Koti

”Putkiremontti ei ole tällä hetkellä ajankohtainen”, lupasi taloyhtiö asunnon ostajalle – Yhtiö joutui maksamaan korvaukset, kun vuotovahinko johtikin remonttiin

Kunnossapitotarveselvityksessä pitää luetella tulevat remontit eikä niitä, joita ei tule.

Huolimattomasti muotoiltu kunnossapitotarveselvitys toi jyväskyläläiselle taloyhtiölle jättilaskun yhtiön ja osakkaan välisessä riidassa. Näin päätti Vaasan hovioikeus kesäkuussa antamassaan ratkaisussa.

1960-luvun alussa valmistunut kerrostaloyhtiö joutuu maksamaan osakkaalle vahingonkorvaus- ja oikeudenkäyntikuluja viivästyskorkoineen lähes 18 000 euron edestä.

Riita alkoi vuonna 2016, kun taloyhtiössä tapahtui vuotovahinko. Osakas oli ostanut asunnon vuonna 2014. Ennen asuntokauppaa esitetyssä kunnossapitotarveselvityksessä oli lukenut, että ”putkiremontti ei ole tällä hetkellä ajankohtainen”.

Kunnossapitotarveselvitys kuuluu asuntokaupan asiakirjoihin, ja se on isännöitsijäntodistuksen liitteenä. Siitä ilmenee taloyhtiön korjaustarve viidelle vuodelle. Näin asunnon ostaja voi arvioida, mitä remontteja yhtiöön tulee lähivuosina.

Hovioikeuden ratkaisun mukaan taloyhtiön putkiremonttia käsittelevästä muotoilusta on saanut käsityksen, ettei talossa ole putkiston uusimistarvetta ennen vuotta 2019. Yhtiö kuitenkin päätti aloittaa putkiremontin vuotovahingon jälkeen.

Hovioikeus katsoo, että taloyhtiö on aiheuttanut osakkaalle vahingon, koska putkien uusiminen on toteutunut aiemmin kuin osakkaalla on isännöitsijäntodistuksen liitteeseen kirjatun tiedon perusteella ollut aihetta olettaa.

Ratkaisussa todetaan, että putkiremontin ajankohdalla on asunnonostajalle huomattava merkitys eikä taloyhtiön kirjaus putkiremontista ole perustunut riittäviin selvityksiin putkien kunnosta.

Pelkkä putkivuotojen vähäisyys ei riitä perusteeksi sille, että taloyhtiö voi riittävällä varmuudella tehdä johtopäätöksen putkiremontin tarpeettomuudesta usealle vuodelle.

Kiinteistön iän vuoksi tärkeimpien järjestelmien ja rakenteiden kuntoa olisi pitänyt selvittää huolellisemmin.

 

Hovioikeus: Vahingonkorvausvastuu voi olla myös taloyhtiöllä.

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Marina Furuhjelm pitää ratkaisua yllättävänä. Se on ensimmäinen laatuaan.

Oikeuskäytännössä vahingonkorvausvastuu on ollut perinteisesti kiinteistön­välitys­liikkeellä, jos putkistojen uusiminen on toteutunut aiemmin kuin osakkaalla on ollut aihetta olettaa.

Hovioikeuden mukaan vahingonkorvausvastuu voi kuitenkin olla myös taloyhtiöllä, jos asunnon ostaneen osakkaan käsitys on perustunut yhtiön vastuulla olevaan isännöitsijäntodistukseen.

Furuhjelm pitää ratkaisua yllättävänä siksi, että kunnossapito tarveselvityksen on ajateltu olevan vain hallituksen näkemys ja arvio remonteista. Se ei ole päätös. Remonteista päättävät osakkaat yhtiökokouksessa.

”Osakkaiden enemmistö voi esimerkiksi haluta tehdä remontit aiemmin kuin hallitus on esittänyt tai yhtiössä voi tapahtua yllättävä vahinko, joka aikaistaa remontteja”, Furuhjelm sanoo.

 

Taloyhtiön on tärkeää pitää kunnossapitotarveselvitys ajan tasalla.

Hovioikeuden ratkaisu korostaa taloyhtiön johdon varovaisuuden merkitystä, sanoo Helsingin yliopiston pohjoismaisen oikeuden professori Ville Pönkä.

”Kunnossapidon osalta varsinkin hallituksen tulisi välttää omien tulkintojen tekemistä ja niiden sijasta tukeutua ammattilaisten, siis isännöitsijän ja muiden asiantuntijoiden, osaamiseen”, Pönkä sanoo.

Samaa mieltä on Furuhjelm.

”Joissain – ja toivottavasti mahdollisimman monissa – yhtiöissä kunnossapitotarveselvitys perustuu kuntotutkimuksiin ja asiantuntijan tekemiin selvityksiin. Joskus selvitys valitettavasti perustuu puhtaasti hallituksen omaan käsitykseen”, Furuhjelm sanoo.

Taloyhtiön on entistä tärkeämpää pitää kunnossapitotarveselvitys ajan tasalla. Ei riitä, että se päivitetään kerran viidessä vuodessa. Sisällön on vastattava tehtyjä havaintoja, selvityksiä ja arvioita.

”Käytännössä kunnossapitotarveselvitys uusitaan vähintään kerran vuodessa”, Furuhjelm sanoo.

Pönkä pitää tapauksessa huomionarvoisena sitä, että ostaja oli tietoinen asianmukaisen kuntotutkimuksen puuttumisesta.

”Kun lisäksi otetaan huomioon talon ikä, ostajan on täytynyt ymmärtää, että taloyhtiössä on pakko tehdä lähitulevaisuudessa putkiremontti. Tästä huolimatta hovioikeus painotti asiassa enemmän yhtiön lakisääteisiä velvoitteita ja ratkaisi asian ostajan eduksi”, Pönkä sanoo.

Hänen mukaansa tapaus osoittaa, että taloyhtiön kunnossapidon seuranta ei ole toisarvoinen velvoite ja että ostajan on voitava luottaa yhtiön antamiin tietoihin talon kunnosta.

Siksi myös kunnossapitotarveselvityksen muotoiluun on kiinnitettävä erityistä huomiota. Vaikka laki ei määrää, miten asiat tulee muotoilla, hovioikeuden päätöstä tulkitsemalla ylös on kirjattava remontit, jotka ovat tulossa – ei niitä, joita ei tule.

”Jos sanotaan, että jotain remonttia ei tule, maallikon pitää pystyä luottamaan siihen, että lupaus pitää paikkansa”, Furuhjelm sanoo.

Lue lisää putkiremonteista HS:n Putkiremonttiekstrasta.

Onko sinulla kysymys tai juttuvinkki asumisesta? Lähetä se täältä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Komissio: Suomi uhkaa rikkoa Euroopan taloussääntöjä ensi vuonna

  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  5. 5

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   C-hepatiittia sairastava mies käytti seksuaalisesti hyväkseen 13-vuotiasta lasta Vantaalla, sai yli kahden vuoden vankeustuomion

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  10. 10

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää