Koti

Espoolainen taloyhtiö säästää maalämmön avulla 30 000 euroa vuodessa – myös aurinkoenergialla voidaan päästä kymppitonnien säästöön

Energiansäästö kiinnostaa nyt taloyhtiöissä. HS selvitti, millaista hyötyä aurinkovoiman tai maalämmön käyttöönotosta voi olla ja millaisia rajoituksia järjestelmissä on.

Kuvittele kerrostalo, jossa sähkö tuotetaan katolla kiiltelevillä aurinkopaneeleilla, koti lämpenee muutaman sadan metrin syvyydestä pumpatulla maalämmöllä ja ovista pääsee sisään ilman avaimia.

Tämä on jo totta joissakin taloyhtiöissä. Vanhoihinkin asuinrakennuksiin on saatavilla modernia tekniikkaa. Mutta kannattaako uusiin laitteisiin ja järjestelmiin investoida?

Ei pakosti. Parhaan rahallisen hyödyn saavat yleensä isot kasvukeskuksissa olevat taloyhtiöt, joissa on useita kymmeniä huoneistoja ja suuri sähkönkulutus.

Silti aina edes sijainti ei takaa investoinnin kannattavuutta. Esimerkiksi Helsingissä kaukolämpö on verrattain halpaa, eikä sitä siksi välttämättä kannata korvata vaikka maalämmöllä.

Ahtaat tontit asettavat omat rajoitteensa. Maalämpöä varten pitää porata lämpökaivoja, joille ei ehkä ole riittävästi tilaa kiinteistön läheisyydessä. Aurinkosähköön liittyvä lainsäädäntö taas vaatii muutoksia, jotta siitä saa kaiken hyödyn irti taloyhtiömaailmassa.

Tässä jutussa käydään läpi molempien järjestelmien hyötyjä ja haittoja.

Aurinkoenergiaa käytetään taloyhtiöissä nykyisin pääasiassa yhteisissä tiloissa, kuten rappukäytävien valaistukseen, hissien liikuttamiseen, saunan lämmittämiseen ja pesutuvan laitteiden pyörittämiseen.

Mistä tietää, onko aurinkovoimalan hankkiminen järkevää?

Aurinkoenergiaan erikoistunut energia-asiantuntija Janne Käpylehto sanoo, että aurinkosähkö on taloudellisesti kannattavaa silloin, kun sillä voidaan pääosin korvata ostosähköä.

Hänen mukaansa aurinkoenergialla voidaan saada pois 10–25 prosenttia kiinteistön sähkölaskusta. Omaa sähköä tuottamalla taloyhtiö säästää myös sähkön siirtomaksussa ja sähköverossa.

Jotta järjestelmästä olisi oikeasti rahallista hyötyä, kannattavuuslaskelmat on tehtävä huolella.

Tarvittavan järjestelmän koko ja investoinnin kannattavuus selviävät laskemalla, miten hyvin aurinkosähkön tuotanto ja kulutus kohtaavat. Kulutusta on oltava riittävästi juuri silloin, kun energiaa kertyy.

 

”Mitä enemmän on talotekniikkaa, sitä enemmän kuluu kiinteistösähköä.”

Sähkön varastointi akkuihin ei ole vielä kannattavaa.

Kannattavuuslaskennassa tulee käyttää hyväksi dataa toteutuneesta sähkönkulutuksesta vuorokauden eri tunteina. Lisäksi pitää arvioida, paljonko aurinkovoimala tuottaa sähköä vuodessa.

”Lopputuloksena voi hyvin olla, ettei taloyhtiöön kannata asentaa aurinkovoimalaa. Alle kolmen kilowatin järjestelmiä ei yleensä toteuteta. Niissä tuotantohinta kipuaa turhan korkeaksi”, Käpylehto sanoo.

Pienessä eli enintään 40 huoneiston taloyhtiössä, jossa on painovoimainen ilmanvaihto, kiinteistösähkön kulutus on todennäköisesti niin vähäistä, ettei aurinkovoimalasta ole rahallista hyötyä.

”Mitä enemmän on talotekniikkaa, sitä enemmän kuluu kiinteistösähköä. Jos taloyhtiössä on koneellinen ilmanvaihto, kulutusta on yleensä aina sen verran riittävästi, että aurinkovoimalan hankinta on perusteltua.”

 

Aurinkovoimalan tyypillinen takaisinmaksuaika on noin 15 vuotta.

Tutkija Karoliina Auvinen Aalto-yliopistosta arvioi, että taloyhtiön sähkölaskun pitäisi olla vähintään tuhat euroa vuodessa, jotta aurinkovoimala olisi kannattava hankinta.

Huoltoa aurinkopaneelit eivät juuri tarvitse, ja niiden tekninen käyttöikä on 30–40 vuotta. Verkkoinvertterin vaihtoon voi kuitenkin varautua 15–20 vuoden kohdalla.

Verkkoinvertteri on sähkömittaria hieman isompi härveli, joka muuttaa aurinkopaneelien tuottaman tasavirran sähköverkossa käytettäväksi verkkovirraksi. Sen uusiminen maksaa noin tonnin.

Oikein mitoitetun järjestelmän tyypilliseksi takaisinmaksuajaksi Käpylehto arvioi 15 vuotta.

Asukkaiden käyttöön aurinkosähköä ei taloyhtiöissä kovin paljon jaeta, sillä se on toistaiseksi hankalaa. Jos osakas haluaa nyt ryhtyä aurinkosähkön pientuottajaksi, hänen pitää saada lupa taloyhtiöltä. Lisäksi on hankittava oma minivoimala ja mikro­invertteri, jotka kytketään asunnon sähkötauluun.

”Pieni oma voimala on suhteessa kalliimpi kuin iso yhteinen”, Auvinen sanoo.

Vaihtoehtoisesti taloyhtiö voi hankkia yhteisen voimalan ja asennuttaa jokaiseen huoneistoon omat sähkömittarit.

Mutta tällöin asukkaat eivät voi enää kilpailuttaa omia sähkösopimuksiaan, vaan kaikki sitoutuvat samaan sähkösopimukseen. Tilanne helpottuisi lainsäädäntöä muuttamalla.

Helsingin Pikku Huopalahdessa sijaitsevassa 25 huoneiston taloyhtiössä testataan paraikaa aurinkosähkön jakamista asukkaille verkkoyhtiön sähkömittareilla.

Pilottikohteessa aurinko­voimalan tuottama energia käytetään ensin kiinteistösähköön ja jäljelle jäävä osuus jaetaan osakkaille osakeomistusten suhteessa. 13 000 euron hintaisen voimalan avulla taloyhtiö säästää 830 euroa vuodessa. Takaisinmaksuaika on noin 16 vuotta.


Asuinrakennusten energia­tehokkuutta voidaan parantaa myös lämpöpumppu­järjestelmillä, kuten maalämpö- ja poisto­ilmalämpöpumpuilla.

Maalämpöpumppu kerää muun muassa maaperään varastoitunutta auringon lämpöä. Poistoilma­lämpöpumppu nappaa talteen lämmitysenergian talosta poistettavasta ilmasta.

Molemmat korvaavat kaukolämmön tarvetta.

Tekniikan tohtori Tuomo Niemelän mukaan lämpöpumppu­järjestelmillä on mahdollista saada merkittäviä säästöjä 1980-luvulla rakennetuissa ja vanhemmissa asuinrakennuksissa.

Hän työskentelee ryhmäpäällikkönä kiinteistöalan konsultti­yritys Granlund Consultingissa ja on tutkinut viime vuonna ­julkaistua väitöskirjaansa varten rakennusten peruskorjauskonsepteja.

”Järjestelmä alkaa yleensä kiinnostaa, jos taloyhtiön kaukolämmön kulutus on vähintään 400 megawattituntia vuodessa.”

Niemelän mukaan investointi maalämpöpumppu­järjestelmään maksaa 200 000–300 000 euroa perustaloyhtiössä, jossa on yli 40 asuntoa.

Poistoilma­lämpöpumppu­järjestelmän hinta puolestaan on 120 000–180 000 euroa.

”Kun huollot ja uusimiskulut huomioidaan, Espoossa maalämpöpumpun takaisinmaksu­aika on 8–12 vuotta ja Helsingissä 10–15 vuotta.”

 

”Monesti on kannattavampaa purkaa kaukolämpöliittymä.”

Mutta paljonko maalämmöllä voidaan säästää?

Niemelä ottaa esimerkiksi espoolaisen yli 50 huoneiston taloyhtiön: 300 000 euron investoinnilla ja 10 vuoden takaisinmaksuajalla säästöä kertyy 30 000 euroa vuodessa.

Osa taloyhtiöistä pitää kaukolämmön apulämmitys­järjestelmänä talven varalta. Yleensä kaukolämmöstä kuitenkin luovutaan maalämpöön siirryttäessä. Syynä on kaukolämmön merkittävä perusmaksu.

”Vaikka taloyhtiö ostaisi kaukolämpöä vain vähän, se joutuu silti maksamaan ison perusmaksun. Monesti on kannattavampaa purkaa kaukolämpöliittymä.”


Aina se ei ole mahdollista. Ahdas tontti voi rajoittaa lämpöpumppuliittymän kokoa. Paikkakuntakin vaikuttaa.

”Helsingissä ja Vantaalla on suhteellisen halpa kaukolämpö eikä lämpöpumppujärjestelmä ole yhtä kustannustehokas kuin Espoossa ja Kauniaisissa.

Siellä kaukolämmön hinta on sen verran korkea, että lämpöpumput ovat osoittautuneet kannattaviksi.”

 

Porakaivojen ja putkien käyttöikä on yli 50 vuotta

Laitteisto kestää noin 30 vuotta, mutta kompressoreita joutuu vaihtamaan 15 vuoden välein. Porakaivojen ja putkien käyttö­ikä on reilusti yli 50 vuotta, Niemelä sanoo.

Hänen mukaansa hyvin suunniteltu ja toteutettu järjestelmä vaatii melko vähän huoltoa. Huolimaton hanke voi taas aiheuttaa merkittäviäkin huoltokuluja.

”Huoltoon kannattaa budjetoida vuosittain 2 500–3 000 euroa. Uusimisinvestointeja on hyvä varautua tekemään 20 000–
40 000 eurolla 10–20 vuoden välein.”Lue lisää taloyhtiöaiheisia juttuja HS:n Taloyhtiöekstrasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Paljonko maksaa?


Eri järjestelmien arvioituja hankintakustannuksia, takaisinmaksuaikoja ja käyttöikiä vanhassa yli 40 huoneiston kerrostalossa.


Aurinkovoimala

 Hankintahinta: 13 000 e

 Säästö: 830 e/vuosi

 Takaisinmaksuaika:
16 vuotta

 Käyttöikä: 30–40 vuotta


Maalämpöpumppu

 Hankintahinta: 300 000 e

 Säästö: 30 000 e/vuosi

 Takaisinmaksuaika:
10 vuotta

 Käyttöikä 25–30 vuotta

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Britannian konservatiivipuolueen vaalivoitto varmistui – brexitiä vastustavien liberaalidemokraattien johtaja menetti oman paikkansa

  2. 2

   Toimitusjohtaja tienaa 100 000 euroa vuodessa ja omistaa kymmenen hitas-asuntoa – Järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  3. 3

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  6. 6

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  7. 7

   Tanja Valanne paistaa jättimäisiä pizzoja, joihin uppoaa kilo juustoa – sukupizzan on pystynyt ahtamaan nopeasti vain kaksi ihmistä

  8. 8

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   Mikä yhdistää Marinia ja Kulmunia ja pitää uuden puna­mullan kasassa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  5. 5

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  6. 6

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  7. 7

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  8. 8

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  9. 9

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  10. 10

   Jengijohtaja Lauri ”Late” Johansson murhasi kolme miestä, ja tänään hän vapautuu vankilasta – Kuukausiliitteen vuonna 2012 julkaistu henkilökuva kertoo tappajasta, joka pyysi Jumalalta anteeksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää