Koti

Oikeus antoi taloyhtiöille paremmat keinot puuttua luvattomaan vuokrausbisnekseen – ”Hotellissa joku valvoo, meillä ei kukaan”

Taloyhtiöiden luvattomasta majoitustoiminnasta on tehty 12 ilmoitusta Helsingin rakennusvalvonnalle.

Kieltoa asuntojen lyhytkestoisesta vuokrauksesta pohditaan nyt monessa taloyhtiössä. Käytännössä kyse on sitä, saako asuntoja vuokrata muun muassa matkailijoille.

Helsingin hallinto-oikeus linjasi joulukuussa, että Isolla Roobertinkadulla sijaitsevassa taloyhtiössä harjoitettu majoitustoiminta oli laitonta. Välitysliike oli vuokrannut taloyhtiön osakkailta useita asuntoja, joita se vuokrasi eteenpäin lyhytkestoisilla vuokrasopimuksilla.

Lue myös: Oikeus päätti: Isolla Roobertinkadulla toimi ”salahotelli”, toiminta oli luvatonta

Mitä hallinto-oikeuden päätös tarkoittaa taloyhtiöiden kannalta? Onko asuntojen vuokraaminen lyhytkestoisesti ja ammattimaisen majoitustoiminnan harjoittaminen kaikissa taloyhtiöissä nyt kiellettyä?

Toistaiseksi ei. Päätös ei ole vielä lainvoimainen. Sitä ei myöskään voi automaattisesti soveltaa kaikissa taloyhtiöissä tai kaikenlaiseen vuokraustoimintaan. Päätös kuitenkin helpottaa taloyhtiöitä.

Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli sanoo, että taloyhtiöillä on entistä vahvemmat perusteet puuttua luvattomaan majoitustoimintaan hallintaanoton keinoin silloin, kun majoitustoiminta on kaavan tai huoneiston käyttötarkoituksen vastaista.


Hallinto-oikeuden mielestä asuntojen vuokraus Isolla Roobertinkadulla poikkesi tavanomaisesta asumisesta ja vuokrauksesta. Se oli ammattimaista majoitustoimintaa, johon olisi pitänyt olla lupa viranomaiselta.

Hupli pitää epätodennäköisenä sitä, että taloyhtiöt lähtisivät hakemaan lupaa eli käyttötarkoituksen muutosta, jotta yhtiössä voisi harjoittaa ammattimaista majoitustoimintaa.

Helsingin kaupungille on tehty viime ja tämän vuoden aikana 12 toimenpidepyyntöä taloyhtiöistä, joissa epäillään harjoitettavan ammattimaista majoitustoimintaa luvatta.

Toimenpidepyyntöä ei ole tehty kaikista taloyhtiöistä, joissa painitaan saman ongelman kanssa. Tällainen on esimerkiksi arvotalossa Helsingin Ullanlinnassa Korkeavuorenkadulla, jonka osakkaat ovat kertoneet ammattimaisesta majoitustoiminnasta Helsingin Sanomille.

Rakennusvalvonnan projektipäällikkö Sara Rintamo arvelee, että toimenpidepyynnöt lisääntyvät hallinto-oikeuden päätöksen myötä. Kaikki eivät kuitenkaan halua tehdä toimenpidepyyntöä, koska se on julkinen asiakirja, josta ilmenee ilmoittajan nimi.

 

”Hotellissa joku valvoo. Meillä ei kukaan valvo.”

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistuneen asianajaja Marina Furuhjelmin mielestä oikeuden päätös kertoo siitä, että suhtautuminen lyhytaikaiseen vuokraukseen on tiukentumassa.

”Ollaan menossa selkeästi siihen suuntaan, että Airbnb-tyyppinen toiminta ei ole normaalissa asuinhuoneistossa välttämättä ok”, hän sanoo.

HS:n haastattelemat Korkeavuorenkadun-taloyhtiön osakkaat perustelevat syytä kuvaavasti.

”Asunto-osakeyhtiö on tarkoitettu asunnoiksi, ei hotelliksi. Hotellissa joku valvoo. Meillä ei kukaan valvo.”

Taloyhtiöillä itsellään on kuitenkin vaikeaa kieltää lyhytaikaista vuokrausta yksittäisten osakkaiden asunnoissa ilman viranomaisen määräystä. Jos epäillystä luvattomasta vuokrausbisneksestä ei ole tehty toimenpidepyyntöä kunnan rakennusvalvontaan eikä viranomainen kiellä toimintaa taloyhtiössä, keinot ovat vähissä.

Jotta taloyhtiö voisi kieltää vuokraustoiminnan, siitä pitää olla määräys yhtiöjärjestyksessä.

Jos kieltoa ei ennestään ole, sen saaminen yhtiöjärjestykseen edellyttää kaikkien osakkaiden suostumusta. Suostumukset ovat tarpeen siksi, että lyhytaikaisen vuokrauksen kieltäminen rajoittaa osakkaan oikeutta käyttää huoneistoaan.

Käytännössä kiellon saaminen on mahdotonta taloyhtiössä, jossa osakkaat jo vuokraavat asuntojaan.

Helpointa vuokrauskielto on saada täysin uuteen taloyhtiöön sen perustamisvaiheessa. Tällainen kerrostalo rakennetaan esimerkiksi Rovaniemelle.

Lue myös: Vastaisku Airbnb-ilmiölle: Turistien suosimalle Rovaniemelle rakennetaan talo, jonka säännöissä on poikkeuksellinen kirjaus

Koska lyhytaikaiseen vuokraus- ja majoitustoimintaan liittyy paljon tulkintakysymyksiä, Kiinteistöliitto on ehdottanut lakimuutosta. Lakimuutosehdotus on paraikaa pohdittavana työ- ja elinkeinoministeriössä.

Kiinteistöliiton mukaan laissa pitäisi selkeästi määritellä sallittu vuotuinen ”käyttäjätahomäärä”, esimerkiksi kahdeksan. Yksi käyttäjätaho voi sisältää useitakin henkilöitä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos osakas vuokraa asuntonsa yhdeksälle eri käyttäjätaholle vuoden aikana, hänestä tulisi ammattimajoittaja ja taloyhtiöllä olisi oikeus ottaa huoneisto hallintaansa.

Jos taas yksi ja sama käyttäjätaho vuokraa huoneiston vaikka kymmenenkin kertaa vuodessa, osakas ei olisi ammattimajoittaja.

”Suurimmalla osalla meistä on vuoden aikana lomareissuja tai muuta poissaoloa. Niissä yhteyksissä on normaalia vuokrata asuntoaan lyhytkestoisesti. Mutta jokin raja on hyvä asettaa. Ongelma taloyhtiöissä on jatkuvasti vaihtuvat ihmiset”, Hupli sanoo.

On myös pohdittu, että ammattimaisen majoitustoiminnan raja sidottaisiin johonkin euromääräiseen vuokratuloon tai vuotuisten majoitusvuorokausien määrään.

Lakimuutoksen jälkeen asuntoaan vuokraavilla osakkailla olisi lisäksi velvollisuus ilmoittaa taloyhtiölle vuokra- ja majoitussopimuksen keskeiset tiedot, kuten yöpyjien henkilöys ja yöpymisen kesto. Nykyisin ilmoitusvelvollisuutta ei ole.

Lakimuutoksella myös vesimaksut ja aiheutettujen vahinkojen korjauskulut saataisiin kohdennettua oikein, Hupli sanoo.

 

Asunnon vuokraaja sammui suihkuun ja vedet valuivat rakenteita pitkin alempiin kerroksiin.

Nykyisin osakas ei vastaa vuokralaisensa aiheuttamista vahingoista, ellei ole itse toiminut jollain tavalla huolimattomasti.

Jos asunnon lyhyeksi aikaa vuokrannut henkilö, esimerkiksi ulkomailla asuva matkailija, aiheuttaa vesivahingon, taloyhtiön voi olla hyvin hankala saada vahingon aiheuttajaa vastuuseen.

Pahimmassa tapauksessa taloyhtiö eli kaikki osakkaat joutuvat maksamaan vahingon korjauskulut tai ainakin osan niistä.

Vastaava tilanne on Korkeavuorenkadulla sijaitsevassa taloyhtiössä, jossa asunnon vuokraaja sammui suihkuun ja vedet valuivat rakenteita pitkin alempiin kerroksiin.

HS:n haastattelemat osakkaat pelkäävät, että joutuvat korjauskulujen maksajiksi. Taloyhtiön isännöitsijä ei kommentoi vahinkotapausta, koska se on osittain kesken. Hän toteaa lyhyesti yleisellä tasolla, että taloyhtiöllä on vakuutus, joka korvaa vuotovahinkoja tapauskohtaisesti.

Kiinteistöliitto on ehdottanut, että ammattimaista lyhytkestoista majoitustoimintaa harjoittava osakas vastaisi käyttäjien aiheuttamista vahingoista taloyhtiölle, sillä liiketoimintaan tulee kuulua paitsi voitot myös riskit.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalliosta on löytynyt kranaatti kadulta, poliisi paikalla

  2. 2

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

  5. 5

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  7. 7

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  8. 8

   Työministeri päätti siirtää kemianteollisuuden lakkoa kahdella viikolla

  9. 9

   Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen

  10. 10

   On musertavaa, että joukkueemme nimi yhdistyy nyt julkisesti kaikkeen tähän, kirjoittavat Team Uniquen entiset luistelijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  3. 3

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  4. 4

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

  8. 8

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  9. 9

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  10. 10

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää