Koti

Remonttifirma meni konkurssiin ja katon korjaus jäi levälleen – Näin varmistat, ettei urakoitsija ole konkurssikypsä

Remontoijan kannattaa ottaa selvää yrityksen maksukyvystä ja mahdollisista veroveloista ennen kuin allekirjoittaa sopimuksen.

Moni rakennusyhtiö on joutunut vaikeuksiin tänä vuonna, kun rakentamisen tahti on hidastunut.

Runsaan puolen vuoden aikana eli tammi–syyskuussa konkurssiin on haettu yli 200 yritystä, joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa, kertoo tietopalveluyhtiö Asiakastieto.

Konkurssit koettelevat erityisesti rakennusalaa ja teollisuutta.

Rakennusalan suhdanneryhmä Raksu arvioi alkuvuodesta, että rakentamisen nousukausi päättyy tänä vuonna ja asuinrakentaminen kääntyy laskuun.

 

”Remontti oli jäänyt pahasti levälleen.”

Rakennusalan tukala tilanne ei ole ainakaan toistaiseksi näkynyt Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) kuluttajaneuvonnassa. Remontointiin liittyviä yhteydenottoja on ollut tänä vuonna 4 836, kun viime vuonna niitä oli 6 717.

KKV:n johtava asiantuntija Raija Marttala arvioi, että yritysten konkurssitapauksista otetaan yhteyttä melko vähän muihin remonttiongelmiin verrattuna. Niitäkin kuitenkin on.

Hän mainitsee esimerkkinä yhden viimekesäisen tapauksen, jossa urakoitsija oli mennyt konkurssiin sen jälkeen, kun omakotitalon kattoremontti oli alkanut.

”Remontti oli jäänyt pahasti levälleen.”

 

Netti on aarreaitta yritysten taustojen tutkimisessa.

HS selvitti, miten tavallinen kuluttaja voi varmistaa, ettei palkkaa taloudellisissa vaikeuksissa olevaa firmaa tai yksityistä elinkeinonharjoittajaa tekemään remonttia kotiinsa.

Tietoja yrityksistä voi kerätä itse viranomaisten verkkopalvelusta tai hankkimalla valmiita raportteja yritystietopalveluista, sanoo toimitusjohtaja Mikko Juva Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskuksesta (PRKK).

PRKK on valtakunnallinen omakotirakentajia ja remontoijia neuvova yhdistys.

Juva muistuttaa, että koskaan ei voi olla täysin varma siitä, kuinka hyvin yritys hoitaa asiansa, vaikka remontin teettävä kuluttaja olisikin tehnyt taustatyöt huolella.

HS kertoi sunnuntaina 20. lokakuuta, millaista remonttia vanhaan pientaloon kannattaa tehdä: Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

 


Näin selvität remonttifirmojen taustat

1. Tarkasta verotiedot

Verovelkarekisteristä voi kuka tahansa tarkastaa, että yrityksellä ei ole maksamattomia veroja. Jos veroja on rästissä, yrityksellä on todennäköisesti maksuongelmia.

Tietoja pääsee katsomaan maksutta Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän yrityshausta osoitteessa Ytj.fi. Hakukenttään syötetään yrityksen nimi tai Y-tunnus.

Verovelkatietojen lisäksi yrityshausta selviää, mihin viranomaisrekistereihin yritys kuuluu.

2. Selvitä luottotiedot ja maksukyky

Remontista ei ole suositeltavaa maksaa etukäteen. Epäilysten pitäisi herätä, jos urakoitsija vaatii isoja ennakkomaksuja. Yrityksellä saattaa olla silloin talousongelmia.

”Maksuaikataulu kannattaa pyrkiä sopimaan niin jälkipainotteisesti kuin mahdollista, jotta kuluttajalla on mahdollisuus tarkistaa tehty työ”, Marttala sanoo.

Taloustiedot saa tilattua muutamalla eurolla luottotietoja ylläpitäviltä yrityksiltä, kuten Asiakastiedolta tai Bisnodelta. Saatavilla on myös analyysejä yritysten taloudellisesta tilasta ja arvioita siitä, millä todennäköisyydellä ne joutuvat konkurssiin tai niille tulee maksuhäiriö.

Maksullisista tilinpäätösanalyyseistä selviää muun muassa yritysten toiminnan kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus.

Tuhansien ja jopa kymmenientuhansien eurojen hintaisissa remontissa muutaman euron tai kympin sijoitus remonttifirmojen taustojen selvittämiseen voi kannattaa.

Lue lisää: Näiden remonttifirmojen toiminnasta on tehty eniten ilmoituksia – Neljässä vuodessa 1250 kappaletta kuluttajaviranomaisille

3. Tutki liikevaihtoa

Jos ei halua maksaa taloustiedoista, ainakin isompien yritysten liikevaihdon saa helposti muutamalta vuodelta googlettamalla nimen tai Y-tunnuksen.

”Liikevaihdon pitäisi vastata tehtävää työtä”, Juva sanoo.

Jos yrityksen liikevaihto on ollut viime vuodet olematon, pitäisi hälytyskellojen soida. Tämä kannattaa muistaa valitessa urakoitsijaa myös taloyhtiön remontteihin.

”Toiminta ei näytä uskottavalta, jos liikevaihto on ollut vaikka 30 000 euroa ja firma on nyt sopimassa miljoonaluokan urakkasopimusta.”

Lue lisää: Kuluttaja-lehti: Remonttien kaupustelijat löytävät oikeisiin osoitteisiin turvautumalla yritykseen, jolla on yli 4,7 miljoonaa yhteystietoa

4. Soita entisille asiakkaille

Referenssien merkitystä ei pidä vähätellä. Juva suosittelee pyytämään yrityksiltä jo tarjouspyyntövaiheessa listan aiemmista remonttikohteista ja asiakkaiden yhteystietoja.

”Aiemmat asiakkaat pitää oikeasti soittaa läpi. Ja referenssejä pitää olla riittävästi, ettei käy niin, että puhelimeen vastaa vain urakoitsijan serkku. Joskus ainoa referenssi voi olla etukäteen sovittu tuttu, joka kehuu urakoitsijaa”, Juva sanoo.

Aiemmilta asiakkailta pitää kysyä, millaista remonttia on tehty ja mikä meni hyvin ja mikä huonosti.

Lue lisää: Ovelta ovelle kiertävät remonttikaupustelijat piinaavat jopa tuntien aggressiivisilla myyntipuheilla – ”Kun kieltäydyin remontista, he sanovat, että rouva hyvä, ette ymmärrä”

5. Lue arvioita yrityksistä

Kuluttajien julkisia arvioita yrityksistä julkaisee esimerkiksi Zeckit-sivusto osoitteessa Zeckit.com. Sivustolta saa myös perustietoja yrityksistä ja sieltä selviää, onko yritykselle myönnetty Tilaajavastuun Luotettava kumppani -merkintä.

Merkintä takaa, että yritys on hoitanut tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteensa: esimerkiksi todistanut kuuluvansa ennakkoperintä-, työnantaja- ja alv-rekisteriin, maksaneensa verot ja ottaneensa eläke- ja tapaturmavakuutuksen.

”Ongelma on, että palvelu on yrityksille maksullinen, eivätkä kaikki pienet yritykset siksi käytä sitä”, Juva sanoo.Lisää vinkkejä remontointiin saa HS:n Remonttiekstrasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  3. 3

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  4. 4

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  5. 5

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  6. 6

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  9. 9

   Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, sanoo Lauttasaaresta muuttanut Kimmo Isbjörnssund

  10. 10

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää