Koti

Piittaamattomat asiakkaat juoksuttavat kiinteistönvälittäjiä kuin lakeijoitaan, kertoo kaksi ammattilaista: ”Mekin olemme ihmisiä”


Suurin osa asunnon myyjistä ja ostajista toimii asiallisesti. Mutta sitten on heitä, jotka eivät muista, että asuntokaupassa on muitakin osapuolia. Tai että asunnoissa asuu joku.

Ihmisellä ei ole aikomustakaan antaa kotiaan kiinteistönvälittäjän myytäväksi, mutta saadakseen ilmaisen hinta-arvion hän juoksuttaa asunnolla neljä ammattilaista.

Näytölle tulee mahdollisia ostajia, jotka hämmästelevät, että asunto olikin hissittömässä talossa tai että siinä ei ollutkaan parveketta – vaikka olivat pyytäneet ja saaneet välittäjältä tiedot etukäteen.

Ostaja on halunnut yksityisnäytön itsenäisyyspäiväksi. Kun myyjä on järjestänyt asunnon kuntoon ja välittäjä on jo matkalla kohteeseen, ostaja ilmoittaa, ettei hän tulekaan.

Hyvin menneen näytön jälkeen ostajaehdokas sopii välittäjän kanssa, että palataan asiaan – ja kun välittäjä soittaa perään, puheluihin ei vastata.

Remaxin kiinteistönvälittäjä Kirsi Sainio ja Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä Monica Teraste kertovat, että suurin osa asunnon myyjistä ja ostajista toimii asiallisesti. Iso osa on suorastaan ihania.

Mutta sitten on heitä, joiden käytöksessä olisi toivomisen varaa.

Välittäjät eivät esimerkiksi ymmärrä, miksi on niin vaikeaa ilmoittaa näytön jälkeen vaikka sähköpostilla, että kohde ei kiinnostakaan tai että ostaja löysi paremman.

 

”Kaikki ostajat eivät ymmärrä, että niissä asunnoissa asuu joku.”

Ja miksi ostaja ei lue etukäteen kuntotarkastusta, joka hänelle on toimitettu?

”Jos kolmivuorotyötä tekevä kuusihenkinen perhe on siivonnut ja laittanut talon kuntoon ja ostaja tulee paikalle vain todetakseen jonkun asian, joka lukee papereissa rivillä kolme ja ilmoittaa, ettei kohde kiinnostakaan, niin siinä on mennyt kaikkien aikaa hukkaan”, Sainio sanoo.

”Ihmiset eivät aina muista, että asuntokaupoissa on toinenkin osapuoli. Kaikki ostajat eivät ymmärrä, että niissä asunnoissa asuu joku.”


Ja sitten ovat näytölle makutuomariksi tulleet äidit ja isät.

”Tupa on täynnä ostajia ja nämä vanhemmat kovaan ääneen arvostelevat asuntoa ilmoittamalla, että heillä on paljon parempi koti”, Teraste kertoo.

Teraste toivoo, että vanhemmat antaisivat jälkikasvunsa rauhassa tutustua asuntoon ja puhuisivat siitä näytön jälkeen keskenään. Kiinteistönvälittäjältä voi pyytää erikseen yksityisnäyttöäkin.

Terasten mukaan erään tällaisen tapauksen jälkeen yksi paikalla olleista ostajista oli kertonut kokeneensa tilanteen ahdistavaksi.

Kiinteistönvälittäjät ymmärtävät, että usein kysymys on siitä, että ihmiset eivät tiedä, mitä välittäjä oikeasti tekee. Osa saattaa epäillä, että välittäjän työ on lähinnä ovien avaamista. Se voi vaikuttaa käyttäytymiseen.

Ihmiset saattavat myös kuvitella, että kiinteistönvälittäjä saa palkkaa niistäkin käynneistä, joista ei synny toimeksiantosopimusta.

Sp-Kodin Teraste ei pidä sitä ongelmana, että ihmiset haluavat vain ilmaisen arvion – jos nämä olisivat rehellisiä asiassa.

”On minun työni myydä palveluani ja vakuuttaa ihmiset siitä, että minut kannattaa palkata. Ihmisten pitäisi kuitenkin kertoa avoimesti, että voi olla, että he eivät edes myy kotiaan tai jos myyvät, tekevät sen itse ja että he haluavat minulta vain arvion.”


Kilpailu kiinteistönvälittäjien kesken on erittäin kovaa. Joukossa on niitäkin, jotka lupaavat toimeksiannon saadakseen mahdollisimman kovaa myyntihintaa ja hyvin alhaista välityspalkkiota.

Siksi Terasteen mielestä on myös myyjän etu, jos hän kertoo, ettei ole aikeissa palkata välittäjää. Niin hän todennäköisesti saa välittäjiltä paljon realistisemmat arviot asunnostaan.

 

”Sitten on pieni joukko, joka ilkeilee. Siihen ei totu.”

Kaikki kiinteistönvälitysliikkeet eivät halua puhua julkisuudessa siitä, että on myös vaikeita asiakkaita. Aihe on vaikea.

Monica Teraste on sitä mieltä, että isoista asioista on voitava puhua ääneen.

”Asiat voi sanoa monella tapaa. Minulla on enimmäkseen aivan ihania asiakkaita, mutta sitten on pieni joukko, joka ilkeilee. Siihen ei totu.”

Sainio sanoo suorempaan, että aiheesta voisi kirjoittaa vaikka kirjan.

”Yleinen mielikuva kiinteistönvälittäjistä on sellainen, että me vaan kilistelemme samppanjalaseja ja että meidän tilimme ovat niin täynnä, että uusia vaan avataan”, hän sanoo.

 

”Pitäisi saada ihmiset ymmärtämään, että mekin olemme ihmisiä.”

Sainio tietää, että kiinteistönvälittäjillä on yleisesti huono maine.

”Mutta se on raskas reki vetää. Pitäisi saada ihmiset ymmärtämään, että mekin olemme ihmisiä”, hän sanoo.

Välittäjät tietävät, että monet asiakkaat saavat kiinteistönvälittäjiltä huonoa palvelua.

”Siitä kyllä kirjoitetaan, mutta tätä toista puolta ei tuoda esiin”, Sainio sanoo.

Oikaisu: ke 6.11. klo 16.11 korjattu Kirsi Sainion nimi oikein kuvateksteihin.

Lue lisää asuntokauppa-aiheisia juttuja HS:n Asuntokauppaekstrasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  8. 8

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  9. 9

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  10. 10

   Venäläistoimittaja paljasti liikaa, ja sai postissa hautaseppeleen ja vuohen pään – Denis Korotkov tutkii ”Putinin kokin” tuhansia palkkasotureita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää