Koti

Mitä voi tehdä, jos lasitetulle parvekkeelle puskee lunta? Espoolaisen kerrostalon asukas taistelee kolmatta talvea rakoja vastaan

Asuntosäätiö myi uudisasunnon kaksi vuotta sitten.

Kissan kiipeilypuu ja maja ovat hautautuneet lumikasan alle, vaikka ne ovat kerrostaloasunnon parvekkeella ja parveke on lasitettu.

Kuva Espoon Suurpellossa sijaitsevan kerrostalon parvekkeelta on toissa talvelta, mutta sama ongelma toistui menneenä talvena, kertoo kuvan ottanut Helsingin Sanomien lukija.

Toisessa kuvassa näkyy, kuinka sadevesi on kastellut parvekkeen lattiaa peittävän puulaudoituksen.

Kolman­nessa kuvassa (alempana jutussa) parveke­rakenteiden ja -lasien välissä ammottaa aukko.

Kuinka tiivis parvekelasituksen pitää olla? Saako lunta ja vettä tulla sisään? Näitä kysymyksiä on ratkottu espoolaisessa kerrostalossa.

Kerrostalon asukas kertoo rekla­moineensa asunnon myyjää eli Asuntosäätiötä vuotavista parveke­laseista ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten.

Lokakuussa 2017 valmistuneen talon on rakentanut Hausia ja parvekelasit on toimittanut Riikku Group. Riikku on Suomen johtavia parveke­kokonaisuuksien projektitoimittajia ja asentajia.

Riikun verkkosivuilla olevan mainostekstin perusteella parvekelaseista saa toisenlaisen kuvan kuin asukkaan kertomasta. Parvekelaseja mainostetaan muun muassa näin:

”Lasitettu parveke mahdollistaa parvekkeesi käytön ympäri vuoden. Lasitus suojaa tehokkaasti parvekettasi lehdiltä, siitepölyltä, kosteudelta, tuulelta ja melulta.”

Verkkosivuilla kerrotaan myös, että lasituksen ansiosta parveke pysyy puhtaampana ja viihtyisämpänä ja siellä voi nauttia vaikka aamukahvit tuulelta ja viimalta suojassa.

Riikku Groupin toimitusjohtaja Matias Parviainen ei halua kommentoida asiaa puhelimitse Helsingin Sanomille.

”Tiedän, että siellä on käynyt paikan päällä parhaita parveke­asiantuntijoita tekemässä selvitystä ja korjauksia. Eiköhän luoteta heidän ammattitaitoon arvioida ja hoitaa asia”, hän kirjoittaa sähköpostitse.

Parviainen jättää vastaamatta kysymyksiin muun muassa sitä, miten on mahdollista, että lumi ja vesisade pääsevät lasitetulle parvekkeelle ja mitä asiakas voi parvekelaseilta odottaa.


Asukkaan tekemien valitusten jälkeen parvekelaseja on yritetty tiivistää kumilistoilla. Hänen mukaansa listat ovat pienentäneet ongelmaa hieman, mutta ne eivät ole poistaneet sitä kokonaan: lunta ja vettä pääsee yhä parvekkeelle.

Asukas on toivonut, että kaksi reunimmaista parvekelasia vaihdettaisiin leveämpiin malleihin, mutta tähän ei ole suostuttu. Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen perustelee tätä sillä, että parvekkeen pitää päästä tuulettumaan.

”Parvekelasitusta ei saa tehdä täysin tiiviiksi. Parveketoimittajalta olemme saaneet tiedon, että kiinteän ja aukeavan lasin välissä pitää olla raot. Parvekelasitus ei saa estää takana olevan seinän, ikkunarakenteiden ja muiden tuulettumista.”

Asukas sanoo ymmärtävänsä muutaman millin raot, mutta sentin raot eivät hänestä ole enää hyväksyttäviä.

Kankainen vetoaa kohteen myyntiasiakirjoihin, joissa lukee, että parvekelasitus ei ole täysin vedenpitävä vaan se voi päästää läpi vettä ja lunta vähäisissä määrin.

Hän tosin myöntää, että asukkaan ottamissa kuvissa lunta on enemmän kuin vähäisissä määrin. ”Tekemisessä on tapahtunut selkeä virhe, ja se on korjattu. Kuvan mukaista tilannetta ei pitäisi enää päästä syntymään.”

Asukas on kuitenkin sitä mieltä, ettei virhettä ole korjattu.

Parvekekaiteeseen on esimerkiksi asennettu suojapelti, jonka tarkoituksena on kaataa sadevesi ulospäin eikä parvekkeelle. Suojapelti ei ole toiminut niin kuin sen kuuluisi.

”Sitä selvitellään, mutta se on sovittu korjattavaksi”, Kankainen sanoo.

Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinöörin Jari Hännikäisen mukaan kuluttajat saavat parvekelasien markkinoinnista helposti väärän käsityksen, että parvekelasit olisivat täysin tiiviitä.

Jos parvekkeesta tehdään ilmatiivis, ilma ei pääse vaihtumaan eikä esimerkiksi parvekeikkunan karmissa tai seinässä oleva korvausilmaventtiili toimi oikein.

”Parvekelasittajien ei tule yrittää myydä eikä markkinoida parveketta sisätilana. Parveke on ulkotila. Ihmiset kantavat sohvia parvekkeelle ja pettyvät, kun viistosade ja tuiskulumi pääsevät sinne.”

Hännikäisen mukaan parvekelasien ensisijainen tarkoitus on suojata julkisivua ja parvekerakennetta, ei tehdä parvekkeesta olohuoneen jatketta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvontaan parvekelaseja koskevia yhteydenottoja tulee vähänlaisesti, muutamia kymmeniä vuodessa, kertoo johtava asiantuntija Raija Marttala.

Tänä vuonna yhteydenottoja on ollut viime vuotta enemmän.

Lisätty 8.11. klo 12:15 Jari Hännikäisen kommentit.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  8. 8

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  9. 9

   Maahanmuuttajien kielikoulutusta arvostellaan tehottomuudesta – Uudellamaalla valvonta kiristyi ja useilta yhtiöiltä vaadittiin rahoja takaisin

  10. 10

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää