Koti

Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

Suomessa käytetään 20–30 vuotta vanhoja laitteita, vaikka parempiakin olisi tarjolla. Romutuspalkkio voisi kannustaa uusien ostoon.

Takkatuli syttyy taas monessa kodissa, kun illat pimenevät. Siitä eivät kaikki pientaloalueilla asuvat pidä. Kriitikot kuuluvat kuitenkin vähemmistöön.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ilmanlaadusta säännöllisesti tekemien kyselyjen perusteella vain alle kymmenen prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista kokee puunpolton savut terveyshaittana.

”Se liittyy varmaan kulttuuriimme. Savun hajuhan on meille tuttua, turvallista ja miellyttävää”, sanoo HSY:n ilmastonsuojeluyksikön va. päällikkö Maria Myllynen.

Puunpoltosta syntyvät savut ovat todellisuudessa kaikkea muuta kuin terveellisiä: ne sisältävät terveydelle haitallisia pienhiukkasia, jotka tappavat Suomessa ennenaikaisesti arviolta 200 ihmistä joka vuosi.

Pienhiukkaset kulkeutuvat ilman mukana hengitysteitä pitkin elimistöön: keuhkoihin, verenkiertoon, sydämeen ja aivoihin. Kansallisen ilmaston­suojelu­ohjelman mukaan suurin pienhiukkasten lähde Suomessa on juuri puunpoltto.


HSY on mittaillut ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla yli kymmenen vuotta. Mittaustulokset kertovat karua tarinaa pientaloalueista: esimerkiksi syöpävaarallisen bentsopyreenin arvot ovat niissä selvästi korkeammat kuin vaikkapa vilkkaasti liikennöidyllä Helsingin Mäkelänkadulla.

”Merkittäväksi asian tekee se, että ihmiset asuvat ja viettävät pitkiä aikoja pientaloalueilla ja altistuvat näille puunpolton päästöille”, Myllynen sanoo.

Lue myös: Haaveiletko muutosta pientaloalueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilmanlaadun takia voi joutua infektiokierteeseen”

 

Puun pienpoltto ei ole ekoteko vaikka moni niin ajattelee.

Puunpoltto on kaksipiippuinen juttu. Tulisija- ja savupiippu­yhdistys TSY:n Taloustutkimuksella teettämän selvityksen mukaan Suomessa on vajaat 400 000 sähkölämmitteistä pientaloa, joissa puulämmitystä käytetään lähes päivittäin talvikuukausien aikana täydentävänä lämmönlähteenä.

Selvityksen mukaan pien­talojen puu­lämmitys vähentää sähkön­kulutusta yhden ydin­voimala­yksikön verran, mikä on paljon. Puu on myös uusiutuvaa energiaa.

Ilmasto­asian­tuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, ettei puun pien­poltto ole eko­teko, vaikka moni suoma­lainen niin ajattelee. Kiukaita, varaavia takkoja ja kattiloita lämmittäessä syntyy nimittäin mustaa hiiltä. Se on myrkkyä ilmastolle.

”Musta hiili säilyy viikkoja ilmakehässä ja lisää jään sulamista napa-alueilla. Mitä taitamattomampaa puunpoltto on, sitä enemmän mustaa hiiltä tulee. Jos puu poltetaan lämpökeskuksissa, musta hiili pysyy kurissa”, Myllynen sanoo.

 

Suomalaisten puunpoltto sulattaa pohjoisen napajäätä.

Moni kuvittelee, että omilla teoilla on vähäinen merkitys globaalisti. Myllysen mukaan asia on päinvastoin.

”Juuri meidän teoillamme on vaikutusta pohjoisen napajään sulamiseen, ei etelän maiden. Kyse on myös terveydestä. Tarkoitus ei ole syyllistää ketään vaan haastaa miettimään, voisiko jotain tehdä toisin.”


Suomessa puunpolton pienhiukkaspäästöjä aiotaan vähentää merkittävästi osana EU:n päästökattodirektiiviä. Nyt puunpolttoa eivät koske mitkään määräykset. Aiotaanko puunpolttoa siis rajoittaa tai tullaanko se jopa kieltämään?

Näin radikaaleja toimenpiteitä kansallisessa ilmastonsuojelu­ohjelmassa ei ehdoteta. Suomessa saa vastakin nauttia takkojen ratinasta ja puukiukaiden lempeistä löylyistä.

Myllynenkään ei lähtisi rajoittamaan puunpolttoa saati kieltämään sitä. Hänestä sähkönkulutusta olisi silti järkevämpää korvata tulisijojen sijasta vaihtoehtoisilla tavoilla, esimerkiksi lämpöpumpuilla tai aurinkopaneeleilla.

Keinot päästöjen vähentämiseen ovat lopulta melko yksinkertaisia, ja ne onnistuvat yksittäisiltä pientaloasukkailtakin.

 

”Tulisijakanta ei uusiudu ennen kuin vanhoista maksetaan romutuskorvaus tai huonojen laitteiden käyttö kielletään.”

Toinen tapa vähentää päästöjä on tulisijojen uudistaminen eli vanhojen saastuttavien laitteiden vaihto vähäpäästöisempiin malleihin.

Vapaaehtoisesti ilman kompensaatiota pientaloasukkaita on kuitenkin haastavaa saada toimimaan, sanoo Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY:n hallituksen puheenjohtaja Petri Autio.

”Tulisijakanta ei uusiudu ennen kuin vanhoista tulisijoista maksetaan romutus- tai muu korvaus tai vanhojen huonojen laitteiden käyttö kielletään.”

Taloustutkimuksen tekemän selvityksen mukaan 1 500 euron romutuspalkkio saisi yhden kymmenestä hankkimaan uuden vähäpäästöisen tulisijan vanhan tilalle.

”Tulisijavalmistajat ovat jo 10–15 vuoden aikana parantaneet laiteitaan niin, että päästöt olisivat mahdollisimman pieniä. Suuret hiukkaspäästöt johtuvat siitä, että meillä käytetään 20–30 vuotta vanhoja laitteita, vaikka parempiakin olisi tarjolla”, Autio sanoo.

Kehittyneen polttotekniikan ansiosta puut palavat puhtaammin uusissa kuin vanhoissa tulisijoissa.


Päästöjä voi vähentää myös opettelemalla käyttämään tulisijaa oikein. Kaikki eivät osaa. Myllysen mukaan päästöt voivat olla jopa kymmenkertaiset, jos tulisijaa käyttää väärin.

Tulisijassa ei esimerkiksi saa polttaa märkää puuta, roskia eikä käsiteltyä puuta. Lämmityslaitteen huono kunto lisää päästöjä entisestään.

Oikeanlaisessa käytössä voi auttaa älytekniikka. Esimerkiksi takkoja valmistava Tulikivi esitteli keväällä takkaohjaimen, joka auttaa puita palamaan entistä puhtaammin. Ohjain automatisoi takan ilmanoton ja estää ylilämmittämisen.

Ilmansäädin liikkuu palovaiheiden mukaan ja varmistaa sopivan ilmamäärän takkaan asennettujen mittausantureiden avulla. Takkaohjaimeen kuuluva älysovellus kertoo käyttäjälle, milloin puuta kannattaa lisätä ja milloin lämmittäminen tulisi lopettaa.

Takkavalmistaja Uunisepät on puolestaan kehittänyt toisioilmakasetin, joka vähentää varaavien takkojen päästöjä. Takkaan asennettava metallinen ja reiällinen kasetti syöttää esilämmitetyn toisioilman oikeaan kohtaan tulipesässä, jolloin puut palavat puhtaammin.

Uuniseppien mukaan perinteisten varaavien takkojen pienhiukkaspäästöt vähenevät kasetin avulla 75 prosenttia.

 

Jotkut suomalaisista kannattavat pakkoa.

Taloustutkimuksen selvityksen mukaan osa suomalaisista kaipaisi nuohoojilta valvontaa pienhiukkas­päästöjen vähentämiseen. Osassa Euroopan maista, esimerkiksi Saksassa, tulisijojen päästöarvojen mittaaminen on pakollista.

Suomessa mittaukset perustuvat vapaaehtoisuuteen eivätkä nuohoojat aktiivisesti mittaile esimerkiksi polttopuiden kosteusarvoja. Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokare ei koe pakollista mittailua tarpeellisena ainakaan toistaiseksi.

”Hyviin tuloksiin pääsee jo sillä, että puuta osaa polttaa oikein ja että tulisija on nuohottu ja tarkastettu säännöllisesti”, hän sanoo.

Vakituisessa asuinkäytössä olevassa asunnossa tulisijat on nuohottava kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnossa kolmen vuoden välein.


Murtokaren kanssa samaa mieltä on kansallista ilmansuojelu­ohjelmaa laatimassa ollut neuvotteleva virkamies Sirpa Salo-Asikainen ympäristöministeriöstä.

Hänestä mittauksia pitäisi silti pystyä tekemään nykyistä helpommin ongelmatapauksissa, joissa naapurista tulee savuvalituksia. Nyt savuhaittaan puuttuminen on hankalaa ja tehotonta.

”Jatkuvatoimisten pienhiukkasia mittaavien mikrosensori­laitteiden sijoittamisella piha-alueille voitaisiin helpottaa savuhaitan todentamista”, Salo-Asikainen sanoo.

Tulisijan tunnistaa ympäristöystävälliseksi esimerkiksi pohjoismaisesta ympäristömerkistä eli Joutsenmerkistä. Sellainen on monilla tanskalaisen takkavalmistaja Aduron tulisijoilla.

”Suomessa Joutsenmerkki ei ole saanut tulisijavalmistajilta tuulta. Eri maiden väleillä on toki eroja tulisijatyypeissä. Ainakin Tanskassa ja Norjassa kevyet kamiinat ovat yleisiä, kun taas meillä on paljon varaavia takkoja. Useimmiten kamiinat aiheuttavat korkeampia päästöjä”, kertoo ryhmäpäällikkö Niko Karvosenoja Suomen ympäristökeskuksesta.

Suomessa on harkinnassa kokonaan uuden ympäristömerkin lanseeraaminen kiukaille, kertoo Salo-Asikainen ympäristöministeriöstä.

”Se on vasta alkutekijöissään. Selvitämme yhdessä muiden toimijoiden kanssa, onko toteuttaminen tehokas tapa kiukaiden päästöjen vähentämiseksi.”Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys asumisesta? Lähetä se täältä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää