Koti

Nämä designtuotteet löytyvät yhä useamman kodista: asiantuntijat kertovat, miksi ne ovat niin suosittuja

Sisustusilmiöt ensimmäisten joukossa näkevä sisustustoimittaja paljastaa, miten suomalaiset sisustavat juuri nyt. Vieläkö design-kirjainmukit täyttävät String Pocket -hyllyjä?

Mustavalkoisuuden luulisi jo kyllästyttävän, mutta jos myydyimpien tuotteiden tilastoihin on uskominen, suomalaiset sisustavat yhä kotinsa mustalla ja valkoisella.

Mustat ja valkoiset designesineet ja -huonekalut hallitsevat Finnish Design Shopin ja Stockmannin vuoden 2019 myydyimpien kodintuotteiden top 10 -listoja.Vuoden alussa HS kirjoitti, miten suurin osa suomalaisista sisustaa kotinsa harmaalla, valkoisella ja beigellä.

Finnish Design Shopin operatiivinen johtaja Reetta Noukka korostaa, ettei top 10 -lista kerro koko totuutta siitä, miten suomalaiset sisustavat.

”Kun kymppilistaa katsoo, on helppo ajatella, että kaikki suomalaiset sisustavat mustavalkoisesti, mutta ei se välttämättä ole niin. Mustaa ja valkoista kuitenkin myydään eniten. Voihan olla, että sisustuksessa on muuten väriä, ja mustavalkoiset tuotteet sopivat kokonaisuuteen.”

Finnish Design Shop on maailman suurin pohjoismaisen designin verkkokauppa.


Noukka ei ole väärässä. Sisustustoimittaja ja bloggaaja Jonna Kivilahti on pannut merkille, että suomalaisissa kodeissa on yhä enemmän väriä. Kymmenen vuoden aikana hän on nähnyt kuvaaja-työparinsa Krista Keltasen kanssa satoja koteja. Heiltä on ilmestynyt myös useita sisustuskirjoja Cozy Publishingin kustantamassa Happy Homes -sarjassa.

”Sen sijaan, että ostettaisiin punainen tuoli, väriä lisätään nyt seinään, joka on helppo maalata uusiksi, jos kyllästyy”, kertoo Kivilahti.

Sisustusmaailmassa muutokset ovat hitaita, ja Kivilahti näkee tulevat ilmiöt ensimmäisten joukossa.

Kun hän käy tekemässä kotijutun, saattaa mennä vuosi ennen kuin se ilmestyy lehdessä. Julkaisun jälkeen voi mennä toinen vuosi kunnes tietyt tuotteet alkavat näkyä ihmisten kotona, sillä hankinnat ovat usein isoja ja niitä mietitään tarkkaan.

Pyysimme Noukkaa kertomaan, miksi myydyimmät tuotteet ovat niin suosittuja. Lisäksi kysyimme Kivilahdelta, voiko top 10 -listan tuotteista päätellä myös sen, miltä suomalaisten kotona näyttää.

String hyllyt, erityisesti valkoinen String Pocket


Reetta Noukka:

”Kokonsa puolesta String-hyllyjärjestelmä sopii moneen kotiin ja se on laajennettavissa. Stringin suosioon liittyy 50-luvun estetiikka ja moderni tyyli, joka koetaan ajankohtaiseksi nyt.”

Jonna Kivilahti:

”String Pocket tuli viitisen vuotta sitten isona ilmiönä joka kotiin, mutta enää niitä ei ihan joka keittiössä tai olohuoneessa näy. Sen sijaan String-hyllyjärjestelmää on alettu keräämään koko olohuoneen seinän peittäväksi kirjahyllyksi.”

Design Letters, Arne Jacobsen -kirjainmukit


Reetta Noukka:

”Design Lettersin kupit ovat helppoja ja ehkä siksi suosittuja lahjoja. Näitä hankitaan esimerkiksi jokaisen perheenjäsenen omaksi aamiaiskupiksi luuposliiniversiona tai hammaspesumukiksi melamiiniversiona. Arne Jacobsenin kirjasintyyppi on 30-luvulta, jonka tanskalainen Design Letters on lanseerannut kokonaiseksi tuotesarjaksi.”

Jonna Kivilahti:

”Kirjainmukit listalla hieman yllätti. Muutaman vuoden suosio oli vahva, ja kaikilla oli String Pocket -hyllyt seinällä täynnä kirjainmukeja, mutta nyt kumpaakin näkee kodeissa yllättävän vähän. Olen hieman hämmästynyt siitä, miten lyhyeksi trendiksi mukit jäivät, koska ne ovat kestävät ja käytännölliset. Ihailen Arne Jacobsenin muotokieltä ja minulta mukeja löytyy laatikkokaupalla.”

Hay Hee -nojatuolit ja -tuolit ja Hay-tarjotinpöytä


Reetta Noukka:

”Tanskalainen Hay edustaa uudempaa muotoilua. Kymmenisen vuotta pinnalla ollut tarjotinpöytä on käytännöllinen ja sopii moneen erilaiseen tyyliin. Hay alkaa olla sellainen, että sitä voidaan kutsua uudeksi klassikoksi.”

Jonna Kivilahti:

”Hayn tuoleja ja tarjotinpöytää haluttiin yhteen aikaan ehdottomasti, mutta nyt niitä näkee harvemmin. Ehkä ihmiset ovat kyllästyneet siihen, että niitä on näkynyt niin paljon. Vielä pari vuotta sitten tarjotinpöytää näki pääosin sohvapöytänä, mutta nyt niitä siirrellään toisiin huoneisiin, kuten makuuhuoneeseen yöpöydäksi.”

Kartell Componibili, valkoinen


Reetta Noukka:

”Kaikista suosituin on kolmiosainen Componibili, jota myydään paljon yöpöydäksi. Se on siihen tarkoitukseen juuri oikean korkuinen ja myös sopivan hintainen. Se on kestänyt aikaa 1969-vuodesta asti ja siinä on jotain samaa henkeä kuin Eero Aarnion töissä, kuten saman aikakauden Pallotuolissa.”

Jonna Kivilahti:

”Componibili oli todella voimakas yöpöytä-ilmiönä. Minulla ne ovat olleet jo toistakymmentä vuotta, ja pieni ahdistus iski silloin, kun niitä näkyi kaikilla. Silloin siirsimme ne lastenhuoneeseen, mutta nyt tuntuu, että voisin haluta ne takaisin makuuhuoneeseen.”

Muuto Dots -ripustimet, suosituimmat värit tammi ja musta


Reetta Noukka:

”Dots-ripustimet edustavat uudempaa designia ja niitä myydään paljon myös ulkomaille. Ne käyvät eri tiloihin ja ovat kauniit sisustuselementtinä, vaikkei niissä roikkuisi mitään. Tavallaan ne muodostavat taideteoksen seinälle.”

Jonna Kivilahti:

”Dotsit ovat monikäyttöiset ja vain mielikuvitus on rajana niiden sijoittelulle. Olen jo vuosia pohtinut, että niistä saisi makuuhuoneeseen laukuille ja vaikka aamutakille kivannäköisen seinämän."

Artekin riippuvalaisimet, kuten malli A330S Golden Bell ja A110 Käsikranaatti


Reetta Noukka:

”A110 eli Käsikranaatti -valaisin edustaa myös klassikko-osastoa, kuten suurin osa Artekin tuotteista. A110 on suunniteltu vuonna 1952 Suomalaisten teknikkojen seuran Insinööritaloon, ja se on vähän myöhempää Aaltoa. Aallon valaisimista myös A331 eli Mehiläispesä ja Savoyhin suunniteltu A330S Kultakello ovat kärjen tuntumassa.”

Jonna Kivilahti:

”Artekin valaisimet ovat tehneet voimakkaan paluun suomalaisiin koteihin. Muutama vuosi sitten blogi- ja Instagram-maailmassa yksi halutuimpia tuotteita oli Golden Bell, jota näkee valtavasti vieläkin. Sen rinnalle on noussut Mehiläispesä. Käsikranaattia näkee vähän vähemmän, se ehkä vaatii simppelimpää kotia. Golden Bell taas käy mihin vain, jopa vessassa olen sitä nähnyt. Tyypillistä Bellille ja Käsikranaatille on niiden sijoittelu ryhmiin. Secto on myös erittäin suosittu ja sitä näkee erityisesti omakotitaloissa korkeissa tiloissa.”

Mukimania on vallannut Suomen

Myydyimpien listoilta löytyy myös astioita ja jonkinlainen mukimania on nähtävillä.


Muumimukeista Mörkö nousi listalle jääkiekon Suomen MM-kullan myötä. Marimekon Oiva-astiasarja oli Finnish Design Shopin myydyin tuote.

Kivilahti kertoo, että astioissa muoti-ilmiöt eivät näy niin vahvana.


Stockmannin listalle päätyneestä Hobstar-lasista tosin voi puhua hittinä. Kestävän ja edullisen lasin suosio alkoi viitisen vuotta sitten.

Kivilahti sanoo, että top-listojen tuotteet eivät ole sellaisia, mitä sisustuslehtiin kuvattaviksi valituissa kodeissa enää ihan jatkuvasti näkee.

Poikkeuksena ovat Hakolan sohvat, joita on juuri nyt melkein joka toisessa kodissa. Kivilahtea tämä miellyttää.

”Hakola on kulttuuriteko koko Suomen kalustemaailmalle.”


Kivilahti etsii lehtijuttuihin persoonallisia koteja. Sellaiselle kodille, joista kaikki kymppilistojen tuotteet löytyvät, hän saattaa joutua sanomaan ei, koska kokonaisuus on sisustuslehdistä turhankin tuttu.

Kivilahtea ilahduttaa erityisesti se, että myydyimpien tuotteiden joukossa on paljon kotimaista.

”Hakolan ohella Woodnotes on tehnyt pitkään laadukasta työtä suomalaisen muotoilun ja valmistamisen saralla. Listalta löytyvää K-tuolia näkee jonkun verran suomalaisten kotona, mutta vielä enemmän näkyvillä ovat Woodnotesin Suomessa valmistamat matot.”

Hänen mielestään myydyimmät tuotteet kuvastavat sitä, mitkä asiat nykypäivänä sisustamisessa korostuvat: kestävyys, ekologisuus, ajattomuus sekä lähellä tuotetut kotimaiset tuotteet. Nämä arvot ovat tärkeämpiä kuin muoti-ilmiöt.

Suurin osa tuotteista on ajattomia ja kestäviä ikiklassikkoja, joita voi siirrellä huoneesta toiseen. Toisaalta niiden jälleenmyyntiarvo pysyy hyvänä, jos niistä haluaa eroon.

Missä ovat listalta Flosin valaisimet?

Kivilahti kertoo, että yleisesti ottaen sisustuksessa nousussa ovat kerroksellisuus, persoonallisuus, aidot materiaalit ja second hand.

On tuotteita, joiden puuttuminen listalta ihmetyttää Kivilahtea. Yksi niistä on Flosin valaisimet.

”Ne ovat olleet kovassa nosteessa viimeiset pari vuotta. Erityisesti Flos 2097-kattokruunua näkee kodeissa juuri nyt paljon huolimatta siitä, että se on iso taloudellinen panostus. Designvalaisimien suosio tuntuu olevan nyt kovassa kasvussa.”


HS:n parhaat sisustusjutut ilmestyvät ekstrana

HS Kodin parhaat sisustusjutut on nyt koottu Sisustusekstraksi. Ekstrassa esitellään erilaisia koteja ja sisustusratkaisuja.

Esimerkiksi jos haluaa sisustaa kotinsa kierrätystavaroilla, sen ei tarvitse merkitä sekamelskaa. Ja saunan rakentamiseen kerrostalokotiin voi riittää alle kaksi neliötä.

Alan ammattilaiset antavat vinkkejä, millaisia muutoksia voisit tehdä omassa kodissasi.

Heidän neuvojensa avulla esimerkiksi lastenhuoneesta saa viihtyisän ja käytännöllisen, ja kodinhoitohuoneelle löytyy tilaa kaupunkiasunnostakin. He kertovat myös esimerkiksi sen, miten korkean asunnon kuutiot kannattaa hyödyntää.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

  4. 4

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  5. 5

   Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

  6. 6

   Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

  7. 7

   Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

   Tilaajille
  8. 8

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  9. 9

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  10. 10

   Vuonna 1938 Suomi käännytti laivallisen Hitlerin vainoja paenneita juutalaisia takaisin natsi-Saksaan – Pauli Riihilahti päätti eläkepäivillään selvittää, mitä heille todella tapahtui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  9. 9

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  10. 10

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää