Koti

Sisustusarkkitehti Maarit Gummerus kehitti ikäihmisille uuden tavan asua: ”Kauneus ei maksa enempää kuin rumuus”

Kun ihminen vanhenee, hän viettää yhä enemmän aikaa kylpy- ja makuuhuoneessa. Niiden ei kuitenkaan tarvitse olla rumia ja epäkäytännöllisiä.

Eräänä sunnuntaina sisustusarkkitehti Maarit Gummerus suuttui.

”Luin jälleen kerran kasvavasta ongelmasta, siitä, miten Suomi vanhenee. Haetaan ratkaisua, tehdään tutkimuksia, mutta mitään konkreettista ei tehdä. Sunnuntai oli pilalla”, kertoo Gummerus.

Niinpä hän alkoi tutkia, minkälaisia asumisen muotoja markkinoilta ikäihmisille löytyi. Pian hän huomasi, että suunnittelussa oli paljon puutteita.

”Lähdin suunnittelemaan uutta konseptia puhtaalta pöydältä. Kohderyhmäksi otin ikääntyvän yksinasuvan ihmisen.”

 

Vanhuus ei ole sairaus eikä ongelma.

Syntyi Liberty Life Concept, yli 55-vuotiaille tarkoitettu hyvinvointiasumisen malli, joka on suunniteltu yksityiskohtaisesti vastaamaan ikääntyvän ihmisen tarpeita.

Idean lähtökohtana oli Gummeruksen ajatus siitä, ettei vanhuus ole sairaus tai ongelma. Siihen käsitykseen hän halusi muutosta.

Gummerus haluaa tarjota koteja, joissa voi pärjätä ja viihtyä loppuelämän.

Asuntojen suunnittelu alkoi siitä ajatuksesta, että ihmisen vanhetessa yhä enemmän aikaa tulee vietettyä makuuhuoneessa ja kylpyhuoneessa.

Kylpyhuoneesta Gummerus halusi käytännöllisen lisäksi kauniin.

”Liikuntaesteisen kylpyhuoneet ovat valtavia, mutta wc:lle ja altaille on pienet tilat. Ja ovathan ne todella rumia.”


Hotellisuunnittelijan taustan omaava Gummerus halusi tehdä kylpyhuoneen edullisesti, mutta niin, että se huokuu luksusta.

”Jokaisella ihmisellä on oikeus kauneuteen. Kauneus ei maksa enempää kuin rumuus, se on kiinni valinnoista.”

Helposti likaantuvia suihkuseiniä ei Gummerus halunnut kylpyhuoneissa nähdä. Niiden tilalle hän on suunnitellut kauniilla mosaiikilla tai värilaatoilla päällystetyn seinän, eikä se tule sen kalliimmaksi.

Lavuaari on tarpeeksi iso, jottei vesi roisku lattialle ja altista kaatumisille.

Kylpyhuoneissa ja muualla asunnoissa on valmiiksi mietitty paikat tukitangoille, jolloin ne on tarvittaessa helppo asentaa.


Myös keittiö on tarkkaan mietitty. Turhia kaappeja ei ole ja yläkaappeja vain vähän. Yhteistyössä Topi-Keittiöiden kanssa kehitteillä on sellaiset saranat, joiden avulla kaapiston ovet avautuvat ylöspäin, eikä päätä lyö oveen.

Olohuone ei ole iso, mutta se on valoa täynnä, aivan kuten koko asunto. Valoon ja tilan yhtenäisyyteen onkin kiinnitetty erityistä huomiota, sillä valolla on suuri merkitys ihmisen henkiseen hyvinvointiin.

Makuuhuone taas on tilava, ja sänkyä vastapäätä isot lasiset pariovet avautuvat parvekkeelle.

”Parvekkeella voi pitää minipuutarhaa, ja sen hoitamiseen saa tarvittaessa apua. Jos on vaikka toipumassa leikkauksesta, parvekkeen ovet voidaan avata, jolloin ulkoilmasta pääsee nauttimaan vuoteesta käsin”, Gummerus kertoo.

Kaikki kodin yksityiskohdat on suunniteltu arkea helpottamaan, mutta kauneudesta ei ole tingitty. Kehitteillä on myös innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja, jotka lisäävät turvallisuutta.

Gummerus haluaa tarjota asukkaalle mahdollisuuden valita kotinsa värimaailman luomiensa väripalettien avulla. Inspiraation hän sai suomalaisista linnuista.

”Järripeippo” on miehelle suunniteltu, vaikka toki nainenkin voi sen maskuliiniseen tunnelmaan ihastua.


”Kultarinnan” vihreät sävyt taas huokuvat raikkautta ja hempeyttä.


”Valkotäpläsinirinnan” sininen värimaailma taas on rauhallinen.


Väripalettien pohjalta asukas saa veloituksetta valita eri pintojen materiaalit, niin että ne sointuvat yhteen. Niiden avulla asukkaan on myös helppo valita haluamansa tekstiilit kotiinsa.

Gummerus uskoo, että kodilla on suuri vaikutus hyvinvointiin. ”Henkisen hyvinvoinnin avulla voi kohdata ikääntymisen ja sairastumisen. Ja jos koti on kaunis, ei tunnu niin yksinäiseltä.”

Liberty Life -konsepti on suunniteltu ihmisille, jotka haluavat ottaa itse vastuun omasta vanhuudestaan ja ovat valmiita maksamaan elämänlaadusta ja terveydentilastaan.

Konseptin taloyhtiö ei tarjoa pelkästään perinteisiä isännöintipalveluja, vaan huolehtii myös asukkaiden hyvinvoinnista kohtuuhintaa. Ajatuksena on, asukas pärjäisi pitkälle ilman kaupungin palveluja.

Asunnoissa on tarkoitus pystyä asumaan koko loppuelämä. Myös saattohoito omassa kodissa on mahdollista. Sen sijaan erikoissairaanhoitoa tarvitsevalle asumismuoto taas ei sovellu.

”En usko että mikään asumisen muoto ikääntyville on mietitty näin tarkasti ja tehty asukkaalle helpoksi”, Gummerus sanoo.


Oman kodin lisäksi on mahdollista ostaa sijoitusasunto taloyhtiön toisesta talosta. Sijoittaminen on haluttu tehdä mahdollisimman helpoksi ikääntyville. Gummerus on huomannut, että varsinkin moni keskituloinen nainen ei uskalla tutustua sijoittamiseen eikä miettiä millä tavalla hän voisi turvata oman tulevaisuutensa.

”Ajatuksena on, että sijoitusasunnon vuokratuotoilla pystyy kustantamaan omat hyvinvointiin liittyvät lisäpalvelut. Sen avulla myös jo kertynyttä omaisuutta säästyy.”

Gummerus joutui esittämään idean kolmesti Helsingin rakennus­valvonta­virastoon. Konsepti sai positiivisen vastaanoton, mutta sen koettiin olevan varakkaille ihmisille suunnattu.

Niinpä Gummerus suunnitteli uudelleen halvemman ratkaisun. Kolmannella kerralla liikeidea meni läpi.

Liberty Life hyväksyttiin Helsingin Kehittyvä Kerrostalo -ohjelmaan, ja ensimmäisten asuntojen rakentaminen Koskelantielle on aloitettu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Lähes sata asuntoa


 Käpylän ja Koskelan rajalle entiselle sairaala-alueelle on rakenteilla kaksi Liberty Life -konseptin taloa.

 Asunto Oy Helsingin Koskelan Tammeen tulee 94 huoneistoa yksiöistä kolmioihin.

 Kodit on tarkoitettu ensisijaisesti yli 57-vuotiaille.

 Asunnot ovat ennakkomarkkinoinnissa ja niiden arvioidaan valmistuvan keväällä 2021.

 Lisätietoja Liberty Life -konseptista saa osoitteesta: Llc.fi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko Suomi hakemassa kansalaisiaan al-Holin leiriltä? Ulkoministeri Pekka Haavisto vastaa kysymyksiin, suora lähetys juuri nyt

  2. 2

   Pohjanmaan kokoomusnaiset kirjoittaa naisvaltaisesta ”huulipunahallituksesta” – Vikman: Ei edusta kokoomusnaisten kantaa

  3. 3

   Keskustan Kulmuni ei suostu linjaamaan al-Holista: ”Teidän täytyy kysyä pää­ministeriltä”

  4. 4

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  5. 5

   Rajusta työpaikka­kiusaamisesta syytetty Helsingin korkea johtaja tuomittiin työturvallisuus­rikoksesta – Helsingin kaupungille sakot asian katsomisesta sormien läpi

  6. 6

   Muut Pohjoismaat ovat tuoneet al-Holin leiriltä orpolapsia, Norjassa hiertää sairaan nelivuotiaan tapaus

  7. 7

   HS-analyysi: Ilma on sakeana huhuista, koska hallitus ei ole kertonut linjaansa al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta – tämä tilanteesta tiedetään nyt

  8. 8

   EU julkisti kaikkien aikojen kunnianhimoisimman ilmasto-ohjelmansa: ”Tämä hetki vetää vertoja historialliseen kuukävelyyn”

  9. 9

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi on selvittänyt al-Holin leirillä olevien suomalaisten rikostaustoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  4. 4

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  5. 5

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  6. 6

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  7. 7

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  8. 8

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  9. 9

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  10. 10

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  10. 10

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää