Koti

Nyt loppuu myyrien mässäily – Paketoi kukkasipulit metalliverkon sisään, kun istutat ne kevättä varten

Keväällä puutarha voi kukkaloiston sijaan näyttää autiolta taistelutantereelta, jos myyrät ovat riehuneet herkkubuffetissa hangen alla.

Mihin ne tulppaanit taas katosivat?

Syksyllä moni kätkee kukkapenkkiin kukkasipuleita ja odottaa keväällä kukkamerta. Käykin niin, että mullasta ei nouse kukan kukkaa.

Syyllinen voi olla maan sisällä mönkivä vesimyyrä. Sille sipuli-istutus on talven herkkubuffet. Varsinkin tulppaanien ja krookusten sipulit katoavat sen suuhun.


Maan alle kaivaa onkaloita myös kontiainen, jota kutsutaan myös maamyyräksi vaikka se ei itse asiassa ole jyrsijä lainkaan vaan päästäinen.

Kontiainen tekee kuoppia ja muuttaa nurmikon nopeasti kynnöspelloksi. Se on hyönteissyöjä, eikä se jyrsi sipuleita ja kasvien juuria kuten vesimyyrä.


Kukkasipulit istutetaan vasta, kun säät ovat viilenneet pysyvästi. Etelä-Suomessa paras istutusaika on lokakuu. Jos sipulit istutetaan liian aikaisin, ne voivat versoa jo syksyllä. Se heikentää sipulien kukintaa keväällä.

Puutarha muuttuu hyvänä myyrä­vuonna jopa sota­tantereeksi. On kuitenkin niksejä, joilla vesi­myyrän syöpöttelyt saa kuriin.

Varma keino on suojata kukka­sipulit pieneläin- tai jyrsijäverkolla. Verkko tulee maan sisälle sipuleiden alle ja sivuille.

Vesimyyrä käy käsiksi sipuleihin juuri alhaalta päin. Kanaverkko ei sovi suojaksi, sillä sen silmäkoko on liian suuri. Jyrsijäverkon silmäkoko on vain sentin, joten myyrä ei pääse sipulien lähelle.


Kaiva sipuli-istutukselle kuoppa. Vuoraa sen pohja ja seinät verkolla joka puolelta niin, ettei mihinkään jää aukkoja. Voit painaa jalalla verkkoa tiiviisti kuopan pohjalle.

Voit myös leikata verkosta sopivan kokoisen palan ja tehdä siitä paketin tai korin, joka mahtuu kuoppaan. Kori on helppo muotoilla, kun leikkaat palan kulmat auki.

Nosta palan sivut ylös korin seiniksi. Kiinnitä kulmien kärjet seiniin esimerkiksi nippusiteillä. Laita kori kuoppaan, asettele sipulit siihen ja peitä mullalla. Sipuleja ei tarvitse lannoittaa tai kastella.

Istutus on tarpeeksi syvä, kun ajattelet, että se on nelikerroksinen kerrostalo, kertoo puutarhayrittäjä Juha Toikka.

”Sipulit ovat alin kerros. Sen päälle tulee kolme yhtä korkeaa kerrosta multaa.”

Myyräsuojana voit käyttää myös muovisia sipulikoreja, joita saa puutarhakaupasta. Ne ovat kuin pyöreitä tarjottimia, joiden pohjassa on reikiä. Jätä sipulien ja laitojen väliin hieman tilaa, jotta myyrä ei yllä syömään sipuleita laidan aukoista.

Katso videolta, miten sipulikoreja käytetään.


Myös muoviset kukkaruukut sopivat sipulien suojiksi. Niitä tulee kaupan taimien mukana.

Laita sipulit ruukkuun, täytä ruukku mullalla ja upota kukkapenkkiin.

Ruukun yläreunan pitää yltää maan pinnalle tai vähän yli, neuvoo Staran puutarhuri Tosca Brandt. Stara vastaa Helsingin kaupungin puistojen ja katujen hoidosta.

”Ei haittaa, vaikka jotkut sipulit tulevat väärin päin. Kasvi ponnistaa silti maan pinnalle.”

 

Myös metsähiiri voi nakertaa kukkasipuleita.


Sipulit pitää suojata myös päältä. Myyrät voivat nakertavat sipuleita myös ylhäältä päin. Joskus Etelä-Suomessa tuhoja tekee myös metsähiiri.

Voit leikata jyrsijäverkosta palan ja laittaa sen istutuksen tai muoviruukun päälle.

Muutama kivi pitää sen paikallaan. Tärkeää on, ettei mihinkään jää aukkoja, joista hiiri tai myyrä pääsee koriin.

Poista verkko maan pinnalta ajoissa keväällä. Niin kukkien versot pääsevät nousemaan maasta. Ne eivät mahdu kasvamaan jyrsijäverkon reikien läpi.

 

Valkosipulin löyhkä karkottaa myyriä.

Vesimyyrä on sokea, mutta sillä on tarkka hajuaisti. Sitä voi käyttää hyväksi sipulien suojaamisessa. Myyrä ei tykkää keisarinpikarililjojen, laukkojen ja narsissien hajusta. Istuta niitä tulppaanien ja krookusten viereen.

Myyrä karttaa myös valkosipulin hajua. Sen mielestä valkosipuli lemuaa kuin tunkio, ja se livistää hajua karkuun.

Istuta talvivalkosipulin kynsiä sipulikukkien sipulien viereen ja ympärille nyt syksyllä ennen kuin maa jäätyy. Samalla tavalla voit suojata koko kukkapenkin.

Tee valkosipulinkynsille syvät kuopat. Jos maa kuopan pohjalla on kovaa, kaiva sitä kuohkeammaksi. Lisää multaan runsaasti lannoitetta, esimerkiksi hevosen- tai kanankakkarakeita tai ruohosilppua.

Istuta kynsi terävä pää ylöspäin. Täytä kuoppa mullalla. Anna keväällä lisää lannoitetta.

Voit kokeilla myös, löytyykö apu paristoilla tai aurinkokennoilla toimivista myyränkarkoittimista. Ne tärisevät ja pitävät ääntä.

Jos karkottimen vierestä löytyy myyrän kekoja, saattaa näyttää siltä, että karkotin pikemminkin houkuttelee myyriä paikalle. Ihmiset pitävät sitä merkkinä, että karkotin ei toimi.

”Asia on päinvastoin. Keot kertovat, että myyrä reagoi karkottimen ääneen juuri niin kuin pitää. Vesimyyrä luulee, että äänen lähde on toinen myyrä, joka on tunkeutunut sen reviirille. Myyrä etsii kilpailijan ja yrittää karkottaa sen”, Toikka kuvaa.

Kun se ei onnistu, myyrä antaa lopulta periksi ja lähtee muualle. Siihen menee yleensä pari kolme viikkoa.

Karkottimen äänen pitää kuulua oikealla taajuudella, jotta myyrä reagoi siihen, Toikka sanoo.

Jos yksi laite ei toimi, kannattaa kokeilla toista.

Suojaa kukkasipulien versot keväällä pupuilta

Kun kukkasipulit selviävät talvesta ja myyristä, edessä on toinen uhka. Jänikset ja kanit rouskuttavat tulppaanien tuoreet versot suihinsa.

Versot maistuvat niille, kun ne ovat alle 15 senttiä korkeita. Kun ne kasvavat isommaksi, ne muuttuvat pupujen mielestä pahemman makuisiksi.

Niillä on silloin muutakin tuoretta syötävää. Usein tulppaanien ja krookusten lehdet ovat pihalla kevään ensimmäistä vihreää kasvua. Siksi jänikset ja kanit syövät niitä mielellään.

Sipulikukkaistutuksen ympärille voi tehdä samanlaisen suojaverkon kuin puiden ja pensaiden runkojen ympärille. Siihen sopii hyvin kana- tai pieneläinverkko.

Tärkeää on laittaa verkko varhain keväällä ennen kuin versojen päät nousevat maasta.

Versojen päälle voi levittää myös kasvuharsoa. Sitä ei pidä pingottaa tiukasti maan pintaan, koska silloin lehdet ja kukkavarret kasvavat kieroiksi. Parempi on tehdä harsosta tukikaarien avulla tunneli tai kiinnittää harso 30–40 sentin korkeudelle tukipuiden avulla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Vesimyyrä


 Vartalon pituus: 11–21 senttiä

 Häntä: 6–13 senttiä

 Paino: 50–200 grammaa

 Syö: juurakkoja, juuria, erityisesti omenapuiden ja puun taimien juuria, puutarhoissa kukkasipuleita ja maahan jääneitä juureksia.

 Asuinpaikka: elää kesällä kosteilla paikoilla ojien ja purojen varrella. Talveksi ne etsivä pehmeää ja kuohkeaa maata, johon ne voivat kaivaa käytäviä.

 Keot: vesimyyrän kekoja näkee keväällä ja syksyllä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  5. 5

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  6. 6

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  8. 8

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  9. 9

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  10. 10

   Jesse Puljujärvi parsii itseluottamustaan kokoon pala palalta: ”Kyllä siinä vielä tekemistä on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  8. 8

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää