Koti

Vastaisku Airbnb-ilmiölle: Turistien suosimalle Rovaniemelle rakennetaan talo, jonka säännöissä on poikkeuksellinen kirjaus

Lapti alkaa rakentaa Rovaniemelle kerrostaloa, jonka yhtiöjärjestykseen kirjataan kielto vuokrata asuntoja alle kuukauden ajaksi. Vastaavaa kieltoa harkitsee myös Skanska.

Rakennusliike Lapti rakentaa Rovaniemelle viisikerroksisen asuintalon, jossa lyhytaikainen asunnon vuokraaminen on kielletty. Asuntoja ei siis saa vuokrata lyhytaikaisesti esimerkiksi Airbnb:n kautta.

Käytännössä Asunto-osakeyhtiö Rovaniemen Lainaanhelmen yhtiöjärjestykseen kirjataan jo rakennusvaiheessa, että huoneistojen käyttö alle kuukauden mittaiseen majoitukseen on kielletty. Kielolla pyritään estämään huoneistohotellimainen toiminta taloyhtiössä.

Laptin projektipäällikkö Tanja Pelkonen kertoo, että asuntojen lyhytaikainen vuokraaminen on koettu Rovaniemen alueella ongelmaksi. Hän uskoo, että kiellon kirjaamisella yhtiöjärjestykseen on merkitystä niille, jotka ovat ostamassa asuntoa kodikseen.

”Haluamme rakentaa koteja ihmisille”, Pelkonen sanoo.

 

Hotellimainen toiminta taloyhtiöissä voi aiheuttaa järjestyshäiriöitä, epäilevät rakennusliikkeet.

Lapti ei ole ainoa rakennusliike, joka on miettinyt asiaa. Esimerkiksi Skanska kertoo, että he todennäköisesti lisäävät kiellon joihinkin kohteisiinsa.

Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosman perustelu on niin ikään se, että yhtiö rakentaa nimenomaan koteja.

”Toivomme, että asuintalot myös säilyvät sellaisena. Hotellitoiminta taas on eri asia.”

Rakennusliikkeet epäilevät, että hotellimainen toiminta taloyhtiöissä voi aiheuttaa järjestyshäiriöitä tai ongelmia esimerkiksi jätehuoltoon, liikkumiseen tai paloturvallisuuteen.

”Sillä voi olla vaikutusta myös talon yhteisöllisyyteen”, Kuosma lisää.


HS kertoi viime keväänä Helsingin Ison Roobertinkadun ja Bulevardin ”salahotelleista”. Niissä iso osa taloyhtiöiden asunnoista oli päätynyt yhdelle lyhytaikaista majoitusta tarjoavalle yritykselle.

Taloyhtiöriitoihin erikoistunut lakimies Kirsi Ruutu muistuttaa kuitenkin, että tällaiset tapaukset ovat hyvin poikkeuksellisia.

Tosiasiassa asuntojen lyhytaikaisesta vuokraamisesta on seurannut Suomessa vain vähän ongelmia – mutta pelkoa ja huolta sitäkin enemmän.

 

”Akuutteja ongelmia tuli vastaan hyvin harvoin.”

Ruutu työskenteli aiemmin seitsemän vuoden ajan Kiinteistöliitossa ja sai vastata kysymyksiin lyhytaikaisesta vuokraamisesta usein.

”Akuutteja ongelmia tuli vastaan hyvin harvoin. Taloyhtiöt kysyivät asiasta selvästikin siksi, että ne halusivat ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmia”, Ruutu sanoo.

Huolta voi aiheuttaa jo se, jos joku osakas alkaa vuokrata huoneistoaan Airbnb:n kautta. Keitä asuntoon tulee? Lisääntyykö turvattomuuden tunne talossa? Mitä, jos asuntoon tulee ulkomaalaisia?

Lakimies ymmärtää huolen. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin toteaa, ettei oikein usko kategorisiin kieltoihin ja toivoo, että taloyhtiöt miettisivät ensisijaisesti muita tapoja.

”Koska ihminen on pääsääntöisesti itsekäs ja tyhmä. Vaikka suomalaiset usein uskovat kieltoja, aina on porukkaa, joka ei välitä”, Ruutu sanoo.

 

Rakennusvaiheessa talon yhtiöjärjestykseen kirjattu vuokrauskielto voisi vaikuttaa myyntiin.

Kaikki rakennusliikkeetkään eivät usko kieltoihin. SRV:n myyntijohtaja Riikka Lohikosken mukaan yhtiö ei ole lähtemässä rajoittamaan asuntojen vuokraamista.

Lohikosken mukaan yhtiöjärjestykseen kirjattu kielto saattaisi vaikuttaa monenkin asunnon ostajan päätökseen.

”Esimerkiksi monipaikkaisuus asumisessa lisääntyy. Osalle ostajista saattaa olla tarkoituksenmukaista tarjota toista asuntoaan satunnaisesti Airbnb:ssä”, Lohikoski sanoo.

Bonava taas vastaa, että yksittäiset asiakkaat ovat kyllä kyselleet asiasta, mutta suuria toiveita puoleen tai toiseen ei heille ole esitetty.

Yhtiön näkemys on, että se ei halua puuttua ihmisten omistamisen vapauteen.

”Taloyhtiöt voivat itse tehdä tarvittavat ja haluamansa päätökset asiasta”, sanoo Bonavan yksikönjohtaja Liisa Bäckström.

Taloyhtiöt voivat tosiaan lisätä kiellon yhtiöjärjestykseen jälkeenpäin. Muutos on kuitenkin vaikea toteuttaa, koska se vaatii kaikkien osakkaiden suostumuksen.

Laptin rakentamaan kerrostaloon Rovaniemellä tulee yhteensä 33 asuntoa. Omalle tontille rakennettavassa taloyhtiössä on vain viisi yksiötä, ja loput ovat isompia asuntoja.

Asunnot ovat nyt ennakkomarkkinoinnissa. Pelkonen kertoo, että 13 asuntoa varattiin jo ennen ensimmäistä esittelyäkään.

Se kertoo hänen mukaansa siitä, että Lapti on toiminut oikein.

Rakentamisen on tarkoitus alkaa Rovaniemellä ensi keväänä, ja asunnot valmistuvat kesällä 2021.

Näin taloyhtiö voi puuttua häiriötä aiheuttavaan majoitustoimintaan

Jos asukas aiheuttaa häiriötä taloyhtiössä, yhtiöllä on asunto-osakeyhtiölain mukaan vain yksi keino puuttua siihen ja se on asunnon hallintaanotto.

Taloyhtiöihin erikoistuneen lakimiehen Kirsi Ruutun mukaan haltuunottoa voi olla vaikea toteuttaa, jos kyse on lyhytaikaisesta majoittumisesta. Vuokralaiset kun vaihtuvat koko ajan.

Lain mukaan taloyhtiön on annettava ensin kirjallinen varoitus, ja hallintaanottoon voidaan ryhtyä vasta, jos varoitus ei auta. Lyhytaikaisessa vuokraamisessa on tietenkin se ongelma, että kun vuokralainen poistuu, ongelma poistuu.

Kunnes ongelmat palaavat esimerkiksi puolen vuoden päästä.

Taloyhtiöllä on myös mahdollisuus hakea vahingonkorvauksia, jos vuokralainen rikkoo esimerkiksi ulko-oven.

Ruutu muistuttaa kuitenkin, että vahingonkorvaus on henkilökohtaista vastuuta eikä taloyhtiöissä voida aina varmasti tietää, kuka vahingon aiheutti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  5. 5

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  6. 6

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, sanoo Lauttasaaresta muuttanut Kimmo Isbjörnssund

  9. 9

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  10. 10

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää