Koukussa kierrätykseen

Sisustussuunnittelija Meja Hynynen luo sopusointuisia sisustuksia romua hamstraten.

Julkaistu: , Päivitetty:

Täällä on tällainen hempeä värimaailma, vaaleanpunaista hattaraahan tämä on, sisustussuunnittelija Meja Hynynen esittelee kotinsa.

Hän muutti äskettäin kaksioon Helsingin Kallioon koiransa Aden kanssa. Remontin ja sisustuksen piti valmistua kesäkuussa, mutta lukuisten takapakkien – matto asennettiin väärin, keittiön kivitaso naarmuuntui – takia remontti valmistui lopulta syyskuussa.

Sisustus on sekin vihdoin valmis sohvanpäällisiä lukuun ottamatta.

Ja todellakin, ensivaikutelma on untuvaista, vaaleanpunaista hattaraa: vaaleanpunaisesta eteisestä astutaan vaaleanpunaiseen keittiöön, jonka takana siintää makuuhuoneen ovesta vaaleanpunainen flamingoaiheinen tapetti.


Makuuhuone on tapetteineen, leveine putkirunkoisine sänkyineen ja kokolattiamattoineen kuin teinitytön huone 1980-luvun amerikkalaisesta nuorisoelokuvasta.

”Jokaisessa kodissani on ollut jotain pinkkiä tai vaaleanpunaista. Nyt, kun en asu miehen kanssa, vaaleanpunainen on näköjään ryöpsähtänyt valloilleen. Kukaan ei ole ollut hillitsemässä”, Meja Hynynen sanoo.

Hän laskee, että on käyttänyt tässä kodissa yhdeksää vaaleanpunaisen sävyä nude-sävystä tummaan, murrettuun pinkkiin.


Kun silmä tottuu vaaleanpunaiseen, huomio kiinnittyy kodin kalusteisiin.

Hynynen on fanaattinen kierrättäjä, joka päätti sisustaa uuden kotinsa pelkästään kierrätyslöydöin.

”Onnistuin ehkä 99-prosenttisesti. Ruokapöydän ja olohuoneen kattovalaisimen olen ostanut uutena, vaikkakin edelliseen kotiini. Olohuoneen maton hankin tähän kotiin uutena. Se on kylläkin kierrätysnahasta tehty.”

Yleensä kierrätyshuonekaluja ostavat ihmiset haluavat kuitenkin ostaa sängyn uutena, tai ainakin patjan. Hynynen osti patjankin käytettynä. Hän on kierrätyssisustaja ytimiään myöten.


Hynynen on erittäin tyytyväinen muun muassa juuri tuunattuun tv-tasoonsa: se on kustavilaissenkki, josta on poistettu krumeluureimpia koristeita. Vaikka maalipensseli pysyy kädessä, senkin hän maalautti ammattilaisella, jotta pinnasta tuli täydellisen tasainen. Samalla hän maalautti 80-luvun putkirunkoisen sängynpäädyn mustaksi ja kiinnitti sen senkin taakse. Persoonallinen ja näyttävä senkki kaarikoristeineen oli valmis.

Jotkut vanhat huonekalut vain öljytään tai maalataan. Joskus taas entisöinti on iso projekti.

Hynynen osti 1950-luvun Hiort af Ornäsin sohvan huonossa kunnossa ja päätti palauttaa sen entiseen loistoonsa.


Sohvan kunnostamista varten hän ilmoittautui Työväenopiston kurssille, jolla hän värkkäsi selkämykseen uudet nahkapunokset. Hänellä itsellään on sisustussuunnittelijan lisäksi verhoilijan koulutus, mutta ei tiloja tai työvälineitä entisöintiin. Työväenopisto järjesti ne kurssilaisille.

”Olisipa Helsingissä yhteisverstas, jossa voisi nikkaroida ja tuunata pientä käyttömaksua vastaan. Olen haaveillut sellaisen perustamisesta, mutta se ei taitaisi olla mikään kultakaivos.”

Vaikka ei laittaisi aikaa entisöintikurssiin, kierrätyssisustus vaatii aikaa ihan eri tavalla kuin kalusteiden hakeminen Ikeasta tai Vepsäläiseltä.

Eteisessä on asunnon alkuperäiset kaapit vuodelta 1957. Meja Hynynen maalasi kaapit ja vaihtoi yläkaappeihin mustat Leea-salvat. Alakaapeissa hän halusi pitää alkuperäiset lukot ja avaimet. Yksi avain puuttui.


”Onneksi tunnen vanhan tavaran kauppiaan, jolla on mieletön avainkokoelma, Häneltä sain kuin sainkin puuttuvan, juuri sopivan avaimen.”

 

”Kun vastaan tulee juuri sopiva huonekalu, se on otettava heti.”

Jos avainta ei olisi löytynyt tutulta, Hynynen olisi laittanut ostetaan-ilmoituksen Tori.fi:hin.

Hän on aina valmis etsimään puuttuvaa palasta aikaa ja vaivaa säästämättä. Sellainen kuuluu kierrätyssisustukseen. Hän tekee kierrätyssisustuksia paitsi itselleen myös suurimmalle osalle asiakkaistaan. Hän pyörittää omaa Meja Design -yritystään.

”Varmasti aikaa menee enemmän kuin suunnittelijoilla, jotka valitsevat vaihtoehdot uusista huonekaluista. Mutta tämä on minun henkinen juttu.”

Aikaa pitää laittaa loputtomasti, toisaalta kierrätyssisustus vaatii nopeaa reagointia.

”Kun nettikirpparilla tulee vastaan juuri sopiva huonekalu, se on otettava heti. Viidentoista minuutin kuluttua se voi olla jo mennyt.”


Hynynen on autoton kalliolainen. Nettikirppareilta hän ostaa tavaraa ympäri Suomea. Kuljetukset vaativat järjestelyä.

Hän halusi vessaan vaaleanpunaiset kylpyhuonekalusteet 80-luvulta. Ne löytyivät Somerolta. Sinne ja takaisin hänet halusi ajaa ihminen, jonka kanssa hän oli menossa ensitreffeille. Toisia treffejä ei tullut, mutta seinävalaisimet, peili, hyllyt ja wc-istuin pääsivät Somerolta Helsinkiin.

”Olen kuskannut pieniä huonekaluja ratikassa ja huhuillut pakettiautoa kuskeineen kalliolaisesta avunvaihtoringistä. Jos matka ei ole pitkä, tilataksi voi olla järkevä ratkaisu. Huomenna kaksi tuolia matkaa luokseni Uberilla.”


Vaaleanpunaisen wc-istuimen lisäksi Meja Hynysellä on joitain muitakin epätyypillisiä sisustusratkaisuja. Lattiat esimerkiksi eivät ole muodikasta kalanruotoparkettia tai mikrosementtiä vaan kudottua, julkitilaan tarkoitettua vinyylimattoa ja vaaleanpunaista kokolattiamattoa.

Koska asunnon ovi rappukäytävään ei pitänyt ääntä, Hynynen tilasi mittatilaustyönä ääniä eristävän desibelioven välioveksi. Vaaleanpunaisena, totta kai. Keittiön kaapit ja seinät on maalattu samalla hennon puuterisella sävyllä.

”Halusin keittiön, joka käy 50-luvun henkeen. Aina kun remontoin ja sisustan, kunnioitan talon rakennusvuotta.”


1950-luvun lisäksi sisustuksessa näkyy vaikutteita 60-, 70- ja 80-luvuista. 50-luku on pitkään ollut suosittu kierrätysmaailmassa, mutta 80-luvun kalusteet ovat selvästi nousussa. Hynynen ennustaa, että niitä saa vielä hetken edullisesti, kohta ei.

”Tuunaan vanhaa, mutta usein pidän sen täysin sellaisenaan, kolhuineen kaikkineen. Ripaus huonekaluöljyä tekee ihmeitä. Sisustuksen kokonaisuus täydentyy itse suunnittelemillani jutuilla ja tarkoin valituilla design-esineillä”, Meja Hynynen kiteyttää tyylinsä.


Niin, designesineet. Kuten varmaan kaikki sisustussuunnittelijat, Hynynen rakastaa designia. Siitä kierrätysinto lähtikin: hän huomasi kymmenen vuotta sitten, että designia saa vanhana kohtuuhintaan.

 

”Haistele ennen ostopäätöstä, ettei kaluste ole ollut hometalossa.”

”Rahan säästö on iso syy sisustaa kierrätetyllä. Olen tarkka rahoistani, ja kirppareilta löytyy kivoja juttuja edullisesti. Kaikkien aikojen paras löytöni on Alvar Aallon suunnittelema harvinainen puhelinpöytä seitsemällä eurolla. Myin sen eteenpäin ulkomaalaiselle keräilijälle 1 800 eurolla.”

Yhä tärkeämmältä tuntuu myös kierrätyksen ekologisuus.

”Olen vaihtelunhaluinen, kotini ei ole samannäköinen pitkään. Kun harrastaa kierrätystä, ostaa ja myy vanhaa, ei tule huono omatunto kalustuksen vaihtamisesta.”

Kalusteiden kierrätys ei ole kaikkien juttu.

”Jotkut ajattelevat, että käytetty on likaista. He pelkäävät hometta ja öttiäisiä. Neuvoisin, että haistele ennen ostopäätöstä, ettei kaluste ole ollut hometalossa. Muuten pelkkä puhdistus riittää.”


Hynynen ostaa paitsi huonekaluja myös asuntoja, jotka ovat niin huonossa kunnossa, että monet muut ei näe niiden mahdollisuuksia.

Alun perin savolainen Hynynen vaihtaa kotia usein ja on asunut Helsingin Kallion tunnetuimmilla kaduilla: Hämeentiellä, Porthaninkadulla, Aleksis Kiven kadulla, Fleminginkadulla – ja nyt Kolmannella linjalla.

”En ikinä osta vasta remontoitua asuntoa, etsin pommikuntoisia asuntoja, joista saan remontoitua täysin omanlaiseni. Tämä on viides oma asuntoni, ja ostin juuri myös ensimmäisen sijoitusasuntoni. Se on yksiö, tietysti Kalliossa.”

Kalliossa Hynysen pitää keskustan läheisyys, kahvilat, ravintolat ja ilmapiiri. Hän toteaa nauraen, että Kallion kaltaisessa nuorisokeskittymässä asuminen sopii oikein hyvin nelikymppiselle, jolla on ikinuori sielu.

”Pari kertaa olen asunut Töölössä, mutta siellä on minulle liian rauhallista. Rakastan Kallion tunnelmaa, varsinkin kesäisen Kallion.”


Hynynen asuu kussakin kodissaan pari kolme vuotta, joiden jälkeen asunnon voi myydä verotta, ja sitten hän jatkaa eteenpäin.

”Ostan mieluiten asunnon joko alkuperäiskunnossa tai sellaisena, että siihen on tehty huono, halpa ja hengetön remontti kauan aikaa sitten. Silloin purkaminen ei tunnu pahalta tai järjettömältä.”

Asuntokauppa kannattaa.

”Olen saanut asuntokauppojen avulla kerrytettyä ihan kivasti omaisuutta. Sama on mahdollista pääkaupunkiseudulla kaikille, jotka osaavat nähdä ruman ja huonokuntoisen asunnon mahdollisuudet: millainen tilasta tulee, kun ottaa seinän pois ja vaikkapa siirtää keittiön. Ja joiden hermot kestävät remontoimista.”

Sijoitusyksiön remontti on kesken. Vaikka hän ei itse muuta siihen, hän haluaa tehdä siitäkin oman näköisen.

”Minun elämäni on sitä, että etsin koko ajan jotain joko kotiini tai asiakkailleni. Etsimiseen ja löytämisen riemuun on jäänyt koukkuun. Nyt etsin vuokrayksiööni beigejä 80-luvun kylpyhuoneposliineita. Olisikohan jollain myytävänä?”

Nettikirpparilla harkitsija häviää – Sisustussuunnittelija neuvoo, kuinka hankit vanhaa fiksusti

Vanhoilla huonekaluilla sisustaminen on edullisempaa kuin hakea designliikkeestä uudet mööpelit, mutta aikaa ja vaivaa hommaan uppoaa. Sisustussuunnittelija Meja Hynynen kertoo parhaat vinkkinsä aarrejahtiin ja sellaiseen kaupankäyntiin, josta sekä ostajalle että myyjälle jää hyvä mieli.

1) Etsi koko ajan. ”Ihmisiä, jotka tuskailevat, etteivät tee löytöjä, yhdistää se, että he käyvät kirppiksillä pari kertaa vuodessa. Ihmiset, jotka löytävät jatkuvasti upeita juttuja, piipahtavat säännöllisesti tutkimassa laareja ja netin syövereitä. Ei ei niitä ihanuuksia joka kerta löydy, vaan pitää sinnikkäästi jaksaa etsiä. Vaivan näkeminen on kierrätyssisustuksen ydin.”

2) Ole nopea. ”Kun täydellinen esine tulee nettikirpparilla vastaan, se on otettava nopeasti. 15 minuutin kuluttua se voi olla mennyt. Nopeat syövät hitaat. Omat suosikkini kauppakaikoista ovat nykyisin Tori.fi, Facebookin Marketplace ja Facebookin paikallisryhmät.”

3) Myös välietappi kelpaa. ”Täydellistä ei aina löydy kohtuullisen ajan kuluessa, silloin välietapit ovat hyviä myös. Minusta vanhaa voi ostaa paljon huolettomammin kuin uutta, sillä vanhoissa tavaroissa arvo pysyy ja kun myyt eteenpäin, voit saada jopa voittoa.”

4) Pyydä kuljetusta. ”Jos sinulla ei ole autoa, kysy myyjältä, paljonko maksaa, että hän tuo tavaran kotiisi. Minä saatan tehdä tarjouksen: olen valmis maksamaan kalusteesta 150 euroa tuotuna Kallioon. Toimii yllättävän usein.”

5) Älä nipota. ”Vanhan tavaran vertaiskaupassa pitää vähän olla valmis ostamaan sika säkissä eikä turhasta saa nipottaa. Joskus saan huomata, että kotiin kuljetettava tavara ei ole ihan sellainen kuin ajattelin. Otan sen kuitenkin mukisematta, ellei ilmoitus ole ollut selvästi virheellinen. Myyn sitten vaikka eteenpäin.”

6) Panosta valokuviin. ”Kun myyt nettikirpparilla, satsaa kuviin. Kuvaa tavaraa eri puolilta! Ota lähikuvia ja yleiskuvaa. Pieni somistaminen saa tavaran näyttämään arvokkaammalta kuin jos se kuvataan rumaa taustaa vasten tai vaikka pihalla. Ilmoitustekstissä kerro mitat tarkasti, ne usein unohtuvat.”

7) Oharitkin pitää kestää. ”Kaupanteon ihanuus ja kurjuus kuuluvat asiaan. Kun ostaja on laittanut perään kuvan, että katso, miten kauniisti myymäsi kaluste sopii tähän tilaani, ja kiitos kaupoista, jälkimauksi jää ilo. Ikävämpää on silloin, kun olet sopinut kaupoista, mutta myyjä tai ostaja tekeekin oharit. Tätäkin sattuu. Kun itse myyn vaikkapa Facebook-ryhmässä, laitan ilmoitukseen, että myydään nopeimmalle noutajalle. Näin ei tarvitse odotella päiväkausia ostajaa, joka ei koskaan tulekaan.”

8) Katso kaaoksen läpi. ”Tunnista mahdollisuudet. Tämä ominaisuus yhdistää meitä taitavia kirppishaukkoja: teemme huippulöytöjä, koska osaamme irrottaa mielessämme esineet kirppiskaaoksesta ja nähdä ne kodeissamme muun sisustuksemme keskellä. Nettikirppareilla erotan helmen hämärästä ja suttuisesta kuvastakin.”
Susanna Lehmuskoski
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ei hemmetissä”, sanoi prinsessa Anne sieppaajalle jo 70-luvulla – Suorasanainen prinsessa on tehnyt asiat aina omalla tavallaan, ja se on tehnyt hänestä yhden brittihovin suosituimmista kuninkaallisista

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  9. 9

   Vakava ja kunnioittava vai vapaapäivä muiden joukossa? HS seurasi itsenäisyyspäivää hautausmaalla ja ostoskeskuksessa

  10. 10

   Helmiä, höyheniä ja kantaa­ottavuutta – Näitä trendejä stylistit ja suunnittelijat odottavat näkevänsä Linnan juhlissa tänä vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää