Koti

Remontoiduksi mainostettu sauna hajosi heti käsiin – Asiantuntijat varoittavat asuntokaupan porsaanrei’istä

Remontin yksityiskohdat kannattaa selvittää tarkkaan ennen kaupantekoa.

Paritalohuoneiston saunan piti olla remontoitu pari vuotta sitten, mutta kaupanteon jälkeen paljastui toisin.

”Lauteita pestessä ne pehmenivät käsiin. Kastellessa ne alkoivat ihmeellisesti murentua”, asunnonostaja kertoo Helsingin Sanomille.

Hän ei esiinny jutussa nimellään, koska asian selvittely myyjän kanssa on vielä kesken.

Ostaja kertoo myyjän todenneen kaupanteon jälkeen, että saunassa oli remontoitu lattia. Lauteet, seinät ja kiuas oli uusittu joskus aiemmin.

”Hän ei osannut sanoa milloin. Kaupat tehdessämme olimme naiivisti siinä uskossa, että sauna olisi vapaa remonttihuolista.”

Tiedot tehdyistä remonteista ovat tärkeitä asuntokaupassa. Niiden perusteella ostaja voi arvioida tulevia korjaustarpeita sekä remontin vaikutuksia asumiskustannuksiin ja asunnon hintaan.

Ostajaa kiinnostaa tietää, millaista muutosta voi kutsua remontiksi. HS selvitti asiaa.

 

Pelkkää hanan vaihtoa ei voi kutsua keittiöremontiksi.

Lakikirjoista ei ole apua remontin tarkkaan määrittelyyn, mutta Suomen kielen perussanakirja auttaa alkuun.

Remontilla tarkoitetaan korjausta ja kunnostusta. Korjaaminen ja kunnostaminen taas ovat sitä, että jokin rikkinäinen tai viallinen asia pannaan kuntoon.

Koska remontti on käsitteenä melko epämääräinen, erimielisyyksien ja riitojen välttämiseksi sen sisältöä kannattaa tarkastella aina ennen kaupantekoa, sanoo asuntokauppariitoihin erikoistunut asianajaja Tiina Koskinen-Tammi.

Hänen mielestään esimerkiksi pelkkä keittiöhanan vaihto ei ole riittävä peruste kirjata myynti-ilmoitukseen, että asunnossa on tehty keittiöremontti.

”Oma käsitykseni on, että keittiöremontilla tarkoitetaan kiintokalusteiden ja mahdollisesti kodinkoneiden uusimista.”

 

Asuntoa ei kannata ostaa pelkkien papereiden perusteella.

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut lakimies Pasi Hyvämäki on samoilla linjoilla. Hänen mielestään keittiöremontiksi voidaan tulkita hananvaihtoa laajempi muutostyö, jossa esimerkiksi uusitaan lavuaari ja maalataan pintoja.

”Saunaremontilla taas voidaan tarkoittaa vain saunan paneloinnin ja laudepuiden vaihtamista tai mittavampaa remonttia, jonka yhteydessä myös rakenteet on uusittu tai korjattu ja ilmanvaihto remontoitu”, Hyvämäki sanoo.


Asianajaja Tiina Koskinen-Tammen mukaan ostajan pitää voida luottaa myyjän antamiin tietoihin. Ostajalla ei ole velvollisuutta tarkastaa myyjältä saamiensa tietojen todenperäisyyttä.

Hän ei kuitenkaan suosittele ostamaan asuntoa pelkkien papereiden perusteella. Huolellisen asiakirjoihin perehtymisen lisäksi kohteeseen tulisi tutustua omin aistein.

 

Remontin tarkastuspöytäkirja on tärkeä paperi, koska siinä kerrotaan urakoitsijan ja valvojan nimet.

Tutustuminen asuntoon on tärkeää siksi, ettei ostaja voi vedota virheenä sellaiseen asiaan, joka hänen on selkeästi pitänyt havaita.

”Jos jokin huone näyttää siltä, ettei siellä ole tehty myyntiesitteessä mainittua remonttia, kannattaa olla skarppina ja kysyä asiasta”, Koskinen-Tammi sanoo.

Hyvämäki kannustaa myyjää antamaan ja ostajaa pyytämään mahdollisimman yksityiskohtaiset tiedot siitä, mitä on remontoitu, miten työt on toteutettu ja milloin ne on tehty.

Lue myös: Älä anna asuntoilmoituksen johtaa harhaan – HS selvitti, mitkä remonttitarpeet ostajan täytyy huomioida ja mistä oikeat tiedot saa

Myyjän kannattaa esittää ostajalle tarkastuspöytäkirja remontista. Jos myyjä ei anna pöytäkirjaa oma-aloitteisesti, ostajan on hyvä kysyä sitä.

Hyvämäen mukaan asiakirja on tärkeä varsinkin, jos siitä selviää remontin suorittaja ja valvoja. Näin tekijä voidaan saada vastuuseen mahdollisesta vahingosta. Remontin suorittanut rakennusalan yritys tai yksityinen elinkeinonharjoittaja on vastuussa kuluttajalle tekemästään työstä kymmenen vuotta.

Pintakosteusmittaus, joka tehdään yleensä rakenteita rikkomattomin menetelmin, ei ole välttämätön osakehuoneistoa kaupatessa. Rakenteissa olevan kosteusvaurion korjaaminen kuuluu lähtökohtaisesti taloyhtiölle.

Täysin turha pintakosteusmittaus ei silti ole, Hyvämäki sanoo.

Märkätilan rakenteiden kuivalta puolelta tehtävät havainnot kohonneesta kosteudesta ovat merkityksellisiä tietoja vedeneristyksen toimivuudesta.

Esimerkiksi pari vuotta aiemmin teetetty pintakosteusmittaus voi säästää ostajan pettymyksiltä, kun kylpyhuonetta ei ole pakko alkaa remontoida kaupanteon jälkeen.

 

”Ilmoituksen tai esitteen luonnehdintoihin ei voi sokeasti luottaa.”

Hyväkuntoiseksi mainostettu huoneisto voi todellisuudessa olla kuin pommin jäljiltä.

Vaikka ostajan pitäisi voida luottaa myynti-ilmoituksen kuvailuihin, asiaa hankaloittaa se, että kuntoon liittyvät näkemykset ovat monesti tulkinnanvaraisia: ihmisillä on eri käsitys hyvästä, tyydyttävästä ja huonosta kunnosta.

”Ilmoituksen tai esitteen luonnehdintoihin ei voi sokeasti luottaa”, Koskinen-Tammi sanoo.

Myynti-ilmoituksissa näkee muitakin suhteellisia käsitteitä. Monia asuntoja myydään mainostamalla esimerkiksi ”huoletonta asumista”. Tällaiset ilmaisut voivat olla harhaanjohtavia mutteivät sellaisenaan peruste asunnon virheellisyydelle.

Hyvämäen mukaan virhettä ei voida katsoa tapahtuneen vain sillä perusteella, että asuntoa on myynnin edistämiseksi luonnehdittu esimerkiksi hyväkuntoiseksi tai remontoiduksi.

Asuntokaupan virhettä arvioitaessa sanahelinää vakavampaa on väärien faktojen esittäminen. Ostajalle ei saa esimerkiksi luvata, ettei putkiremonttia tule lähivuosina, ellei varmuutta ole.

Myyjä vastaa ostajalle kaupan yhteydessä antamistaan konkreettisista tiedoista remontin sisällöstä, vaikkapa siitä, että kylpyhuoneen vedeneristys on uusittu, Hyvämäki sanoo.

Paritalosta asunnon ostanut HS:n lukija kertoo ottaneensa yhteyttä myös kiinteistönvälittäjään saunan lahoista lauteista. Ostajalle välittäjä sanoo vain välittäneensä myyjältä saamansa tiedon.

”Välittäjä sanoi, että asunnon hinnan arvioimistapoja on yhtä monta kuin on välittäjiäkin: toiset välittäjät arvioivat enemmän asunnon kuntoa ja toiset arvostavat enemmän pintapuolisia asioita.”

Lain mukaan välittäjällä on asuntokaupassa selonottovelvollisuus. Jos välittäjä laiminlyö sitä, hän voi joutua vastuuseen. Näin saattaa käydä esimerkiksi silloin, jos myyjä ilmoittaa välittäjälle, että sauna on remontoitu, vaikka oikeasti ei ole, ja välittäjä kertoo tiedon ostajalle varmistamatta asiaa.

Koskinen-Tammen mukaan välittäjän pitäisi kohteeseen tutustuessaan tai asiakirjojen perusteella ymmärtää, ovatko myyjän antamat tiedot virheellisiä.

”Ammattitaitoinen välittäjä tarkastaa hyvän kiinteistönvälitystavan mukaan yleensä yksilöidysti annetut tiedot tehdyistä remonteista, eli kuka sen on tehnyt ja miten se on toteutettu”, Hyvämäki sanoo.

Käytetyn asunnon kaupassa ostajan on reklamoitava virheestä kahden vuoden kuluessa asunnon luovutuksesta. Hyvityksenä virheestä on yleensä alennus kauppahinnasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  6. 6

   Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, sanoo Lauttasaaresta muuttanut Kimmo Isbjörnssund

  7. 7

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  8. 8

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  9. 9

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  10. 10

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää