Koti

Mitä voi tehdä, jos lasitetulle parvekkeelle puskee lunta? Espoolaisen kerrostalon asukas taistelee kolmatta talvea rakoja vastaan

Asuntosäätiö myi uudisasunnon kaksi vuotta sitten.

Kissan kiipeilypuu ja maja ovat hautautuneet lumikasan alle, vaikka ne ovat kerrostaloasunnon parvekkeella ja parveke on lasitettu.

Kuva Espoon Suurpellossa sijaitsevan kerrostalon parvekkeelta on toissa talvelta, mutta sama ongelma toistui menneenä talvena, kertoo kuvan ottanut Helsingin Sanomien lukija.

Toisessa kuvassa näkyy, kuinka sadevesi on kastellut parvekkeen lattiaa peittävän puulaudoituksen.

Kolman­nessa kuvassa (alempana jutussa) parveke­rakenteiden ja -lasien välissä ammottaa aukko.

Kuinka tiivis parvekelasituksen pitää olla? Saako lunta ja vettä tulla sisään? Näitä kysymyksiä on ratkottu espoolaisessa kerrostalossa.

Kerrostalon asukas kertoo rekla­moineensa asunnon myyjää eli Asuntosäätiötä vuotavista parveke­laseista ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten.

Lokakuussa 2017 valmistuneen talon on rakentanut Hausia ja parvekelasit on toimittanut Riikku Group. Riikku on Suomen johtavia parveke­kokonaisuuksien projektitoimittajia ja asentajia.

Riikun verkkosivuilla olevan mainostekstin perusteella parvekelaseista saa toisenlaisen kuvan kuin asukkaan kertomasta. Parvekelaseja mainostetaan muun muassa näin:

”Lasitettu parveke mahdollistaa parvekkeesi käytön ympäri vuoden. Lasitus suojaa tehokkaasti parvekettasi lehdiltä, siitepölyltä, kosteudelta, tuulelta ja melulta.”

Verkkosivuilla kerrotaan myös, että lasituksen ansiosta parveke pysyy puhtaampana ja viihtyisämpänä ja siellä voi nauttia vaikka aamukahvit tuulelta ja viimalta suojassa.

Riikku Groupin toimitusjohtaja Matias Parviainen ei halua kommentoida asiaa puhelimitse Helsingin Sanomille.

”Tiedän, että siellä on käynyt paikan päällä parhaita parveke­asiantuntijoita tekemässä selvitystä ja korjauksia. Eiköhän luoteta heidän ammattitaitoon arvioida ja hoitaa asia”, hän kirjoittaa sähköpostitse.

Parviainen jättää vastaamatta kysymyksiin muun muassa sitä, miten on mahdollista, että lumi ja vesisade pääsevät lasitetulle parvekkeelle ja mitä asiakas voi parvekelaseilta odottaa.


Asukkaan tekemien valitusten jälkeen parvekelaseja on yritetty tiivistää kumilistoilla. Hänen mukaansa listat ovat pienentäneet ongelmaa hieman, mutta ne eivät ole poistaneet sitä kokonaan: lunta ja vettä pääsee yhä parvekkeelle.

Asukas on toivonut, että kaksi reunimmaista parvekelasia vaihdettaisiin leveämpiin malleihin, mutta tähän ei ole suostuttu. Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen perustelee tätä sillä, että parvekkeen pitää päästä tuulettumaan.

”Parvekelasitusta ei saa tehdä täysin tiiviiksi. Parveketoimittajalta olemme saaneet tiedon, että kiinteän ja aukeavan lasin välissä pitää olla raot. Parvekelasitus ei saa estää takana olevan seinän, ikkunarakenteiden ja muiden tuulettumista.”

Asukas sanoo ymmärtävänsä muutaman millin raot, mutta sentin raot eivät hänestä ole enää hyväksyttäviä.

Kankainen vetoaa kohteen myyntiasiakirjoihin, joissa lukee, että parvekelasitus ei ole täysin vedenpitävä vaan se voi päästää läpi vettä ja lunta vähäisissä määrin.

Hän tosin myöntää, että asukkaan ottamissa kuvissa lunta on enemmän kuin vähäisissä määrin. ”Tekemisessä on tapahtunut selkeä virhe, ja se on korjattu. Kuvan mukaista tilannetta ei pitäisi enää päästä syntymään.”

Asukas on kuitenkin sitä mieltä, ettei virhettä ole korjattu.

Parvekekaiteeseen on esimerkiksi asennettu suojapelti, jonka tarkoituksena on kaataa sadevesi ulospäin eikä parvekkeelle. Suojapelti ei ole toiminut niin kuin sen kuuluisi.

”Sitä selvitellään, mutta se on sovittu korjattavaksi”, Kankainen sanoo.

Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinöörin Jari Hännikäisen mukaan kuluttajat saavat parvekelasien markkinoinnista helposti väärän käsityksen, että parvekelasit olisivat täysin tiiviitä.

Jos parvekkeesta tehdään ilmatiivis, ilma ei pääse vaihtumaan eikä esimerkiksi parvekeikkunan karmissa tai seinässä oleva korvausilmaventtiili toimi oikein.

”Parvekelasittajien ei tule yrittää myydä eikä markkinoida parveketta sisätilana. Parveke on ulkotila. Ihmiset kantavat sohvia parvekkeelle ja pettyvät, kun viistosade ja tuiskulumi pääsevät sinne.”

Hännikäisen mukaan parvekelasien ensisijainen tarkoitus on suojata julkisivua ja parvekerakennetta, ei tehdä parvekkeesta olohuoneen jatketta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvontaan parvekelaseja koskevia yhteydenottoja tulee vähänlaisesti, muutamia kymmeniä vuodessa, kertoo johtava asiantuntija Raija Marttala.

Tänä vuonna yhteydenottoja on ollut viime vuotta enemmän.

Lisätty 8.11. klo 12:15 Jari Hännikäisen kommentit.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nälkä teki Olavi Kähkösestä timpurin, ja jäätyneessä kodissa kannatteli rakkaus – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän suku­polven Suomeen

   Tilaajille
  2. 2

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  3. 3

   Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee uusi aarre – HS:n erikois­artikkeli kertoo, miten lohduttomasta kaivoksesta kasvoi miljardien eurojen lupaus

   Tilaajille
  4. 4

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  5. 5

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  6. 6

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   Lumimyrskyn kouriin jäänyt brittiläinen nainen onnistuttiin elvyttämään, vaikka hänen sydämensä oli pysähtyneenä kuusi tuntia

  9. 9

   Jalokiviliikkeen ryöstöstä epäillyt kaappasivat UPS-jakeluauton Floridassa, neljä kuoli mittavan takaa-ajon päätteeksi

  10. 10

   Silkkiä ja vain yksi olkain – HS keräsi aineiston Presidentin­linnan suosikki­puvuista kymmenen vuoden ajalta ja hahmotteli ”täydellisen” mekon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  2. 2

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  3. 3

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  4. 4

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää