erilaisia rasituskokeita.

Materiaaleja on rasitettu muun muassa suihkuttamalla kuumaa ja kylmää vettä noin viikon ajan. Lopuksi rakenteet on purettu ja tutkittu, kertoo pääarvioija Lina Markelin-Rantala Eurofins Expert Services -yrityksestä.

Tuotteille myönnettyjä sertifikaatteja voi hakea osoitteessa Sertifikaattihaku.fi.

 

Märkätilan rakenteessa ei saisi olla kahta vedeneristettä päällekkäin

Hännikäinen varoittaa asentamasta vaihtoehtoisia pintamateriaaleja suoraan vanhojen laattojen päälle, vaikka myyjät sanoisivat, että niin voi tehdä.

Tämä on tärkeää ensinnäkin siksi, että rakenteissa voi muhia kosteusvaurio. Se pitää korjata, ennen kuin uutta pintaa voidaan asentaa.

”Jos asentaa vettä eristäviä märkätilapaneeleita, joiden takana on laatat, joiden takana on vedeneriste, kyseessä on yksinkertaisesti rakennusvirhe”, Hännikäinen sanoo.

 

Jos vettä jää kahden vedeneristeen väliin, syntyy helposti homeongelma

Markelin-Rantalan mukaan perusperiaate on, ettei rakenteessa saa olla kahta vedeneristettä.

”Muuten eristeiden väliin jäävät materiaalikerrokset saattavat homehtua.”

Homeongelma syntyy, jos vedeneristeen alle olevaan rakennusmateriaaliin pääsee vettä mutta vesi ei kuivu.

”Mikään vedeneriste ei ole täysin vesitiivis. Vedeneriste pitää kyllä irtoveden kylpyhuoneen puolella, mutta vesimolekyylit pääsevät vedeneristeen läpi myös sertifioiduissa tuotteissa”, Hännikäinen sanoo.

”Laattasaumat imevät vettä ja hengittävät, vaikka laatta itsestään on tiivis”, sanoo myös Markelin-Rantala.

Vesimolekyylien pitää päästä siis haihtumaan. Se ei välttämättä onnistu, jos molekyylit ovat kahden vedeneristeen välissä.

”Tapahtuu kondensaatio eli tiivistyminen, ja vesi alkaa kertyä vedeneristeiden väliin. Aivan varma tulos on mikrobivaurio”, Hännikäinen selittää.

 

Jos lakka mikrosementin päällä menee puhki, kosteus on kohta rakenteissa

Markelin-Rantala suosittelee käyttämään kylpyhuone­remontissa rakenne­suunnittelijaa. Asiantuntija varmistaa, miten vaihtoehtoinen pintamateriaali on asennettavissa turvallisesti.

Toisin kuin märkätilapaneelit, parin millin paksuinen mikrosementti ja sisustuslaasti eivät itsessään toimi vedeneristeenä. Siksi niiden alla täytyy olla erillinen vedeneriste.

Hännikäisen mukaan mikrosementin ja sisustuslaastin ongelma on siinä, että päällimmäiseksi kerrokseksi tulee vedenpitävä polyuretaanilakka.

”Se on käytännössä pinnassa oleva vedeneristekerros. Silloin tulee sama ongelma, eli kylpyhuoneessa on monta vettä eristävää kerrosta. Se on harkittu riski. Jos lakka naarmuuntuu ja menee puhki, kosteus on kohta rakenteissa.”

 

”Jokainen sauma ja läpivienti on heikko kohta ja potentiaalinen vuotopaikka”

Dekofloor-sisustuslaastia valmistava yrittäjä Jukka-Pekka Hyvärinen on toista mieltä. Hänen mukaansa lakka päästää vesihöyryä läpi eikä muodosta ongelmallista ylimääräistä vedeneristekerrosta.

”Meillä lakka on ainoastaan pinnassa sen vuoksi, että pinta on mahdollista pitää helpommin puhtaana.”

Rakentamismääräysten mukaan lattian ja seinien vedeneristeet on liitettävä toisiinsa vesitiiviisti. Siksi turvallisinta on käyttää yhtä vedeneristettä, jolloin se on yhtenäinen ja saumaton.

Märkätilapaneeleita käyttäessä lattiassa ja seinissä ovat eri eristeet. Kriittisiä työvaiheita ovat putkien läpiviennit, liitokset ja saumaukset.

”Ehjänä levynä paneeli varmasti pitää veden poissa rakenteista. Sitä en epäile yhtään. Mutta jokainen sauma ja läpivienti on heikko kohta ja potentiaalinen vuotopaikka. Täytyy varmistaa, että ne tehdään huolella”, Hännikäinen sanoo.


Wall & Water -märkätilapaneeleita maahantuovan Triofloor-yrityksen myyntijohtaja Pasi Auvinen sanoo, että oikein asennettuna paneelit ovat idioottivarma vaihtoehto.

”Jos asennusohjeita ei noudata tarkasti, voi riskinä toki olla, että saumat ja muut eivät ole riittävän vedeneristäviä”, hän myöntää.

 

Halpa hinta ja nopea työ houkuttelevat

Märkätilapaneelien, mikrosementin ja sisustuslaastin hinta on 60–70 euroa neliöltä. Päälle tulevat tarvikkeet ja asennus.

Esimerkiksi parinkymmenen neliön kylpyhuoneen käsittely sisustuslaastilla maksaa vajaat 3 500 euroa, Hyvärinen sanoo.

Märkätilapaneelien etuna on laatoitusta ja mikrosementöintiä nopeampi asennusaika. Asennus hoituu päivässä tai kahdessa, jos kylpyhuonetta ei pureta.

Mikrosementillä ja sisustuslaastilla remontoiminen vie vähintään muutamia päiviä. Niiden hyvänä puolena on saumaton pinta.

Vaihtoehtoisten pinnoitteiden kestosta ei ole tarkkaa tietoa.

”Märkätilan vedeneristeet ja pintarakenteet, myös paneelit ja muut eristelevyt, testataan kokein, joilla tähdätään 25 vuoden käyttöikään. Käytännössä kylpyhuone remontoidaan usein jo aiemmin esimerkiksi silloin, kun omistaja vaihtuu”, Markelin-Rantala sanoo.

Hän muistuttaa, että kylpyhuonetta pitää käyttää oikein, jotta se kestää pitkään ja rakenteet pysyvät kunnossa. Pintarakenteiden kuntoa on seurattava, lattiakaivo putsattava ja riittävästä ilmanvaihdosta huolehdittava.

Hyvärinen lupaa sisustuslaastille kymmenen vuoden teknisen toimivuustakuun.

”Sen se ainakin kestää.”

Vaihtoehtoiset pinnoitteet herättävät kysymyksiä paitsi rakennusteknisesti myös juridisesti. Asunto-osakeyhtiölain mukaan vedeneriste kuuluu taloyhtiön vastuulle ja kylpyhuoneen pinnat osakkaalle.

Märkätilapaneelit luokitellaan vedeneristeeksi. Mikrosementin ja sisustuslaastin pinnalla on taas vedenpitävä lakkakerros. Kenelle siis kuuluu niiden kunnossapito?

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo, että märkätilapaneeleita voi verrata muovimattoon, joka toimii niin ikään vedeneristeenä ja pinnoitteena.

”Jos osakas käyttää kylpyhuone­remontissa märkätilapaneeleita ja kylpyhuoneeseen tulee kosteusvaurio, sen korjaaminen on taloyhtiön vastuulla. Mikrosementti ja sisustuslaasti ovat puolestaan osakkaan vastuulla.”

Valtakunnalliseen kuluttajaneuvontaan märkätilapaneeleita, mikrosementtiä ja sisustuslaastia koskevia yhteydenottoja on tullut varsin vähän kahden ja puolen vuoden aikana: märkätilapaneeleista ja sisustuslaastista ei yhtään ja mikrosementistä kaksitoista.Lue lisää remontoinnista HS:n Remonttiekstrasta.

Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys asumisesta? Lähetä se täältä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  9. 9

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää