Koti

Tällainen on palkittu putkiremontti Itä-Helsingissä: taloyhtiöön tuli paljon uutta tekniikkaa, sauna, hulppea kerhohuone, ja hintakin halpeni matkan varrella

Putkiremontin kustannukset riippuvat monista asioista, mutta alkuvaiheen päätöksillä pystyy vaikuttamaan niihin eniten.

Millainen putkiremontti kannattaa tehdä taloyhtiössä, joka on rakennettu vuonna 1965 ja jossa putket vuotavat?

Helsingin Roihuvuoressa päädyttiin perinteiseen menetelmään ja kylpyhuoneiden uusimisen. Suunnitelmat ja toteutus sujuivat niin hyvin, että taloyhtiölle myönnettiin Vuoden Putkiremontti 2018 -palkinto.

Asunto-osakeyhtiö Untuvaisentie 2 sai remonttinsa edullisesti. Neliöhinnaksi tuli alle 700 euroa neliöltä, mikä on perinteisten putkiremonttien hintahaarukan alarajalla alueella.


Talo­yhtiössä uusittiin muun muassa viemärit, vesijohdot, sähköt, ilman­vaihto­kanavat, tieto­verkot ja kylpy­huoneet. Pyörä­kellaria laajen­nettiin, sauna­tilat uusittiin ja vintille raken­nettiin uusi kerho­huone. Lämmön­vaihdin ja poisto­ilma­puhallin uusittiin. Lisäksi pihalla korjattiin salaojia.

Putkiremontti oli tullut ajan­kohtaiseksi, koska putket vuosivat. Hallituksen puheenjohtaja Jaakko Ollin mukaan alusta alkaen taloyhtiössä oli vahva käsitys siitä, että remontti tehtäisiin perinteisesti linjat ja kylpyhuoneet uusimalla.

”Asiaan vaikutti muun muassa se, että yhtiössä kylpyhuoneet olivat huonossa kunnossa, monessa tapauksessa alkuperäisessä asussaan vuodelta 1965. Keittiöt moni asukas remontoi samalla omalla kustannuksellaan.”

Korjausta alettiin valmistella vuonna 2015, jolloin tehtiin putkiston kuntotutkimus. Hankesuunnitelma tehtiin kahden seuraavan vuoden aikana, ja hankkeesta päätettiin vuonna 2017.

Asukaskyselyn avulla selvitettiin, kuinka laajaa remonttia taloyhtiössä halutaan. Remontti tehtiin vuonna 2018.

 

Lisäkerrosten rakentamistakin selviteltiin.

Taloyhtiössä pohdittiin myös lisäkerroksen rakentamista. Se olisi vaatinut kuitenkin erikoisosaamista.

”Se osoittautui teknisesti aika monimutkaiseksi, ja hinta uhkasi nousta niin ylös, ettei siitä olisi saanut näillä seuduilla riittävää neliöhintaa”, Olli kertoo.

Lisäksi tutkittiin erilaisia energiaratkaisuja, kuten maalämpöä ja lämmön talteenottoa. Niitä ei kuitenkaan saatu taloudellisesti kannattaviksi.


Sen sijaan panostettiin yhteisiin tiloihin. Esimerkiksi ylimmän kerroksen upeat maisemat palvelivat lähinnä narulla kuivuvia pyykkejä. Pyykkitupa päätettiinkin muuttaa kerhotilaksi.

Myös kellarin saunatilat uudistettiin, ja niiden yhteyteen rakennettiin uusi pyykkitupa. Ilmaiseksi asukkaiden käytössä olevista tiloista on tullut suosittuja. Myöskään pyykinpesukoneiden käyttö ei maksa mitään.


 

Kannattaa korjata silloin, kun kaikki muut eivät ole korjaamassa.

Taloyhtiön isännöitsijä Aki-Pekka Hietanen Roihuvuoren Lämmöstä oli mukana remontin taustahahmona. Hänen mielestään on erityisen tärkeää valita korjauksen ajankohta oikein. Kannattaa korjata silloin, kun kaikki muut eivät ole korjaamassa.

Yhteistyökin voi kannattaa. Untuvaisentien remontti päätettiin tehdä ryhmäremonttina kahden muun naapuritaloyhtiön kanssa, jotka olivat samassa tilanteessa.

Palvelut kilpailutettiin yhdessä, minkä jälkeen kukin yhtiö teki omat sopimuksensa. Kolmen taloyhtiön yhteisurakka herätti kiinnostusta markkinoilla ja auttoi ehtojen neuvottelussa.

Isännöitsijä Hietanen arvioi, että ryhmäkorjauksen avulla saatiin remontin hinnasta pois jopa 150 euroa neliöltä.

Ryhmäkorjauksen huono puoli taas on, että se sulkee helposti pienempiä toimijoita pois kilpailutuksesta. Se vaatii myös enemmän aktiivisuutta taloyhtiöltä ja isännöitsijältä, koska heidän on hoidettava asioita usean taloyhtiön kesken.

 

”Ikävä kyllä asukkaat pohtivat usein korjauksia nettikeskustelujen perusteella.”

Arkkitehti Tomi Järvelin kehottaa miettimään remonttia suunniteltaessa myös tulevaisuuden tarpeita.

”Onko taloyhtiössä ikääntyviä ihmisiä, jotka tarvitsevat ramppeja tai peräti hissiä? Ovatko sähkönousut kohta uusimisiässä, pitääkö ullakolle tai parvekkeille tehdä jotain? Kaikkein kalleinta on se, että vähän ajan kuluttua korjataan jotain, jonka olisi voinut tehdä putkiremontin yhteydessä paljon halvemmalla.”


Järvelinin mielestä viiden vuoden aikajänne on aivan liian lyhyt remonttien suunnitteluun. Yhdessä hänen kohteessaan tehtiin esimerkiksi samalla valmiiksi talotekniikkaa vuosien päästä tapahtuvalle laajennukselle.

”Hankkeen alussa pitäisi käyttää asiantuntemusta, kun tutkitaan vaihtoehtoja. Ikävä kyllä asukkaat pohtivat usein korjauksia nettikeskustelujen perusteella. Kovimpana asiantuntijana pidetään sitä, jolla on vakuuttavin nimimerkki.”

Järvelinin mukaan suunnittelijan valinnassa hintaa enemmän painavat suunnittelutoimiston ja suunnittelijan kokemus ja referenssit vastaavista korjauksista. Myöskään urakoitsijaa ei saa valita pelkästään hinnan perusteella.

”Jos urakoitsija on laskenut hinnan liian alhaiseksi, on loppuaikana pyrkimys oikaista ja säästää omia kuluja.

Lisätöiltä vältyttiin ja kustannusarvio alitettiin.


Myös Untuvaistentiellä urakoitsijaksi valittiin sopivin eikä halvin. Kärjessä oli kolmen yrityksen tiivis ryhmä, joista valinta tehtiin neuvottelujen jälkeen. Jaakko Ollin mielestä merkittävästi muita halvempaan tarjoukseen kannattaa suhtautua varauksella.

Suunnittelijana ja valvojana toimi Sweco ja urakoitsijana Adison, joka kuuluu nykyään Bravida Suomi -konserniin.

Remontti toteutettiin Swecon kumppanuusmallilla. Ideana oli, että urakoitsija tekee suunnitelmiin parannusehdotuksia, joilla vältetään lisätyöt. Kiinteähintaiseen urakkaan oli liitetty myös pieni kannustinbonus.

”Urakoitsija teki remontin paljolti omien ratkaisujensa ja tekniikoidensa mukaisesti. Se toimi hyvin, koska lisätöiltä vältyttiin ja taloyhtiön omakin kustannusarvio alitettiin kymmenellä prosentilla.”

Pelko siitä, että urakoitsija tinkisi laadusta säästääkseen kuluissa, ei vaikuta toteutuneen Roihuvuoressa. Päinvastoin. Suunnitelmien mukaisen pinnoituksen sijaan ilmanvaihtohormit uusittiin kokonaan samaan hintaan. Urakoitsija sai toteuttaa myös yhtiösaunan vapaasti. Se ylitti laatutasossa asukkaiden odotukset.


Isännöitsijä Hietanen pitää tärkeänä sitä, että urakoitsija saadaan yhdessä suunnittelijan kanssa miettimään kustannussäästöjä. Hän suhtautuu myönteisesti esimerkiksi suunnittele ja rakenna -malliin, jossa urakoitsija vastaa suunnittelusta kokonaan. Hänen muistuttaa, että tämä malli sopii vain, jos korjaus on hyvin määritelty etukäteen.

Olli ja Hietanen pohtivat myös erilaisia markkinoille tulleita korjausyritysten omia palvelumalleja, joissa urakoitsija osallistuu suunnitteluun ja edullisempia ratkaisuja haetaan yhdessä.

”Olennaisinta silloin on, että osapuolet hakevat avoimesti ja yhteistyössä asukkaille sopivat ratkaisut, joissa on sekä hintalappu että asiakastyytyväisyys kohdallaan. Näiden palvelumallien yleistyminen vähentäisi varmasti myös rakennushankkeissa yleistä lisä- ja muutostyöpyörittelyä”, Olli toteaa.Lue lisää taloyhtiöaiheisia juttuja HS:n Taloyhtiöekstrasta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimitusjohtaja tienaa 100 000 euroa vuodessa ja omistaa kymmenen hitas-asuntoa – Järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  2. 2

   Britannian konservatiivipuolueen vaalivoitto varmistui – brexitiä vastustavien liberaalidemokraattien johtaja menetti oman paikkansa

  3. 3

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  4. 4

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  5. 5

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  6. 6

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  7. 7

   Tanja Valanne paistaa jättimäisiä pizzoja, joihin uppoaa kilo juustoa – sukupizzan on pystynyt ahtamaan nopeasti vain kaksi ihmistä

  8. 8

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   Boris Johnson saa kiittää vaalivoitostaan brexit-uskovaisia sekä äänestäjien Corbyn-allergiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  5. 5

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  6. 6

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  7. 7

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  8. 8

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  9. 9

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  10. 10

   Pasilan tornisuunnitelmat paisuvat entisestään: tornit nousemassa jopa 200 metriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää