Koti

Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

Vanhoissa taloissa voi olla hankala selvittää, mitä remontteja aiemmat osakkaat ovat huoneistossa tehneet.

1990-luvulla valmistuneessa kerrostalossa Helsingin Pikku Huopalahdessa asuva pariskunta kuuli naapureiltaan uutisen, jota asunnonomistaja ei haluaisi kuulla.

Huoneiston edelliset omistajat olivat teettäneet kylpyhuoneremontin omin päin ilman taloyhtiön lupaa. Remontin oli tehnyt edellisen asukkaan kaveri, joka ei ollut putkialan ammattilainen.

”Putket voivat olla kylpyhuoneemme seinän sisällä ihan miten sattuu”, pariskunta kertoo Helsingin Sanomille.

He eivät halua esiintyä nimellään, koska suunnittelevat asuntonsa myyntiä. Pariskunta haluaa kuitenkin kertoa tapauksesta, koska esimerkistä voi olla apua muillekin asunnonvaihtajille.

Vastuukysymys kiinnostaa kaikkia käytetyn asunnon ostajia: voiko taloyhtiön osakas joutua vastuuseen aiempien asukkaiden remontista, josta ei itse ole ollut tietoinen ostohetkellä?

Se on mahdollista, sanoo asuntokauppariitoihin erikoistunut asianajaja Tiina Koskinen-Tammi.

Asia on kuitenkin moniulotteinen, ja sitä pitää tarkastella kunnossapito- ja vahingonkorvausvastuun sekä asuntokauppalain näkökulmasta.

Aloitetaan kunnossapitovastuusta.

Jos asunto myytäisiin ja kylpyhuoneessa todettaisiin vaikkapa kosteusvaurio, pitäisi ensin selvittää, onko vaurio taloyhtiön vai uuden osakkaan vastuulla. Taloyhtiön kunnossapito­vastuulla ovat muiden muassa rakenteet, eristeet ja putkien kaltaiset perusjärjestelmät.


Kun näissä osissa on vikaa, taloyhtiö vastaa kosteus­vaurion korjaa­misesta, sanoo kiinteistö­juridiik­kaan erikoistunut laki­mies Kirsi Ruutu.

Talo­yhtiö remontoi tilan yhtiön perustason mukaiseksi, ja uusi osakas kustantaa perustasosta mahdollisesti poikkeavat osat, vaikkei olisi tiennyt, että poikkeuksia on.

Perustaso vaihtelee taloyhtiöittäin, ja siksi kylpyhuoneen varustelua täytyy selvitellä aina tapauskohtaisesti. Jossakin yhtiössä jo osakkaan asennuttama rättipatteri voi poiketa perustasosta.

Jos vaurio johtuu jostakin osakkaan kunnossapito­vastuulla olevasta osasta, tulee uudesta osakkaasta maksaja, Ruutu sanoo.

 

Vahingonkorvaus­vastuu aiemman osakkaan remontista ei siirry uudelle omistajalle.

Kun taloyhtiön ja osakkaan välinen kunnossapitovastuu on selvitetty, seuraavaksi pitää miettiä vahingonkorvaus­vastuuta. Se ei siirry osakkaan toteuttamasta remontista uudelle omistajalle, Ruutu sanoo.

”Jos kylpyhuoneessa havaitaan virheellisesti tai puutteellisesti aiemman osakkaan tekemä tai teettämä remontti, vahingosta vastaa remontin suorittanut osakas. Vahingon­korvaus­vastuu on henkilökohtaista vastuuta.”

Uusi osakas voi esittää vahingon­korvaus­vaatimuksensa remontin teettäneelle aiemmalle osakkaalle. Remontoinut osakas voi vapautua vastuustaan, jos pystyy osoittamaan toimineensa huolellisesti. Tällöin korvausvastuussa voi olla remontin tekijä.


Vahingon­korvaus­vastuu on voimassa kymmenen vuotta remontin tekemisestä. Korvausvaatimukset tulee esittää kolmen vuoden sisällä siitä, kun vahingon voidaan katsoa tulleen vahingon­kärsijän tietoon.

Lopuksi täytyy pohtia vielä asuntokauppalakia.

Jos asunnon nykyisellä omistajalla on tiedossa, että aiemman osakkaan aikana tehty remontti on virheellinen, siitä tulee kertoa ostajalle. Ellei myyjä kerro asiasta ja virheellisen remontin aiheuttamat vauriot tulevat ilmi, ostajalla on oikeus hinnanalennukseen, Koskinen-Tammi sanoo.

Hänen mukaansa mahdollista voi olla myös kaupan purku. Se on kuitenkin harvinaista ja edellyttäisi olennaista haittaa ostajalle. Sitä voisi olla esimerkiksi kymmenientuhansien eurojen korjauskulut tai asumisen estävä terveyshaitta.

 

Tarkasta asuntoesittelyssä, mitkä tilat näyttävät alkuperäistä rakennusvuotta myöhemmin remontoiduilta.

Luvaton remontti ei välttämättä ole, vaikka asunnon omistajat eivät olisi ilmoittaneet siitä taloyhtiölle.

Remontista on pitänyt tehdä ilmoitus taloyhtiölle vasta vuodesta 2010, jolloin nykyinen asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan. Siitä lähtien taloyhtiöillä on ollut myös oikeus valvoa huoneistoremontteja, ja niistä tulisi olla merkintä isännöitsijäntodistuksessa.

Asunnon vanhasta talosta ostavan voi olla hankala selvittää, mitä remontteja aiemmat osakkaat ovat tehneet. Kaikki remontit eivät näy papereissa.

Koskinen-Tammi suosittelee asuntokauppoja tehdessä tarkastelemaan, mitkä tilat näyttävät alkuperäistä rakennusvuotta myöhemmin remontoiduilta. Lisäksi kannattaa aina kysyä, mitä remontteja on tehty paitsi huoneistossa myös taloyhtiössä, kuka remontit on tehnyt ja onko niistä dokumentteja tallella.

Lue lisää remontonnista HS:n Remonttiekstrasta.

Lisää taloyhtiöaiheisia juttua löydät HS:n Taloyhtiöekstrasta.

Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys asumisesta? Lähetä se täältä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  6. 6

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää